Am probleme cu auzul

 
Am probleme cu auzul
Daca am probleme cu auzul, ce pot face? Nu va gandeati ca v-ati putea pierde auzul. Cu timpul insa, este posibil sa va joace feste, mai ales daca nu incercati sa preveniti acest neajuns.

Pe masura ce inaintati in varsta, auzul nu mai este la fel de ascutit precum in tinerete. Timpanul poate fi afectat de multi factori, dintre care cel mai mare rau ii fac sonoritatile cu multi decibeli, precum cele de care aveti parte cand ascultati muzica la maximum sau daca lucrati intr-un mediu zgomotos (caz in care ar fi bine sa purtati dopuri de protectie).

Chiar daca nu v-a placut niciodata sa va petreceti noptile in cluburi si nici sa stati toata ziua cu casti in urechi, cateva riscuri tot exista:


Am probleme cu auzul, de vina ar putea fi colesterolul marit?

Da. Organul aflat in cel mai mare pericol in cazul colesterolului marit este inima, dar nu doar ea are de suferit. Vasele de sange astupate ingreuneaza circulatia sangelui, care nu mai iriga asa cum ar trebui nici zona urechii interne. Faceti-va analizele si urmati un tratament pentru scaderea colesterolului!


Am probleme cu auzul, cauza ar putea fi igiena exagerata?

Da. Curatatul frecvent si insistent al urechii cu betigase speciale face mai mult rau decat bine, pentru ca ceara secretata are un rol protector pentru aparatul auditiv. Indepartand-o, puteti nu doar sa iritati urechea, ci si sa raniti timpanul. Cand aveti un dop de ceara, doar medicul il poate elimina in totalitate, fara sa produca traume.


Am probleme cu auzul din cauza abuzului de calmante?

Da. Cele pe baza de ibuprofen, luate de doua, trei ori pe saptamana sau mai des, cresc riscul de pierdere a auzului cu mai bine de 10%.


Am probleme cu auzul, trebuie sa vizitez un specialist?

Da. Simtiti ca nu mai stati asa de bine cu auzul? Programati-va la un cabinet ORL pentru audiograma! Daca exista vreo problema, cel putin o depistati din vreme.


Stiati?

Persoanele care vorbesc la telefon mai mult de o ora zilnic nu mai disting anumite sunete, din cauza radiatiilor care afecteaza urechea interna.

Autor: Andreea Cohut. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.empowher.com
 

Flori bune pentru ten

 
Flori bune pentru ten
Delicate, parfumate si de o frumusete fara cusur, florile verii ne incanta simturile. Iar in gingasia lor se ascunde o nebanuita putere ce face tenul catifelat si radiant si parul matasos.

De multe ori, ati adunat flori de pe camp, in buchete senzationale sau le-ati cumparat pentru a va decora casa. O floare este o bucurie, dar poate fi si un veritabil tratament pentru frumusete. Bogate in principii active, cu celule stern vegetale si substante asemanatoare corpului uman, ajuta la regenerarea pielii.

Cercetarile au aratat ca numeroase afectiuni cutanate pot fi prevenite, atenuate sau vindecate cu ajutorul plantelor, mai ales al florilor, in care principiile active sunt mult mai concentrate. Cand florile incep sa se usuce in glastra, pastrati petalele si preparati-va tratamente de infrumusetare!


Crin

Crinul face parte din categoria: flori bune pentru ten. Din petalele crinului, preparati o excelenta infuzie pentru tenul gras, dar in egala masura de ajutor pielii mature datorita proprietatilor revigorante si astringente. Crinul actioneaza la nivelul tenului printr-o hidratare intensa, prevenind imbatranirea prematura, reduce petele si reda culoarea, diminueaza sebumul si dimensiunile porilor.

Puneti trei linguri cu petale intr-o cana cu apa clocotita, lasati la infuzat 15 minute, apoi strecurati. Dupa ce se raceste, folositi infuzia ca tonic, dupa demachiere.


Galbenele

Si galbenelele fac parte din categoria: flori bune pentru ten. Le intalnim pe campuri, in jardiniere si in aranjamentele rustice. Micute, dar cu un colorit puternic, solar, nu aveti cum sa le treceti cu vederea. Cine nu a auzit de beneficiile alifiei de galbenele? Daca va apare o mica iritatie sau o infectie, galbeneaua ii vine de hac. Cand vine vorba de ingrijire, galbenelele alina cel mai bine problemele tenului uscat. In trecut am discutat si despre remediile cu galbenele.

Puneti 10 g de flori uscate in 100 ml de apa clocotita si lasati la infuzat 15 minute. Folositi pentru calmarea tenului.

Pregatiti un ulei revigorant si revitalizant: umpleti un borcan cu flori, presati bine si turnati ulei pana ce acoperiti toate florile. Lasati la macerat doua zile, apoi strecurati uleiul. Este excelent pentru tratarea iritatiilor pielii si prevenirea aparitiei ridurilor.


Mac

Nici macul nu lipseste din categoria: flori bune pentru ten. Pe cat de plapand si delicat este, pe atat de puternic se dovedeste a fi. Iar asta, pentru ca poate supravietui in soluri aride si bolovanoase. Din petalele de mac, preparati o infuzie benefica pentru tenul ofilit.

Puneti la macerat 20 de petale in 250 ml de apa fiarta si strecurati dupa 20 de minute. Spalati tenul de doua ori pe zi cu aceasta infuzie si veti vedea cum pe zi ce trece chipul vi se revigoreaza.


Papadie

Din categoria: flori bune pentru ten - nu putea lipsi papadia. O intalnim aproape prin orice petic de iarba. Florile au puternice proprietati antioxidante, ajuta la intarirea sistemului imunitar, dau tonus tenului, iar lotionarile cu infuzie de papadie, dimineata si seara, curata fata, diminueaza petele si pistruii. In trecut am discutat despre beneficiile papadiei. O masca revigoranta si purificatoare poate fi obtinuta din siropul de papadie.

Puneti la fiert trei linguri cu flori in 250 ml de apa, lasati sa clocoteasca cinci minute, apoi strecurati si puneti la racit. Folositi ceaiul pentru curatarea tenului si diminuarea petelor.

Intr-un borcan, asezati alternativ un strat de flori si unul de zahar, iar cand s-a umplut, sigilati borcanul. Siropul rezultat il puteti folosi ca masca pentru tenul ridat sau incarcat.


Trandafir

Si nu in ultimul rand trandafirul face parte din categoria: flori bune pentru ten. Esenta lui este folosita ca ingredient important in multe produse cosmetice pentru ca, in afara de parfumul suav si seducator, el are proprietati tonifiante, dezinfectante, purificatoare, antiiritante, cicatrizante, remineralizante si decongestive pentru piele. Apa de trandafiri este un alint pentru orice tip de ten - calmeaza si echilibreaza prin elementele esentiale (vitamine, minerale si taninuri) pe care le aduce.

Pentru a obtine uleiul esential mai usor, folositi petalele putin strivite. Aplicati pe tenul curat si lasati sa actioneze 10-15 minute.

Lasati trei linguri cu petale intr-o cana cu apa la frigider, de seara pana dimineata. Puneti alte sase linguri cu petale in 250 ml de apa clocotita pentru 20 de minute. Strecurati ambele infuzii si amestecati-le. Obtineti o veritabila apa de trandafir, buna pentru regenerarea sau curatarea tenului.

Autor: Luminita Tabaran. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: ploiestiri.altphel.ro
 

Informatii depre rubarba

 
Informatii depre rubarba
Rubarba i se spune prin Ardeal reventului, planta cunoscuta pentru gustul bun pe care-l da placintelor, dar si pentru calitatile lui medicinale.

Rubarba a fost adusa de sasi in Transilvania cu vreo 800 de ani in urma si este cunoscuta de mii de ani de catre chinezi, unde nu era folosita atat pentru gust cat pentru efectele asupra sanatatii.

Rubarba contine antioxidanti, vitamine si minerale care intaresc imunitatea si sunt de ajutor in tratarea multor boli.


Cum se foloseste rubarba?

Rubarba se foloseste sub forma de suc (obtinut din tulpini taiate cubulete, puse la fiert si stoarse bine ulterior), care se indulceste cu miere, de infuzie (din doua lingurite cu rubarba la 200 ml de apa) sau de pulbere (din tulpini si radacini uscate si macinate), este un bun tonic si regleaza digestia.

Puteti prepara si tinctura de rubarba, din 100 g de planta maruntita la 400 ml de alcool alimentar (70 grade) - dupa 15 zile, se strecoara si se pune intr-o sticla ermetica. Cruda, poate fi adaugata in salatele de fructe sau legume ori consumata proaspata, feliata, cu miere, dar este buna si murata.


Rubarba trateaza afectiunile digestive

Constipatia se trateaza rapid cu ajutorul preparatelor din rubarba, datorita continutului crescut de fibre. Infuzia este o alegere buna in acest caz. Si diareea, durerile abdominale sau alte afectiuni digestive sunt alinate de ea, de aceasta data cu ajutorul pulberii.


Rubarba reface ficatul si alunga oboseala

Rubarba are efect detoxifiant pentru ficat, fiind utila in caz de ficat obosit, hepatita si alte afectiuni hepatice, dar si biliare. Persoanele anemice pot consuma rubarba sub diverse forme, pentru refacerea rezervelor de energie.


Atentie!

Daca tulpinile si radacinile sunt sanatoase, nu acelasi lucru se poate spune despre frunze, care nu trebuie nicidecum consumate, din cauza efectului extrem de toxic.

Autor: Andreea Cohut. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: diana-povestedeviata.blogspot.com
 

Plante cu nume ciudate si efecte garantate

 
Plante cu nume ciudate si efecte garantate
Desi a devenit o moda, fitoterapia ramane o alternativa eficienta si recomandata pana si de medicii alopati. Doar ca, pe langa clasice - musetel, menta, tei - in magazine gasesti acum fel de fel de plante cu nume ciudate si efecte garantate.

Si nu dintre cele autohtone, de care nu s-a auzit de pe vremea strabunicelor. Plante cu nume ciudate, deseori destul de greu de rostit, cu efecte garantate.


Captalanul, anticancerigen

Captalanul face parte din categoria: plante cu nume ciudate si efecte garantate. Captalanul seamana cu brusturele (i se mai zice „brusturele magarului”) si are un mot mare, purpuriu. Captalanul este un mare iubitor de apa, asa ca-l gasesti pe malul apelor, in lunci si tinuturi mlastinoase, in mai toata Europa.

Inca de pe la inceputurile medicinei populare pe la noi, captalanul (radacina lui) se folosea impotriva durerilor de cap (sub forma de pulbere pusa in legaturi pentru frunte). Astazi, datorita efectelor antispasmodic puternic, astringent, reglator al tensiunii, pulberea de captalan este recomandata in tratarea mai multor boli. Chiar si al unor cancere in forma primara, datorita efectului anticancerigen demonstrat empiric.
  • afectiuni respiratorii: pulbere de captalan, sublingual;
  • depresie, atacuri de panica: pulbere, cate o lingurita, sublingual, de patru ori pe zi, cu un pic de lapte cald;
  • hipertensiune: infuzie de captalan, cate o cana pe zi;
  • hipertiroidie: pulbere combinata - captalan, sanziene si traista-ciobanului, in cure lungi de 4-6 luni.

Scumpia scade febra

Si scumpia face parte din categoria: plante cu nume ciudate si efecte garantate. Scumpia se gaseste mai ales in sudul tarii si contine taninuri elagice, gumirezine, miricetina, glicozide, uleiuri volatile. Este un excelent febrifug (scade febra), hemostatic, antiinflamator, cicatrizant, opreste senzatia de voma, stimuleaza pofta de mancare, fiind utila in tratarea pierderilor de urina.
  • incontinenta urinara: decoct din frunze, cate doua cani pe zi;
  • hemoroizi, rani: spalaturi cu infuzie concentrata;
  • afectiuni hepatice: puneti o lingurita de pulbere de coaja sa fiarba 15 minute in 250 ml de apa. Strecurati si beti doua cani pe zi, in afectiuni interne.

Omagul, calmant eficient

Nici omagul nu lipseste din categoria: plante cu nume ciudate si efecte garantate. Frumoasa foc, floarea de omag pare foarte firava. Dar este foarte toxica. Atat de toxica, incat in Antichitate luptatorii foloseau extractul din flori zdrobite pentru a-si inmuia sagetile. Tocmai datorita acestei toxicitati omagul are un efect antinevralgic de luat in seama.

Preparatele medicinale din omag sunt foarte active, punand pe picioare rapid intregul organism; determina marirea secretiilor de bila si saliva, transpiratii intense, secretii intestinale si renale.

Extern, omagul este un foarte eficient anestezic. Se folosesc pulberea si tinctura, numai sub supraveghere medicala, in tuse convulsiva, sciatica, guta, reumatism, nevralgii, laringite, angine, inflamatii congestive acute.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.agrofm.ro
 

Ingrijirea unei rani

 
Ingrijirea unei rani
Oricat de mica ar fi o rana, trebuie intotdeauna curatata si dezinfectata cu atentie, ca sa preveniti infectarea ei. Aflati care sunt pasii corecti pentru ingrijirea unei rani!

Gradinariti, gatiti, mergeti cu bicicleta, faceti drumetii etc. Numai cine nu e activ nu se raneste. Iar in timpul activitatilor de zi cu zi, puteti suferi oricand un mic accident care sa se soldeze cu lezarea pielii: zgarieturi, julituri, taieturi. Ingrijirea unei rani este obligatorie.


Rana superficiala sau profunda?

Durerea nu este un element determinant: o taietura produsa de o foaie de hartie poate fi mai dureroasa decat o rana profunda a bratului. La fel e cu sangerarea: in anumite locuri, corpul sangereaza mai mult decat in altele, dar asta nu inseamna ca plaga este profunda.
  • Rana superficiala are o adancime mai mica de 5 mm si afecteaza doar pielea sau tesuturile aflate imediat sub piele (zgarietura, taietura usoara etc.).
  • Rana profunda este mai adanca (peste 5 mm adancime) si poate afecta artere, nervi, organe. Asemenea rani trebuie neaparat tratate de medic, fiindca necesita sutura sau copci.

Cum dezinfectez corect rana?

  • Inainte de toate, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun.
  • Indepartati eventualii corpi straini (pamant, nisip, aschii, fire de iarba etc.) cu o penseta dezinfectata in prealabil cu alcool sau arsa la flacara brichetei.
  • Spalati delicat rana, cu apa curata si sapun.
  • Dezinfectati rana tamponand-o cu o compresa umezita in solutie dezinfectanta (apa oxigenata, cloramina). Nu frecati niciodata plaga si stergeti-o dinspre centrul ranii spre margine!
  • Evitati sa dezinfectati cu alcool - dincolo de faptul ca provoaca durere vie la aplicare, acesta poate deteriora celulele cutanate, intarziind procesul de cicatrizare.
  • In prima instanta, evitati dezinfectantele colorate (de exemplu, betadina), fiindca prin colorarea plagii poate fi mascata prezenta unui corp strain. Un astfel de dezinfectant puteti sa-l folositi abia ulterior.

Pansez rana sau nu?

Protejati rana cu pansament doar daca exista riscul sa fie expusa la mizerie, aciditate, produse chimice sau sa fie frecata de haine. Daca nu, lasati-o sa se cicatrizeze la aer liber. Nu indepartati crusta formata, care protejeaza rana de impuritati.


Cum opresc sangerarea unei rani?

Daca rana sangereaza abundent, dupa ce o spalati cu apa si sapun, puneti o compresa sterila pe locul cu pricina si tineti apasat. Daca, dupa 10-15 minute, sangerarea persista sau sangele curge in jet, mergeti imediat la medic! Aplicarea de apa oxigenata poate avea efect coagulant.


Cand merg la medic?

Orice rana importanta la mana sau la degete, chiar daca sangerarea pare sub control, necesita sfatul medicului daca:
  • plaga este la torace, abdomen, ochi, tampla sau atinge o articulatie;
  • marginile ranii sunt zimtate sau neregulate, zona din jurul ei se inroseste sau se umfla, in leziune ramane un corp strain.
Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.aflacum.ro


Cum tratam corect ranile? Primul ajutor si plantele care ne ajuta

Ranile apar prin distrugerea integritatii tesutului cutanat. In functie de adancimea, de intinderea si de tipul de forta care a actionat, plagile comporta, intr-o masura mai mare sau mai mica, trei riscuri principale: hemoragia, infectia si afectarea unor functii (capacitatea de miscare, pierderea sensibilitatii locale sau a unui simt). Acestora li se adauga durerea, precum si stresul emotional (teama) provocat de vederea sangelui si de consecintele plagii.

Ranile sunt de mai multe tipuri: taieturile, arsurile, plagile intepate, muscate sau impuscate, ranile produse prin strivire etc. In cazul unor leziuni profunde si netratate corespunzator, evolutia ulterioara a ranii poate chiar sa ne puna viata in primejdie.


Cum acordam primul ajutor in caz de ranire?

In cazul ranilor superficiale, cu adancime redusa, in care nu sunt vatamate structuri subcutanate precum nervii, muschii sau arterele (deci fara hemoragii greu de oprit), se impune aplicarea unei curatari riguroase, folosind apa cu un jet moderat si o solutie antiseptica, precum cea pe baza de iod (dinspre centru catre marginile ranii, pentru a nu deplasa si mai multe microorganisme spre zona vulnerabila).

La plagile grave (adanci, cu sangerare masiva) trebuie stopata cat mai rapid hemoragia. Pentru aceasta, vom apasa asupra plagii cu o bucata de tifon impaturit, dupa ce, anterior, ne-am spalat bine mainile. Vom mentine aceasta presiune pana ce soseste ajutorul medical ori sangerarea inceteaza. Pentru a diminua hemoragia si daca avem certitudinea inexistentei unui traumatism osos (fractura etc.), vom ridica membrul ranit mai sus de nivelul inimii, pentru a diminua pierderea de sange.

In cazul in care bucata de tifon steril folosita pentru hemostaza s-a imbibat, nu o vom indeparta, ci vom mai adauga inca una deasupra sa, continuand sa apasam. Daca avem mai multe rani de tratat, vom rula in jurul ranii si a pansamentului de tifon un bandaj compresiv. Nu vom strange foarte tare, pentru a nu opri complet circulatia (astfel incat pulsul sa nu mai poata fi perceput) sau pentru a nu produce invinetirea pielii.Atentie! Aplicarea gresita (prea stransa) a unui garou produce daune mai mari chiar decat rana in sine.

Plagile care necesita obligatoriu examinare si tratament medical sunt ranile adanci si largi, plagile zdrobite sau contaminate, muscaturile, leziunile din zona fetei sau a incheieturilor, ranile care produc lezarea oaselor, nervilor sau arterelor, plagile toracice sau din zona coloanei vertebrale, ranile care determina amortire, furnicaturi sau dureri atroce.

Atentie la ranile in care sunt prezenti corpi straini! Incercarea de a scoate un corp ascutit de dimensiuni mari care a ramas blocat in rana este periculoasa. Vom lasa in seama chirurgului aceasta operatiune. Intrucat extragerea poate duce la o hemoragie cu efecte fatale. Plagile intepate, cele contaminate cu murdarie sau muscaturile, chiar nu foarte adanci, necesita efectuarea vaccinarii antitetanice.


O cicatrizare rapida!

Hemostaza definitiva, debridarea chirurgicala (eliminarea corpilor straini si a fragmentelor de tesut deteriorate ireversibil), suturarea plagii (acolo unde e cazul) si profilaxia infectiei (prin antibioterapie) vor fi efectuate doar de catre personalul medical calificat. Efectuati examinarea medicala in maxim 5-6 ore de la producerea leziunii!

Sa bandajam ranile sau sa le lasam „sa respire”? Ranile nebandajate tind sa se vindece mai rapid, insa, adesea, pansamentul trebuie aplicat pentru a preveni contaminarea, lovirea sau redeschiderea ranii. La schimbarea zilnica a bandajelor vom evita manevrele bruste sau violente, care conduc la ruperea crustelor. Uneori poate fi necesara aplicarea unor unguente cu antibiotice, precum si controalele medicale periodice, pentru monitorizarea evolutiei.


Plante cu efect cicatrizant...

  • Infuzia din muguri de plop (o lingura de planta la 250 ml de apa clocotita; se lasa 15 minute la infuzat) se foloseste pentru cataplasme, avand efecte antiseptice, epitelizante si analgezice.
  • Infuzia de urzica se foloseste pentru bai ale zonelor lezate. Pentru obtinerea preparatului, adaugam 3 linguri de frunze maruntite la 250 ml de apa clocotita. Are efecte epitelizante si bactericide.
  • Infuzia de coada soricelului (2-3 linguri la 200 ml de apa clocotita) are insusiri hemostatice si cicatrizante, fiind folosita pentru comprese.
  • Infuzia de galbenele contribuie la o mai rapida vindecare a ranilor. Se prepara prin adaugarea a 2-3 linguri de flori maruntite la 200 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute la infuzat, acoperita. Se intrebuinteaza pentru tamponari si spalaturi ale zonei lezate.
  • Infuzia de ciubotica cucului se foloseste pentru cataplasme. O vom pregati adaugand 2-3 lingurite de flori si radacini la 250 ml de apa clocotita. Are efecte emoliente, hemostatice. Ajuta la cicatrizare.
 

Salvia, planta tineretii fara batranete

 
Salvia, planta tineretii fara batranete
Salvia, planta tineretii fara batranete pare mai degraba o planta decorativa, buna de pus frumos in sufragerie. Dar, dupa cum ii zice numele si spun legendele, salvia este „salvare”: de boala, de moarte, de batranete.

Romanii considerau salvia regina ierburilor tamaduitoare si o culegeau cu mare respect. Inainte de a o culege si aseza in saculeti sau sipuri, preotii anumitor temple se imbracau in alb, simbolul curateniei si aduceau zeilor drept jertfa paine si vin. Beduinii nu pleaca nici astazi la drum fara un manunchi de salvie, iar calugarii benedictini ii spun „iarba linistirii”.


Salvia vindeca multe afectiuni

Salvia este una din plantele ce, in anumite dozaje si moduri de preparare, pot vindeca o multime de afectiuni. Salvia trateaza astenia nervoasa, ajuta in starile de convalescenta prelungita, combate slabiciunea, lipsa poftei de mancare, surmenajul, depresia, tremuraturile membrelor, paralizia.

Infuzia de salvie este diuretica, antifebrila, tonica si stimulanta. Activeaza functiile circulatorii (previne infarctul), vindeca reumatismul, astmul, nevralgiile, edemele, combate guta. Ceaiul de salvie vindeca ficatul, stimuleaza functiile stomacului, inlatura greturile, durerile intestinale si stopeaza diareea (mai ales la sugari). Extern, ceaiul de salvie se recomanda in mod deosebit in amigdalita, boli de gat, abces dentar, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale.


Eficacitatea salviei

Salvia este atat de eficace pentru ca in alcatuirea ei intra uleiuri volatile, 0,2-0,6%, tanin, acid ursolic, acid oleanolic, substante estrogene, vitaminele B1 si C, azotat de potasiu etc. Contine un principiu amar, picrosalvina si un polifenol, salviolul, cu actiune tonica asupra inimii si centrilor nervosi.


Tratamente cu salvie

Dupa cum este preparata, infuzie, tinctura sau extract, salvia este eficienta in cele mai diverse afectiuni, de la boli nervoase sau ale aparatului digestiv la boli ale inimii. Salvia este si motivul pentru care este numita „planta tineretii”, fiind eficienta in prevenirea maladiei Alzheimer.
  • Infuzia de salvie ajuta digestia si regleaza glandele. Imbunatateste activitatea ficatului, inlatura balonarile si celelalte indispozitii legate de o proasta functionare a ficatului. Are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare, inlatura tulburarile intestinale si diareea. Se mai foloseste pentru intarirea parului carunt (clatit cu infuzie de salvie). Mai mult, s-a dovedit ca folosirea regulata a salviei reface pigmentul ce da culoare parului.
  • Gargara cu ceai de salvie. Se recomanda in amigdalita, abcese dentare, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale. Ajuta si la vindecarea gingiilor care sangereaza, in gingivite, glosite, periostite, stomatite, afte (sub forma de gargara, de 5-6 ori pe zi).
  • Tinctura de salvie reduce transpiratia. Se administreaza cate o lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani de cura.
  • Decoctul de salvie lupta cu cancerul. Este deja dovedit ca o cura cu decoct de salvie poate trata cancerul de colon in faza incipienta. Desigur, tratamentul trebuie facut sub supraveghere medicala si la indicatia specialistului.
  • Compresele cu salvie cicatrizeaza. Salvia este un eficient antiseptic, cicatrizant si decongestiv. Sub forma de comprese cu infuzie, aplicate pe plagi, ulcere, contuzii si inflamatii. Chiar si ranile care se vindeca greu au leac cu cataplasme cu infuzie de salvie!

Modul de preparare a remediilor cu salvie

  • Infuzie. Puneti o lingurita de frunze maruntite la o cana cu apa clocotita, lasati sa infuzeze 5-8 minute, apoi faceti gargara de 2-3 ori pe zi.
  • Decoct. Fierbeti un pumn de frunze de salvie intr-un litru de apa timp de zece minute.
  • Otet. Umpleti o sticla cu flori de salvie de camp (jale), apoi turnati otet natural din vin astfel incat sa acopere florile. Lasati sticla 14 zile la soare sau la caldura.
  • Bai de sezut. Puneti la macerat patru maini pline cu frunze intr-un litru de apa rece. Lasati peste noapte. A doua zi, puneti pe foc si lasati sa dea in clocot. Adaugati in apa de baie.

Contraindicatii pentru tratamentul cu salvie

In cazul diabeticilor insulinodependenti glicemia va fi strict supravegheata atat timp cat se face o cura cu salvie. Femeilor care alapteaza li se interzice consumul salviei intrucat stopeaza lactatia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: brilliantbotany.com.
 

Alimente rele pentru rinichi

 
Alimente rele pentru rinichi
Ce punem pe masa ne poate furniza nutrienti valorosi, dar, in mod paradoxal, trebuie consumat cu prudenta daca avem probleme renale. Oricat ar fi de benefice organismului unele alimente, precum verdeturile, legumele, fructele si cerealele, unii dintre noi ar fi bine sa le evite din cauza continutului crescut de oxalati (pot inrautati functia rinichilor, cand acestia sunt deja slabiti). Gasiti mai jos cinci dintre produsele care dauneaza rinichilor, desi nu v-ati fi asteptat.


Sardinele

Sardinele fac parte din categoria: alimente rele pentru rinichi. Sardinele sunt o sursa pretioasa de acizi grasi omega 3 si 6, care mentin sanatatea arterelor si a pielii. Dar purinele produse de organism dupa ce le mananci sunt transformate si in acid uric. Devine o problema daca suferi de guta, fiindca ai deja un exces de acid uric in sange, fapt ce declanseaza un atac cand rinichii nu filtreaza corespunzator. Din categorie mai fac parte scoicile, tonul, heringul si carnea de vanat (gasca, rata).


Spanacul

Si spanacul face parte din categoria: alimente rele pentru rinichi. Contine betacaroten, ce lupta energic pentru un sistem imunitar puternic, precum si saruri minerale ca potasiu, sodiu si calciu. Potasiul este important pentru sistemul nervos, inima si muschi. Dar, cand ai disfunctii renale, potasiul in exces se depune, formand nisip la rinichi. Aici mai intra bananele, rosiile, dovleacul, prunele, portocalele, varza, ciupercile, cartofii.


Ficatul

Nici ficatul nu lipseste din categoria: alimente rele pentru rinichi. Este principalul furnizor de vitamina B12, cu rol antianemic si e bogat in vitaminele A si C, esentiale intineririi celulare. Dar pesticidele si antiobioticele cu care a fost tratat animalul se pot stoca aici. Rinichii tai ajuta la detoxificare, dar nu au cum sa te pazeasca 100% de substante nocive. Cand vezica urinara le inmagazineaza, pot aparea infectii sau cancer renal. Din categorie fac parte si limba, momitele, burta.


Fulgii de ovaz

Din categoria: alimente rele pentru rinichi - fac parte si fulgii de ovaz. Dintre toate cerealele, ovazul e cel mai hranitor. Furnizeaza proteine si e bogat in fier, seleniu si fibre, fiind eficient in dieta. Face parte insa din grupul de vegetale care contin purine. Nu in cantitate mare, dar n-ar trebui sa depasesti ½ cana zilnic. Tot aici intra germenii de grau, taratele si lintea.


Branzeturile slabe

Branzeturile slabe sunt ideale pentru un stil de viata sanatos dar sunt alimente rele pentru rinichi. Branzeturile slabe sunt o sursa de proteine si calciu, fara sa adauge calorii si colesterol. Problema e ca, indiferent de continutul de grasimi, calciul face ca lactatele sa formeze in organism oxalati, ce favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi. Alte surse de oxalati de calciu sunt zmeura, morcovii, ciocolata, carnea de miel, ceaiul negru.

Autor: Lidia Nastase. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014.
 

Ma dor sanii, ce sa fac?

 
Ma dor sanii, ce sa fac?
Fiecare femeie a avut, cel putin o data in viata, o sensibilitate sau o usoara durere la nivelul sanilor. Natura ne pune insa la dispozitie remedii eficiente.

Desi e o problema frecvent intalnita, durerea de sani (numita medical mastodinie) este deseori motiv de ingrijorare pentru multe femei. Durerea de sani poate sa apara ocazional, sa fie prezenta in fiecare luna timp de cateva zile ori sa persiste saptamani in sir.


Ma dor sanii, care sunt cauzele?

Durerea sau senzatia de tensiune la unul ori la ambii sani sunt simptome care deseori le determina pe femei sa se adreseze medicului. Ce poate trada aceasta durere?
  • Daca durerea, sensibilitatea, senzatia de disconfort ori de tensiune sunt prezente la ambii sani, cauzele sunt de regula fluctuatiile hormonale. Alte cauze posibile ale durerilor de sani bilaterale: tratamentul cu unele medicamente, cresterea brusca in greutate, stresul.
  • Durerea aparuta recent si prezenta la un singur san poate trada prezenta unei anomalii - de exemplu, chist, fibroadenom, infectie, maladie fibrochistica, insa toate aceste afectiuni nu inseamna cancer.

Ma dor sanii, ce sa fac? Folositi uleiul esential de palmarosa!

Daca sanii sunt inflamati, va ajuta uleiul esential de palmarosa, care are virtuti de calmare a durerii. Masati-va delicat sanii cu cateva picaturi din acest ulei, pe care il puteti aplica pe piele fie ca atare, fie diluat in putin ulei de masline.


Daca ma dor sanii, ce pot face? Folositi ceaiul diuretic!

Ceaiul cu efecte diuretice permite alinarea durerilor de sani deoarece favorizeaza eliminarea excesului de apa din organism si, implicit, de la nivelul glandelor mamare. Preparati o infuzie dintr-un amestec de cretusca, papadie si cozi de cirese: o lingurita cu amestec la 200 ml de apa clocotita. Este adevarat ca veti face mai multe drumuri la baie, dar cu siguranta veti diminua disconfortul de la nivelul sanilor.


Ma dor sanii si nu stiu ce sa fac. Aplicati pe sani o cataplasma cu varza!

In fiecare seara, aplicati pe sani o cataplasma cu varza. Spalati cateva frunze sub jet de apa, stergeti-le si indepartati nervurile centrale. Folositi-le crude, dupa ce in prealabil le-ati strivit cu un sucitor ca sa lase suc. Sau incalziti-le la aburi ori opariti-le in apa. Puneti 2-3 frunze groase una peste alta si aplicati-le pe sani. Puteti sa acoperiti frunzele cu un prosop. Lasati cataplasma sa actioneze aproximativ o ora.

Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.realitatea.net
 

Cheratita - simptome, cauze, tratament

 
Cheratita - simptome, cauze, tratament
Sa ai ochii rosii este neplacut indiferent de motiv, iar pe cat de banale par anumite cauze, precum aerul conditionat sau apa din piscina, pe atat de periculoase pot deveni.

Cheratita este o inflamatie a corneei, membrana transparenta din partea din fata a globului ocular si necesita tratament indelungat, sub stricta supraveghere medicala (uneori, cu internare). Cauzele cele mai frecvente ale cheratitei sunt infectiile provocate de virusuri, bacterii sau fungi. Daca se inflameaza si conjunctiva, diagnosticul este de cherato-conjunctivita.


Simptomele cheratitei

Printre primele semne care anunta prezenta cheratitei sunt inrosirea intensa a ochiului, durerea, lacrimarea excesiva, sensibilitatea la lumina, slabirea vederii sau vederea in ceata si, uneori, secretia purulenta (in cazul cheratitelor bacteriene, te trezesti cu pleoapele lipite). Pot sa apara usturimi, senzatia de nisip in ochi, uscaciune sau mancarime.


Cauzele cheratitei

Cheratita apare la persoanele cu glaucom ori alte afectiuni cronice sau ca efect secundar al unor medicamente, dar in cazuri destul de rare. Leziunile corneei sunt frecvente in urma unor lovituri/zgarieturi, fie ele minore.

„Cheratitele apar la contactul ochiului cu factori infectiosi fie direct, prin mana murdara si infectata cu germenul patogen sau contactul cu apa murdara si infectata din bazine (cherato-conjunctivita de bazin), fie prin contact indirect, din aer (e cunoscuta, de exemplu, posibilitatea transmiterii cherato-conjunctivitei prin aerul conditionat dintr-un avion de pasageri)”.


Analizele si tratamentul cheratitei

Se recomanda analiza la microscop sau cu ajutorul unui colorant (fluoresceina) care evidentiaza leziunile corneei, urmand a se trimite catre laborator probe din secretia conjunctivala.

Tratamentul este destul de complicat, strict si trebuie administrat cat mai curand dupa aparitia semnelor bolii. Inainte ca analizele de laborator sa determine tipul infectiei, poate fi necesara administrarea de antibiotice, apoi antivirale/antifungice, in functie de rezultatele testelor.

Cheratita poate fi de diverse feluri (bacteriana, herpetica, interstitiala, virala, ulcerativa etc.), diagnosticul urmand a fi explicat de medicul specialist si tratat in consecinta. In trecut am discutat despre remediile naturiste impotriva cheratitei.


Complicatiile cheratitei

Daca este lasata netratata si se agraveaza, cheratita poate duce chiar la orbire. In alte cazuri, apar ulceratii ale corneei, cicatrice permanente sau glaucom.

„In faze mai severe, cheratitele, in special cele bacteriene si fungice, se pot transforma in infectii mai serioase, numite abcese corneene, cu prognostic mult mai rezervat”, explica dr. Ozana Moraru.


Cum prevenim cheratita?

Profilaxia cheratitelor consta in evitarea contactului cu germenul patogen cauzator de infectie: igiena corecta a mainilor, evitarea mediilor infectate (bazine/piscine neingrijite etc.), a folosirii obiectelor de igiena personala faciala de la alte persoane.

Unele dintre cele mai frecvente cheratite sunt cele cu herpes simplex sau herpes zoster, ambele fiind herpetice, cu risc de recidiva; herpesul, odata infiltrat in organism, nu dispare complet niciodata, avand acest potential de a se reactiva si a produce o recidiva.

Prevenirea recidivelor e un lucru greu de realizat, pentru ca virusul se poate reactiva fara o cauza anume. Exista si cauze cunoscute de reincalzire a virusului herpetic, cum a fi imunitatea scazuta sau perioadele cu stres si oboseala marcanta. Evitarea acestora si un regim de viata care sa favorizeze intarirea imunitatii scad riscul de recidiva a cheratitelor.

Autori: Andreea Cohut, dr. Ozana Moraru. Sursa: Sanatatea de azi, nr, 8 (78), 2014. Foto: www.inerboristeria.com.
 

Top 3 uleiuri pentru gatit

 
Top 3 uleiuri pentru gatit
Toata lumea stie cat de sanatos este uleiul de masline extravirgin, insa nu e singurul cu multe beneficii asupra sanatatii.

Fiecare sortiment de ulei are calitati deosebite, dar si puncte de fum diferite. Ce inseamna asta? Ca nu toate pot fi folosite cand pregatesti mancaruri cu foc, dat fiind ca, de la o anumita temperatura, cele mai putin rezistente la caldura emana toxine care pot fi cancerigene.

Iar daca mare parte din gospodine folosesc ulei de floarea-soarelui la gatit de cand se stiu, e bine sa tineti cont ca nu-i o alegere inspirata pentru unele mancaruri. Chiar daca sunt mai costisitoare, alegeti una dintre variantele de mai jos, folositi cantitati moderate si incercati sa apelati cat mai rar la retetele care presupun prajire.


Uleiul de palmier este ideal pentru gatit

Uleiul de palmier nehidrogenat rezista chiar si la temperaturi de 230 de grade, asa ca-l puteti folosi cu incredere indiferent ce mancare preparati. Uleiul de palmier nu patrunde in alimente, nu creste nivelul de grasimi din sange si are un gust placut. Uleiul de palmier se gaseste in forma solida, asa ca, inainte sa va apucati de gatit, e bine sa-l tineti la temperatura camerei o jumatate de ora, pana cand devine lichid!


Uleiul de rapita este sanatos pentru gatit

Uleiul de rapita contine omega 3 si 6, vitamina E si alte grasimi mononesaturate care protejeaza inima. Are un punct de fum ridicat, in jur de 240 de grade (cand prajiti un aliment, temperatura nu este mai mare de 190 de grade), asa ca iata inca o varianta buna cand nu va puteti stapani pofta de cartofi prajiti! Nu uitati insa ca acest mod de preparare nu-i o varianta de dorit, indiferent de uleiul folosit!


Uleiul de cocos este bun pentru gatit

Varianta extravirgina nehidrogenata este usor asimilabila de sistemul digestiv, iar caloriile pot fi eliminate usor. Uleiul de cocos este recomandat de nutritionisti drept unul din cele mai bune uleiuri de gatit. La fel precum cel de palmier, devine solid la temperaturi mai mici de 25 de grade.

Autor: Andreea Cohut. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.mancare.ro
 

Machiajul in situatii problematice

 
Machiajul in situatii problematice
Imperfectiunile tenului sunt usor de camuflat daca ai la indemana produse cu putere mare de acoperire, dar, in unele cazuri, machiajul ales la intamplare inrautateste situatia.

Cand ai acnee nu-i ca atunci cand trebuie sa ascunzi un simplu cos aparut peste noapte. Ochii se pot irita si ei cu usurinta in orice sezon, iar o conjunctivita sau o blefarita nu sunt sinonime cu o iritatie trecatoare, ci se cere adoptat un program aparte.

Nici cand buzele incep sa sufere, sa se usuce sau chiar sa se crape nu incape vorba de un machiaj in sensul clasic! Pentru fiecare situatie, se impun ingrijiri speciale.


Machiaj pentru acnee

Acneea impune un anumit ritual de ingrijire si produse cosmetice speciale. In primul rand, ustensilele trebuie curatate si dezinfectate la fiecare folosire - pentru asta exista solutii speciale, care nu sunt foarte scumpe.

Trebuie sa fii foarte atenta la ingredientele produselor: sa nu contina parabeni, sulfat, izopropilat, lanolina, unt de cocos, acid lauric - toate acestea blocheaza porii si agraveaza acneea, producand mai multa inflamatie. Ideal e sa fie noncomedogene, hipoalergene si fara ulei.

Pasii corecti ai machiajului si cele mai bune produse:

In primul rand, pielea trebuie curatata si hidratata cu o crema matifianta. Poate fi folosita si o crema BB pentru tenul cu probleme. Cand tenul a absorbit toate aceste tratamente, e randul fondului de ten, care se aplica de preferat cu buretul sau cu degetele bine curatate, prin tamponare, dupa care excesul se indeparteaza cu un servetel uscat.

Daca nazdravaniile de cosuri inca sunt vizibile, aplica fard corector fluid (doar unde este cazul), fiindca e mai simplu de aplicat.

Pentru a tine sub control secretia de sebum, aplica un strat fin de pudra.

Daca acneea este mai agresiva spre maxilar, fardeaza ochii mai proeminent, pentru a distrage atentia de la imperfectiunile tenului. In schimb, daca ti-a afectat fruntea sau obrajii, alege rujul intr-o nuanta puternica. Cand acneea este distribuita aproape uniform pe toata fata, se impune un machiaj discret, aproape natural, cu gene lungi si buze lucioase.

Daca vezi ca un ruj, balsam sau gloss iti usuca dureros de tare buzele e clar ca formula lui s-a deteriorat si e timpul sa-l elimini din trusa ta de frumusete.


Machiajul ochilor iritati

Pleoapele se irita usor de la praf, un fard vechi sau din pricina unei infectii bacteriene. Oricum, fiind destul de delicate, imediat dupa ce s-au iritat, inrosit sau umflat, chiar daca nu apar senzatii de mancarime sau durere, trebuie sa limitam sau chiar sa evitam machiajul ochilor.

In mod evident, atunci cand ochii sunt in suferinta, machiajul trebuie evitat, iar dupa ce scapi de probleme, e bine sa ocolesti culorile intense, care de obicei contin mult oxid de zinc si titan, ingrediente iritante. Si fardurile rezistente la transfer ar trebui sa le faci uitate o perioada.

Curata foarte bine ochii si aplica tratamentele indicate de medic. Chiar si de patru ori pe zi. Poti folosi ser fiziologic sau ceai de albastrele.

Daca ai scuame, indeparteaza-le cu ajutorul compreselor calde aplicate pe ochi (evident, daca medicul nu interzice asta). Nu folosi nici macar crema de ochi, ci doar tratamentul, atat cat medicul ti-l recomanda.

Evita chiar si mascara pentru volum si alungire, intrucat formulele lor contin substante iritante. Daca alegi o mascara, foloseste-o doar pe varfurile genelor - ideala ar fi una incolora. E foarte bun si uleiul de ricin, atat pentru definirea genelor, cat si pentru tratarea iritatiei, reducerea rosetii si inflamatiei.


Machiajul buzelor crapate

Esti tentata sa le umezesti tot timpul, dar nu face asta cu saliva pentru ca le-ai agrava suferinta, ci foloseste un balsam reparator. Cojitele inestetice sunt sursa de durere, iar indepartarea lor devine obligatorie. Umezeste bine buzele cu apa si freaca-le cu putina miere sau zahar. Daca suporti o periuta de dinti, foloseste-te de ea. Daca nu, e bun si degetul. Indepartand pielea uscata, vei grabi vindecarea. E bine sa le aplici acest tratament de doua ori pe zi.

Dupa curatare, urmeaza hidratarea cu balsamuri de calitate. Mentalul ajuta, dar nu in toate cazurile. E de preferat sa alegi unul cat mai natural sau medicinal, fara parfum sau culoare. Dupa ce buzele s-au refacut, schimba balsamul cu unul pigmentat si abia dupa o saptamana intoarce-te la ruj, dar nu la cele rezistente la transfer, intrucat sunt o sursa sigura de deshidratare.


Sfaturi

  • Curata tenul in fiecare dimineata si seara cu produse speciale pentru tenul cu probleme, insa sub nicio forma nu freca fata cu ele, ca sa nu intinzi infectia. Alege doar formulele lichide si matifiante.
  • Foloseste creme matifiante si tratament de preferat din farmacii.
  • Abtine-te de la stors cosuri. Ele pot fi tratate cu creioane speciale, care reduc inflamatia si in acelasi timp au grad bun de acoperire. Exista si plasturi tratament, care sunt foarte usor de cosmetizat.

De incercat

  • Exista game speciale pentru ochi sensibili. Daca ai avut probleme cu ochii de cel putin trei ori, e bine sa alegi astfel de produse. Cremele si demachiantele din aceasta gama au formule blande, nu agreseaza pielea iritata, ci chiar contribuie la calmarea ei.
  • Daca ai apucat sa-ti conturezi ochii cu un creion, e bine sa-l ascuti data viitoare pentru a indeparta eventualele bacterii.
Autor: Luminita Tabaran. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.
 

Slabeste chinezeste! 4 kg in 3 saptamani

 
Slabeste chinezeste! 4 kg in 3 saptamani
Ai vazut vreodata un chinez gras? Nu poti decat sa te intrebi daca toti chinezii sunt la dieta sau asa o fi stilul lor de viata. Ei bine, ambele intrebari au raspuns afirmativ: stilul lor de viata este el insusi o dieta sanatoasa.


Ia temperatura dietei!

Pentru chinezi, totul se raporteaza la yin si yang, chiar si mancarea: exista alimente yin, respectiv yang, precum si o perioada yin a anului (sezonul rece) si una yang (sezonul cald).

Intotdeauna, trebuie sa mananci astfel incat sa-ti armonizezi organismul cu anotimpul pe care-l traversezi: in lunile yin, mananci yang si invers.

Conform dietei chinezesti, alimentele se mai impart in fierbinti, neutre (la temperatura camerei) si reci si trebuie sa le alternezi in functie de nevoile organismului: cele fierbinti pentru echilibrarea temperaturii corpului in sezonul rece si combaterea febrei, iar cele reci pentru instalarea rapida a senzatiei de satietate. Cele neutre pot fi consumate oricand.

Mai exista un principiu de consum al alimentelor conform caruia trebuie sa-ti adaptezi meniul la felul tau de-a fi:
  • Daca esti mai apriga, iute din fire, nerabdatoare, agitata etc., ai nevoie cu precadere de alimente reci (yin), care sa te calmeze: fructe si legume crude, lapte de soia, grau si paste fainoase, orz, alge, iaurt.
  • Daca ai o fire calma, nepasatoare, toleranta si te enervezi greu, ar trebui sa consumi alimente fierbinti (yang), care sa te agite un pic: ghimbir, fasole neagra, linte, scortisoara, busuioc, rozmarin, quinoa, seminte de floarea-soarelui, nuci, alune, marar, fenicul, chimen, varza, patrunjel, ceapa, praz, usturoi, cirese, ardei iute, unt, ansoa, pui, vita, miel, pastrav.
  • Ambelor tipuri de firi li se potrivesc alimentele neutre: miere, porumb, caise, albus, rata, lapte, masline, cartofi, porc, smochine, struguri, mere, stafide, morcovi, crap, telina.
In cele din urma, chinezii mai impart alimentele dupa un criteriu: asemanarea cu unul din cele cinci elemente de baza ale vietii: apa, foc, lemn, pamant si metal.

Gusturile corespondente sunt: sarat, amar, acru, dulce si picant, iar pentru fiecare problema de sanatate este recomandat un anumit gust. De exemplu, diareea trece cu alimente acre (muraturi in otet sau lamaie), celor cu tulburari endocrine le sunt recomandate produsele sarate, iar o stare de spirit de compatimit poate fi combatuta cu alimente dulci (un fruct sau o lingurita cu miere).


Cum tii dieta chinezeasca

Ca sa fii la fel de supla precum o chinezoaica, nu e suficient sa slabesti, ci trebuie sa-ti asumi cea mai grea parte a dietei: mentinerea. De aceea, e musai sa-ti insusesti aceste principii pe viata. Iar ca sa scapi de kilogramele in plus, ai doua variante drastice ale dietei chinezesti:
  1. Cura mai usoara. Timp de doua luni, consumi trei zile numai alimente yang, apoi trei zile doar hrana yin. Si tot asa. Cei care au incercat-o spun ca poti sa pierzi pana la doua kilograme pe saptamana.
  2. Cura mai austera. Tine trei saptamani, dintre care primele doua te scapa de kilogramele in plus, iar a treia face trecerea catre alimentatia normala pe care va trebui s-o ai de acum inainte. In prima saptamana, mananci de trei ori pe zi cate un ou si o portocala si ai voie sa bei cate o cana cu ceai verde neindulcit la o jumatate de ora dupa fiecare masa. In a doua saptamana, consumi doar terci din orz sau gris (cate o cereala pe zi, nu le amesteca!). Bea apa rece peste noapte si un pahar cu apa calduta dimineata, pe stomacul gol. La fel, ai voie ceai verde neindulcit. In a treia saptamana, mananci fructe si legume, cu recomandarea de a adauga ulei de masline extravirgin pentru asezonarea celor din urma, pentru a usura digestia ingreunata de cantitatea mare de fibre. Cele trei saptamani de cura te vor scapa de cel putin patru kilograme.
Autor: Georgiana Idriceanu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.
 

Gandirea care te imbogateste

 
Gandirea care te imbogateste
Unii se nasc saraci si ajung milionari. Altii, de un nivel social satisfacator, ajung sa piarda totul. Banul nu trage la ban, cum se spune, ci la gandul sanatos despre bani.

Ce-ti trebuie pentru a ajunge bogat? Pe scurt, dorinta, credinta si perseverenta. Pe lung, toate acestea plus determinarea de a elimina energiile negative din preajma ta si a-ti fixa tinte clare, de la care sa nu te abati.


Ce-i in mintea oamenilor bogati

T. Harv Eker, autorul volumului Secretele mintii de milionar, e de parere ca fiecare dintre noi poseda o „amprenta financiara”, un mod anume de a se raporta la bani. Aceasta amprenta se contureaza in familie si prinde culoarea dictata de societate: prieteni, colegi, ambient cultural.

Doar ca se formeaza deseori eronat, din cauza prejudecatilor (cum ar fi aceea ca oamenii cinstiti sunt saraci) si pune piedici devenirii noastre financiare. Iata o lista cu zece moduri de a gandi specifice oamenilor prosperi.

Atentie, prin „om bogat” si „om sarac” definim aici mentalitatile specifice, nu raportarea la suma din cont. Poti fi un „om bogat” fara bani multi in cont, cum poti avea mentalitate de „om sarac” chiar daca o duci bine cu banii.
  • Oamenii bogati spun „Eu imi creez viata”, saracii cred ca viata e ceea ce li se intampla. Fatalismul te tine departe de bani.
  • Oamenii bogati joaca pentru a castiga. Saracii joaca doar cu dorinta de a nu pierde.
  • Oamenii bogati se gandesc cum sa faca avere, saracii doar viseaza la averi.
  • Oamenii bogati se concentreaza pe oportunitati, saracii vad doar obstacolele.
  • Oamenii bogati ii admira pe alti oameni bogati. Oamenii saraci resping ideea de bogatie.
  • Oamenii bogati isi cauta parteneri de succes, iar oamenii saraci - parteneri de lamentari.
  • Oamenii bogati cred in autopromovare. Saracii nu suporta sa-si faca reclama, invocand modestia.
  • Oamenii bogati accepta problemele si cauta solutii. Oamenii saraci au pretentia ca totul sa mearga doar bine.
  • Oamenii bogati actioneaza chiar daca le e teama. Pe saraci, temerile ii opresc din actiune.
  • Oamenii bogati sunt continuu dispusi sa invete si sa progreseze. Saracii, odata ajunsi la un nivel de prosperitate, se culca pe-o ureche si refuza progresul.
In toate aceste concluzii si sfaturi, nu este vorba doar despre bani - ei sunt doar o consecinta fireasca a unei gandiri sanatoase, proactive, pozitive, conditia primordiala a succesului pe toate planurile.

Autor: Alina Grozea. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014. Foto: www.elisabethklein.com
 

Boli diagnosticate dupa forma obrazului

 
Boli diagnosticate dupa forma obrazului
In medicina chinezeasca, bolile sunt diagnosticate dupa „tipul de baza” al pacientului, care consta in forma obrazului.

Desi conturul fetei se schimba putin, in functie de variatiile de greutate legate de varsta, forma de baza ramane identica.

O forma rectangulara, de pilda, reprezinta „tipul lemn”; o fata patrata reprezinta „tipul metal”; o fata asemanatoare cu un triunghi cu varful in jos reprezinta „tipul foc”; un trapez invers este „tipul pamant”, iar fata ovala reprezinta „tipul apa”.

Iata cateva sfaturi de comportament legate de fiecare tip de constitutie.


Tipul de constitutie: LEMN - Relaxati-va cat mai mult

Tipul LEMN (fata rectangulara) este in mod frecvent subiectul dezechilibrelor hepato-biliare, dar are si probleme cardiovasculare, precum infarctul, hipertensiunea si emboliile.

Indivizii din tipul LEMN sunt inclinati catre nervozitate, sunt nerabdatori, agresivi; competitivi si maniaco-depresivi, cu predispozitie catre alte tulburari nervoase, de tipul atacurilor de panica.

Adesea se confrunta si cu probleme musculare, intinderi si rupturi de tendoane. Odihna si relaxarea sunt esentiale pentru a impiedica tipul de LEMN sa se inflameze. Meditatia echilibreaza, de asemenea, aceste firi explozive. Daca apartineti acestui tip, reduceti alcoolul, carnea rosie si alimentele grase.


Tipul de constitutie: METAL - Faceti exercitii fizice

Tipul METAL (fata patrata) respecta legea si ordinea. Apartinatorii sai sunt precisi, organizati si adesea idealisti. Acesti perfectionisti cerebrali si logici sunt reflexivi in exces, uitandu-si adesea sentimentele si necesitatile fizice.

Reprimate sau nerecunoscute, emotiile lor - mai ales tristetea si melancolia - le pot provoca stres psihic si o slabire a sistemului imunitar.

Tipul METAL se confrunta cu probleme de sanatate legate de plamani, de sinusuri, de gat, de intestine si de piele.

Daca apartineti tipului METAL, exercitiul fizic regulat va va ajuta sa va echilibrati atat mental, cat si corporal. Incercati sa va folositi de arta pentru a va exprima emotiile si evitati alimentele prea condimentate, prea rafinate sau pe cele procesate.


Tipul de constitutie: FOC - Pastrati-va calmul

Tipul FOC (fata in forma de triunghi inversat). Cei ce ii apartin acorda atentie tuturor amanuntelor, sunt pasionati, carismatici si spontani, foarte inventivi si mentalul lor functioneaza nonstop.

Au darul empatiei si comunica la nivel emotional. Pe de alta parte, sunt amenintati de boli cardiace, mai ales de palpitatii si tahicardie si au tendinte de a face varice. Depresiile nervoase, anxietatea si surescitarea le perturba, adesea, viata.

Tipul FOC este adesea insomniac si functioneaza pe baza de energie nervoasa. Va recunoasteti in acest portret? Daca da, aveti nevoie de o viata stabila si calma. Evitati stimulentele alimentare.


Tipul de constitutie: PAMANT - Evitati zaharul

Tipul PAMANT (fata in forma de trapez invers) e reprezentat, in general, de oameni cu suflet bun, care isi fac din ajutoare un tel; sunt populari, au o personalitate agreabila si fac in mod voluntar sacrificii personale pentru a ajuta un prieten sau un membru al familiei sa atinga un obiectiv care ii sta la inima.

Pe de alta parte, subiectii din tipul PAMANT au tendinta sa-si faca mereu griji, de unde si inclinatia lor catre probleme digestive, catre acumularea de kilograme in exces, de caderi de dispozitie, de balonari, de retentie de apa si dureri musculare.

Daca faceti parte din tipul PAMANT, incercati sa evitati zaharul, dulciurile si hidratii de carbon precum painea, aluaturile si prajiturile.

Invatati, de asemenea, sa spuneti NU cand sunteti solicitati peste masura, pentru a va conserva energia. Fiti mai jucausi si faceti mai multa miscare fizica.


Tipul de constitutie: APA - Stop la sare

Tipul APA (fata ovala). Cei ce ii apartin sunt introspectivi, misteriosi si pasionati de adevar. Sunt foarte imaginativi SI originali. Iubesc autonomia, urasc risipa si nu renunta usor la ideile lor. Le place sa traiasca singuri si izolati, pentru ca le e dificil sa-si imparta spatiul cu altii.


Acest tip de constitutie e amenintat de boli renale si de vezica, pot sa sufere de boli la coloana, pierderi de memorie si dezechilibre hormonale.

Traditia chineza va sfatuieste sa renuntati la sare si sa puneti mai multa blandete si relaxare in viata dvs. sociala. Aflarea unei conexiuni spirituale, mai ales religioase, este cea mai sigura cale spre implinirea personala.

Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014. Foto: www.healthandstyleinstitute.com
 

De ce transpiri noaptea

 
De ce transpiri noaptea
Transpiratia este un proces fiziologic normal, prin care organismul elimina toxine si isi regleaza temperatura.

Daca transpiratia apare in exces pe timpul noptii, poate anunta mai mult decat faptul ca te-ai imbracat cu o pijama prea groasa.

Exista multe cauze ale transpiratiei nocturne, iar pentru a pune un diagnostic sigur, medicul va trebui sa faca o anamneza extrem de riguroasa, mai ales ca in spatele acestui simptom se pot afla afectiuni foarte grave.


Iata cateva cauze pentru care transpiri noaptea:

  • Menopauza - cele mai multe dintre femeile ajunse la aceasta varsta se plang de aparitia bufeurilor, dar si de transpiratie abundenta in timpul somnului.
  • Pneumonia, tuberculoza, dar si infectii bacteriene de tipul endocarditei (o inflamatie a valvelor miocardului) sau osteomielita (infectie localizata la nivelul oaselor).
  • Bruceloza - o infectie produsa de Brucelle, bacterii gram-negative care se transmit prin intermediul alimentelor contaminate. De regula, boala este insotita de febra si frisoane.
  • Dereglarile hormonale - hipertiroidismul sau aparitia unei tumori carcinoide care secreta foarte multa serotonina poate duce la transpiratii nocturne. In plus, la scurta vreme dupa nastere, cand apar frecvent tulburari hormonale, lauza poate experimenta cateva episoade de transpiratie severa in timpul somnului.
  • Anumite tipuri de cancer - leucemia, limfomul Hodgkin sau limfomul non-Hodgkin au pe lista de simptome si transpiratiile nocturne;
  • Diabetul - persoanele care fac tratament cu insulina ori medicamente pentru diabet, dar si cele cu valori ale glicemiei prea mici se plang de transpiratii pe timpul noptii.

Medicamente vinovate de transpiratia nocturna

Aproximativ 20-25% din persoanele care fac tratament impotriva depresiei transpira masiv in timpul somnului.

Autor: Georgiana Dobrescu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 12 (70), decembrie 2013.
 

Dormim impreuna sau separat?

 
Dormim impreuna sau separat?
Somnul este una dintre cele mai importante activitati de-a lungul a 24 de ore. El ajuta creierul sa se incarce cu resurse si permite celorlalte organe sa se odihneasca.

Tocmai de aceea somnul trebuie sa fie unul bun, odihnitor, fara prea multe intreruperi cauzate de mersul la baie ori de un sot care sforaie de se zguduie peretii.

Multi psihologi recomanda cuplurilor in care unul din parteneri are obiceiuri nocturne nu prea placute sa doarma separat. Asta nu trebuie sa insemne nici racirea relatiilor si nici distrugerea casniciei, ci doar asigurarea unui mediu propice odihnei de care avem atat de mare nevoie.


Studiile pun punctul pe „I”

Pentru cercetatori, lucrurile nu s-au oprit la recomandari fara fundament stiintific. Potrivit unui nou studiu al universitatii canadiene Toronto Ryerson, 30-40% din cupluri au ales deja sa doarma in camere separate.

In timpul cercetarilor, oamenii de stiinta au descoperit lucruri uimitoare. Bunaoara, desi povesteau ca se odihnesc bine chiar si atunci cand dorm alaturi de partenerii de viata, cei mai multi dintre cei implicati in studiu nu ajungeau niciodata sa experimenteze cele mai adanci si relaxante stadii ale somnului. Cauza? Trezirile dese pricinuite de zgomotele sau miscarile partenerului de pat.


Ce ne distruge somnul

Sunt o multime de factori care ne impiedica sa ne scufundam in cel mai adanc si „reparator” somn. Desigur, vorbim despre factorii care nu implica probleme de sanatate sau insomnii grave care sa necesite tratament.

Asadar, un partener de viata si pat care sforaie are un somn agitat, vorbeste in timp ce doarme, se trezeste des pentru a merge la toaleta sau sufera de bruxism (scrasnitul dintilor in timpul somnului) va sabota orice tentativa de odihna adevarata.

In astfel de situatii, nici dragostea, nici atractia fizica sau placerea de a adormi cu capul pe bratul protector al sotului nu sunt argumente convingatoare pentru nopti pierdute, oboseala acumulata in exces si frustrari nenumarate.


Cum poate un cuplu care a ales sa doarma in camere separate din motive intemeiate sa se puna la adapost de o racire a relatiei?

Exista studii de data recenta in care s-a concluzionat ca dormitul in paturi separate din motive precum sforait, bruxism, treziri frecvente, somn agitat, copii, ore de somn diferite etc. poate salva relatia.

Zgomotele, lumina, miscarea pot crea un disconfort major si perturba semnificativ somnul partenerului. Fara odihna necesara, nu avem energie, devenim iritati, irascibili si frustrati, nu mai dam randament, comunicarea cu toti ceilalti este grav afectata, tensiunea creste, ajungandu-se la discutii inutile, conflicte si dispute nejustificate, al caror rezultat final ar putea fi chiar distrugerea relatiei.

Totusi, atunci cand stilurile de viata sunt similare, spatiul comun ajuta relatia de cuplu. Asadar, este bine ca decizia asupra modului de a dormi (separat sau impreuna) sa fie facuta cu mare atentie, cu incercarea de a rezolva problemele care au dus la o astfel de decizie.

In cazul in care cei doi convin sa doarma separat, este posibil ca absenta celui drag si distanta fizica sa declanseze dorinta de apropiere si nevoia de a dormi din cand in cand impreuna.

Autori: Georgiana Dobrescu, Mihaela Danaila - psiholog. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 12 (70), decembrie 2013. Foto: leokatana.deviantart.com
 

Vitaminele, secretul imunitatii

 
Vitaminele, secretul imunitatii
In sezonul rece, temperaturile scazute si umezeala sensibilizeaza sistemul imunitar. Tocmai de aceea o cura de vitamine si minerale reprezinta nu doar o recomandare, ci si o necesitate.

Vreti sa treceti anul fara sa se tina scai de dvs. racelile care va tintuiesc la pat zile bune? Ori v-ati dori sa nu va afecteze foarte tare vremea mohorata?

Aveti nevoie sa va ingrijiti putin de imunitate, scutul de aparare al organismului impotriva invadatorilor de tot soiul. Tot ce trebuie sa faceti, pe langa multa miscare si odihna, este sa aveti o dieta sanatoasa, din care alimentele pline de minerale si vitamine sa nu lipseasca.

Daca aveti intrebari despre sanatate le puteti adresa comunitatii Neintrebi.ro. Afectiunile de sanatate isi pot gasi rezolvarea cu ajutorul comunitatii.
  • Vitamina C este unul dintre cele mai importante imunostimulente. Are un puternic efect antioxidant, protejand celulele impotriva radicalilor liberi. Odata virusul contractat, nu va asteptati sa va vindece de raceala, dar cu siguranta va apara de boala daca aveti grija sa o luati preventiv. Se gaseste din belsug in citrice, fructe de padure, broccoli, conopida, kiwi, ardei gras verde sau rosu, cartofi dulci sau rosii. Suplimentele care o contin sunt si ele o varianta eficienta.
  • Vitamina B6 este extrem de importanta pentru sanatatea sistemului nervos, dar si pentru cea a pielii, parului sau sistemului circulator. Se gaseste in cereale, oua, leguminoase, lactate, ficat, carne si peste. De altfel, tot complexul de vitamine B are o contributie serioasa in buna functionare a organismului, mai ales a sistemului imunitar.
  • Vitamina E este un antioxidant foarte important pentru organism. Deoarece nu e solubila in apa, aceasta vitamina este incorporata in membrana celulara, protejand-o impotriva oxidarii. Ea se gaseste din abundenta in uleiurile de floarea-soarelui, nuci, alune, avocado, broccoli sau germeni de grau.

Si calciul este important!

Ne trebuie nu doar pentru sanatatea sistemului osos, ci si pentru cea a muschilor, inimii si sistemului nervos. Calciul este un mineral indispensabil organismului. Daca la varsta de patru ani un copil are nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi, la adolescenta ii trebuie 1.300 mg, ca dupa 18 ani sa revina la necesarul de 1.000 mg/zi.

Din nefericire, in lipsa vitaminei D, calciul este excretat foarte repede din sange. Cele mai importante surse de calciu sunt lactatele si branzeturile, dar si cerealele integrale sau sardinele.

Vitamina D este singura care se produce in organism prin actiunea directa a razelor de soare. Cum in timpul iernii nu mai avem o expunere semnificativa la soare, suplimentele alimentare care o contin sunt foarte utile.
 

Se poate salva dragostea?

 
Se poate salva dragostea?
Cu trupuri, spirite si simtiri atat de deosebite, e o adevarata minune ca femeile si barbatii se pot iubi.


Harti senzuale complet diferite

Barbatul si femeia au o „geografie senzuala” diferita. Ei ii place sa fie mangaiata cu tandrete si gingasie, in vreme ce el se concentreaza doar asupra organelor genitale. In lipsa unui minimum de informatii, schimbul de mangaieri poate provoca mai degraba enervare, decat placere.

Aceeasi problema in momentul trecerii la act. Femeia are nevoie de cincisprezece sau treizeci de minute pana sa ajunga la orgasm, pe cand barbatul poate sa consume actul in doar cinci minute. Lui i-ar placea sa faca mai des dragoste dimineata; in schimb, ea prefera dupa-amiezele.

Pentru a se topi de placere, ea asteapta soapte de adoratie, in vreme ce el, pentru a-si intretine excitatia, are nevoie de cuvinte fara perdea. Pentru el, dragostea este doar un raport de forte, pentru ea - o nesfarsita tandrete.

In imaginatia sa, el isi „ataca” partenera, in vreme ce ea traieste marea dragoste romantica. Intrebarea este daca cei doi au fost programati unul pentru celalalt.

In ultimele doua decenii, cuplul s-a schimbat mult si, odata cu el si sexualitatea lui. Sexualitatea a inlocuit casatoria ca „poarta de-a intra in cuplu” si a pierdut din vedere vocatia de procreare.

„Cuplul nu mai serveste la facut copii”, afirma sexologii occidentali. „Fata de exigentele si armonia cuplului, preocuparea de a face copii se afla pe locul doi. Toate asteptarile legate de copii se raporteaza la viata in doi.” De la aceasta viata-n doi, barbat si femeie, asteapta mult, dar fiecare din ei o vede altfel.

„Ea crede ca va gasi caldura emotionala si o comunicare intima, in timp ce el este mai mult interesat de sexualitate. Amandoi isi inchipuie ca se vor contopi, ca ecuatia lor amoroasa va fi: 1 + 1 = 1. Se dedau cu delicii bucuriilor dragostei, dar in maximum 5-6 ani, sesizeaza amanunte care le semnaleaza ca fiecare din ei reprezinta o insula separata, ca 1 + 1 = 2”, afirma aceiasi specialisti.

Pasiunea de la inceput face loc dezamagirii, care nu este altceva decat revenirea la o viziune mai realista a existentei.


Cuplul stangaci

Scapat prin casnicie de sub tutela adesea inhibitoare a familiei, cuplul tanar este adesea stangaci si lipsit de experienta. „Majoritatea cuplurilor se afla in criza pentru ca ceea ce asteapta unul de la celalalt si impreuna de la casatorie este disproportional”, afirma specialistii.

„Atunci cand se trece de la starea de indragostit la dragostea adevarata, asteptarile reciproce devin o realitate, iar ele sunt atat de deosebite! Tradate in visele lor romantice despre casatorie, femeile se plang ca nu sunt iubite destul, iar barbatii se simt coplesiti de atatea reprosuri nedrepte.”

Cei doi trebuie, totusi, sa-si gaseasca echilibrul, ritmul de viata, pentru ca fiecare din ei sa se dezvolte.

„Aceasta exigenta este relativ noua”, constata specialistii. „Pe timpul bunicilor noastre, majoritatea femeilor erau frigide si se multumeau doar sa-si faca «datoria conjugala». Astazi, femeile se trezesc din ce in ce mai devreme la sexualitate. Creierul lor este erotizat mai devreme si le conduce spre exigente sporite. Si barbatii s-au mai schimbat. Sunt mai mult preocupati de placerea femeilor. Vor sa le faca fericite.”

Dar aceasta grija pentru egalitate nu este lipsita si de inconveniente. Dupa ultimele anchete, „raporturile sexuale se plaseaza sub norma placerii egale”, un numar imens de femei acuzand lipsa orgasmului, fapt ce ii face pe sexologi sa se indoiasca de sinceritatea celor care se declara foarte satisfacuti de viata lor sexuala.


Primejdiile intimitatii

Barbatii si femeile nu au aceeasi conceptie despre intimitate. Deseori, aceasta este problema nr. 1 a cuplului lor. Femeia nu pregeta sa abordeze subiectele cele mai personale, sa-si etaleze framantarile, in vreme ce barbatul prefera sa-si ascunda sub tacere grijile.

De altfel, uneori chiar bine face. A-si impartasi adevaratele emotii si sentimente poate fi primejdios. „Transparenta fara nuante in cuplu, sinceritatea totala, poate constitui o amenintare pentru Eros”, ne pun in garda sexologii. Marturisirile complete muta emotia sexuala, insa si primejdia, intr-o relatie amicala, de oameni care taifasuiesc.

Unele cupluri nu se simt cu-adevarat amenintate de „intimitatea” lor, decat dupa casatorie. Ca si cum aceasta simpla ceremonie ar fi indreptat asupra lor noi proiectii. „Ei isi dau seama, cu surprindere, ca legatura lor prenuptiala nu i-a pus la adapost de neintelegerile conjugale”, observa specialistii.

„Lucrurile se degradeaza cu rapiditate dupa casatorie, pentru motive care le scapa.” Prima zona atinsa este sexualitatea. Poate pentru ca se face simtita rutina. „Certitudinea ca actul sexual se desfasoara dupa un ritual identic si fix nu lasa loc hazardului si neprevazutului, componente indispensabile dorintei”.

Casatoria, daca nici unul dintre parteneri nu va face efortul de a mentine complicitatea inceputului, va sfarsi prin a ucide Erosul. Uneori, un mic gest este mai valoros decat un discurs prea lung, sexologii sfatuindu-i pe soti sa faca schimb de mangaieri afectuoase, chiar daca sunt „dezinteresate”.

Ei propovaduiesc si recursul la fantasme, aceste mangaieri ale spiritului, care condimenteaza o viata sexuala prea bine reglata. „Fantasmele sexuale sunt un fel de aliment cu care se hraneste dorinta”, apreciaza specialistii. „Ele pornesc masinaria dragostei si-i activeaza simtitor mersul.”


Cand apare copilul

Nasterea unui copil este un alt fel de „incercare” in viata cuplului. La inceput, din motive psihologice, pentru ca mama se consacra micutului ei si-si „neglijeaza” un pic sotul, ceea ce el intelege, dar nu accepta decat fortat. Apoi, din motive fiziologice, pentru ca trupul femeii nu este programat pentru placeri imediate.

Vaginul femeii care a nascut de curand si care alapteaza este foarte fragil, timp de sase saptamani, cat dureaza perioada de revenire a ciclului, explica medicii ginecologi. Pe de o parte, pentru ca a fost intins la maximum de copil si, mai mult sau mai putin, a fost framantat si ranit. Dar si pentru ca ovarele nu sunt inca active si nu le furnizeaza peretilor vaginali alimentul lor hormonal, nemaidandu-le astfel posibilitatea de a se normaliza.

Iar aceasta nu se va intampla decat dupa ce va reveni ciclul, cand peretii vaginali isi vor recapata elasticitatea si umiditatea normale si cand relatiile sexuale vor putea fi din nou placute.

Atunci cand femeia alapteaza, starea de fragilitate si de uscaciune vaginala se prelungeste mai mult sau mai putin, dupa cum isi va alapta copilul, numai la san ori adaugand si biberonul.

Cand alaptarea este completa, secretia de prolactina a hipofizei ramane superioara celei normale, iar ovarele nu-si reiau activitatea, de unde si persistenta fragilitatii vaginale. In afara de asta, prolactina are un efect deprimant asupra dorintei. Rabdare, asadar, si zabava.


Amurgul simturilor

Limita de cincizeci de ani poate fi greu depasita de barbatii si femeile fara pregatire. Daca nu tin cont de evolutia normala a corpurilor lor, ei risca sa atribuie schimbarilor de ordin pur fiziologic motivatii ca: lipsa de dragoste ori lipsa dorintei.

Ei vor trebui sa gaseasca un nou ritm, un nou suflu, pentru ca viata lor intima sa nu sufere din pricina acestor modificari. Femeia aflata la menopauza nu mai secreta estrogen, ceea ce atrage uscarea vaginului. Dar este o problema usor de rezolvat prin folosirea unor produse (hormoni, gel).

Aceasta inseamna ca ea are, totusi, nevoie de mai mult timp decat inainte pentru a ajunge la excitatie (acesti hormoni sunt cei ai dinamismului, ai senzatiei de placere si ai dorintei sexuale).

Barbatul insa este ingrijorat de pastrarea unei erectii ce-a devenit, cu timpul, mai nesigura. Pentru a putea face dragoste cu sotia lui, el isi reduce mangaierile. Daca cei doi protagonisti nu-si marturisesc micile necazuri, atunci ei isi vor spune-n gand: „El/Ea nu ma mai doreste”.

Trebuie sa admitem, recunosc sexologii, ca deseori, in aceasta perioada a vietii, armonia cuplului se strica si solidaritatea dispare. Femeia se considera mai putin frumoasa si crede ca din acest motiv sotul ei s-a indepartat, iar el nu observa nimic, pentru ca este preocupat de viitorul sau profesional.

Dar aceasta perioada este, intr-adevar, mult mai grea pentru femeie decat pentru barbat. In fiziologia ei, nu exista nimic care sa-i ingaduie sa inteleaga ca este la menopauza.


Patru ani de gandire

Un divort la doua casatorii - in Statele Unite, unul la trei - in Franta. Dupa antropologii americani, cuplurile nu mai au nevoie de sapte ani de gandire, ci de patru, inainte de a se hotari daca vor imbatrani sau nu impreuna.

Motivul nr. 1 al separarii: adulterul. Victima a vietii cotidiene, sexualitatea cuplului cade in posomoreala, daca nu chiar esueaza. O aventura extraconjugala poate reaprinde flacara, dar ea mai are si sansa de a pune capat unei uniuni muribunde.

„Dupa cativa ani de ratacire, cea mai mare parte a divortatilor se lasa convinsa ca singuratatea este un pret prea mare pentru libertatea obtinuta”, constata sexologii. „Si ei sfarsesc prin a se recasatori.”

Se naste, atunci, un nou cuplu, care va avea, poate, mai multe sanse de supravietuire decat primul.

Autor: Dina Bran. Sursa: As verde, nr. 103, ianuarie 2013. Foto: www.santabanta.com