Maioneza, ingredient de frumusete

 
Maioneza, ingredient de frumusete


Gustoasa si satioasa, o folosim intens in diverse salate sau sendvisuri, dar stiai ca ea poate fi un excelent ingredient pentru frumusetea ta? Iata cateva tratamente inedite!

Sa stabilim insa limpede de la inceput: ca ingredient de frumusete, se va folosi maioneza naturala, facuta in casa, din galbenusuri proaspete frecate cu ulei (preferabil de masline). Foloseste-o imediat dupa preparare, fiindca e un produs care se altereaza usor. Maioneza are, datorita nutrientilor din galbenus, excelente proprietati de hranire si regenerare a pielii, iar uleiul completeaza tratamentul prin hidratarea tesutului cutanat.


Un excelent balsam

Daca niciun balsam de pe piata nu mai e pe placul parului tau fragil, uscat si care se toceste usor la varfuri, incearca maioneza! Aplic-o inainte de samponare, atat pe lungimea parului, cat si pe scalp, pentru hranirea radacinilor. Acopera-ti apoi capul cu o casca de dus, asteapta 5-10 minute (intre timp, te poti spala pe corp), apoi clateste, samponeaza-te si clateste iar. Aceasta masca hidrateaza firul de par, oferindu-i o stralucire sanatoasa.


Masca pentru fata

De ce sa dai banii pe masti faciale sofisticate cand poti avea una chiar la tine in frigider? Pe tenul curat aplica un strat de maioneza, asteapta 20 de minute si apoi clateste cu apa rece. E o masca ideala pentru tenul uscat, atenuand ridurile fine si redand elasticitatea pielii.


Calmant pentru arsuri

Maioneza e un excelent remediu pentru arsurile usoare ale pielii, inclusiv cele capatate in urma expunerii la soare (ia aminte ca si iarna, mai ales in locurile inzapezite, soarele e destul de puternic si te poate arde pe fata!). Aplica un strat generos de maioneza pe suprafata afectata si in cateva minute durerea generata de arsura va fi alinata, iar tesutul se va vindeca mai repede.


Intaritor de unghii

Unghiile moi si fragile capata forta daca le inmoi cinci minute intr-un bol cu maioneza si apoi le clatesti cu apa calduta.


Agent de catifelare

Pentru catifelarea pielii aspre de pe genunchi, coate, calcaie, degetele de la picioare, foloseste cu incredere maioneza! Unge-te cu maioneza in acele zone asa cum procedezi cu crema de corp, prin miscari de masaj usor si las-o sa actioneze zece minute inainte de a te baga sub dus.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72); foto: www.real-delivery.ro
 

Extractul de melc repara pielea

 
Extractul de melc repara pielea

Acum vreo 30 de ani, in America Latina, s-a descoperit ca secretia lasata de aceasta vietate lenesa si misterioasa, melcul, are incredibile proprietati regeneratoare. Povestea a inceput intr-o familie din Chile care avea avea o crescatorie de melci.

Lucratorii de la aceasta ferma au observat ca micile rani pe care le capatau la maini in timpul muncii lor se vindecau ca prin farmec in urma manipularii melcilor si contactului cu secretia acestora. Ranile nu se infectau, nu ramaneau cicatrice, ci doar o piele noua, catifelata.

Melcul e singura fiinta cu cochilie in stare sa-si regenereze „casuta” in caz de avarie si s-a descoperit ca substanta responsabila cu acest miracol, alantoina secretata de melci in mod natural, e perfect compatibila cu tesutul nostru cutanat.


Creme-minune

Industria cosmetica a fost prima care a profitat de aceasta descoperire si a creat creme si geluri pe baza de extract de melc, care nu sunt foarte scumpe si au rezultate miraculoase. Extractul de melc e bogat in proteine, vitamine, enzime proteolitice, colagen si elastina.






Secretia melcului e o solutie completa si echilibrata pentru produsele destinate pielii, fiind creata de o fiinta vie cu scopul de a-si proteja, vindeca, regenera si hidrata propriile tesuturi. Iata lista de beneficii pe care extractul de melc le ofera pielii cu probleme:
  • diminueaza cicatricele, inclusiv pe cele lasate de acnee;
  • usuca toate cosurile si reduce iritatiile pielii;
  • previne dezvoltarea bacteriilor ce pot suprainfecta leziunile acneice;
  • atenueaza ridurile adanci si le sterge pe cele fine de pe fata maini, decolteu;
  • decoloreaza petele in mod natural, prin accelerarea procesului de exfoliere si formarea unui nou strat de piele;
  • calmeaza iritatiile ce pot apare in urma arsurilor solare;
  • protejeaza tenul impotriva radicalilor liberi;
  • hidrateaza pielea si creste elasticitatea acesteia prin activarea secretiei de colagen si elastina;
  • intarzie imbatranirea cutanata degradarea prematura a pielii;
  • regenereaza tesutul afectat de arsuri;
  • are efect anticelulitic si antivergeturi.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72); foto: bucatarulflegmatic.wordpress.com




 

Sfaturi pentru alergici

 
Sfaturi pentru alergici
  • Alaptati copiii cat mai mult - din an in an, numarul copiilor alergici sporeste. Una din pricini este reducerea timpului de alaptat la maximum 6 luni. Protectia imunitara a copiilor impotriva alergiilor este activata numai daca mama isi alapteaza pruncul un an.
  • Stati la distanta de flori si tineti ferestrele inchise - alergicii la polen sa se fereasca de vecinatatea florilor din gradina sau a celor din buchete, precum si de livezile cu pomi infloriti. De asemenea, daca dorm cu fereastra deschisa, sa o inchida la ora 4 dimineata, inainte de a incepe zborul polenului.
  • Mergeti la iarba verde dupa ploaie - iesirile in natura sunt mai putin daunatoare si mai usor suportabile, daca mergeti sa va plimbati dupa ploaie. Cea mai mare concentratie de polen din aer este in zilele insorite si cu vant.
  • Concediu in varful muntelui - zonele de vacanta cele mai ferite de alergii sunt culmile montane si insulele din Marea Nordului.
  • Folositi cat mai des aspiratorul - el absoarbe aerul din vecinatatea solului, cu toate particulele prezente in el si le trece prin filtru. De aceea, se recomanda sa schimbati cat mai des sacii aspiratorului.
  • Alergia la polen trebuie tratata obligatoriu, altfel poate duce la imbolnaviri sau chiar la deces. Boala ataca bronhiile, provoaca crize de astm si anuleaza o parte din functiile plamanului, ceea ce duce la incetarea functiilor ventriculului drept.
Foto: expressdebanat.ro
 

Pleoape umflate, cearcane, riduri, ochi obositi

 
Pleoape umflate, cearcane, riduri, ochi obositi

Pleoape umflate, cearcane, riduri, ochi obositi... Dintr-o data, privirea noastra se stinge si ramanem pe intuneric, fara pic de iradiere, ca o odaie in care s-a stins lumina. Pentru ca expresia ochilor salveaza jumatate din frumusete, va oferim cateva metode menite sa-i faca din nou sclipitori.


Ingrijire

In fiecare dimineata si seara, ungeti-va conturul ochilor cu vitamina E (extrageti uleiul continut in gelule), care activeaza microcirculatia zonei. Aplicati uleiul cu degetele aratatoare, executand miscari usoare de masaj pe pleoapa de sus, dinspre nas catre tample si pe pleoapa de jos, folosind aceeasi directie. Insistati, pana cand produsul este complet absorbit. Cand afara e cald, tineti pilulele de vitamina E in frigider.


Gimnastica


O data pe saptamana, faceti gimnastica pentru ochi. Daca o practicati regulat, se vor fortifica nu doar zonele sensibile din jurul ochilor, ci vi se va intari si vederea, amanand miopia si prezbitismul.
  1. Cu capul fix, ridicati privirea in tavan, apoi coborati-o, incercand sa va vedeti varful nasului. Repetati de 10 ori.
  2. Priviti cat puteti de tare spre stanga, apoi spre dreapta, tinand capul nemiscat. Repetati de 10 ori, in fiecare directie.
  3. Cu capul fix, rotiti ochii de la stanga spre dreapta si de la dreapta spre stanga, de 10 ori. Luati-va ca reper o fereastra (stanga), un perete (dreapta), tavanul (sus) si nasul (jos). Executati miscarile lent.

Concentrarea pe lumanare

Aprindeti o lumanare, puneti-o intr-un suport, la o distanta de minimum 30 de cm si concentrati-va privirea asupra flacarii, pana ce simtiti ca ochii va lacrimeaza. Dupa o luna de exercitii, privirea dvs. va arde din nou, nu doar ca un bec de 200 wati, ci ca farul din Alexandria.


Machiaj corector

Daca iesiti in oras dupa aplicarea uleiului de vitamina E (trebuie sa se resoarba bine in piele, altfel luceste), aplicati un produs anticearcane. Se gasesc la toate magazinele cu produse cosmetice, iar daca nu va descurcati, rugati o vanzatoare sa va ajute. Alegeti o culoare usor mai deschisa de cat fondul de ten pe care il folositi. Aplicati-l tapotand usor cu varful degetelor. Pentru a va pune ochii mai bine in evidenta, fardati-va pleoapele cu o nuanta clara, de bej sau maro. In partea dinspre nas a pleoapelor si pe arcada sprancenelor, aplicati o tusa usoara de fard lucios. Face privirea mai vie. La final, dati-va cu rimel pe gene. Atentie: daca aveti ochi mari si rotunzi, aplicati rimelul doar spre coada dinafara a ochiului, altfel veti dobandi o privire mirata, de Betty Boop.

Foto: www.maifrumoase.ro
 

Cele mai bune produse pentru ingrijirea parului

 
Cele mai bune produse pentru ingrijirea parului


Naturale, sanatoase, ieftine: cele mai bune produse pentru ingrijirea parului le gasiti pe raftul din camara. Reclamele pentru sampoane, balsamuri etc. sunt care mai de care mai tentante, iar rafturile drogheriilor gem sub atatea produse. Dar ce se ascunde, de fapt, in spatele acestora stiu foarte putini. Un lucru este, insa, sigur: ca mai cu seama conservantii din produsele pentru ingrijirea parului pot produce alergii. Ingrijirea parului este aproape la fel de veche precum omenirea insasi. Iar faptul ca inainte vreme parul isi pastra frumusetea si ajutorul parabenului si al tensidelor este demn de retinut. Generatii dupa generatii si-au „tratat” podoaba capilara cu ingrediente naturale: ulei de masline, galbenus de ou, plante, zeama de lamaie sau miere, pe care le avem si noi la indemana si care, in plus, cruta pielea capului si... portofelul. Si pot fi preparate cat ai clipi.


„Taria” verde a aztecilor

Acizii grasi nesaturati existenti in avocado protejeaza parul uscat.

Ingrediente: 1 avocado, 2 linguri ulei de floarea-soarelui, putina zeama de lamaie.

Preparare si folosire: se zdrobeste miezul de avocado si se amesteca cu restul ingredientelor. Dupa spalare, se intinde pasta astfel obtinuta pe parul ud si se acopera capul cu o folie de plastic si cu un prosop. Dupa 15 minute, se clateste bine parul.


Cand va mananca si va „strange” pielea capului

Datorita acidului sau lactic, iaurtul are un efect calmant asupra pielii capului si previne aparitia matretii.

Ingrediente: 2 linguri iaurt natural, 2 lingurite ulei din germeni de grau, 1 lingurita zeama de lamaie.

Preparare si folosire: amestecati toate ingredientele si intindeti-le usor in parul ud (sters cu prosopul) cu ajutorul unui pieptene cu dintii mari. Clatiti-va, apoi, parul, dupa circa 10 minute.


Masline pentru par lucios

Dupa acest „tratament”, parul lung devine moale si matasos. Acizii grasi din uleiul de masline protejeaza de soare si gaze de esapament.

Ingrediente: 2 linguri ulei de masline, 1 galbenus de ou, putina miere, putina zeama de lamaie.

Preparare si folosire: se incalzeste putin uleiul de masline si se bate (cu telul) cu celelalte ingrediente. Dupa spalare, se maseaza bine varfurile parului cu acest amestec si dupa 20 de minute se spala temeinic, pana cand firele nu mai sunt grase la pipait.


Otet pentru pielea capului

O „mixtura” neobisnuita garanteaza pentru un par fara pic de matreata. Datorita urzicii, pielea capului produce o cantitate mai mica de sebum, astfel ca parul nu se mai ingrasa asa de repede.

Ingrediente: 100 g urzica uscata, 1 l otet de fructe.

Preparare si folosire: se pune urzica intr-o sticla, se toarna peste ea otetul si se inchide bine sticla. Se lasa sa se patrunda intr-un loc cald si se scutura bine o data la cateva zile. Dupa doua saptamani se strecoara si se subtiaza cu 1 l de apa. Cu lichidul preparat astfel, se clateste parul si se maseaza pielea capului.


Pentru piele si radacini

Un ceai de plante pentru clatitul parului intareste radacinile si calmeaza pielea capului.

Ingrediente: 30 g de musetel (flori), rozmarin, dafin, salvie si pelin.

Preparare si folosire: se amesteca, intr-o oala, plantele uscate, cu 1 l de apa, se pun pe foc si se fierb incet, cu capac, 10-12 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Dupa circa o ora se strecoara si cu ceaiul se clateste parul dupa spalat si se maseaza pielea capului. Ceaiul poate fi pastrat la frigider aproximativ o saptamana.


Tinuta perfecta

Acest intaritor „trateaza” parul cu uleiurile eterice ale musetelului.

Ingrediente: 200 ml infuzie de musetel, zeama unei jumatati de lamaie.

Folosire: dupa spalare, se maseaza in par si nu se mai clateste.

Foto: www.enational.ro
 

Criza de astm

 
Criza de astm

Criza de astm se manifesta prin tuse, greutate in respiratie si crize de sufocare. Pe langa cauzele obisnuite - inhalatii de substante iritante, aer rece sau uscat, variatii hormonale sau stres - primavara, criza de astm poate fi declansata si de polenul purtat de vant. Pe langa tratamentul de baza, prescris de medic, anumite remedii naturale pot sa atenueze sau chiar sa suprime crizele.


Restabilirea respiratiei in timpul unei crize

  • Straduiti-va sa ramaneti calmi caci panica agraveaza dificultatile respiratorii. Practicati, de pilda, urmatorul exercitiu de vizualizare: inchideti ochii si in timp ce inspirati, imaginati-va cum plamanii dvs. se umplu de aer si de o lumina alba. Pastrati imaginea in minte, spunand: „Respir mai bine, respir mai bine, trece, trece”. In doua minute, criza va trece definitiv.
  • Apelati la cofeina. Beti o cana mare de cafea tare, sau doua cani de Coca-Cola, in clipa cand simtiti ca se apropie o criza. Cofeina are proprietati bronhodilatatoare, relaxeaza muschii bronhiilor si ii dilata.

Suplimente alimentare

  • Ginkgo Biloba e folosita de secole, in medicina traditionala chinezeasca, pentru tratamentul astmului. Luati 250 mg de Ginkgo Biloba pe zi.
  • Magneziul dilata si el, caile respiratorii. Se recomanda administrarea a 300 mg pe zi pentru barbati si 270 mg pe zi pentru femei.

Pentru blocarea inflamatiilor

  • Omega 3, prezent in pestele oceanic gras - ton, somon, hering si macrouri - blocheaza elementele responsabile de inflamarea bronhiilor. Consumati unul din aceste tipuri de peste, de trei ori pe saptamana si luati zilnic gelule cu ulei de peste (consultati medicul, daca luati medicamente anticoagulante sau aveti diabet).
  • Bioflavonoide - sunt substantele care dau culoare fructelor si legumelor, posedand proprietati antiinflamatoare si antialergice. Un studiu finlandez a demonstrat ca crizele de astm sunt mai putin frecvente cand regimul alimentar este bogat in flavonoide. Consumati cat mai mult usturoi, ceapa, broccoli, varza, conopida, mere...
  • Curcuma - condiment indian, actioneaza ca un antiinflamator. Se pune o lingurita de pulbere (se gaseste la supermarket) de curcuma intr-o cana de lapte fierbinte. Se beau trei cani pe zi. In magazinele naturiste exista si pastile de curcuma. Fiti prudenti daca urmati un tratament anticoagulant, caci curcuma are, de asemenea, aceste proprietati.

Invatati sa va cunoasteti

  • Notati pe un carnet tot ceea ce mancati, vreme de o luna. Notati si frecventa tulburarilor respiratorii. Desi alergiile alimentare sunt rareori o cauza a crizelor de astm, poate exista o legatura. Urmariti notele din carnet, pentru a vedea daca exista vreo legatura intre crize si ce mancati.

Mai bine sa previi decat sa vindeci

  • Nu fumati si evitati locurile unde se fumeaza. Fumul de tigara irita caile respiratorii.
  • Nu va asezati langa un semineu sau o soba cu lemne, pentru ca oxidul de azot continut in fum poate sa agraveze astmul.
  • Daca frigul este un factor declansator, protejati-va nasul si gura cu o esarfa.
  • Evitati lucrurile ce pot declansa o criza: un fel de mancare foarte condimentat, aspirina sau testerele de parfum din magazinele cosmetice.
  • Nu mancati inainte de culcare. Refluxul gastric care antreneaza arsuri de stomac poate sa provoace o criza de astm.

Binefacerile respiratiei abdominale

  • Respiratia abdominala diminueaza intensitatea si frecventa crizelor de astm. Apropierea lor e insotita totdeauna de panica, ceea ce accentueaza contractiile bronhiilor. Respiratia abdominala va ajuta sa va regasiti suflul.
  • Intindeti-va pe spate si puneti o carte groasa pe abdomen.
  • Inspirati incet si profund, umflandu-va burta, iar nu pieptul. Cartea trebuie sa se ridice usor.
  • Cand ajungeti cu inspiratia la maximum, incercati sa mai trageti aer in plamani de un deget. Cartea trebuie sa se ridice din nou.
  • Expirati progresiv, numarand pana la cinci. Veti simti imediat o senzatie de usurare a respiratiei.
  • Repetati exercitiul de cinci ori.

Leacuri stravechi

Metoda Kunzle. A fost un vindecator elvetian celebru, care recomanda in caz de crize de astm „baia de brate”.

Reteta: se pun la fiert patru cani de otet de mere cat mai vechi. Cand da in clocot se ia vasul de pe foc si se inmoaie in lichidul fierbinte cateva servete curate de bucatarie. Cand se racesc, atat cat vor putea fi folosite, se storc si se pun, cat mai calde, pe brate.


Reteta italiana cu lamaie. Portul Amalfi, din Italia, este cunoscut drept „tara lamailor”. Prin traditie, locuitorii asezarii folosesc un remediu pe baza de citrice pentru a se vindeca de astm.

Reteta: beti in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un pahar de suc diluat de lamaie (1 lingurita la un pahar de apa). Intre mese, se ia cate o lingurita de suc de lamaie nediluat.


Masaj japonez. In Japonia, adeptii metodei shiatsu isi maseaza anumite puncte de pe partea de sus a spatelui, pentru a atenua criza de astm.

Reteta: bolnavul trebuie sa roage pe cineva sa-i maseze spatele, de-a lungul sirei spinarii, pe ambele parti.


Leac egiptean cu usturoi. Istoricul roman Plinius a mentionat intr-una dintre lucrarile lui ca preotii egipteni foloseau usturoiul crud pentru a trata tusea asociata cu astm.

Reteta: Radeti doi catei de usturoi si a- % mestecati-i intr-un pahar mare cu suc de morcov si sfecla. Beti o data pe zi.


Leac rusesc din Crimeea. In marea traditie de vindecare pastrata in satele rusesti, crizele de astm se vindeca cu apa si respiratie.

Reteta: bolnavul trebuie sa inspire si sa expire foarte incet si, intre respiratii, sa bea, inghititura de inghititura, o ceasca mica de apa calduta. Tratamentul dureaza 30 de minute, vreme in care bolnavul bea doua pahare de apa.


Retete monahale

  • Ceai de salvie - se bea trei saptamani cate un litru de ceai de salvie pe zi. Se pun la fiert doua linguri de planta intr-un litru de apa rece. Se lasa sa clocoteasca trei minute, apoi se lasa la infuzat. Litrul de ceai se bea fractionat de-a lungul zilei.
  • Zahar candel - 50 de grame de zahar candel se dau intr-un singur clocot, intr-o cana de apa in care au fiert cartofi (pentru piure). Se lasa sa se raceasca putin si se bea cu inghitituri mici. Se repeta trei zile pe saptamana.
  • Suc de ceapa cu miere - se toaca o ceapa, se pune intr-un vas si se acopera cu un deget de miere. Se lasa 24 de ore la macerat, cu capac. Din zeama care se lasa, se ia o lingura pe zi.
  • Terci de lapte cu paine - se pune pe foc un sfert de litru de lapte, impreuna cu doua chifle. Dupa ce dau un clocot, se preseaza cu o furculita pana ce se obtine un terci. Se face o cataplasma care se aplica pe piept 20 de minute.
  • Hrean cu mar - se curata o radacina de hrean, se da pe razatoare si se amesteca cu o cantitate de patru ori mai mare de mar ras pe razatoarea mica. Se iau cate 2 lingurite, de trei ori pe zi.
  • Usturoi cu miere - se zdrobesc bine doi catei de usturoi si se amesteca cu miere. Se iau 2-3 lingurite pe zi, vreme de o luna.
Foto: www.unica.ro
 

Remedii naturiste impotriva hemoroizilor

 
Remedii naturiste impotriva hemoroizilor

Hemoroizii sunt o afectiune curenta, pe care multi o ascund de rusine, lasand-o sa evolueze periculos. In farmacie se gasesc produse pentru aplicatii locale contra iritatiilor, mancarimilor si durerilor provocate de hemoroizi. Dar atentie, cereti aviz medical pentru ele, multe din unguentele care se elibereaza fara reteta contin o substanta anestezianta care aduce o usurare imediata, dar devine iritanta cand e folosita timp indelungat. Leacurile populare sunt si ele de mare ajutor, completand tratamentele farmaceutice.


Caldura face bine

  • Bai calde - faceti o baie de sezut, in pozitia asezat, astfel ca lichidul sa ajunga cat mai bine la locul bolnav. Veti simti pe loc o ameliorare a durerii. Lichidul fierbinte dezumfla venele, stimuland circulatia sangelui.
  • Sulfat de magneziu (saruri Epsom) - un pumn de saruri adaugate in apa din baie favorizeaza resorbtia hemoroizilor. Amestecati bine inainte pentru dizolvarea completa a cristalelor.
  • Ceai umed - aplicati un plic de ceai negru oparit cu apa fierbinte, dupa ce mergeti la toaleta. Nu folositi niciodata hartie igienica. Irita. Spalati-va cu apa calduta si apoi aplicati plicul umed cu ceai. Caldura usureaza durerea, iar acidul tanic dezumfla locul bolnav.

Cuburi de gheata

  • Alternanta cald-rece - este la fel de eficienta contra durerilor.

Unguente si cataplasme

  • Alifie de tataneasa si galbenele - aplicati-le de mai multe ori pe zi pe hemoroizi. Va recomandam produsele preparate de maicutele de la Manastirea Nera, pe care le gasiti pe internet sau in magazinele „Naturalia„. Sunt exceptionale.
  • Seul de oaie - potoleste, de asemenea, durerile din zona bolnava. Se gaseste la tara, la crescatorii de oi.
  • Aloe - taiati o frunza de aloe si aplicati gelul de pe interiorul ei direct pe hemoroizi.
  • Cataplasma cu musetel - puneti la fiert 60 de flori de musetel intr-un litru de apa. Lasati sa se infuzeze 10 minute. Mai intai faceti o baie de sezut cat rezistati de calda, apoi inmuiati un prosopel de bumbac in infuzie si aplicati-l, usor stors, pe hemoroizi. Deasupra puneti o bucata de plastic.
  • Cataplasma cu ceapa - fierbeti o ceapa mare alba, apoi zdrobiti-o. Faceti o cataplasma cu ajutorul unui tifon. Aplicati-o pe locul dureros. Stati intinsi cat mai mult.
  • Cataplasma cu patrunjel - fierbeti o legatura de patrunjel verde, vreme de 10 minute, in lapte. Puneti-o intr-un tifon dublu si aplicati-o pe locul bolnav.
  • Cataplasma cu argila - amestecati o lingurita de praf de argila cu sucul stors de la 4 lamai si aplicati pasta, cu tifon, pe locul dureros.
  • Ulei de masline si albus de ou - bateti bine cu o furculita un albus de ou cu putin untdelemn de masline si vin alb, pana ce obtineti o crema destul de groasa. Aplicati-o de mai multe ori pe zi pe zona dureroasa.

Apa si fibre

Hemoroizii sunt provocati adesea de constipatie. Pentru a o elimina, scoateti de pe lista de alimente carnea, mezelurile, condimentele, alcoolul. Preferati legumele, fructele si cerealele integrale, bogate in fibre.
  • Opt pahare de apa pe zi - pentru a preveni constipatia si a spori efectul fibrelor vegetale, trebuie sa beti minimum 1,5 litri de apa pe zi. Va recomandam apa plata sau apa minerala cu magneziu.
  • Cat mai multa ceapa - ceapa cruda are proprietatea de a stimula circulatia sangelui, diminuand dilatatia excesiva a venelor.

Exercitii fizice

  • Pozitia in picioare usureaza durerea. Daca stati multa vreme asezati pe scaun, plimbati-va 5 minute, la fiecare ora.
  • Evitati sa ridicati greutati prea mari.
  • Plimbati-va hemoroizii - iata un remediu stravechi, actual si in zilele noastre. Mergeti cat mai des, daca se poate, in fiecare zi. Mersul face ca alimentele sa avanseze mai repede in intestin, favorizand evacuarea scaunului.

Preventie

  • Purtati permanent in buzunarul pantalonului cateva castane.
Foto: www.almeea.com
 

Metode naturale de vindecare a cancerului

 
Metode naturale de vindecare a cancerului

Granele


In ciuda a numeroase controverse din partea specialistilor in oncologie, in momentul de fata exista un bloc solid de dovezi teoretice si experimentale care atesta utilitatea cerealelor in lupta contra cancerului. La Congresul de Oncologie de la Paris (iunie 2005), pe un studiu mamut de 300.000 de cazuri si desfasurat pe parcursul a 30 de ani, s-a putut demonstra fara echivoc ca o dieta mediteraneana (Paella spaniola) bazata pe orez si legume, crude sau fierte, previne cancerul (comparatia a fost facuta cu o dieta din nordul Frantei, bogata in grasimi de origine animala - jambon, ficat de gasca, branza grasa). Un alt studiu efectuat la Universitatea de Medicina din Texas (Arizona), arata ca un regim cerealier integral vindeca cancerul in anumite faze de evolutie. Explicatia ar fi ca in timpul unui astfel de regim, scade cantitatea de radicali liberi din sangele bolnavului. Fenomenul a fost dovedit si de doctorul roman Marius Ristache, intr-un studiu prospectiv realizat in 1995 la Institutul Oncologic Bucuresti. De altfel, se stie ca la popoarele vegetariene, cancerul este aproape inexistent. In Europa, dieta cu cereale a fost promovata intens la inceputul anilor '50, cel mai mult prin curentul Macrobiotic al japonezului George Oshawa, dar si prin lucrarile doctorului militar francez Jean Valnet, sau tratamentele dietetice ale celebrului dr. german Kollath isi vindeca bolnavii cu celebra supa de cereale a lui Hipocrate. Insa in zilele noastre, pentru foarte multi medici, dupa ce si-au tocit neuronii pe bancile facultatii, este aproape de necrezut ca se pot obtine vindecari, uneori spectaculoase, doar prin astfel de retete, pe care le poate prepara orice gospodina mai priceputa.


Metode naturale de vindecare a cancerului

  1. Graul. Putina lume stie ca micile si, uneori, dispretuitele graunte maronii din spicul de grau contin aceeasi cantitate de proteine (15 grame%) aproape ca si pulpa de porc (19 grame%), fara a contine insa si grasimile saturate (untura) din carne, incriminate in producerea cancerului de colon sau de san. Animalele acelea mari, vaca, hipopotamul, elefantul, de unde isi iau proteinele? La tara, daca dai la un cal putin grau, se ingrasa si trage si caruta. Sigur ca vor fi si unii oameni care vor replica: „Dar ce eu sunt cal, sa mananc grau?”. Pentru aceasta, au aparut mori casnice de cereale care macina graul, chiar dupa metoda traditionala „piatra pe piatra”, dar si o rasnita de cafea obisnuita este suficienta pentru necesarul unei cure. Graul contine aproape toate oligoelementele (Ca, Mg etc.) si aproape toate vitaminele, enzime, fermenti si factori de protectie, de aceea este foarte, foarte nutritiv si hranitor. Comparativ cu hrana de origine animala, preparatele pe baza de grau, nu lasa reziduri in organism, favorizand fenomenul de dezintoxicare.
  2. Orezul. „Un bol de orez pentru fiecare chinez”, suna in anii '50 sloganul Partidului Comunist Chinez. Tratamentul consta in inlocuirea orezului alb cu orez nedecorticat. Deoarece orezul complet fierbe mai greu, se va inmuia in prealabil sau se va macina, obtinandu-se pasta de orez (pudding). Dr. Leon Binet pune in evidenta si proprietatile hipotensoare ale orezului, iar dr. Kempner arata ca acesta favorizeaza si eliminarea urinei. In India si China, unde se mananca foarte mult orez, incidenta cancerului este mai scazuta ca in Europa, fenomen comunicat si la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
  3. Hrisca este o cereala care creste in zone de munte. La noi se cultiva in special la Suceava, dar pentru naturisti se aduce mai usor din Basarabia. Hrisca se mananca mult in Rusia, dar si in nordul Frantei (in Bretania), iar in aceste zone, incidenta cancerului este mai redusa. Explicatia ar fi zincul si seleniul din compozitia ei, care sunt antitumorale. De altfel, dupa medicina chineza, hrisca este dublu yang, ca incarcatura energetica, in opozitie cu bolile neoplazice care au un exces de energie yin, dupa acelasi principiu al medicinii orientale. Hrisca contine insa si aminoacizi esentiali, ceea ce o face la fel ca si graul, foarte nutritiva, in plus, ea poate fi consumata chiar si cruda, inmuiata in apa 2-3 ore, respectandu-se in felul acesta si principiul de „hrana vie”.
  4. Meiul contine proteide, acizi amanati esentiali, acid salicilic, fosfor, magneziu, zinc, vitamina A si o mica cantitate de lipide. Se prepara ca un fel de mamaliga, si vreme indelungata a constituit un aliment de baza pentru numeroase popoare, cand bolile neoplazice nu faceau atatea ravagii.
  5. Ovazul. Datorita proprietatilor sale energetice este un aliment de baza pentru populatiile din regiunile reci (Scandinavia). Anglo-saxonii il consuma la micul dejun sub forma de „porridge” (supa deasa din fulgi de ovaz, apa, putin lapte - de soia si miere). Este si un aliment al copiilor in perioada de crestere, dar si un mijloc de refacere si realimentare dupa perioadele febrile. Scade glicemia si stimuleaza tiroida. 100 grame de fulgi de ovaz contin: 300 mg fosfor, 90 mg calciu si 500 mg potasiu.
  6. Orzul. In vindecarea cancerului, cele mai cunoscute proprietati curative sunt atribuite sucului de orz verde, obtinut la storcator, cand planta ajunge la 20-30 cm inaltime, moment in care orzul contine cele mai bune resurse nutritive pentru regenerarea celulelor. Calitatile antitumorale se atribuie unui alcaloid (hordeina) si a cantitatilor mari de vitamine si enzime pe care le contine. Se pot folosi 10-30 ml/zi diluat cu apa.
  7. Secara. Arteroscleroza si maladiile cardiovasculare sunt rare sau inexistente la persoanele care consuma cu regularitate paine de secara, dar ajuta si in cazurile de tumori cerebrale sau in prevenirea cancerului la san. Secara fluidifica sangele, detoxifica ficatul si pancreasul si energizeaza organismul dupa curele de citostatice.
In Biblie exista un pasaj care recomanda un pumn de grau, unul de hrisca, unul de orez si unul de mei, macinate si amestecate cu apa si sare. „Coapte la soare, ca niste turte sa fie hrana ta in toate zilele si te vei vindeca de toate bolile”, suna optimist versetul Bibliei.

Si daca soldatii romani au cucerit intreaga lume mancand grau (se stie din istorie ca acestia primeau, dimineata ratia de cereale de la comandantul de campanie, pe care le purtau intr-un saculet special la piept si din care rontaiau in timpul marsurilor lungi), noi de ce nu am putea sa ne cucerim sanatatea, fericirea si bucuria de a trai mancand grane?

Dr. Cristian Boerescu; foto: www.topculturism.ro
 

Tratamentul naturist al sclerozei in placi

 
Tratamentul naturist al sclerozei in placi

Plante medicinale administrate intern

  • Angelica (Angelica archangelica) - se fac cure de cate 30 de zile cu pulbere de radacina, flori si seminte, din care se ia cate jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Are efecte detoxifiante si o actiune extrem de complexa asupra sistemului nervos central, intrucat contine atat principii active care-i stimuleaza activitatea, cat si principii active cu efect calmant. In scleroza in placi ajuta la coordonarea motorie, incetineste procesele de demielinizare.
  • Ginsengul (Panax ginseng)- nu se stie exact mecanismul prin care radacina acestei plante actioneaza in aceasta afectiune, insa este cert ca pacientii care fac tratamente de lunga durata cu ginseng se simt mult mai bine. Un studiu chinez arata ca pacientii care fac cure de 60 de zile cu ginseng cu 15 zile de pauza au o mult mai buna coordonare a miscarilor, au crize dureroase mai rar, tulburarile de vedere sunt mai putin frecvente. Ginsengul se gaseste la noi conditionat sub forma de capsule sau de extracte zaharoase, care se administreaza conform prospectului.
  • Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - se ia sub forma de tinctura, cate jumatate de lingurita de patru ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 10 zile de pauza. Fiecare doza de tinctura se administreaza in apa, pentru a diminua efectul alcoolului, care altfel este strict contraindicat in aceasta boala. Mai multe cercetari arata ca tratamentul cu lemn-dulce incetineste procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, avand intre altele efecte similare cortizonului, dar cu reactii adverse mult mai reduse.

Plante medicinale administrate extern

  • Brad (Abies alba) - acele proaspete de brad se zdrobesc pe o planseta de lemn cu ajutorul unui tocator, apoi se invelesc in tifon si se aplica pe sira spinarii, vreme de cel putin o ora, asezand deasupra un fular gros, astfel incat sa nu apara senzatia de frig. Tratamentul se face o data la 2-3 zile, mai ales pe perioada sezonului rece.
  • Branca-ursului (Heraclea sphon-dyllium) - frunzele proaspete ale plantei se zdrobesc pe o planseta de lemn si apoi se pun de-a lungul coloanei vertebrale, acoperindu-se cu folie de nailon si o tesatura de lana. Se face aceasta aplicatie vreme de 2 ore, dupa care frunzele se indeparteaza si se acopera spatele asa incat sa fie tinut in permanenta cald. Acest tratament se face pe perioada verii si a toamnei (cand se gasesc frunze proaspete) o data la 3 zile, iar in perioada tratamentului este strict interzisa expunerea la soare a zonelor pe care s-a facut aplicatia.
  • Traista-ciobanului - intr-o sticla de un litru se pun parti aeriene de traista ciobanului fin tocate (ca zarzavatul pentru supa) pana cand se umple, iar deasupra se pune tuica tare (30-40 de grade). Se inchide sticla si se lasa sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Cu solutia rezultata se fac frictionari ale zonei spatelui o data la doua zile.

Gemoterapie

Este o forma de tratament care se foloseste exclusiv de partile tinere (adica muguri, mladite, radicele) ale plantelor. Aceste parti tinere ale ierburilor de leac contin anumite substante cu efecte hormonale cu totul exceptionale, cu o actiune extrem de fina si eficienta asupra unor sisteme din organism cum ar fi cel nervos, endocrin, imunitar, cardiovascular. Iata in continuare doua indicatii ale gemoterapiei in cazul sclerozei in placi:
  • Muguri de smochin (Ficus carica) - cercetarile facute de catre medicul francez Louis Pommier arata ca administrarea maceratului glicerinat din mugurii si mladitele acestui arbore ajuta la reglarea proceselor de productie a celulelor ce intra in componenta maduvei spinarii. Se fac tratamente de lunga durata, in care se iau 50 de picaturi de extract de muguri smochin pe zi, in combinatie cu urmatorul gemopreparat:
  • Muguri de nuc (Juglans regia) - are o subtila actiune asupra metabolismului acizilor grasi din organism, acizi grasi care joaca un rol decisiv in regenerarea celulelor sistemului nervos central. Se iau cate 50 de picaturi de macerat glicerinat pe zi, in cure de 90 de zile cu 21 de zile pauza.

Regimul Oshawa

Este o forma de tratament alimentar pusa la punct de catre medicul japonez George Oshawa, fondatorul medicinii macrobiotice, care presupune consumarea vreme de zece zile doar a patru cereale (grau, orez, mei, hrisca), fierte sau coapte, sarate dupa gust. In afara acestora si a apei nu se consuma niciun alt aliment in acest rastimp, exceptie facand plantele medicinale si, eventual, cele vitaminizante. Iesirea din regimul Oshawa se face gradat, band la inceput (in primele 12-24 de ore) ceaiuri si sucuri de fructe, apoi supe sau ciorbe de legume si ulterior continuand cu un regim vegetarian 100%. Cura se poate repeta la un interval de timp de 3-5 zile, insa de maximum 7 ori la rand, dupa care se va face o pauza mai lunga (minimum o luna). Este un tratament conceput pentru echilibrarea energetica a organismului, care s-a dovedit in practica de un real folos in tratarea sclerozei multiple, care in opinia medicinii traditionale chineze si japoneze este o boala produsa de excesul de energie feminina Yin si de un deficit al energiei solare, masculine Yang. Din punctul de vedere al tipologiei pacientilor, regimul Oshawa este in mod special recomandat celor cu un psihic labil, care se confrunta cu probleme de echilibru emotional, demobilizandu-se usor, care au probleme de supraponderalitate dupa terapia cu corticoizi.


Alimente medicament

Vom incepe prin a trece in pagina principalele alimente care favorizeaza procesele autodistructive din organism, intre care pe primul loc sunt produsele suprarafinate, adica zaharul (se va inlocui cu miere), margarina (se va inlocui cu mici cantitati de unt), faina alba (se va inlocui cu faina integrala), uleiul rafinat (se va inlocui cu ulei presat la rece). O alta categorie de alimente al caror consum va fi redus sau care vor fi eliminate din dieta sunt cele bogate caloric, dar sarace in nutrienti: carnea si preparatele de carne, ciocolata, produsele de cofetarie si dulciurile concentrate in general. Un alt inamic al sistemului neuroendocrin este alcoolul, care mai ales in doze repetate are un efect cat se poate de nefast asupra sensibilelor mecanisme care coordoneaza constructia si reconstructia celulelor sistemului nervos (la fel ca si tutunul). Nu in ultimul rand, se recomanda renuntarea la produsele cu aditivi alimentari sintetici, care pe termen lung au un efect dezastruos asupra imunitatii. Produse cu continut ridicat de aditivi sintetici sunt: majoritatea sucurilor din comert, supele si cremele instant, cipsurile, dulciurile preambalate, aproape toate conservele. Iata in continuare si alimentele medicament in aceasta afectiune:
  • Uleiul alimentar de in - contine anumiti acizi grasi care sunt foarte importanti pentru terminatiile nervoase. Cand acestea sunt deteriorate si incapabile sa transmita mesajele catre creier, asa cum se intampla in scleroza multipla, uleiul de in este foarte eficient, mai ales daca este inclus in acest program dietetic mai cuprinzator. Se ia la inceput o perioada de patru-opt saptamani, cate 8 linguri de ulei de in pe zi, apoi se va putea trece la o doza de intretinere de 1-2 linguri pe zi.
  • Uleiul de catina - contine, pe langa acizii grasi despre care vorbeam anterior, vitamina E si vitamina F, extrem de importante pentru bolnavii de scleroza in placi. Se administreaza cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, in cure de minimum patru saptamani.
  • Afinele si coacazele negre - se administreaza in stare proaspata, atunci cand este sezonul lor de culegere, adica iunie-iulie in cazul coacazelor negre si iulie-august in cazul afinelor. Se consuma cate 50-100 de grame din aceste fructe pe zi, in cure de o durata cat mai mare. Cel mai bine este ca administrarea acestor fructe sa se faca pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de masa.
  • Drojdia de bere - se consuma sub forma de tablete, pe care le gasim in magazinele naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie conditionate sub forma de comprimate. Sunt de regula foarte eficiente in terapie, fiind obtinute din culturi de drojdie selectionate asa incat sa aiba o concentratie ridicata de vitamine din complexul B si de seleniu. Se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinala), urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
  • Morcovii, patrunjelul, telina si varza - contin vitamine si minerale extrem de folositoare pentru sistemul nervos. Se consuma sub forma de salata de cruditati asezonata cu ulei de masline sau de floarea-soarelui presat la rece. De la nicio masa de pranz sau de seara nu trebuie sa lipseasca o salata de cruditati care sa contina aceste ingrediente, precum si altele, cum ar fi ridichile, salata verde, sfecla rosie sau broccoli.
  • Susanul, nucile, semintele de dovleac si de floarea-soarelui - sunt cea mai buna sursa de calorii pentru bolnavii de scleroza multipla. Extrem de bogate in acizi grasi polinesaturati, usor de metabolizat si foarte hranitoare, aceste seminte trebuie sa devina aliment de baza pentru bolnavii de scleroza in placi.

Homeopatia

Poate incetini sau, in timp, chiar opri procesul de demielinizare a maduvei spinarii. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut prin folosirea asa-numitelor „remedii constitutionale”, care nu actioneaza doar asupra unui sistem sau aparat anume, ci armonizeaza pacientul pe ansamblu. Aceste remedii pot fi prescrise doar de catre un medic homeopat, dupa un consult amanuntit, administrandu-se pe perioada si dupa schema prescrise de acesta.


Veninul de albine

De cativa ani terapia cu intepaturi de albina facute pe puncte specifice ale acupuncturii tinde sa revolutioneze conceptele clasice de tratament ale acestei boli. Aceste intepaturi controlate, facute dupa o schema extrem de riguroasa, de catre un medic specialist, ajuta nu doar la stoparea bolii, ci si la recuperarea capacitatilor motorii si de coordonare. La noi in tara aceasta terapie este facuta de catre dl. doctor Stangaciu si de catre medicii formati de domnia sa in acest sens.


Yoga

Am lasat la urma aceasta terapie milenara, nu pentru ca ar fi cea mai putin semnificativa, ci din contra, pentru ca in practica a dat cele mai spectaculoase rezultate la bolnavii cu scleroza in placi. De-a lungul anilor s-au constatat adevarate miracole produse cu pacienti care au practicat yoga. La noi in tara exista mai multe centre de yoga in care bolnavii pot primi indicatii competente, in cele ce urmeaza vom prezenta cateva tehnici elementare:
  • Respiratia yoghina completa - modul de executie este simplu: ne asezam pe un scaun tinand spatele drept si ne pozitionam o mana pe abdomen si una pe torace. Expiram adanc si ne tinem respiratia vreme de doua secunde, dupa care inspiram pe nas gradat, calm, dilatand la maximum narile, asa incat aerul sa patrunda aproape fara zgomot. Intai vom umple cu aer zona inferioara a plamanilor, ceea ce va dilata abdomenul impingandu-ne palma plasata pe el, apoi vom umple zona medie a plamanilor, ceea ce va provoca dilatarea la maximum a toracelui si abia in final vom umple cu aer zona superioara a plamanilor, ceea ce va determina inaltarea claviculelor. Ne tinem respiratia vreme de alte doua secunde, dupa care expiram lent aerul pe gura. Se fac in total minimum 20 (ideal ar fi 50) de astfel de respiratii complete pe zi, in cure care dureaza 6 luni. In timpul retentiei pe plin (cu aerul in plamani) vom vizualiza cum o energie galben-aurie se raspandeste in intregul corp aducand o senzatie de pace, iubire, vindecandu-ne trupul si sufletul. Este o tehnica simpla, dar care face minuni in stoparea acestei boli si eliminarea simptomelor sale.
  • Concentrarea privirii - vreme de 10 minute privim flacara unei lumanari aprinse, fara sa clipim, fara sa ne mutam privirea si incercand pe cat posibil sa nu ne gandim la nimic altceva. Este un exercitiu care amplifica o calitate rara: puterea de concentrare mentala, capacitate extrem de utila pentru bolnavii de scleroza in placi. Tehnica de concentrare a privirii ajuta la pastrarea si la redobandirea controlului asupra tuturor segmentelor corporale, previne depresia psihica si anxietatea, ajuta la pastrarea capacitatilor cognitive.
Foto: www.agerpres.ro
 

Coada Racului (Potentilla anserina)

 
Coada Racului (Potentilla anserina)


Cand nasii latini ai plantelor medicinale le boteaza cu numele „potentilla”, vor sa spuna din capul locului ca avem de-a face cu o creatie deosebita a naturii, o „minune” a lui Dumnezeu. „Potentilla” deriva din „potens”, putere, forta, o planta cu energie vindecatoare de exceptie. Cunoscuta din stravechime, folosita deopotriva la greci, la romani si la daci, coada-raculul s-a bucurat de o atentie deosebita, mai ales printre vindecatorii germani din secolele 18 si 19, care au nemurit-o in lucrarile lor. Primul dintre ei a fost Kunzle, parintele fitoterapiei moderne, care povesteste intr-o carte cum a scapat de la moarte o fetita ce se taiase la un picior cu o secera ruginita, facand o infectie grava, cu tumefiere, puroi si febra. Ei bine, dupa o baie fierbinte cu frunze de coada-racului, facuta intr-un ciubar de stejar, copila s-a vindecat fara urma, ducandu-si a doua zi gastele, pe pajiste, la pascut. Tot un preot si tot german, celebru, pana in ziua de astazi, Sebastian Kneipp, a lasat si el o poveste la fel de mareata, despre neobisnuita putere vindecatoare a cozii-racului. Chemat la un bolnav de tetanos, tintuit la pat de dureri cumplite, parintele-doctor i-a administrat o bautura preparata din lapte si coada-racului, strecurata in gura cu un pai. Vindecarea n-a intarziat. Dupa o saptamana, pacientul ii multumea cu lacrimi in ochi binefacatorului sau... (Cine sa creada ca atunci cand ne plimbam prin padure si calcam din greseala pe o floare de coada-racului, strivim, sub talpa, o intreaga industrie de medicamente?)

Intalnirea in natura - coada-racului e o planta vesela si comunicativa (in felul ei), careia ii place sa traiasca alaturi de suratele sale, in palcuri mari, intinse ca niste covoare galbene, in livezi, in padure si pe marginea drumului, urcand tot mai sus, catre munte, pana la 1600 de metri.

Infatisare - galbena precum aurul, are cinci petale independente si frunze zimtate, care seamana bine cu o coada de rac, de unde ii vine si numele.

Recoltare - se aduna planta proaspata imediat dupa ce infloreste, din luna mai si pana la sfarsitul lui iunie. Se culeg frunzele si florile, deopotriva si se usuca repede, la loc ferit de soare si bine aerisit, sau se transforma, proaspete, in tinctura (se umple o sticla cu varf si se acopera cu alcool de 45°. Se lasa la macerat doua saptamani).


Preparate din coada-racului

  • Infuzia - o lingurita de planta uscata se opareste cu 250 ml de apa. Se foloseste in cazuri de: dureri de stomac si intestine, crampe musculare, tuse dureroasa, astm, dureri de inima.
  • Tinctura - preparata din frunze proaspete, serveste la aceleasi afectiuni.
  • Sucul proaspat - obtinut prin stoarcerea plantei in centrifuga, are aceleasi intrebuintari ca si infuzia.
  • Compresele cu coada-racului se folosesc in infectii la ochi, rani la picior, scranteli si eczeme.

Tratamente interne cu coada-racului

  • Enterocolite, pancreatite, diaree - se beau doua cani de infuzie pe zi, dupa mesele principale.
  • Colici intestinale - se fierbe rizomul plantei in lapte. Se strecoara si se bea.

Tratamente externe cu coada-racului

  • Gingivite - se fac doua-trei spalaturi bucale pe zi cu infuzie concentrata (2 linguri de pulbere de planta la 1/2 litru apa).
  • Rani la picioare, scrantituri - se piseaza frunze proaspete de coada-racului, se calesc usor in osanza de porc sau seu de oaie, apoi se strecoara. Cand se incheaga, alifia se intinde pe rani sau pe scrantitura si se aplica deasupra un bandaj.
  • Eczeme - se face un decoct concentrat din frunze si flori de coada-racului, cu care se spala locurile bolnave de mai multe ori pe zi.
Foto: yve.ro
 

Recomandari pentru combaterea constipatiei

 
Recomandari pentru combaterea constipatiei


Circa un adult din zece (la femei: una din sapte) sufera de constipatie. Ceea ce inseamna ca nu are scaun zilnic. „De constipatie sufera cel ce are scaun de mai putin de trei ori pe saptamana”, spun specialistii. Care sunt cauzele afectiunii? In principiu, alimentatia bogata in carne, dulciuri si produse pe baza de faina alba, dar si trecerea brusca si in exces la verdeturile de primavara, consumate crude si fara grasimi. Urmarea: bolul alimentar este transportat prea incet si in intestinul gros se extrage prea multa apa. Scaunul devine tare si stagneaza zile in sir. Si schimbarea mediului (alta toaleta), un program zilnic neobisnuit sau anumite medicamente (calmante, somnifere) pot influenta negativ activitatea intestinului.

Dar iata cateva „trucuri” simple, care pun in miscare digestia (uneori, unul singur este suficient):
  • Beti dimineata, pe stomacul gol, 1 pahar de suc de fructe, de zeama de varza (acra), de otet de mere (o lingura la un pahar de apa).
  • Sau: mancati dimineata si seara cate 200 g de iaurt, amestecat cu seminte de in macinate ori cu tarate de grau.
  • Beti zilnic minimum 2 l de lichid (ceai de menta sau de macese, apa minerala cat mai putin acidulata, sucuri de fructe diluate).
  • Prunele uscate va pot fi de mare folos. Inmuiati seara 4-5 prune, lasati-le in apa 2-3 ore si mancati-le inainte de culcare.
  • Masati-va puternic abdomenul in fiecare dimineata, circa 3 minute, cu ambele maini, in sensul acelor de ceasornic.
  • De 3-4 ori pe zi: inspirati, sugeti puternic burta, tineti respiratia, dupa care expirati, impingand brusc abdomenul inainte. Repetati de cate 10 ori.

Remedii populare

  • Fiertura de cafea. Herboristii americani din secolul 18 isi sfatuiau pacientii bolnavi de constipatie cronica sa bea fiertura de boabe de cafea. Se prepara un decoct din 2 linguri de boabe de cafea neprajita, fierte in 500 ml de apa. Se bea pe stomacul gol, inainte de masa de dimineata si de pranz.
  • Telina cruda. In urma cu 2000 de ani, medicul grec Dioscoride si botanistul roman Plinius laudau virtutile medicale ale telinei. Printre ele, la loc de frunte se afla combaterea constipatiei. Reteta: mancati salata de telina cruda sau o frunza verde, bine spalata. Au gust placut si nici urma de calorii.
  • Frectii cu ulei de susan. Vreme de mii de ani, vindecatorii egipteni le masau pantecul celor bolnavi cu ulei de susan.
Foto: www.eva.ro
 

Metoda Zen

 
Metoda Zen

Metoda Zen este o practica straveche, orientala, care duce la pace sufleteasca si armonie, doua stari aflate in suferinta la omul modern. In existenta noastra asa de agitata, vine o clipa de dezamagire si oboseala, in care ne intrebam: asta e tot? Oare nu exista un alt fel de a trai, care sa-mi aduca si putina bucurie si pace? Toti cei prinsi in caruselul diabolic al rutinei de zi cu zi banuiesc si isi doresc sa existe ceva care sa le redea bucuria vietii, energia, placerea de a trai. Un ceva care exista in ei, o alta natura umana, plina de lumina si de speranta. Exact ce promite practica zen. O experienta strict personala, care ne ajuta sa ne cunoastem pe sine, fara cuvinte, mijlocitori si imagini. Un drum spre liniste si echilibru interior.


Exercitii

Practica zen se realizeaza sezand in pozitia lotus (zazen) sau mergand (kinhin), ambele la fel de importante.
  1. Cautati un loc izolat. Se poate afla oriunde in a locuinta dvs., cu conditia sa fiti singuri. Nu conteaza daca e mic si incape in el doar o perna pe care stati. Important e sa va puteti concentra. Spatiul trebuie sa fie, in schimb, extrem de curat si cu lucrurile din el asezate in ordine. Cand locul in care traim e ravasit de dezordine, ne vom muta si in suflet un spatiu la fel de haotic. Fiecare om are nevoie, in fiecare zi a vietii sale, pentru un timp cat de scurt, de spatiul propriu. Un loc in care sa se intalneasca cu el, cu sinele lui, cu subconstientul, cel de al doilea eu. Unii practicanti ai metodei zen isi pun in locul de meditatie o floare sau un obiect personal, care sa ii ajute sa se identifice mai usor.
  2. Asezati-va. Mai intai trebuie sa va descaltati, apoi va asezati pe o perna pusa direct pe podea. Asta va ancoreaza cu pamantul si va ajuta sa va regasiti mai usor echilibrul. Daca nu reusiti sa va asezati pe o perna, folositi un scaun.
  3. Incrucisati-va picioarele si indreptati spatele. Exista persoane care pot executa pozitia lotus, ce prevede incrucisarea picioarelor din pozitia asezat. Daca puteti, e bine, daca nu, incrucisati picioarele atat cat puteti. Important este sa stati comod, sa tineti spatele drept, capul sus si sa nu va sprijiniti de perete. In timp ce sedeti, veti intra in legatura fireasca cu puterile dvs. naturale, veti primi sprijin din interior. De asta este foarte important sa nu va sprijiniti de nimic.
  4. Tinuta mainilor. Si ea este foarte importanta. Mana dreapta se pune cu palma in sus, imediat mai jos de ombilic. Mana stanga se odihneste in mana dreapta, tot cu palma in sus. Palmele trebuie sa intre in contact. Prin aceasta pozitie formati un circuit prin care energia curge usor si puterea de concentrare sporeste.
  5. Tineti ochii atintiti in pamant. E foarte important sa tineti ochii deschisi. Prin practica zen nu se urmareste sa devii somnoros sau sa te pierzi in ganduri. Scopul este sa fii cat mai treaz, in prezent. In toate aspectele vietii ar trebui sa tinem ochii deschisi. Cand sedeti, priviti spre podea sau drept inainte. Nu va fixati atentia pe amanunte si nici pe vreo imagine mentala. Intreaga noastra privire se intoarce in interior.
  6. Stati linistiti. In perioada cat stam asezati nu ne mai miscam. Ramanem in aceeasi pozitie, indiferent cum ne simtim. In general, suntem obisnuiti sa reactionam la ceea ce se petrece in preajma noastra, cand ne mananca sau ne pisca ceva, sau ne sacaie o musca. In zen nu e voie sa ne miscam deloc, ci sa traim efectiv ceea ce se intampla in preajma, fara a reactiona. Daca ne doare ceva, traim durerea, dar fara sa ne miscam. In felul acesta ne vom „imprieteni” cu durerea, invatand sa o stapanim.
  7. Atentie la respiratie. Incepeti prin a va numara respiratiile, de la unu la zece. Numarati cu unu inspiratia si expiratia impreuna, sau pe fiecare in parte. Numaratul ajuta la concentrare si ca sa ne ancoram spiritul. Cand ajungeti la zece, luati-o iar de la inceput. Daca numaratul va este intrerupt de ganduri, ceea ce se intampla frecvent, luati-o de la capat. Numaratul se face pe toata durata statului pe podea. Unele persoane se simt deranjate de numarat. In cazul acesta, sunt sfatuite sa urmareasca cu atentie cum intra si iese aerul din plamani. Nu se recomanda tehnici de respirat. Fiecare sa gaseasca un stil care sa-i convina.
  8. Lasati gandurile sa vina si sa plece. Scopul exercitiilor zen nu este sa „alunge gandurile”. Gandurile fac parte fireasca din noi, favorizeaza intelegerea lumii in care traim. Dar cand sedem, avem o altfel de relatie cu gandurile noastre. Nu le acordam prea multa atentie. Constatam ca exista si atata tot, revenim la respiratie. In practica zen nu se lupta cu gandurile, nu trebuie sa te straduiesti sa le alungi. Le privim de la departare si le lasam sa treaca asa cum au venit. Nu ne agatam de ele, nu le punem in ordine logica, asa cum suntem obisnuiti, nu le transformam in povesti, in scenarii. La inceput ni se poate parea ca ne vin mai multe ganduri in minte ca de obicei. Putem fi uimiti si in legatura cu ce ne trece prin cap, cand stam nemiscati. Lipsa miscarii aduce gandurile in prim-plan. Incetul cu incetul, pe masura ce practicam exercitiul zen, intensitatea gandurilor scade si problemele se rezolva de la sine.
  9. Cand sedinta se termina, ridicati-va in picioare si multumiti. Cand timpul de stat pe podea expira, ne ridicam in picioare, impreunam palmele si facem o mica plecaciune. Asta se cheama gassho. Clipa in care recunoastem ca o indeletnicire s-a terminat, inainte de a o incepe pe alta.
  10. Zi de zi. Cine exerseaza zilnic aceasta practica zen, fie doar si pentru 15 minute, va simti foarte repede ce influenta benefica are asupra lui. Importanta este continuitatea, exercitiul zilnic. Nu va ganditi cat trebuie sa dureze o sedinta. Cine exerseaza zilnic va simti un impuls natural sa sada din ce in ce mai mult. Putin dimineata, putin seara. Importanta e rezistenta. Avantajele? Practica zen ne ajuta sa luam raspunderile asupra noastra, sa aflam cine suntem cu adevarat, unde ne aflam in viata si ce e potrivit sa intreprindem. Aseaza distanta intre noi si lumea galagioasa de afara, ne daruieste calm si detasare fata de toate evenimentele. Ca sa stim cine suntem, avem nevoie de interiorizare si liniste.
Foto: yoga.pasiunea.eu
 

Acrodinia: cauze, evolutia bolii, tratament

 
Acrodinia: cauze, evolutia bolii, tratament

Descriere

Acrodinia este o afectiune proprie copilului de varsta mica (mai frecvent intre 1 si 4 ani), al carei tablou clinic se caracterizeaza prin: eritem violaceu, subinflamator si edematos al mainilor si picioarelor, cu degete reci si ingrosate. Subiectiv, leziunile se insotesc de durere si prurit sau de senzatii de usturime sau arsura. Starea generala este alterata; copilul este apatic, slabit, avand un somn agitat. Uneori, exista fotofobie. Inconstant, mai pot fi observate caderea perilor sau a dintilor, escare, o transpiratie generalizata exagerata, hipotonie musculara marcata.


Cauze

Modificarile vasculare si-ar avea originea in perturbarile produse in sistemul nervos central; tulburarile neurovegetative sunt indiscutabile, (cianoza, vasoconstrictia la frig, hiperhidroza). In etiologia afectiunii, se gasesc aproape constant hidrargiria (prin folosirea sarurilor de mercur in topice, rufarie spalata cu sublimat, antihelmintice pe baza de calomel s.a.). Interzicerea, in cele mai multe din tari, a utilizarii preparatelor mercuriale la copil a facut ca afectiunea sa constituie astazi o raritate.


Evolutia bolii

Este favorabila, vindecandu-se spontan dupa 5-7 luni.


Tratamentul

Consta in administrarea de corticosteroizi, vitamine B1 si B6, antihistaminice si vasodilatatoare.

Foto: www.uic.edu
 

Remedii stravechi contra artritei, artrozei, durerilor reumatice

 
Remedii stravechi contra artritei, artrozei, durerilor reumatice

Artrita, artroza, dureri reumatice

Scheletele descoperite in sapaturile arheologice au dovedit ca pana si oamenii din epoca de piatra sufereau de inflamatii provocate de uzura articulatiilor. Multe dintre remediile folosite atunci ne-au parvenit pana astazi.


Miere acra


Dioscoride a fost un celebru medic grec din secolul I al erei noastre. In scrierile sale, el vorbeste despre o licoare numita „oxymel”, sau miere acra, folosita pentru usurarea durerilor asemanatoare cu ceea ce intelegem azi prin artrita si artroza. De-a lungul secolelor, oxymelul - un amestec de otet de mere si miere - a devenit un remediu universal pentru ameliorarea durerilor provocate de depunerile de calciu in organism, dar si pentru tratarea febrei fanului.

Reteta: luati cantitati egale de otet de mere si miere. Puneti o lingura de amestec in 250 ml de apa plata. Apoi adaugati 8 parti de apa pentru o parte de oxymel. Amestecul are gust de suc de mere. Atenueaza durerile din zonele bolnave, in plus, calmeaza adultii nervosi si copiii hiperactivi. Intreaga cantitate se bea de-a lungul unei zile.


Apa de cartofi

De secole, in Europa de vest se recomanda contra artritei cura cu apa de cartofi, care se bea dimineata, pe stomacul gol.

Reteta: curatati de coaja un cartof crescut natural, fara ingrasaminte. Taiati-l bucati. Bagati-le intr-un mixer si adaugati 250 ml apa plata. Beti lichidul.

Alt procedeu: puneti cartofii taiati marunt in 250 ml apa si lasati-i sa stea peste noapte, acoperiti. A doua zi, scoateti bucatile de cartofi si beti lichidul.


Tratamente siberiene cu ceapa

Reteta: seara, dupa ce mancati, luati un pumn de tarate si o ceapa mare, taiata in felii. Puneti taratele intr-un litru de apa si lasati-le sa mijoteasca pe foc, vreme de 10 minute. Varsati apa cu tarate intr-un vas suficient de mare ca sa incapa in el articulatia bolnava. Baia dureaza 15 minute. Uscati zona imbaiata cu un prosop si inconjurati articulatia sau articulatiile cu pricina, cu felii de ceapa. Puneti deasupra o punga de plastic, fixati-o cu ajutorul unui bandaj si lasati-o sa actioneze cateva ore. Inainte de a va culca, scoateti bandajul si foile de ceapa si clatiti usor pielea. N-o stergeti. Puneti un alt bandaj cu foi de ceapa si lasati-l pana dimineata. Daca e nevoie, repetati tratamentul cateva seri la rand.


Ananas proaspat

Aborigenii din insulele Pacificului au observat ca ananasul proaspat, consumat crud, are o influenta puternica asupra artritei. Bromelaina, o enzima prezenta in ananas, atenueaza durerea provocata de inflamatia tesuturilor moi.

Reteta: mancati in fiecare zi mai multe felii de ananas proaspat sau luati intre 4-6 comprimate de bromelaina.


Comprese cu ulei de ricin

Pionierii germani care au emigrat in America au dus acolo cu ei o reteta clasica din farmacia naturii europeana: compresele cu ulei de ricin.

Reteta: infierbantati 2 linguri de ulei de ricin intr-un vas care sa nu fie din aluminiu. Inmuiati o carpa curata in untdelemn. Aplicati-o pe articulatiile dureroase cu grija, sa nu va ardeti. Pentru a pastra caldura si a nu va pata hainele, acoperiti compresa cu o bucata de plastic, infasurata, la randul ei, intr-un prosop gros. Lasati compresa 30 de minute. Puteti repeta procedeul de cate ori vreti, cu conditia ca articulatia sa nu fie inflamata.


Frectii cu ulei de ienupar

Ienuparul este o planta foarte larg folosita ca leac in Sardinia. Femeile de acolo prepara un ulei antireumatic din boabe zdrobite de ienupar si ulei de masline, lasate vreme de o luna la macerat.

Reteta: masati-va de mai multe ori pe zi locurile dureroase cu ulei aromat. Tratamentul dureaza 7 zile. Alternativ, se fac frectii cu coji stoarse de portocala (cand sunt proaspete, lasa o esenta), tot 7 zile. Urmeaza alte 7 zile de bai facute seara, cu flori de fan. Se sta 30 de minute in apa mereu reincalzita. Bolnavul se baga apoi in pat, la caldura, cu o compresa fierbinte de flori de fan oparite (cele care au fost folosite pentru baie se reincalzesc) pusa pe locul dureros.

Foto: blog.sanavita.ro
 

Poftele gravidelor

 
Poftele gravidelor


Pofta de...

  • Cascaval pane? In niciun caz sa nu renunte la el. Este branza cea mai bogata in calciu, cu un continut de 30%. Efectul este acelasi, indiferent daca se consuma crud sau gatit.
  • Heringi? Ideal, datorita continutului sau in Omega 3, indispensabil pentru neuronii viitorului fat. Medicii recomanda consumul de doua ori pe saptamana de peste gras, pentru a preveni anemiile la copii.
  • Verzituri? Legumele proaspete, mai ales andivele, ridichea neagra si avocado sunt bogate in vitamina B9, esentiala la debutul sarcinii pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Ar trebui consumate de doua ori mai mult ca de obicei.
  • Alimente cu gust amar? Campioana la amareala, anghinarea este bogata in potasiu. In plus, legumele amare au un efect drenant si lupta contra retentiei de apa in tesuturi, frecventa in timpul sarcinii. Iar fibrele lor faciliteaza tranzitul.
  • Fructe cu gust acrisor? Kiwi, de pilda, care explodeaza de vitamina C, un antioxidant care intareste imunitatea si participa la reglementarea sistemului hormonal. Un suc de kiwi, combinat cu portocale si banane, reprezinta un regal de energie, bauta dimineata.
  • Un gratar? De ce nu? Este bogat in proteine utile pentru muschi si in fier, a carui prezenta trebuie asigurata, mai ales in ultimele luni de sarcina. Carnea trebuie bine fripta, altfel apare riscul listeriozei, datorata bacteriei listeria. Asociata cu legume bogate in vitamina C, carnea la gratar asigura un aport mai mare de fier. Presarati patrunjel verde din belsug si, ca desert, mancati o portocala sau un grapefruit.
  • Spaghetti din belsug? Pastele sunt perfecte pentru a lupta contra aciditatii din stomac, o adevarata problema in timpul sarcinii. In felul acesta se completeaza si necesarul de glucide complexe. Recomandarea este ca pastele sa nu lipseasca de la niciun meniu, astfel problemele stomacale vor fi rezolvate.
  • Ciocolata? Este o sursa agreabila de magneziu, care evita nervozitatea specifica sarcinii. In plus, regularizeaza ritmul cardiac al copilului. Recomandarea este ca ciocolata sa fie mancata alaturi de fructe, ca sa creasca aportul de fibre si vitamine.

Beti minimum 1,5 litri de apa pe zi! Ajuta la...

  • Piele. Epiderma este formata 80% din apa. Ca sa fie supla, are nevoie de apa suficienta. Hidratati-va!
  • Plamani. Apa este esentiala pentru respiratie. Cand respiram, eliminam gaz carbonic si apa.
  • Sange. El redistribuie apa in organe si le imbogateste cu nutrienti.
  • Intestine. Daca nu bem suficient, tranzitul devine prea lent si apare constipatia.
  • Rinichi. Cu cat bem mai mult, cu atat ei obosesc mai putin. Aceasta diminueaza aparitia calculilor renali.
  • Muschi. Cand muncesc, se deshidrateaza. Apa suficienta permite evitarea crampelor si a carceilor.