Bitterul suedez, leac pentru multe boli

 
Bitterul suedez, leac pentru multe boli
Descoperit in Evul Mediu de un alchimist ce-si pusese in gand sa gaseasca leacul tineretii vesnice, bitterul suedez este si astazi un remediu bun la toate.

Una din cele mai eficiente si des folosite forme de administrare a plantelor medicinale o reprezinta tincturile, preparate alcoolice care conserva pe termen lung substantele active benefice din ierburile care le contin. Greu de intrecut cand vine vorba de virtutile sale, bitterul suedez este o tinctura cu totul speciala: are in compozitie nu una, ci nenumarate plante tamaduitoare, cu excelente calitati cicatrizante, energizante si detoxifiante, benefice pentru sanatatea trupului si psihicului.


Cuprins articol:


Toate sortimentele de bitter suedez sunt bune

Daca treceti pragul oricarui plafar, gasiti o varietate de sortimente de bitter suedez, cu formule care contin cel mai frecvent de la 8 la 32 de plante amare (de aici ii vine si numele), cele mai complexe ajungand la peste 100. Ca sa aveti parte din plin de beneficii, este indicat sa folositi un produs cat mai apropiat de reteta originala, care sa includa proportiile corecte, iar pentru asta sursa trebuie sa fie una sigura, controlata (plafar sau farmacie). Totusi, daca vreti sa-l preparati cu mana voastra, se poate, atat timp cat reusiti sa faceti rost de toate ingredientele necesare.


Reteta bitter suedez pentru acasa

Principalele plante pe care sa le folositi sunt: pelin, anghinare, gentiana, aloe, boabe de ienupar, radacina de angelica, frunze de frasin, foi de dafin, iarba de troscot, flori de salcam, pulbere de rasina de brad, radacina de urzica, pulbere de sofran, seminte de fenicul sau anason - toate uscate, date prin rasnita si puse (sub forma de pulbere, cate 1-2 lingurite din fiecare) intr-un recipient din sticla impreuna cu 750 ml de alcool alimentar de 60 de grade si lasate la macerat doua saptamani. Se filtreaza si se depoziteaza intr-o sticla inchisa ermetic.


Ce boli vindeca bitterul suedez?

Intern sau extern, bitterul suedez trateaza sau cel putin grabeste vindecarea multor afectiuni si simptome suparatoare. Are efect tonic, dezinfectant, antimicrobian, antiinflamator si nu doar atat!
  • Bitterul suedez stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare.
  • Daca aveti ochii mai mereu rosii, obositi si iritati, compresele cu bitter suedez va ajuta, insa aplicati-le cu grija sa nu intre in contact cu globul ocular.
  • Infectiile urinare, renale, cistita pot fi alungate cu ajutorul bitterului suedez, bun diuretic. Chiar si calculii sunt mai usor eliminati cu ajutorul lui.
  • Daca aveti o menstruatie neregulata sau prea abundenta, bitterul suedez administrat inainte si in timpul sangerarii lunare atenueaza durerile si celelalte efecte chinuitoare.
  • Bitterul suedez este un excelent cicatrizant, avand mare putere de vindecare fara urme a ranilor de tot felul. Aplicati zilnic pe locul afectat comprese sterile imbibate in bitter suedez.
  • Suferiti de acnee sau zona zoster? Tamponati leziunile cu biiter suedez si se vor vindeca mult mai usor.
  • Bitterul suedez ajuta circulatia sangelui, scade colesterolul rau, previne rigidizarea vaselor si depunerea placilor de aterom - asadar, o cura este foarte utila cardiacilor.
  • Desi contine alcool, bitterul suedez nu este contraindicat in bolile ficatului, ci, dimpotriva, principiile amare sunt benefice inclusiv pentru cei cu hepatita sau chiar ciroza, cu conditia sa se respecte dozele recomandate de medic. Puternic detoxifiant, bitterul suedez regenereaza celulele hepatice, fiind un bun drenor biliar.
  • Persoanele cu gingivita, parodontoza, respiratie urat mirositoare, sa faca zilnic gargara cu 50 ml de apa in care s-a adaugat o lingurita cu bitter suedez.
  • In caz de reumatism sau guta, bitterul suedez atenueaza durerile daca este folosit atat intern, cat si extern, local.
  • Bitterul suedez regleaza activitatea sistemului nervos si endocrin.
  • Bitterul suedez reduce frecventa si intensitatea migrenelor.
  • Eficient in caz de indigestie sau constipatie, bitterul suedez previne balonarea.
  • Bitterul suedez creste imunitatea, fiind indicat inclusiv impotriva cancerului.
  • Bitterul suedez elimina viermii intestinali.
  • Bitterul suedez alunga anemia.
  • Bitterul suedez scade febra.
Intern, bitterul suedez se foloseste numai diluat si se administreaza de trei, patru ori pe zi, inainte de mese, cate o lingurita la un pahar cu apa. Cura dureaza o luna.

Femeile insarcinate nu trebuie sa-si administreze intern bitter suedez.

Autor: Andreea Cohut. Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.ziuaconstanta.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa