Endoscopia gastrica - dificila, dar necesara. In ce consta si cat dureaza?

 
Endoscopia gastrica - dificila, dar necesara
Daca arsurile la stomac sunt provocate de gastrita, ulcer sau alte afectiuni la nivelul tractului digestiv va poate spune doar doctorul, in urma unor investigatii medicale specifice, eventual printr-o endoscopie.

Prin endoscopie, se descopera probleme ce nu se depisteaza cu ajutorul radiologiei. Desi este mai greu de suportat in comparatie cu radiografia cu bariu, endoscopia gastrica (examinarea stomacului cu o camera video) este cea mai indicata investigatie in cazul confruntarii cu simptome alarmante - dureri persistente care nu cedeaza la medicatia obisnuita, anemie accentuata, pierdere inexplicabila in greutate, existand banuiala ca nu este vorba de gastrita sau ulcer, ci de cancer la stomac.






Cuprins articol:


In ce consta endoscopia gastrica?

Explorarea vizuala a esofagului, stomacului si duodenului prin intermediul unui tub optic flexibil care se introduce in cavitatea bucala, de unde aluneca in esofag, stomac, duoden, fara a jena respiratia. O asemenea investigatie ii permite medicului sa examineze interiorul acestor organe, putand vedea eventualele ulceratii, inflamatii, tumori, infectii sau sangerari. Daca este cazul, cand exista leziuni sau pentru depistarea Helicobacter pylori, in timpul endoscopiei se recolteaza probe din tesutul gastric ori duodenal in vederea biopsiei, pentru a fi examinate la microscop, sunt indepartati polipii si se trateaza hemoragiile.

Investigatia in sine dureaza doar cinci minute, timpul total al procedurii fiind de aproximativ o jumatate de ora.






Pregatire prealabila pentru endoscopia gastrica

  • Nu se mananca si nu se bea nimic timp de sapte ore inainte de investigatie.
  • In ziua investigatiei, nu se iau medicamente antiacide sau citoprotectoare, preparate ce ingreuneaza vizualizarea tubului digestiv.
  • Medicul trebuie informat daca pacientul urmeaza un tratament medicamentos.
Daca investigatia se efectueaza sub sedare nu va urcati la volan decat dupa sase ore!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: sanatate.bzi.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa