Ajutor, imi cade parul!

 
Ajutor, imi cade parul!
Daca va cad, zilnic, peste o suta de fire de par, nu mai stati sa „experimentati”, ci cereti ajutorul unui medic specialist. Neintarziat! El are cea mai bogata experienta si cunoaste cele mai bune metode de diagnosticare.

„A cazut, a cazut, n-aveti ce face!”, suna sentinta, deloc incurajatoare, emisa de coafeze, vindecatori si chiar de medici fara experienta in materie de caderea parului. Si femeile in cauza sunt cuprinse de disperare. Specialistii in dermatologie sunt mult mai optimisti: „Astazi, exista terapii care reusesc sa stopeze la timp diferite forme de cadere a parului. Ba mai mult, unele dintre ele il ajuta sa creasca la loc!”.

Conditia cea mai importanta: un diagnostic pus de un medic cu studii de specialitate, care sa aiba la dispozitie o serie intreaga de metode de examinare. Pentru ca numai o combinatie intre diversele posibilitati existente va reusi sa limiteze - in mod cert - cauzele.

Primul pas: examinarea pielii capului cu ajutorul unui microscop cu lumina directa, pentru ca specialistul sa vada cu exactitate numarul firisoarelor de par care cresc din nou. Sau daca in jurul firelor de par apar zone decolorate ori mici adancituri in pielea capului - eventuali „prevestitori” ai caderii parului. Smulgand cateva fire de par cu o penseta, medicul stabileste cat de bine sunt „ancorate” acestea.



De vina pot fi stresul sau medicamentele

Urmatorul pas: o discutie amanuntita despre deprinderile de viata ale pacientei, prin care medicul incearca sa afle cateva puncte de reper; deoarece alimentatia uniforma, stresul, modul de ingrijire a parului sau anumite medicamente pot juca un rol important. Si uscatul parului cu foehn-ul prea fierbinte poate sa afecteze parul. Dupa discutie, medicul decide ce examene va trebui sa faca in continuare.


Celelalte zone cu par ale corpului sunt ok?

Parul nu cade intotdeauna de pe cap, dar acolo se observa imediat. Caderea rotunda (in forma de cerc) a parului poate afecta si axilele, genele sau zona organelor genitale. De aceea, suprafetele fara par din alte parti ale corpului pot oferi indicii extrem de importante.


Fenomene de carenta (distrofie) in sange

O analiza a sangelui este solut necesara, nu doar cand incepe sa ne cada parul, ci si cand acesta este casant, aspru si fara luciu. Analiza de sange scoate la iveala eventuale carente in substante minerale si vitamine, dar si dereglari hormonale sau afectiuni ale glandei tiroide. Cu ajutorul probelor de laborator se constata, de asemenea, daca nu cumva exista o infectie in organism.

Va recomandam sa cititi si: Combate eficient caderea parului


Raul se taie din radacini

Dureroasa, dar importanta: examinarea radacinii parului. Pentru aceasta, se smulg (cu o penseta speciala) cate 30-50 de fire de par din partea anterioara si cea posterioara a capului, care sunt studiate, apoi, la microscop. Dupa starea radacinilor, expertul isi poate da seama daca parul a cazut din cauza medicamentelor impotriva hipertensiunii si a hipercolesterolemiei. Daca problema este conditionata genetic sau daca radacina parului este bolnava (inflamata sau iritata). Dar fiti fara grija: spatiile libere lasate de firele smulse se vor acoperi din nou, in totalitate.


Toxinele din mediul inconjurator se „fixeaza” si in par

Analizele substantelor minerale existente in par se fac atunci cand exista banuiala c-ar fi vorba de o intoxicare cronica. Pentru aceasta, medicul taie o suvita de grosimea unui creion, din zona posterioara a capului (acolo unde se vede mai putin) si examineaza 3 cm din parul aflat in imediata apropiere a pielii capului. Prin aceasta analiza se pot evidentia, de pilda, incarcari ale organismului cu metale grele si cu alte substante poluante.


Terapie in trepte

Odata cauza descoperita, medicul poate incepe tratamentul tintit. Pentru inceput, specialistii propun intotdeauna o terapie cu efecte secundare minime si doar daca aceasta nu da rezultate, se trece la metode din ce in ce mai complexe.


Cura cu fiole pentru radacina parului

La 64% dintre paciente, medicul constata o „cadere androgenetica a parului” (conditionata ereditar si hormonal). Intr-un stadiu incipient, substanta masata din exterior o perioada determinata de timp isi face efectul: stopeaza formarea de cicatrice la nivelul radacinii parului, prelungeste faza de crestere etc. Curele cu fiole dureaza intre 3 si 6 luni, iar masajul trebuie facut cu multa atentie, pentru ca altfel se pierd 80% din substantele active. Uneori, in paralel cu aceste cure, se face un tratament hormonal intern.

Va recomandam sa cititi si: Suplimente bune pentru problemele parului


In cazuri acute: imunoterapie

Ce anume declanseaza caderea „rotunda” a parului (o forma mai degraba rara) n-au reusit sa afle expertii nici pana-n zilele noastre. Si aici exista forme noi de terapie. Cel mai folosit: tratamentul extern, cu solutii cu cortizon, insotit, uneori, de un tratament intern cu zinc sau cortizon. Daca tratamentul nu da rezultate, se apeleaza la imunoterapie: pe pielea capului se produce - in mod artificial - o reactie alergica, pentru a „abate” celulele inflamatorii de la radacina parului spre suprafata pielii capului. Functioneaza in 50% din cazuri, dar nu dureaza decat 1-2 ani. Interzisa copiilor sub 14 ani!


Pericol depistat = pericol alungat

In cazul „caderii difuze de par” (circa 25%), declansata de medicamente, terapii cu post, infectii, stres familial si profesional etc. curele cu fiole nu-si au rostul. Pur si simplu fiindca parul va creste iar, de la sine, de indata ce au fost descoperite si mai ales inlaturate cauzele.


Nu toate coafurile sunt sanatoase

Circa 10% din caderile de par sunt cauzate de coafuri, decolorari, caciuli, sepci etc. Femeile care poarta indelung coada de cal „bine” legata, sau cele care poarta timp indelungat capul acoperit isi afecteaza „cu mana lor” radacina parului si, la un moment dat, vor constata ca au portiuni „chele” pe cap. Valabil si in aceste cazuri: descoperirea in timp util a cauzelor, pentru a evita degenerarea radacinilor. In schimb, cele care constata ca le cade brusc parul dupa un permanent, un decolorat (mai ales platinat) etc. au o mica consolare: nu le-a cazut parul, ci s-a rupt, ceea ce inseamna ca va creste la loc asa cum a fost.

Va recomandam sa cititi si: Terapie pentru par

Bibliografie: AS verde, nr. 83, mai 2011. Foto: www.perfecte.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa