Torticolis: cauze, simptome, recomandari
Torticolisul (popular, „gat intepenit”) este o contractura musculara foarte dureroasa a gatului ce afecteaza in principal muschiul sternocleidomastoidian, iar uneori si muschiul trapez. Nu se stie exact de ce, dar s-a constatat ca el se manifesta frecvent la femei.
Cauzele torticolisului
Torticolisul poate fi provocat de o miscare gresita, brusca sau prea rapida, o pozitie proasta in timpul somnului, expunerea prelungita la frig, o tensiune musculara cauzata de stres (in ultima situatie, este deseori afectat muschiul trapez).Administrarea unor medicamente (neuroleptice, calmante, produse de contrast iodate, ibuprofen) pot fi si ele la originea intepenirii cefei.
Cateva exemple de activitati ce v-ar provoca torticolis: o cadere la patinaj, dormitul pe burta, privitul la televizor din pozitia culcat, zugravitul tavanului, vorbitul la telefon cu aparatul intre ureche si umar, stergerea prafului de pe obiectele aflate la inaltime.
Simptomele torticolisului
Cel mai frecvent, durerea apare dimineata, la trezire, dar se poate ivi si brusc, in timpul zilei, dupa un gest care a contractat exagerat muschii gatului: efort, miscare fortata, statul ore in sir in aceeasi pozitie.Blocajul muscular va lasa sa va miscati gatul doar foarte putin, iar intoarcerea capului intr-o parte sau alta este dificila sau dureroasa.
Recomandari pentru torticolis
Torticolisul muscular (exista si alte forme de ale acestuia: spasmodic si de origine neuroarticulara), desi nu-i grav din punct de vedere medical, este foarte dureros si produce mult disconfort.Durerea dispare de obicei in cateva zile, dar cine nu si-ar dori sa scape mai repede de o durere atat de chinuitoare?! Asadar, ce-i de facut?
- Cel mai bun remediu: repausul! Limitati pe cat posibil miscarile gatului si odihniti-va in pozitia culcat.
- Cand iesiti afara (sau sunteti expusi la curenti de aer), protejati-va neaparat gatul cu un fular.
- Ca sa alinati durerea, puneti comprese calde pe zona dureroasa: perna electrica, sare incalzita, termofor etc. Caldura calmeaza durerea reducand contractura musculara.
- Cand durerea nu va da pace, luati un calmant (paracetamol, ibuprofen, aspirina, midocalm).
- O durere ce persista sau revine trebuie sa va trimita la medic, care va prescrie un tratament mai puternic (antiinflamatoare, miorelaxante) si sedinte de kinetoterapie.