4 retete culinare cu sparanghel pentru cardiaci

 
Retete culinare cu sparanghel pentru cardiaci

Cu doar zece calorii si patru miligrame de sodiu, fara pic de colesterol si lipide, numai trei tulpinite de sparanghel asigura aproximativ 20% din nevoile cotidiene ale organismului de acid folic (element esential pentru sanatatea cardiovasculara), dar si, in doze respectabile, acizi grasi omega-3, vitaminele B6, A, E, K, precum si de calciu, fier, potasiu, cupru, mangan, seleniu...

Antioxidanta si antitumorala, contribuind la echilibrarea nivelul de glucide din sange prin metabolizarea corecta a zaharurilor si amidonului, sparanghelul era supranumit de francezi „hrana regilor” in timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea. Va prezentam in continuare patru retete culinare cu sparanghel pentru cardiaci.


Cuprins articol:

  • Salata-aperitiv cu sparanghel copt. Portii: 6, calorii: 43, grasimi: 2 g. Se incalzeste in prealabil cuptorul la 200°C. Se spala sparanghelul proaspat (800 g), sub jet de apa rece si se lasa sa se zvante. Se indeparteaza prin taiere sau rupere capetele inferioare ale tulpinilor, acolo unde culoarea paleste. Se intind tijele intr-o tava, lasand spatii intre ele (daca se ating, au tendinta sa se inmoaie in loc sa devina crocante). Se stropesc legumele cu o lingura si jumatate de ulei de masline, apoi se rostogolesc, ca sa se acopere cat mai uniform. Se presara piper alb macinat si sare dupa gust. Se lasa in cuptor cam zece minute, scuturand tava ocazional, ca sa se coaca uniform. Se servesc ca atare, reci sau caldute, stropite cu doua linguri de otet de mere de buna calitate.
  • Muschi de vita cu legume inabusite. Portii: 4, calorii: 430, grasimi: 7 g. Intr-o tigaie adanca, in doua linguri de ulei de masline se prajesc aproximativ cinci minute 450 g muschi de vita, taiat cuburi apoi se scoate carnea pe o farfurie. In acelasi recipient, se rumenesc o ceapa maruntita si un catel de usturoi zdrobit, apoi se introduc 225 g orez alb cu bob rotund (sortiment denumit si arborio, ce se gaseste in majoritatea supermarketurilor) si 750 ml supa de legume. Cand fierbe, se adauga 100 g mazare, cinci morcovi feliati, o tija de telina tocata, 100 g tije de sparanghel, 400 g rosii conservate taiate, patru linguri de busuioc maruntit. Se pune capacul si, dupa zece minute, se adauga cuburile de carne, lasandu-se sa mai fiarba inca pe atat.
  • Pilaf vegetarian in stil asiatic. Portii: 6, calorii: 220, grasimi: 2,5 g. Se incalzeste o lingura de ulei de porumb obtinut prin presare la rece intr-o tigaie neaderenta, la foc potrivit. Se pun o ceapa uscata mica, tocata, o cana cu orez nedecorticat, se calesc usor, apoi se adauga incet trei cani de apa (750 ml), un cub de condimente pentru supa faramitat, 250 g ciuperci si putina nucsoara. Se lasa in cratita acoperita, la foc mic, o jumatate de ora. Daca este nevoie, se mai toarna putina apa, astfel incat pilaful sa nu scada prea mult. Cam un sfert de kilogram de sparanghel se toaca marunt, indepartandu-se inainte partea lemnoasa a tulpinilor. Se adauga peste orez, se mai lasa cinci minute pe aragaz, la foc domol. La sfarsit, se orneaza cu patrunjel proaspat din belsug.
  • Paste cochilii cu somon rosu. Portii: 4, calorii: 489, grasimi: 12 g. Se rumeneste, in 30 g unt, o ceapa tocata, trecuta prin pudra de curry, se adauga 750 ml supa de peste, 250 g paste in forma de cochilii (in varianta italieneasca se gasesc sub denumirea de conchiglie), se reduce flacara si se acopera recipientul. Dupa cinci minute se pun 250 g bucati scurte de sparanghel proaspat (e buna si varianta congelata - se adauga dupa ce pastele au fiert la foc mic circa zece minute) si se lasa pana se inmoaie. Se amesteca 150 ml iaurt si doua linguri de faina de porumb, se toarna peste paste. Dupa cateva minute, se pun 400 g bucatele de somon rosu din conserva si un ardei gras galben copt si maruntit. Se fierb la foc mic, amestecand, doua-trei minute.
Bibliografie si credite:
  • Foto: gradina.acasa.ro
  • Bibliografie: Medicina naturista, nr. 3 (175), 2013.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa