Glanda tiroida are multe sarcini

 
Glanda tiroida are multe sarcini
Una dintre cele mai importante glande ale organismului este tiroida, care controleaza procesele metabolice, sinteza proteica si sensibilitatea generala a organismului fata de actiunea altor hormoni.

Secretia hormonilor tiroidieni reprezinta un proces foarte complex, iar orice modificare a principalilor factori implicati duce la instalarea unor dezechilibre, ceea ce clinic inseamna aparitia bolilor specifice acestei glande. Disfunctiile tiroidei se pot trata insa eficient.


Tiroida este cea mai mare glanda a corpului uman

Tiroida este glanda nepereche, in forma de H, cea mai mare glanda a corpului uman, care produce doi hormoni principali, tiroxina si tironina, ce stimuleaza si influenteaza urmatoarele functii:
  • metabolismul general;
  • viteza cu care este utilizata energia in corp;
  • producerea de proteine;
  • termoreglarea organismului;
  • dezvoltarea sistemului osos la copii;
  • compozitia sangelui;
  • raspunsul sistemului nervos fata de alti hormoni.
Pe scurt, buna functionare a glandei tiroide este importanta pentru organism, influentand pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, metabolismul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica si multe altele.


Ce se intampla daca nu functioneaza bine glanda tiroida?

Afectiunile tiroidei se manifesta prin modificari calitative sau cantitative ale secretiei hormonale, marirea tiroidei (gusa) sau toate la un loc. Secretia in exces de hormoni tiroidieni se numeste hipertiroidie si este caracterizata de iritabilitate, transpiratie excesiva, par friabil, tremur al mainilor si slabiciune musculara, atacuri de panica, insomnie, tranzit intestinal accelerat.

Cantitatea redusa de hormoni tiroidieni duce la hipotiroidie, care se manifesta prin depresie, dificultati de concentrare, crestere inexplicabila sau excesiva in greutate etc.


Boli asociate glandei tiroide

Disfunctiile glandei tiroide pot duce la nanism (crestere insuficienta), boala lui Basedow (hipersecretia tiroidei, care se manifesta prin bulbucarea ochilor, stare de nervozitate si palpitatii), gusa endemica (umflarea la nivelul gatului si voce ingrosata, specifica hipotiroidismului).


Alimente care ajuta tiroida

Hipotiroidia se manifesta, asadar, prin producerea unei cantitati insuficiente de hormoni tiroidieni. In acest caz, este necesar un aport suplimentar de zinc, care imbunatateste activitatea glandei tiroide. De aceea, se impune consumul alimentelor bogate in zinc precum laptele, scoicile, pestele, cerealele integrale, dovleacul, pepenele galben, caisele.

La fel, e necesara mai multa vitamina A, care ajuta la absorbtia iodului - un pahar cu suc de morcov zilnic ar fi ideal. Nu exagera cu consumul de spanac, soia, varza, piersici sau ridiche-neagra, pentru ca sunt alimente care blocheaza sinteza hormonilor tiroidieni. Daca ai hipertiroidie, evita sursele bogate in iod: peste, nuci proaspete, alge marine. Excesul de iod agraveaza aceasta afectiune.


Plante de echilibru pentru disfunctiile glandei tiroide

Disfunctiile glandei tiroide pot fi atenuate si cu ajutorul plantelor. Prin urmare, daca suferi de hipotiroidie, poti gestiona situatia cu:
  • Coaja de nuca verde sau frunze de nuc: contin mult iod, iar tinctura din coaja de nuca verde si infuzia de frunze sunt foarte eficiente in tratamentul hipotiroidiei.
  • Ienupar: se administreaza, in cure de maximum o luna, sub forma de decoct. Se prepara dintr-o lingura cu scoarta si ramuri uscate si maruntite la 1 litru de apa rece; se lasa la fiert 10-15 minute, se infuzeaza un sfert de ora, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
  • Marar: este si el foarte bun, luat sub forma de pulbere, cate o jumatate de lingurita inainte de masa. Daca, dimpotriva, suferi de hipertiroidie, evita nucile, ienuparul si mararul si foloseste talpa-gastei. Tinctura echilibreaza functia tiroidei si poate fi asociata cu alte fineturi, precum cea de paducel. Virtuti terapeutice in hipertiroidie au ghimpele (sub forma de pulbere), menta, coada-soricelului, anasonul si cimbrul.
Tinctura: se pun 20 g de planta in 100 ml de alcool de 70 de grade si se lasa la macerat 7-8 zile; se strecoara si se iau cate 20-30 de picaturi de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale.


Ce rol are sarea iodata in evitarea bolilor tiroidei?

Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de un aport optim de iod, cele mai importante surse alimentare fiind reprezentate de sarea iodata, fructele de mare si nucile verzi. Carenta de iod are manifestari variate, de la gusa simpla la forma cea mai grava - cretinismul endemic. Aportul de iod care depaseste necesarul optim poate duce la functionarea in exces a tiroidei sau la aparitia de boli autoimune.


Exista alimente interzise celor cu afectiuni endocrine?

Exista anumite restrictii alimentare care se impun in cazul unor afectiuni endocrine. De exemplu, daca tiroida functioneaza in exces, se recomanda evitarea produselor bogate in iod (spirulina, fructe de mare, sare iodata, nuci verzi etc).

Celor care sufera de hipotiroidism (tiroida lenesa) li se recomanda reducerea consumului de varza, broccoli, conopida, soia. Pentru cei care fac corticoterapie cu doze mari, este indicat un regim hiposodat (sarac in sare).

Foto: sportfactor.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa