Tromboza venei renale
- Boli renale -
Tromboza venei renale la sugari
Cauzele trombozei venoase la sugari. Recunoaste ca factori determinanti starile de soc, diareile cu deshidratari grave, infectiile septicemice, unele anomalii congenitale renale sau cardiace cianogene, pielonefritele, diabetul matern, suferinta la nastere, intalnindu-se cu cea mai mare frecventa in perioada neonatala si in primele 6 luni de viata. Ea poate fi uni sau bilaterala, in aproape jumatate din cazuri, leziunile patologice constand din marirea de volum a rinichilor, friabilitatea, hiperemia (aflux anormal de sange) si moliciunea lor, si prezenta la examenul microscopic a unor infarctizari (producerea unei necroze intr-un tesut unde circulatia de intoarcere venoasa este oprita) cu zone de necroze chiar, edem interstitial, hemoragii, trombusi si obstructii ale venei renale.Simptomele trombozei venoase la sugari. Manifestarile clinice ale trombozei venoase a sugarului sunt dominate de simptomatologia insuficientei renale acute cu anurie sau oligurie si hematurie, edeme, hipertensiune arteriala si alterarea starii generale, aparitia unor manifestari hemoragice cutanate sau de mucoase cu trombopenie, de tipul unei coagulopatii diseminate intravasculare si eventual moartea in zilele urmatoare, prognosticul afectiunii fiind sever, cazurile recuperate putandu-se insoti in timp de o tubulopatie cu evolutie cronica.
Investigatiile radiologice pot pune in evidenta marirea de volum a rinichilor, iar angiografia venei cave inferioare tromboza venei renale uni sau bilaterala.
Tratamentul consta din combaterea energica a factorilor cauzatori, stapanirea infectiilor, corectarea tulburarilor metabolice, administrarea heparinei in doze curative si restabilirea activitatii renale, recurgandu-se si la nefrectomie (ablatie chirurgicala partiala sau totala a unui rinichi sau a ambilor rinichi) in formele foarte severe unilaterale.
Tromboza venei renale la alte varste
Cauzele trombozei venoase la alte varste. Poate fi de asemenea uni sau bilaterala pana la ⅓ din cazuri, recunoscand drept cauzele cele mai frecvente unele nefropatii si mai ales sindromul nefrotic si diabetul zaharat, dupa cum in situatii foarte rare totusi sindromul nefrotic poate fi consecinta unei tromboze a venei renale prin alte cauze.Simptome. Manifestarile clinice sunt anuntate de obicei de durerile intense localizate in flancuri ce survin in cursul evolutiei nefropatiei cauzatoare, de oliguria, hematuria si hipertensiunea arteriala care se poate institui cu aceasta ocazie, alterarea starii generale mai ales cand leziunile sunt bilaterale si cresterea in volum a rinichilor cu surprinderea lor dureroasa la palpare.
Evolutie. Evolutia proprie a acestei complicatii nu este atat de grava daca tromboza este unilaterala si daca medicatia anticoagulanta prin administrarea heparinei in doze terapeutice a fost din timp aplicata, reusindu-se astfel rezolvarea accidentului vascular. In plus se recomanda intreruperea pentru o perioada a tratamentului sindromului nefrotic, dar mai ales a medicatiei diuretice, administrarea cu prudenta a medicamentelor hipotensive si un regim alimentar de crutare.
Foto: www.dentalnews.ro