Bolile reumatologice frecvente: guta, artroza
- Bolile reumatologice sunt foarte multe! Cand vorbim despre reumatism, ne referim la peste 100 de afectiuni ce se regasesc sub acest termen. Bolile reumatice cuprind afectiunile inflamatorii cronice si dureroase care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele, dar si afectiunile cronice degenerative. Uneori, reumatismul poate afecta chiar si organele interne (inima, rinichii, plamanii) sau pielea. Acum, in sezonul rece, cel mai des avem sub observatie bolnavi cu diverse forme de reumatism articular degenerativ, reprezentate in general de guta si artroze.
Boala regilor: guta
- Guta este boala sarbatorilor, cand consumul de carne este urias. Ce legatura exista intre mancare si reumatism?- Cum apare aceasta boala? Practic, in articulatia afectata se depun niste cristale care duc la inflamatie. Zona devine rosie, calda, extrem de dureroasa. Guta este considerata „boala regilor” (toata lumea o stie asa), fiind accentuata de consumul exagerat de carne si bauturi alcoolice, dar acest lucru nu inseamna ca oamenii obisnuiti nu pot sa o faca. Multi oameni se nasc fara anumite enzime sau acestea nu sunt suficiente cantitativ si nu reusesc sa descompuna acidul uric si sa-l elimine din organism. Acidul uric se acumuleaza predominant la nivelul articulatiilor, unde provoaca inflamatii dureroase. Guta este considerata cea mai dureroasa dintre toate artritele care pot sa apara! Cel mai frecvent este afectata articulatia degetului mare de la picior, dar poate sa apara si la genunchi sau la glezne. Incheietura devine rosie, umflata si doare teribil; pacientii spun ca nu pot nici macar sa-si atinga pielea de cearsaf, atat de dureroasa este! Atacul apare de obicei dupa o masa copioasa cu carne.
- S-au inmultit cazurile de guta dupa sarbatori?
- Absolut. Multi pacienti cu guta au facut noi atacuri in aceasta perioada, pentru ca noi, romanii, mancam multa carne de porc (de fapt, mancam multa carne, in general, ce sa ne mai ascundem dupa deget?) si, bineinteles, de sarbatori bem in fiecare zi alcool. Au fost zile lungi de sarbatoare, deci era previzibil. In mod normal, in evolutia naturala a bolii (deci fara sa intervenim cu medicamente), articulatia afectata devine din ce in ce mai dureroasa. In circa cinci-opt zile apare o vanataie, se descuameaza pielea de deasupra si apoi atacul trece.
- Totusi, cristalele raman acolo, in articulatie?
- Evident, cristalele raman in sinoviala, pentru ca nu se pot elimina. Iar un nou abuz alimentar este urmat intotdeauna de inca un atac de guta. De aceea, trebuie sa tratam boala astfel incat atacurile sa fie cat mai rare, daca se poate, o singura data pe an.
- Articulatiile nu se pot „curata” cu medicamente sau prin simpla dieta alimentara?
- Cristalele de acid uric raman in articulatie; niciun medicament nu le poate descompune si elimina. Cat despre dieta, este foarte greu sa-i spui unui bolnav: „Sa nu mai mananci carne toata viata!”. Este ingrozitor pentru unii sa tina un astfel de regim, desi el poate fi salvator. De regula, indemnam pacientul sa incerce sa nu consume carne zilnic, mai ales carne foarte tanara sau organe - pentru ca acestea contin cea mai mare cantitate de purine, substante care se transforma in acid uric prin metabolizare... Dar romanii taie porcul si-l mananca aproape pe tot intr-o luna! De la sorici pana la organe - nimic nu mai ramane din el - ceea ce este foarte daunator pentru organism, mai ales daca persoana in cauza a mai tinut si post. Asadar, bolnavii trebuie sa fie foarte atenti la alimentatie in perioada sarbatorilor de iarna si sa urmeze un tratament care scade sinteza purinelor, ceea ce duce la stoparea depunerii de acid uric in articulatie. Cel mai utilizat medicament in acest scop este Miluritul, recomandat impotriva cresterii valorilor acidului uric, nu impotriva atacului de guta. In timpul atacului dureros, utilizam colchicina sau antiinflamatoare nonsteroidiene. Intre atacuri, Miluritul este unicul medicament care poate sa scada acidul uric.
- Mobilizarea articulatiei afectate ajuta la diminuarea durerii?
- Dimpotriva! In timpul atacului de guta, pacientul are dureri groaznice si nu-si poate misca articulatia afectata. Vestea buna este ca, dupa ce trece atacul, articulatia respectiva se misca normal, fara dureri!
- Guta poate fi agravata de frig sau de alti factori?
- Frigul si traumatismele locale pot sa declanseze atacuri de guta, dar cel mai frecvent factor declansator este, asa cum ziceam, masa copioasa plus alcoolul. Deoarece guta apare in special la articulatia degetului mare de la picior, trebuie sa avem grija cum ne incaltam iarna, pentru ca este frig afara si putem sa ne lovim la asa-zisul mont, ceea ce poate sa declanseze un atac. Trebuie, asadar, sa purtam incaltaminte calduroasa si sa avem grija pe unde mergem, astfel incat sa nu ne lovim.
Cea mai frecventa boala din Romania: artroza
- O alta forma de reumatism degenerativ este artroza, una dintre cele mai frecvente boli din Romania...- Intr-adevar, boala artrozica este cel mai des intalnita in practica medicala. Afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Afectiunea se instaleaza, practic, la orice articulatie, insa „iubeste” cel mai mult articulatiile pe care le utilizam in mod frecvent: genunchiul si soldul, pentru ca trebuie sa stam in picioare si sa mergem. Asta nu inseamna ca nu pot sa fie afectate de artroza si articulatiile de la maini, umarul, cotul, glezna, coloana sau alte articulatii scheletice. Spondiloza, de exemplu, este artroza coloanei vertebrale. Este des intalnita si poate sa apara inca de la varste foarte tinere pentru ca, in afara de sold si de genunchi, utilizam intens coloana, zi de zi. Coloana vertebrala ne ajuta sa stam in picioare, suporta toata greutatea corporala, este cea mai mobila componenta scheletica, avand deci cele mai utilizate articulatii. La coloana, cel mai frecvent se strica discurile - structurile moi, situate intre corpurile vertebrale osoase ce compun coloana propriu-zisa. In perioada copilariei si a tineretii, aceste discuri au un continut mare de apa si sunt moi, ceea ce ne permite sa rasucim coloana si s-o miscam cu usurinta, corpurile vertebrale alunecand pe o „perna de apa”. Pe masura ce imbatranim, discurile devin din ce in ce mai subtiri si au un continut tot mai mic de lichid. Ca urmare, devin mai fibroase, coloana nu se mai misca cum trebuie si poate sa apara o alunecare a discului, care apasa pe radacinile nervoase. Daca acest lucru se intampla la nivelul coloanei lombare, apare sciatica - cea mai importanta cauza care aduce bolnavul la medicul de familie sau la specialistul reumatolog. Practic, durerea paralizeaza mijlocul pacientului, radiind in jos, pe picior. Pe langa acest lucru, tot ca manifestare a bolii artrozice, la coloana pot sa apara si osteofite (ciocuri pe coloana, in limbaj popular), care provoaca dureri foarte mari. Din cauza ca se face din ce in ce mai putina miscare (orele de educatie fizica si sport din scoli si licee au fost reduse drastic) avem pacienti foarte tineri cu aceasta patologie. Iar cine a avut macar o data in viata o criza de lombosciatica, in care a ramas teapan de coloana lombara, stie cat de dureroasa este aceasta criza. Din fericire, acel „Vai, ce tare doare!” aduce bolnavii la control.
- Care este cauza acestor dureri?
- Dupa cum am spus, pe masura ce imbatranim, cartilajul dintre vertebre se subtiaza din ce in ce mai mult si se ajunge (cand este extrem de afectat) sa se frece os pe os, ceea ce produce dureri groaznice. Cand se aud scrasnituri ale articulatiilor inseamna ca boala artrozica este intr-un stadiu foarte avansat. Acest lucru se intampla din cauza imbatranirii si suprautilizarii unor articulatii, ca urmare a efortului fizic intens. De exemplu, gimnastii isi folosesc foarte mult articulatiile si pot sa faca artroza de la varste mult mai fragede decat alte persoane. Are legatura, asadar, cu cat de mult este solicitata o articulatie!
- Care sunt simptomele artrozei?
- Spre deosebire de guta, in artroza intalnim foarte rar articulatii umflate. De cele mai multe ori, simptomul principal este durerea, care apare atunci cand facem efort si folosim intens articulatia respectiva. Daca stam intinsi in pat si nu folosim articulatia afectata, nu avem dureri. Dimineata, daca ne trezim cu articulatia respectiva intepenita, in circa cinci minute dupa ce facem primii pasi prin casa dispare (spre deosebire de bolile reumatice inflamatorii, la care durerea persista ore intregi!). Articulatiile devin dureroase doar in momentul in care le folosim intens, dupa ce facem un efort considerabil. La repaus, durerea se amelioreaza. Evident ca, in momentul in care te doare o articulatie, nu poti s-o folosesti cum trebuie. Daca te doare soldul, nu poti sa mergi; daca te doare genunchiul, incerci sa nu-l soliciti prea mult, mutand greutatea corporala pe celalalt membru, care nu doare. Ca urmare, de cele mai multe ori, folosesti celalalt membru in exces si incep durerile si pe partea cealalta, in incercarea de a proteja articulatia care doare.
- Care sunt principalele articulatii afectate de artroze?
- Coloana, soldul, genunchiul si cotul, iar la maini sunt afectate mai mult articulatiile de la prima falanga, deasupra unghiilor, unde apar niste noduli care dor teribil - in medicina se numesc noduli Heberden si Bouchard.
- Diagnosticarea artrozelor este facila sau se confunda cu alte boli reumatice?
- Se bazeaza in mare parte pe experienta clinica, mai ales ca durerea de acest tip este specifica. La artroze, analizele de laborator sunt normale: VSH-ul si proteina C reactiva (PCR) sunt in parametri, in schimb, pe radiografie se observa ingustarea spatiului articular, adica al spatiului dintre oase, deoarece cartilajul este subtiat. Concomitent, pot sa apara si osteofite - formari de os, „cioculete” care se gasesc la nivelul articulatiilor coloanei, genunchiului, soldului sau la mana.
- Ce tratament da rezultatele cele mai bune in artroza?
- In artroza, tratamentul cel mai important este kinetoterapia. Recuperarea medicala are un rol determinant in evolutia bolii. Kinetoterapeutul nu numai ca face diverse proceduri in acest sens, dar il invata pe pacient sa faca o anumita gimnastica medicala, prin care sa-si mobilizeze corect articulatia bolnava. De asemenea, foarte important este sa-i spuna ce miscari sa evite, astfel incat sa nu lezeze si mai mult articulatia afectata de boala. Noi diagnosticam si recomandam medicamente care sa stopeze sau sa amelioreze durerea si colaboram permanent cu medicul de recuperare medicala. Este important ca oamenii sa inteleaga ca artroza este o boala cronica si articulatia sau cartilajul nu se mai refac, odata ce s-au stricat! Daca durerea nu cedeaza cu analgezicele clasice, putem recomanda antiinflamatoare nonsteroidiene. Atentie, aceste medicamente nu se iau pe perioade lungi de timp! Pacientul cu artroza are de obicei peste 60 de ani si o serie intreaga de alte boli: hipertensiune arteriala, boli de inima, boli de rinichi etc. Antiinflamatoarele sau medicamentele de durere care se iau perioade lungi de timp pot sa creasca tensiunea arteriala. Daca pacientul avea un tratament de hipertensiune cu care ii mergea foarte bine, se poate trezi in timpul tratamentului cu antiinflamatoare ca de la valoarea 12-13, tensiunea urca la 16 si nu intelege de ce. Ei bine, antiinflamatoarele pot sa determine cresterea tensiunii. Daca, Doamne fereste, pacientul a avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral in antecedente, nu are voie sa ia mai mult de zece zile consecutiv antiinflamatorul nonsteroidian. Maximum zece zile, apoi trebuie sa faca pauza, chiar daca nu s-a rezolvat durerea, pentru ca reactiile secundare ale medicamentelor pot fi uneori foarte grave!
- Cat dureaza recuperarea prin kinetoterapie? Pacientii ar trebui sa faca exercitii tot timpul?
- In marea parte a timpului, da! De asemenea, pot face si diverse alte proceduri: diadinamice, ultrasunete etc., la recomandarea medicului specialist. De regula, se fac cate zece sedinte consecutiv, cu pauze de sase luni. In paralel, se fac si impachetari cu parafina (metoda eficienta pentru diminuarea durerilor), tot cu recomandarea medicului de recuperare, care, dupa ce vede bolnavul, hotaraste ce este cel mai bine pentru el.
- Atunci cand artroza este intr-un stadiu avansat, se poate ajunge si la interventii chirurgicale?
- Chirurgia este solutia extrema, folosita doar atunci cand celelalte metode terapeutice sunt depasite si nu aduc niciun beneficiu pacientului. De regula, atunci cand cartilajul se ingusteaza atat de mult incat articulatia respectiva nu mai poate fi folosita cum trebuie, se protezeaza. In cazul coloanei vertebrale, neurochirurgul hotaraste ce este de facut, pentru ca atunci cand se strica discurile respective, pur si simplu, de multe ori se scoate discul cu totul, o operatie care este strict treaba neurochirurgului. Se poate face discectomie de coloana - se scoate discul afectat, se baga tije care tin distantate vertebrele si coloana in arc... E destul de complicat, pentru ca intereseaza o zona cu multiple ramuri nervoase. Dar medicii neurochirurgi stiu ce au de facut, in functie de situatie. E o specialitate medicala foarte delicata, in care se folosesc tije, suruburi...
- Un fel de... lacatuserie!
- Bine spus lacatuserie! La fel pot interveni si medicii chirurgi ortopezi, care pot schimba articulatia soldului sau a genunchiului. De curand, la noi in tara se face si protezare de umar; exista proteze speciale pentru articulatiile sever afectate ale umarului! Insa inainte de etapa chirurgicala, se poate utiliza o serie intreaga de preparate intrate in uz de cativa ani - solutii vascoase ce contin glicozaminoglicani, care se apropie de structura normala a cartilajului. Aceste solutii se injecteaza in articulatiile sever afectate de artroza, inainte ca bolnavul sa fie indrumat catre procedura chirurgicala. Pentru introducerea acestor substante in articulatie, pacientul ajunge la medicul ortoped, pentru ca, asa cum ziceam, dupa ce se incearca sa se repare, pe cat posibil, articulatia, se ajunge la chirurgie (nu este, insa, obligatoriu!). Exista numeroase medicamente pe care le vedem la televizor, in tot felul de reclame: Artrostop, Artroflex, Dona etc. - preparate care incearca sa introduca in articulatii substantele pierdute. Marea majoritate sunt considerate suplimente alimentare, pentru ca nu au in spate studii clinice foarte serioase, care sa demonstreze ca efectul pe termen lung este clar dat de preparatul respectiv. Medicamentele acestea sunt extrem de utilizate, insa nu sunt suficiente dovezi ca fac bine (ceea ce nu inseamna ca fac rau!). Pot fi folosite ca adjuvante, dar nu ca tratament unic recomandat in aceasta boala, pentru a reface articulatia pacientului. Daca cineva are astfel de dureri si-si recunoaste boala, sa nu o ia din pripa cu adjuvante. Mai degraba sa vina la medic, sa-i puna un diagnostic corect, apoi sa urmeze tratamentul recomandat. Altfel, boala poate evolua si se ajunge la solutii terapeutice extreme!
- Dintre metodele complementare de tratament, ce recomandari au pacientii cu artroze? Namolul de Techirghiol, de exemplu, da rezultate de exceptie in multe forme de reumatism...
- Este foarte bun, dar nu in toate cazurile! Pentru ca intotdeauna tinem cont si de bolile asociate ale pacientului! De aceea este nevoie de recomandare medicala. Pacientul se poate duce la Techirghiol, la Caciulata sau la Baile Felix (unde exista baze de tratament foarte bune) numai dupa ce consulta medicul de recuperare medicala. Daca pacientul a avut un accident vascular cerebral recent, nu are voie sa faca acest tip de tratament. Medicul este cel care hotaraste, in functie de bolile asociate, care este cel mai bun tratament pentru fiecare pacient. De regula, rezultatele curelor in statiunile de recuperare sunt foarte bune. Am pacienti care fac anual astfel de cure si le merge foarte bine.
- Putem vorbi despre preventie in cazul artrozelor?
- Nu putem preveni astfel de boli. Totusi, putem sa avem grija mai mult de propriul organism si sa pastram o greutate corporala normala, pentru ca, pe masura ce creste, greutatea in exces se distribuie asupra coloanei, asupra soldului si asupra genunchiului, fortand articulatiile. De asemenea, este bine sa evitam sedentarismul si sa facem miscare in fiecare zi - o recomandare valabila pentru orice persoana care vrea sa aiba o viata sanatoasa. Plimbarea face foarte bine - daca mergem pe jos, agale, macar 30 de minute zilnic, evitam excesul ponderal si sedentarismul. De asemenea, pacientii ar trebui sa evite ridicarea greutatilor mari, mai ales atunci cand stiu ca au probleme cu coloana vertebrala. De evitat sunt si miscarile de torsiune ale coloanei. Daca intoarcem capul in stanga sau dreapta, ideal ar fi sa nu fortam coloana cervicala si sa ne intoarcem ca lupul, cu totul. La nivelul coloanei lombare, ideal este sa nu ne ridicam pe varfuri si sa ne rasucim ca sa ridicam ceva de pe raftul de sus, pentru ca daca ne rasucim din coloana, putem sa ramanem intepeniti. Mai degraba, punem un scaun, ne ridicam si tinem coloana cat mai dreapta. Nu ne aplecam din coloana, ci ne lasam pe vine si tinem coloana dreapta. Evident, in momentul in care ne aplecam pe vine, fortam genunchiul, dar alegem problema cea mai mica pe care o avem si vedem ce putem sa facem.
- Reumatismul se agraveaza iarna?
- Categoric, boala artrozica are manifestari mai „zgomotoase” iarna, din cauza frigului si a umezelii. Se stie ca boala artrozica este meteosensibila. De cand s-a schimbat vremea (sa retinem ca luna trecuta au fost 28 de zile in care nu am vazut soarele, in care a fost tot timpul ceata, a fost umed, a plouat si a fost frig), multi pacienti s-au plans: „De cand cu vremea asta, ma doare absolut ingrozitor, nu mai stiu ce sa ma fac”. Deci, e clar ca exista o componenta de meteorosensibilitate in reumatism. Din nefericire, nu putem sa facem nimic in acest sens; poate doar sa ne mutam intr-o tara calda...
- Ce putem face pentru a preveni durerile reumatice in sezonul rece?
- Trebuie sa ne imbracam bine si sa stam cat mai mult timp la caldura, ceea ce nu inseamna ca nu mai iesim din casa. Atentie, in luna ianuarie avem multa zapada si gheata! Toti pacientii cu artroze au macar o articulatie intepenita, unii mai sunt si supraponderali, marea majoritate au si osteoporoza, in concluzie, trebuie sa fie foarte atenti cand ies din casa, pentru ca orice fel de cazatura pe gheata le agraveaza situatia. Ar fi bine sa poarte incaltaminte adecvata - calduroasa si confortabila, cu talpi care nu aluneca pe gheata. Daca avem osteoporoza, ne mai rupem si vreun os... Orice cazatura este periculoasa pentru o articulatie deja afectata, pentru ca intotdeauna ne sprijinim reflex in cadere - in genunchi, in sold, in cot si mai ales in pumni, de unde si cea mai frecventa fractura, cea la nivelul radiusului.
- Au bolnavii de reumatism sanse reale de vindecare?
- Fiind vorba de o boala cronica si degenerativa, nu mai putem repara stricaciunile dintr-o articulatie, odata ce ele sunt produse. Noi, medicii, trebuie sa aflam exact in ce categorie de boala reumatologica se incadreaza pacientul (reumatism inflamator sau artroza degenerativa), pentru a-i recomanda un tratament individualizat. Ideal este sa ajunga la un specialist intr-o faza a bolii care nu impune tratamente chirurgicale. Majoritatea bolilor reumatice se trateaza de cele mai multe ori cu mare succes. Exista multe boli diferite care pot avea aceleasi manifestari. De aceea, pacientii au nevoie de un medic specialist. Odata pus diagnosticul, trebuie sa urmeze tratamentul recomandat. Si in acest caz, automedicatia este o adevarata nenorocire. Nu este bine sa ne tratam de la televizor sau la sfatul vecinei de palier, pentru ca ei i-a facut bine un anumit produs... Medicul specialist stie, in momentul in care are diagnosticul, incotro sa indrume pacientul, daca ramane in grija reumatologului, daca are nevoie de un ortoped, de un medic de recuperare medicala sau de tratament complementar in statiuni. In cazul reumatismului putem vorbi de o colaborare foarte stransa intre mai multe ramuri medicale, mai multi specialisti care incearca sa limiteze efectele nefaste ale acestei afectiuni. Daca este boala inflamatorie, pacientul ramane in ingrijirea mea, ca reumatolog. Daca este vorba despre o boala artrozica, il vad in continuare impreuna cu medicul de recuperare, care se ocupa de fizioterapie si kinetoterapie. Daca afectiunea este intr-un stadiu mai avansat, pacientul ajunge la ortoped sau la neurochirurg. Asadar, pentru fiecare faza a bolii exista solutii. Important este ca pacientii sa nu lase reumatismul sa-si faca de cap si sa vina la control inca de la aparitia primelor dureri, avand astfel sanse mult mai mari de vindecare rapida!
D-na dr. SIMONA CARAIOLA poate fi contactata la Clinica BIO-MEDICA - Calea Floreasca nr. 111-113, Sector 1, Bucuresti sau la Spitalul Colentina - Soseaua Stefan cel Mare nr. 19-21, Sector 2, Bucuresti, Corp B, etaj 2, Sectia Medicina Interna III.
Bibliografie: Asul Verde, nr. 125 (2015). Foto: www.exploremedicinetv.ro