Eucaliptul: proprietatile si utilizarea uleiului, inhalatii, remedii

 
Eucaliptul: proprietatile si utilizarea uleiului, inhalatii, remedii
Respirati greu noaptea? Va supara o tuse persistenta, de care nu mai scapati? Eucaliptul are un excelent efect expectorant, in gripele si racelile anotimpului rece. Eucaliptul (Eucalyptus) este un arbore mereu verde, ce creste in Australia si Tasmania. Poate fi usor recunoscut dupa scoarta lui neteda, care se exfoliaza. Atinge inaltimi uriase, de peste o suta de metri si vara face niste flori mici, albe.


Cuprins articol:
  1. Uleiul de eucalipt
  2. Inhalatii cu eucalipt
  3. Alte remedii la indemana


Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt are utilizari medicale multiple. Este extras din glandele oleifere ale frunzelor mature, cenusii-verzui si este raspandit, astazi, si in Europa sau America. Oamenii au stiut dintotdeauna sa-i aprecieze puterile vindecatoare. Se credea, chiar, ca mirosul puternic al frunzelor de eucalipt ar putea curata aerul de otravuri, astfel ca oamenii bolnavi mergeau in zonele unde cresteau acesti copaci, sperand sa se vindece cu ajutorul aerului purificat din jurul lor.

Proprietatile uleiului de eucalipt
Uleiul de eucalipt are proprietati antiseptice si antibacteriene. Face pofta de mancare, reduce febra si este revigorant.

Utilizat intern - are excelente proprietati expectorante si de aceea este recomandat in caz de gripa sau raceala. Eucaliptul contine uleiuri volatile pe care ar trebui sa le inhaleze cei ce sufera de boli pulmonare. Datorita efectului sau expectorant, este folosit la prepararea bomboanelor pentru gat. Usureaza respiratia si calmeaza inflamatiile. Frunzele pot fi folosite si sub forma de ceai, care vindeca bronsitele si astmul.

Utilizat extern, uleiul poate vindeca taieturile, ranile produse de arsuri si abcesele, pentru ca ajuta la dezvoltarea tesuturilor noi si grabeste, in general, procesul de vindecare. Este recomandat, de asemenea, impotriva durerilor musculare si reumatice. In plus, uleiul de eucalipt curata si improspateaza aerul din locuinte.

Utilizarea uleiului de eucalipt
Uleiul de eucalipt este incolor si se extrage, prin distilare, din frunze. Metoda cu aburi este cea mai frecvent folosita pentru distilarea uleiurilor eterice din plante.

Frunzele de eucalipt sunt puse intr-un butoi mare, sub un jet de aburi fierbinti. Acest amestec este, apoi, racit, proces in timpul caruia are loc separarea uleiului de apa. In cantitati mari, uleiul de eucalipt este otravitor, de aceea trebuie folosit intotdeauna cu chibzuinta. Si niciodata intern!

Inainte de a apela la uleiul de eucalipt, il puteti dilua intr-un alt ulei, cum ar fi cel de migdale sau de masline. Uleiurile eterice sunt extrem de concentrate si, nediluate, n-ar trebui folosite decat ca adaosuri de baie. Combinatia ideala este de 60 ml de ulei de plante amestecat cu circa 6 picaturi de ulei de eucalipt. O atentie deosebita trebuie sa i se acorde pielii de pe fata, deosebit de sensibila. Pentru a-l putea aplica pe zona respectiva, amestecati 60 ml de ulei normal cu doar 4 picaturi de ulei de eucalipt. Cifrele sunt doar orientative, in functie de afectiune si de scopul utilizarii.

Cand cumparati uleiuri eterice, asigurati-va ca acestea sunt tinute in sticle de culoare inchisa si astupate etans. Expuse direct luminii solare, uleiurile isi pierd repede eficienta, iar in sticle neinchise bine, se evapora.

Uleiul eteric de eucalipt poate fi cumparat de la farmacie sau de la magazinele cu plante medicinale.


Inhalatii cu eucalipt

Secretia abundenta de mucozitati si problemele respiratorii sunt tratate - in mod obisnuit - prin inhalatii cu ulei de eucalipt.

Baie vindecatoare
Puneti in apa fierbinte de baie circa 20 de picaturi de ulei de eucalipt diluat. Vaporii uleiului urca, dumneavoastra ii inhalati si nasul infundat se desfunda, incet-incet. Ramaneti aproximativ 10 minute in cada si incercati sa va destindeti.

Inhalatie cu aburi
Amestecati 15 picaturi de ulei de eucalipt cu 1 litru de apa aproape clocotita. Acoperiti capul si recipientul cu apa cu un prosop si inhalati aburii circa 10 minute sau mai mult. Daca repetati procedeul de trei ori pe zi (dimineata, imediat dupa ce va sculati, la pranz si seara, inainte de culcare) veti putea respira mult mai usor.

Inhalatie rapida
Cand vi se infunda nasul, puneti cateva picaturi de eucalipt pe o batista si mirositi-o din timp in timp. Usureaza respiratia.


Alte remedii la indemana

Masaj cu eucalipt:

- 10 picaturi ulei pur de eucalipt;
- 120 ml ulei de migdale sau de masline.

Amestecati cu grija cele doua uleiuri si masati-va pieptul, daca aveti bronsita, o raceala sau gripa. Veti respira mai usor.

Aer proaspat:

- 2 picaturi ulei pur de eucalipt;
- o farfurioara cu apa rece.

Picurati uleiul de eucalipt in apa si asezati farfurioara pe calorifer. Uleiul se evapora treptat, imprastiind in camera un parfum proaspat.

Bibliografie: AS verde, nr. 125, ianuarie 2015. Autor: Rodica Demian. Foto: lataifas.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa