Arsuri la stomac - sfaturi si recomandari de la specialisti
- Boli digestive -
Stingeti focul!
- De la primele semne (ragaieli si senzatii de fierbinteala in esofag) beti un pahar cu apa rece, inghititura de inghititura, pentru a dilua acidul gastric din stomac.
- Preparati o infuzie anti-reflux, dintr-o lingurita de ghimbir proaspat ras, oparit cu o cana de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 10 minute, apoi beti. Folosit de multa vreme contra raului de vapor sau automobil, ghimbirul antreneaza o relaxare a muschilor care invelesc mucoasa esofagului, impiedicand astfel ridicarea acidului spre gat.
- Pentru a lupta contra arsurilor de stomac, fitoterapeutii recomanda si infuzia de anason. Opariti cu o cana de apa clocotita 2 lingurite de seminte de anason, chimen sau marar. Lasati sa se infuzeze 10 minute, strecurati si beti.
- Pentru a calma senzatia de arsura in stomac sau esofag, medicina ayurvedica recomanda infuzii pe baza de scortisoara. O lingurita de pulbere de scortisoara se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa 10 minute, se strecoara si se bea.
- Radacina de nalba mare este unul dintre remediile cele mai cunoscute impotriva arsurilor de stomac. Ea produce o substanta mucilaginoasa care formeaza un strat protector pe mucoasa esofagiana. Utilizarea ei se recomanda in mod special in caz de arsura ce emana din stomac. Pentru o bautura calmanta, puneti o lingurita de pulbere de radacina de nalba mare intr-o cana de apa si amestecati. Beti cu inghitituri mici trei sau patru cesti pe zi.
- Coaja de ulm - se amesteca o lingurita de pulbere de coaja intr-o cana cu apa fierbinte si se bea. Repetati operatia de doua-trei ori pe zi.
- Saliva are darul de a neutraliza acidul gastric. De aceea se recomanda sa folosim o guma de mestecat fara zahar sau sa sugem o bomboana acidulata.
- Bicarbonatul de sodiu, prin alcalinitatea sa, neutralizeaza, de asemenea, acidul gastric. Amestecati o jumatate de lingurita de bicarbonat cu cateva picaturi de suc de lamaie si diluati-le cu o jumatate de cana de apa calda. Amestecati inca o data si beti.
- Sucul de morcovi, castravete, ridichi, sfecla - diminueaza aciditatea gastrica, fiind alcalin. Adaugati putina sare si piper, pentru a le imbunatati gustul. Legumele pot fi mancate si ca atare, fara a fi transformate in suc.
- Cand stam in picioare sau pe scaun, cu spatele drept, forta de gravitatie impiedica acidul gastric sa urce in esofag. Dupa ce mancati, nu va aplecati inainte si, mai ales, nu va intindeti.
- Daca suferiti de arsuri la stomac nocturne, mancati cu 2-3 ore inainte de a va culca.
- Ridicati capul patului cu 10-15 cm, punand bucati de lemn sub saltea. Dormitul cu bustul ridicat impiedica urcarea acidului gastric.
- Incercati sa dormiti pe partea stanga. In aceasta pozitie, continutul stomacului e departe de sfincterul inferior al esofagului, ceea ce limiteaza refluxul.
- Mancati mai des si mai putin cantitativ, pentru a reduce secretia acidului gastric.
- Evitati alimentele foarte grase. Cu cat mancarea e mai greu de digerat, cu atat riscul arsurilor la stomac creste.
- Daca n-ati facut-o pana acum, terminati cu fumatul. Studii serioase au demonstrat ca tutunul favorizeaza relaxarea sfincterului inferior al esofagului, permitand ascensiunea acidului gastric. Fumatul pasiv este aproape la fel de daunator.
- Daca suferiti frecvent de arsuri la stomac, evitati urmatoarele alimente sau mancati-le foarte rar:
- Bere, vin si alte bauturi alcoolice.
- Laptele, desi calmeaza aparent, de fapt stimuleaza producerea acidului gastric.
- Cafeaua, ceaiul si cola - bauturile care contin cafeina sau teina pot agrava iritatiile mucoasei esofagiene.
- Bauturi gazoase - balonarile produse de gazul carbonic au efecte nefaste asupra esofagului.
- Prajeli si alimente grase - greu de digerat, raman multa vreme in stomac si produc acid gastric.