Afectiunile anorectale si perianale

 
Afectiunile anorectale si perianale
Afectiunile acute si cronice anorectale (la nivelul ultimilor trei-patru centimetri din intestinul gros si anus) si perianale (in jurul anusului) sunt cunoscute in general ca „hemoroizi”, dar includ diverse afectiuni cu o raspandire larga (50% din populatia de peste 50 de ani), atat cele necanceroase (benigne), cat si cele canceroase (maligne) grupate sub termenul de patologie proctologica, adica bolile anusului. Compartimentul chirurgical care le trateaza (in special cele benigne) se numeste proctologie iar specialistul proctolog.


Simptomele acestora

Cele mai frecvente semne ale acestor afectiuni sunt: sangerarea anala (rectoragie), durerea, inflamatia (tumefierea), scurgerile anale (secretii), pruritul anal (mancarimile) si modificari ale defecatiei (scaunului). Cea mai frecventa afectiune proctologica este boala hemoroidala.


Despre hemoroizi

Hemoroizii sunt dilatatii varicoase ale venelor anorectale, dispuse circular, in doua-trei randuri, atat la nivelul anusului, fiind numiti - hemoroizi externi, cat si la doi-trei centimetri de la anus spre interior - hemoroizi interni.

Hemoroizii sunt componente anatomice normale ale organismului uman. Ei au rol de „supapa” suplimentara pentru continenta (retinerea) gazelor intestinale si a materiilor fecale. Boala se instaleaza lent si progresiv, din cauza unor factori predispozanti: defecatie deficitara si/sau constipatie, scaunele multiple si moi (diareea), efortul fizic intens, sedentarismul, fumatul si alcoolul, mancarea picanta, sarcina, boli asociate (hipertensiunea arteriala, ciroza hepatica etc), predispozitie genetica.

Din cauza persistentei acestor factori apare fenomenul de staza venoasa („baltire” a sangelui), iar la nivelul hemoroizilor se formeaza o presiune foarte mare, care ii dilata, ducand la aparitia simptomelor enumerate mai sus.


Fisura anala

Aceasta poate aparea frecvent ca o complicatie a hemoroizilor netratati la timp si este o mare problema pentru pacienti, deoarece provoaca des dureri ingrozitoare (arsuri, usturimi). Este o ulceratie la nivelul anusului declansata de factorii enumerati mai sus, ce provoaca spasme anale involuntare, mai ales in timpul si/sau dupa defecatie, ce amplifica si mai mult durerea, ajungandu-se la un cerc vicios.

Se trateaza cu unguente ce relaxeaza si amortesc sfincterul (muschiul) anal si cicatrizeaza fisura. Netratata, se cronicizeaza si se infecteaza de la materiile fecale, formand abcese si fistule anoperianale, care pot fi excizate cu radiofrecventa (tehnologie fara bisturiu), sub anestezie locala, fara internare.

In timpul acestor tratamente este foarte importanta efectuarea unei serii de investigatii (colonoscopie, ecografie, RMN, etc.) si analize pentru a depista si/sau exclude alte boli mai grave.

Proctologia moderna are o gama foarte variata de tratamente antihemoroidale fara internare, operatie si durere (cu exceptia cazurilor foarte avansate) ca: bandarea hemoroidala cu ineluse elastice, scleroterapia, fototermocoagularea, laserul etc., proceduri dupa care pacientul poate urca la volan si isi poate continua activitatea la serviciu.

Expert: Dr. Viorel Radu. Foto: www.televiziunea-medicala.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa