Intrebari si raspunsuri despre tensiunea arteriala
Tensiunea normala se incadreaza intre valorile 10/6 si 13/8 mmHg. Cand valoarea este putin mai mare, sunt necesare monitorizarea regulata si adoptarea unui stil de viata de sanatos, care sa reduca tensiunea fara medicatie, insa o valoare mare constanta impune tratament.
Mit: ma simt bine, asa ca nu ar trebui sa ma ingrijoreze tensiunea arteriala, chiar daca uneori are valori putin peste cele normale.
FALS. Multi oameni au tensiunea marita de ani intregi fara sa stie si nu prezinta niciun simptom, insa hipertensiunea arteriala este o boala grava care, necontrolata, duce la probleme mari de sanatate. In timp, afecteaza arterele, inima si alte organe. Tot ea este principala cauza a accidentelor vasculare cerebrale. Chiar daca nu aveti niciun simptom, este bine sa va masurati tensiunea din cand in cand.
Mit: vinul este bun pentru inima si nu imi face rau daca am hipertensiune.
FALS. Cantitati moderate si baut ocazional, vinul nu face rau, insa consumul regulat si in cantitati mari duce la cresterea tensiunii arteriale si provoaca insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, palpitatii etc. Prea mult alcool creste nivelul trigliceridelor si duce la aparitia obezitatii.
Mit: am urmat tratamentul pentru hipertensiune, iar valorile au revenit la normal. Prin urmare, pot sa renunt la medicamente.
FALS. Hipertensiunea arteriala este o boala pentru tot restul vietii. Chiar daca valorile s-au stabilizat in limite normale, este bine sa nu intrerupeti medicatia, ci sa respectati recomandarile medicului. Stoparea medicatiei duce la cresterea rapida a tensiunii sau chiar la variatii oscilante.
Mit: am hipertensiune pentru ca beau multa cafea.
FALS. Cafeaua nu este o cauza a tensiunii crescute. Studiile au aratat ca persoanele care nu consuma in mod regulat cafea, ceai sau ciocolata pot inregistra cresteri ale tensiunii arteriale atunci cand beau astfel de energizante, dar numai temporar. In cazul unui consum regulat (in medie, cinci cesti de cafea pe zi), tensiunea creste foarte putin.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (74), 2014. Foto: sanatate.bzi.ro