La ce-i bun examenul fundului de ochi si cum decurge consultatia?

 
La ce-i bun examenul fundului de ochi si cum decurge consultatia?
Hipertensiunea, ateroscleroza, diabetul sunt doar cateva dintre afectiunile ce lasa urme la nivelul retinei, vizibile cu oftalmoscopul. Este recomandat sa mergeti o data pe an la un medic oftalmolog. Nu doar pentru a verifica daca vedeti bine, ci si pentru a face examenul numit fund de ochi, care permite depistarea timpurie a unor maladii ce produc modificari la nivelul retinei.


Cuprins articol:


Ce structuri se vad la examenul fundului de ochi?

In timpul examinarii fundului de ochi, medicul observa:
  • Retina- membrana fina si transparenta, sensibila la lumina, ce imbraca fundul ochiului. Papila optica (disc optic) - un disc rotund, de 1,5 mm, albicios, zona in care nervul optic si vasele de sange intra in globul ocular.
  • Macula lutea (pata galbena) - zona din centrul retinei, unde imaginile se formeaza cu maxima precizie si claritate.
  • Vasele retiniene - arterele si venele.

La ce-i bun examenul fundului de ochi?

Investigatia permite atat depistarea maladiilor ochiului, cat si monitorizarea altor boli (hipertensiune, diabet etc). Retina normala are o culoare bruna-portocalie si prezinta vase sangvine de un rosu viu.
  • Hipertensiunea, ateroscleroza, diabetul pot genera anomalii vasculare retiniene: mici hemoragii, dilatarea venelor, ingustarea artelerelor, depozite de colesterol etc. In functie de starea acestor mici vase, medicul apreciaza gravitatea bolii.
  • Alte maladii determina modificari ale maculei: degenerescenta maculara (poate duce la pierderea vederii centrale), unele boli de sange (anemie, poliglobulii, diateze hemoragice, leucemie).
  • In caz de glaucom, se poate vedea ca papila este scobita din pricina presiunii intraoculare prea mari si se verifica astfel claritatea conturului ei, pentru excluderea unui edem papilar.
  • Fundul de ochi este important pentru persoanele cu miopie, la care portiunea periferica a retinei este adeseori subtiata si slabita, existand riscul dezlipirii de retina. Examinarea retinei le este recomandata si gravidelor care au o sarcina cu complicatii, in vederea depistarii retinopatiilor.

Cum decurge consultatia?

Oftalmologul va pune in ochi niste picaturi care dilata pupila. Cand aceasta s-a marit suficient (de regula, dupa 10-20 de minute), incepe examinarea. Cu ajutorul unui oftalmoscop ce proiecteaza in pupila un fascicul luminos intens, specialistul vede fundul de ochi marit de 15-20 de ori, lucru ce face posibila depistarea celor mai mici anomalii.

Examenul medical nu doare deloc, dar, din cauza picaturilor, timp de 24 ore nu veti vedea clar, iar lumina puternica va va deranja. Luati aminte de faptul ca dupa examinare n-o sa puteti sofa!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: sanatate.bzi.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa