Vaccinarea la copii

Vaccinarea la copii
Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Vaccinurile sunt preparate biologice capabile sa induca, dupa administrarea prin injectii sau pe cale bucala, un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana.

In sangele persoanei respective se formeaza anticorpi care il protejeaza contra microorganismului corespondent. Prezenta acestor anticorpi creeaza o imunizare specifica impotriva infectiei sau a toxinei purtate de agentul infectant corespunzator.






Cuprins articol:


Forme de vaccin

  • Vaccinuri cu germeni inactivati sau inerti - utilizarea acestor vaccinuri necesita injectari repetate si rapeluri pentru a reinnoi imunitatea; vaccinurile care protejeaza impotriva holerei, febrei tifoide, gripei, tusei convulsive, rabiei, hepatitei virale B sunt vaccinuri de acest tip.
  • Vaccinuri cu germenii vii atenuati antreneaza o reactie imunitara similara cu infectarea organismului. E suficienta o singura injectare. Din aceasta familie fac parte vaccinurile care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei, precum si cele impotriva febrei galbene si a poliomielitei.
  • Vaccinuri cu anatoxine, obtinute prin modificarea chimica si fizica, sunt utilizate atunci cand toxina unui germen este agentul patogen principal. Vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului si botulismului sunt de acest tip.
De ce ar trebui sa ne vaccinam? Programele de vaccinare in masa au avut un impact considerabil in medicina preventiva, contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita virala B in majoritatea tarilor industrializate.


Vaccinari cu recomandare generala

  • Vaccinarea BCG. Profilaxia primara a tuberculozei (TBC) se face prin vaccinare cu bacilul Calmette Guerin (BCG), Mycobacterium bovis viu, atenuat. Se administreaza in doza unica, nou nascutilor cu greutatea la nastere mai mare de 2500 grame.
  • Vaccinarea DiTePer (impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive) este recomandata la varsta de doua, patru, sase luni, cu rapelul 1 la varsta de 12 luni si rapelul 2 intre 30-36 de luni.
  • Vaccinarea DT (impotriva difteriei si tetanosului). Se administreaza fie ca doza de rapel la copilul mare, dupa primovaccinarea DiTePer din primii ani de viata, fie ca primovaccinare la copiii mari si adultii nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare.
  • Vaccinarea antipolio. Primovaccinarea se face la varsta de doua, patru, sase luni, urmata de rapelul 1 la varsta de 12 luni si rapelul 2 la varsta de noua ani.
  • Vaccinarea antihepatita B (impotriva hepatitei cu virus hepatic B). In Romania, vaccinul anti-HB se administreaza la doua ore de la nastere, la doua luni si la sase luni, urmat de un rapel la varsta de noua ani.
  • Vaccinarea ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). Se administreaza o prima doza la varsta de 12-15 luni, urmata apoi de un rapel la varsta de sase-sapte ani.






Vedetele si vaccinarea

Stim deja ca mare parte din comunitatea anti-vaccinistilor a fost creata si in jurul unor ineptii pe care celebritati fara studii medicale, dar cu carisma si forta de convingere, le-au emis cu privire la o presupusa conspiratie a industriei farma, la legatura dintre vaccinuri si autism sau alte bazaconii pseudostiintifice referitoare la imunizare.

In Romania, coronita pentru atragerea celor mai multi adepti ar primi-o Olivia Steer, dar nu e singura. De cealalta parte a baricadei, numeroase vedete internationale s-au declarat de partea stiintei si in favoarea vaccinarii.

Amanda Peet. Actrita si mama a doua fete, Frankie si Molly, a spus intr-un interviu pentru revista Cookie ca parintii care nu isi vaccineaza copiii sunt niste „paraziti”. Ulterior a retractat folosirea acestui cuvant printr-o scrisoare in care isi prezenta scuzele celor pe care ii jignise afirmatia sa, dar reitera ca nu exista nicio legatura intre autism si vaccinuri si ca decizia de a nu-ti vaccina copilul este una care pune bazele „unui viitor periculos”.

Jennifer Lopez este ambasadoare a vaccinului impotriva tusei convulsive. Cantareata si mama de gemeni, J Lo a inceput sa le vorbeasca parintilor despre vaccinuri in momentul in care a devenit purtatoare de cuvant a campaniei Sounds of Pertussis. Campania incurajeaza parintii si pe toti cei care lucreaza cu copii mici sa faca rapelul pentru vaccinul Tdap, care protejeaza impotriva tetanosului, difteriei si a tusei convulsive.

Jennifer Garner sprijina vaccinul sezonier antigripal. Actrita si mama a doi copii, s-a alaturat Asociatiei Americane de Pneumologie in 2007, ca ambasadoare a campaniei „Fetele gripei”. La un eveniment de presa al Asociatiei, Garner i-a incurajat pe oameni sa se vaccineze antigripal si a subliniat ca „gripa nu este ca o banala raceala, e mult mai grava”.

Keri Russell este si ea pentru vaccinul impotriva tusei convulsive. Dupa nasterea fiului sau, River, fosta vedeta a serialului Felicity a inceput sa se implice in campania Parents of Kids with Infectious Diseases (PKID), care promoveaza rapelul pentru tuse convulsiva in randul parintilor. Intr-un comunicat de presa, Russell spune ca spera ca prin acest parteneriat sa ii ajute pe parinti sa invete cum isi pot proteja cel mai bine bebelusii de aceasta boala mortala, dar care totusi poate fi prevenita.

Salma Hayek militeaza pentru vaccinul impotriva tetanosului. Dupa nasterea fiicei sale, Valentina, actrita a devenit purtatoarea de cuvant a „One Pack = One Vaccine”, initiativa sponsorizata de UNICEF si Pampers, care ofera vaccinuri antitetanos mamelor si copiilor din Africa si Asia pentru a elimina tetanosul maternal si neonatal.

Kristi Yamaguchi este, ca si Jennifer Garner, una dintre promotoarele campaniei „Fetele gripei", desfasurata de American Lung Association. Fosta patinatoare olimpica promoveaza vaccinul sezonier antigripal. Intr-o declaratie de presa, Yamaguchi a spus: „Sunt mama a doi copii cu varste sub cinci ani si vreau sa ii protejez. Si o cale simpla de a face asta este de a ma vaccina pe mine si pe toti cei care se afla in preajma copiilor mei”. Yamaguchi spune ca, in ultimii 20 ani, a facut in fiecare sezon vaccinul antigripal.

Bill si Melinda Gates sunt doua dintre cele mai ferme voci care apara vaccinurile in general. In 2010, fondatorul Microsoft si unul dintre cei mai generosi filantropi contemporani, a decis sa doneze 10 miliarde de dolari prin Fundatia Bill and Melinda Gates, pe parcursul urmatoarei decade, pentru livrarea de vaccinuri in tarile in curs de dezvoltare, intr-o actiune menita sa reduca mortalitatea infantila. Initiativa „Deceniul vaccinurilor" cuprinde, de asemenea, proiecte de cercetare si de dezvoltare de noi vaccinuri pentru afectiuni ca tuberculoza. Intr-un comunicat de presa, Melinda Gates numeste vaccinurile „un miracol” si spune ca „in doar cateva doze, ele pot preveni afectiuni mortale timp de o viata intreaga.”

Foto: www.copilul.ro