Cum reducem febra musculara?

 
Cum reducem febra musculara?
Febra musculara se manifesta prin senzatie dureroasa, arsura, sensibilitate locala crescuta, chiar si o usoara crestere in volum a segmentului muscular afectat, din cauza acumularii de lichid interstitial. Febra musculara atrage dupa sine si reducerea capacitatii de antrenare pentru o perioada de timp.


Cum si de ce apare febra musculara?

De obicei apare la 24 ore dupa efortul sustinut si este provocata de mici rupturi (microtraumatisme) la nivelul tesutului conjunctiv si fibrelor musculare, de catre contractii si spasme ale unor fibre musculare si de catre efectele toxice ale unor produsi de metabolism (radicali liberi produsi in urma stresului oxidativ).

Acidul lactic a fost incriminat ca fiind de vina pentru aparitia febrei musculare. In realitate, acesta are o contributie neinsemnata, deoarece este eliminat din muschi in primele ore dupa incetarea efortului. El participa, intr-adevar, la senzatia de oboseala si arsura locala pe care o resimtim cand plecam de la sala, dar adevarata febra musculara se instaleaza abia a doua zi.

Anumite tipuri de miscari predispun mai mult la aparitia febrei musculare decat altele. De exemplu, contractiile excentrice (cand muschiul este tinut in tensiune cand greutatea este coborata - asa-zisele repetari negative) dau o febra musculara mai intensa.


Febra musculara este un indicator al eficientei antrenamentului?

Febra musculara nu este un indicator al eficientei unui antrenament. Intensitatea cu care se manifesta sugereaza diferite aspecte. O durere suportabila indica un antrenament puternic, iar o durere intensa sugereaza ca ati abuzat de posibilitatile organismului si ca ar trebui sa reduceti din intensitate si/sau volumul de antrenament.

Este adevarat ca lipsa febrei musculare poate fi un indicator al unui antrenament insuficient de solicitant pentru dezvoltarea masei musculare, dar nu trebuie sa exagerati cu exercitiile.


Cum prevenim, cum tratam febra musculara?

Cea mai buna solutie este reluarea antrenamentului cat mai rapid, dar pastrat un nivel usor si crescuta dificultatea pe masura ce dispare durerea musculara. Exercitiile de stretching au un efect benefic in reducerea febrei musculare, fiind recomandate atat inainte cat si dupa antrenament.

Incalzirea inainte de antrenament poate preveni instalarea febrei musculare excesive. Uneori administrarea vitaminei C sau a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), nu grabesc refacerea dar pot reduce temporar durerea musculara.

Febra musculara apare dupa 24 ore de la antrenament, prezinta un varf maxim la 24-72 ore si descreste progresiv pana la disparitie in sapte zece zile. Poate aparea la orice sportiv, indiferent de nivelul de performanta.

Foto: 365sanatate.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa