Eritemul nodos: simptome, tabloul histologic, tratament

 
Eritemul nodos: simptome, tabloul histologic, tratament
Eritemul nodos este definit, asemanator eritemului polimorf, cu care de altminteri se poale uneori asocia, ca un sindrom de cauza complexa, avand probabil un mecanism de hipersensibilitate vasculara. Unii specialisti il considera, in consecinta, ca expresie a unei vascularite alergice acute.

Eritemul nodos se intalneste la toate varstele, cu maximum de incidenta intre 20 si 30 de ani. La copii, eritemul nodos apare adesea in legatura cu o tuberculoza, mai ales la copiii tuberculosi care au ingerat sulfamide sau in legatura cu focare de infectie streptococica, dar in multe cazuri nu poate fi decelata o cauza precisa. S-a observat o oarecare tendinta a incidentei sezoniere, fiind mai frecvent observat in prima jumatate a anului.


Cuprins articol:


Simptomele eritemului nodos

Eritemul nodos este precedat, de obicei, de o perioada prodromala cu febra, artralgii (prezente la peste 50% din cazuri), cel mai adesea la nivelul articulatiilor genunchilor, avand de obicei un caracter tranzitoriu.

Leziunile cutanate, localizate pe gambe, genunchi si, mai rar, pe coapse, insotite de ascensiune termica (37-39°) si stare de disconfort, se instaleaza relativ repede; eruptia consta intr-un numar de 5-10 sau mai multe nodozitati dermohipodermice cu diametre de cativa centimetri, prost conturate, dureroase, calde, cu tegumentul supraiacent roz sau rosu. Fenomenele se instaleaza, de cele mai multe ori, in 7-10 zile si regreseaza spontan in aproximativ 3 saptamani, dupa ce culoarea rosie a tegumentului a virat in vanata-purpurie, apoi galbuie-verde.

Adesea se intalnesc forme care se indeparteaza mai mult sau mai putin de la evolutia obisnuita, cu leziuni mai intinse, uneori cu extindere periferica si tintire centrala, sau forme cu evolutie mai prelungita - prin puseuri subintrante sau succesive.

Recidivele sunt posibile - dupa intervale de timp variabile, dar sunt foarte rare.

In multe din cazuri, se constata si manifestari sistemice: V.S.H. crescuta, cresterea alfa2- globulinelor; ASLO sunt crescute in cazurile ce insotesc focarele streptococice; IDR la tuberculina sau PPD este pozitiva.

Dupa regresia leziunilor, pot persista artralgiile si un edem moderat al gambelor.


Tabloul histologic al eritemului nodos

Tabloul histologic al eritemului nodos este nespecific si consta dintr-un infiltrat dermic si hipodermic, initial cu predominanta polinuclearelor neutrofile si putine elemente histiocitare, limfocitare si eozinofile, la care se adauga si o cantitate de eritrocite extravazate. Curand, polinuclearele tind sa dispara, facand joc unui infiltrat mixt limfohistiocitar si plasmocitar care, la nivelul hipodermului, contine si celule gigante.

Vasele dermice si hipodermice sunt alterate, prezentand un endoteliu ingrosat, fara degenerescenta fibrinoida a peretilor si fara tromboze, ca in vasculitele nodulare dermice sau hipodermice subacute.


Tratamentul eritemului nodos

Medicatia eritemului nodos este patogenica si simptomatica, ea constand in corticosteroizi in doze medii si/sau antiinflamatorii nesteroidice: aspirina, fenilbutazona, Brufen si antipaludice de sinteza.

Foto: www.ymed.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa