Trandafirii: informatii, retete cosmetice pentru acasa

 
Trandafirii: informatii, retete cosmetice pentru acasa
In jurul trandafirului s-au tesut, de-a lungul timpului, o sumedenie de legende. Se spune, de pilda, ca imparatul romanilor, Nero, isi desfata oaspetii in baie, presarand peste ei petale rosii de trandafir. Sau ca imparateasa Cleopatra si-ar fi sedus iubitii cu „floarea-florilor”, asternandu-le la picioare coroane de trandafiri.

In Evul Mediu, in nenumarate gradini manastiresti, trandafirul a inceput sa fie cultivat ca planta vindecatoare, cu care se tratau afectiuni precum inflamatiile (infectiile)si bolile dermatologice, in schimb, efectele sale benefice pentru frumusete au fost descoperite mult mai tarziu.


Trandafirii - capabili de (aproape) orice

Trandafirii contin, pare-se, peste 400 de ingrediente, printre care se numara uleiul de geraniu (care netezeste pielea), farnesolul (cu efect antibacterian), acidul malic, acidul succinic etc., dar multe dintre ele nu au fost inca studiate pana in prezent. Cocktail-ul lor de substante active regenereaza, hidrateaza, calmeaza, echilibreaza, dar si stimuleaza.

Iar petalele de trandafir sunt bogate in ceara pretioasa. Mai ales extractele de „trandafir negru”, care in realitate e rosu inchis, intaresc - se pare - imunitatea pielii si o protejeaza impotriva radicalilor liberi, ajutand-o, astfel, sa-si pastreze, pe durata lunga, prospetimea.

Exista peste 30.000 de specii de trandafir, din care doar zece sunt folosite de „industria frumusetii” - de exemplu „Centrifolia” (cu o suta de petale) sau „de Damasc” (cu treizeci de petale).

Trandafirii se deosebesc prin continutul de ulei, care este deosebit de ridicat la trandafirii de Damasc, cultivati in Bulgaria, Maroc si Turcia. Pentru a obtine 1 kg de ulei de trandafir sunt necesare 4000-5000 kg de petale. De aceea si pretul este mare: 1 kg de ulei costa aproximativ 8000 de euro si chiar mai mult. Petalele se culeg inainte de rasaritul soarelui si se distileaza in aceeasi zi, cu apa la temperaturi ridicate. Aburii dizolva moleculele de parfum si uleiul eteric se ridica la suprafata.



Apa de trandafir racoreste si improspateaza

Dupa distilare si dupa ce se strange uleiul de la suprafata, ramane apa de trandafiri, cu parfumul ei usor si placut. Datorita efectului ei racoritor, apa se foloseste la prepararea a numeroase lotiuni tonice pentru fata. Apa de trandafiri se gaseste si in farmacii.


Retete cu trandafiri pentru acasa:

- Aburi cu ulei de trandafiri. Stimuleaza irigarea sanguina si - in acelasi timp - curata porii. Puneti 2-3 picaturi de apa de trandafiri intr-un vas cu apa clocotita (nu si daca aveti vinisoare dilatate!), acoperiti-va capul cu un prosop si lasati aburii sa actioneze circa 5 minute.

- Baie cu petale de trandafiri. Amestecati cinci picaturi de ulei eteric de trandafiri cu 3-4 linguri de smantana dulce si turnati amestecul in cada. Pentru un rasfat complet: presarati si cateva petale de trandafir. Dar atentie: uleiul trebuie sa fie absolut natural!

- Comprese cu apa de trandafiri. Calmeaza si sunt „impulsul” regenerant dupa ore intregi de stat la computer. Inmuiati doua tampoane de vata in apa de trandafiri, stoarceti-le usor (prin apasare) si tineti-le vreme de 5 minute pe pleoapele inchise.

Va recomandam sa cititi si: Flori bune pentru ten

Bibliografie: AS verde, nr. 89, noiembrie 2011. Foto: pixabay.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa