Intrebari si raspunsuri despre febra
- Anumite metode de masurare dau rezultate diferite: Adevarat. Tehnica cea mai fiabila este masurarea rectala. Pentru a fi mai usor, la spital, temperatura se ia in gura sau sub brat. Exceptand copiii mai mici de 3 luni, la care se opteaza pentru priza rectala. Bine de stiut: parintii care iau temperatura bucal sau axilar trebuie sa adauge 0,5 sau 1 grad, in functie de termometru. Deci, sa nu piarda ambalajul si notita insotitoare, care contine toate indicatiile. Se poate folosi si termometrul auricular, dar canalul auditiv al copilului trebuie sa fie suficient de larg (nu li se recomanda copiilor sub 6 luni). In sfarsit, trebuie stiut ca temperatura luata la nivelul fruntii nu este foarte precisa.
- Copilul nu trebuie tratat, chiar daca are febra: Adevarat. Daca copilul tolereaza bine febra (se joaca, mananca, vorbeste, nu pare incomodat) este suficient sa fie supravegheat regulat si sa i se dea paracetamol. El poate fi lasat si cu 39°, daca nu prezinta niciun semn de disconfort. Altfel spus, parintii trebuie sa stie daca trebuie sau nu consultat de medic din pricina febrei. Unii copii ajung sa faca si 40°, dar se comporta bine. Altii se simt rau la doar 38°. Daca copilul nu suporta febra (este apatic, abatut, ii apar vinisoare pe piele) trebuie actionat rapid. Iar daca face convulsii, trebuie chemata imediat Salvarea. In acest caz, este o urgenta.
- La cei foarte mici, febra poate fi grava: Adevarat. La un sugar de mai putin de 3 luni, orice febra cere o analiza profunda, pentru a elimina o eventuala infectie a fatului (de origine materna, aparuta in timpul sarcinii). Dupa 3 luni, febra ii ingrijoreaza mai putin pe medici. Daca copilul isi suporta bine temperatura si nu are antecedente particulare (un deficit imunitar, o infectie urinara etc.), medicul trebuie consultat, cand febra persista mai mult de 48 de ore, in ciuda medicamentelor.
- De la 37,5° in sus, sunt motive de ingrijorare: Gresit. Nu trebuie sa va alarmati imediat daca sunteti sunati de la scoala sau de la cresa, pe motiv ca copilul are 37,6° si trebuie sa veniti imediat sa-l luati. Copilul este considerat febril, daca temperatura lui rectala depaseste 38°. Si daca acesta e singurul semn, chiar nu este un caz de urgenta...
- Parintii incearca sa-i reduca febra chiar inainte de a merge la medic: Gresit. Prea multi parinti cred ca paracetamolul ii scade febra copilului si ca la spital nu vor fi luati in serios. Si ajung, asadar, la urgenta cu un copil care „arde”. Dar, de fapt, asteptarea este inutila. „Daca parintii certifica faptul ca temperatura copilului lor, masurata adecvat, cu un termometru, atinsese 40°, medicii ii iau in serios, chiar daca febra a scazut mult”, spun specialistii.
- Cu cat e mai mare temperatura, cu-atat e mai grava afectiunea: Adevarat si gresit. Semnele veritabile ale gravitatii sunt un copil apatic, cu frisoane, cu pielea acoperita de vinisoare si de pete mici, care nu dispar la apasare (purpura). In acest caz, este indispensabil un aviz medical rapid. Copilul trebuie dus imediat la urgenta, pentru ca o febra greu tolerata poate fi rezultatul unei infectii severe, ce necesita imediat administrarea unui antibiotic sau alte tratamente.
- Febra poate reveni in mod periodic: Adevarat. Aceste accese care survin la intervale regulate pot duce la banuiala ca ar putea exista alte maladii subiacente: febra mediteraneana familiala, febra lui Marshall, reumatisme inflamatorii... Dar acestea sunt rare. Si atunci, medicul va cauta alte simptome asociate febrei (angine repetate, o inflamatie sau o durere la nivelul articulatiilor). Este, insa, cat se poate de normal ca asemenea episoade febrile repetate sa apara in perioada de iarna, fara ca ele sa fie grave.
- Este un mijloc de aparare al organismului: Adevarat. Vreme indelungata s-a apelat la apirexie, adica la reducerea temperaturii si mentinerea ei sub 38°. In prezent, se considera ca febra reprezinta un mecanism de aparare si poate fi „respectata”, daca copilul o suporta bine.
- Se foloseste doar paracetamol: Adevarat. Nu cu mult timp in urma se recomanda alternarea, din trei in trei ore, a paracetamolului cu un antiinflamator nesteroidian, precum ibuprofenul. S-a terminat! Pentru ca antiinflamatoarele au, evident, un inconvenient: luptand impotriva inflamatiei, pot favoriza producerea unor infectii. De-acum inainte, regula este administrarea de paracetamol din sase in sase ore, asociata cu metode fizice (se dezbraca copilul, i se da sa bea...). Nu se mai recomanda baia calduta pentru reducerea febrei. Paracetamolul are nevoie de 1-2 ore pentru a-si face efectul.
Ce faceti in caz de convulsii?
Convulsiile febrile sunt impresionante, dar este important sa va pastrati calmul pentru a reactiona bine.
Convulsiile febrile sunt impresionante, dar este important sa va pastrati calmul pentru a reactiona bine.
- Culcati copilul pe jos (pentru evita o eventuala cazatura) fara sa incercati sa-l imobilizati. Si indepartati de el tot ce ar putea sa-l raneasca.
- Intoarceti-l pe-o parte, in pozitia laterala de securitate, ca sa nu se sufoce cu voma. Si nu-i puneti nimic in gura.
- Dezbracati-l.
- Puneti-i un supozitor cu paracetamol.
- Chemati Salvarea.
Bibliografie: As verde, nr. 125, ianuarie 2015. Foto: www.gorjeanul.ro