Sfaturi pentru a scapa de celulita

 
Articol despre combaterea celulitei
Vremea incepe sa se incalzeasca si curand veti merge la mare sau la piscina, dar va amintiti ca tot nu ati scapat de celulita, ba mai mult, parca este din ce in ce mai evidenta.

Celulita reprezinta o inflamatie a celulelor adipoase ce cauzeaza denivelari la nivelul pielii si un aspect neplacut de coaja de portocala. Combaterea ei este un proces complex si de lunga durata. Nu s-au descoperit tratamente-minune, exista mai multe aspecte legate de stilul de viata care trebuie adoptate si evitarea factorilor care favorizeaza aparitia acestei neplacute conditii.

Aparitia celulitei poate fi favorizata de: cauze circulatorii, alimentatie necorespunzatoare bogata in zaharuri, carbohidrati, grasimi, alcool in exces, stres, cauze hormonale (pubertarea, sarcina, menopauza), diverse medicamente.

Ce este de facut? In lupta pentru combaterea celulitei avem nevoie de urmatorii aliati: dieta, sportul, masajul si procedurile speciale (impachetarile anticelulitice, mezoterapia, endermologia etc). Dieta nu ar trebui sa contina: sucurile carbogazoase, cafeaua, alcoolul in exces, prajelile si alimentatia de tip fast-food, mezelurile si alte grasimi animale semipreparate, dulciuri si alimente rafinate. Alimente benefice in lupta cu celulita sunt: ananasul, sparanghelul, ceaiul verde, bananele, semintele de floarea-soarelui, ardeii iuti, broccoli, citricele.

Recomandarea specialistului

Pe langa o alimentatie sanatoasa si o hidratare corespunzatoare, nu trebuie sa lipseasca sportul in programul zilnic. Cateva genuflexiuni, fandari si exercitii pentru abdomen vor ajuta la indepartarea grasimii din zonele cu probleme. Dimineata si seara, dupa dus, puteti face un masaj energic cu produse anticelulitice. Din cand in cand este benefica o cura de detoxifiere.

Foto: www.cronicadeiasi.ro


 

Avocado si sanatatea

 
Articol despre beneficiile consumului de avocado
Avocado este originar din Mexic si Guatemala, din familia Lauracee impreuna cu camforul, scortisoara si dafinul. Fructul acestui copac este un superaliment, bogat in elemente nutritive cu rol deosebit pentru sanatate.

Un fruct contine 22,5 g de grasimi, dintre care doua treimi sunt monosaturate (grasimi benefice). Avocado contine 14 minerale, toate avand un rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii.


Beneficiile sale

Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.

Contine fibre, potasiu (dublu fata de banane), vitamina E, complexul vitaminelor B si acid folic. Avocado are proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diferitelor tipuri de cancer. Protejeaza ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale, ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si la reducerea celui rau (LDL), precum si la diminuarea numarului de trigliceride din sange.

Consumul de avocado ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, datorita continutului de vitamina B6, acid folic si vitamina E. Datorita antioxidantilor din compozitie intarzie procesul de imbatranire a organismului. Fructele de avocado cresc densitatea osoasa prin continutul bogat in vitamina K (previn osteoporoza), mentin sanatatea sistemului digestiv prin continutul de fibre insolubile (75%) si solubile (25%).


Masti pentru frumusete

Pentru ten matur, cu riduri. Ingrediente: o jumatate de avocado, patru linguri de miere. Se paseaza avocado si se amesteca cu mierea. Se aplica pasta pe fata, se lasa sa actioneze zece minute, apoi se spala cu apa calduta.

Pentru par uscat. Ingrediente: un avocado copt, doua linguri de ulei de masline. Avocado se curata si se pune in blender, se adauga uleiul de masline usor incalzit si se amesteca bine. Se aplica pe toata lungimea parului. Se acopera cu o folie de plastic. Se lasa sa actioneze o ora, apoi se spala parul.


Cel mai bun guacamole

Ingrediente (o portie): un avocado copt, doi catei de usturoi, doua fire de ceapa verde, o rosie, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper, cateva fire de patrunjel.

Mod de preparare. Avocado se curata si se zdrobeste cu furculita intr-un bol. Se adauga rosia taiata cubulete, usturoiul zdrobit, ceapa si patrunjelul tocate, sarea si piperul, zeama de lamaie si se amesteca bine.

Foto: authoritynutrition.com


 

Tipuri de conjunctivita la copii

 
Articol despre tipurile de conjunctivita intalnite la copii
Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, o membrana vasculara, semitransparenta, ce acopera sclera (partea alba a ochiului) si suprafata interna a pleoapelor.

Conjunctivitele apar frecvent la copii din cauza sistemului imunitar mai slab al acestora. Infectarea se produce prin contact direct cu obiecte sau maini contaminate, contactul cu secretii de la o persoana infectata prin intermediul tusei sau stranutului sau ca urmare a infectiilor de cai respiratorii superioare.
  • Conjunctivita virala poate insoti virozele respiratorii, prezentand pe langa manifestarile oculare (ochi rosii, hiperlacrimare, edemul pleoapelor, al conjunctivei) si simptomele unei raceli. Se poate constata marirea ganglionilor limfatici preauriculari si a celor de la nivelul gatului. Tratamentul pentru conjunctivitele virale necomplicate este simptomatic cu lubrifianti care reduc inflamatia si coliruri decongestionante.
  • Conjunctivita alergica se manifesta prin: inrosire moderata a ochilor, prurit intens si lacrimare, edem al pleoapelor si este acompaniata de stranut si secretii nazale apoase. Se trateaza local cu antihistaminice. La copiii cunoscuti cu predispozitie alergica tratamentul se poate incepe chiar inainte de aparitia simptomatologiei si continuat timp de mai multe saptamani (pe toata perioada prezentei factorilor alergeni, in special primavara si toamna).
  • Conjunctivita bacteriana se manifesta prin inrosirea ochilor, senzatie de corp strain, arsura si secretie conjunctivala care poate fi apoasa initial, devenind apoi mucopurulenta. Conjunctivitele bacteriene simple se pot remite de la sine fara tratament in 10-14 zile. In cazul in care infectia persista, tratamentul consta in administrarea topica de solutii cu antibiotic dupa igiena locala riguroasa.
  • Conjunctivita cu Chlamydia apare la copiii nascuti de mame cu infectii genitale cu Chlamydia si netratate. Multi copiii cu acest tip de conjunctivita pot dezvolta pneumonie. Se manifesta cu secretie conjunctivala initial seroasa, care devine mucopurulenta si purulenta, hiperemie conjunctivala. Tratamentul este local, cu unguent cu antibiotic.
Conjunctivitele pot fi prevenite prin igiena mainilor si a fetei si prin evitarea folosirii in comun a obiectelor personale. Odata contactata o conjunctivita, copilul va evita sa stea in colectivitate (scoli, gradinite, locuri de joaca etc.) pe perioada cat afectiunea este contagioasa, adica atata timp cat prezinta secretii purulente.

Din cele descrise anterior se constata asemanarea simptomatologiei in unele tipuri de conjunctivite, de aceea este important ca parintii sa duca copilul la medic odata ce observa modificari la nivel ocular si sa evite administrarea tratamentelor fara recomandarea specialistului, evitand astfel prelungirea bolii si aparitia complicatiilor.

Dr. Cleopatra Ionescu - medic specialist oftalmolog Metropolitan Hospital, Bucuresti. Foto: medguru.ro


 

Apendicita acuta – cum recunosti simptomele?

 
Articol despre apendicita acuta: simptome, evolutie, diagnostic
Apendicita acuta, definita ca inflamare a apendicelui vermiform, reprezinta in continuare, in ciuda progresului medicinei, una dintre cele mai frecvente urgente si cauze de durere abdominala, cu o morbitate ce creste odata cu intarzierea diagnosticului.

Exista mai multi factori ce pot duce la aparitia apendicitei, dar cel mai important este reprezentat de obstructia lumenului apendicular. Incidenta aparitiei apendicitei acute este mai crescuta la populatia a carei alimentatie este saraca in fibre alimentare, fiind mai crescuta la barbati decat la femei, raportul acestora fiind de 3:2, la adultii tineri.


Simptomele apendicitei

Cel mai frecvent simptom al apendicitei este reprezentat de durerea abdominala, ce debuteaza in zona periombilicala sau epigastrica, iar apoi migreaza in jos, spre partea dreapta a abdomenului. In timp, durerea se agraveaza si apar alte simptome precum varsaturile, greata si lipsa apetitului. De obicei, febra nu este prezenta in acest stadiu.

In cazul in care apendicita nu este tratata imediat, durerea creste in intensitate, fapt ce se datoreaza complicatiilor precum sepsisul, perforatia si peritonita. Cu toate acestea, diagnosticarea apendicitei acute poate reprezenta uneori o adevarata provocare, deoarece poate mima alte afectiuni abdominale.


Evolutia apendicitei

Apendicita poate evolua astfel:

Apendicita catarala (apendicita diagnosticata la debut).

Apendicita flegmonoasa.

Apendicita gangrenoasa (cu evolutia cea mai grava, putand duce la perforatie si chiar deces).

O posibilitate mai rara de evolutie a apendicitei este reprezentata de plastronul apendicular (blocul apendicular sau apendicita acuta blocata) - o forma de peritonita localizata.


Diagnosticul diferential

Exista boli care pot mima o parte dintre simptomele apendicitei acute: boala inflamatorie pelvina, endometrioza, torsiunea de ovar, diverticulita, boala Crohn, colica biliara si renala, ulcerul perforat etc.

Diagnosticul pozitiv se stabileste cu ajutorul examenului fizic, analizelor de laborator, ecografiei abdominale si cu ajutorul tomografiei computerizate. Diagnosticul corect si descoperit la timp, precum si interventia chirurgicala prompta scutesc pacientii de complicatii.


Cum se trateaza?

In ciuda progresului medicinei, tratamentul apendicitei a ramas strict chirurgical si este reprezentat de apendicectomie, care se poate realiza prin metoda clasica sau laparoscopica (minim-invaziva).

Dr. George Sireteanu, medic specialist chirurgie generala Metropolitan Hospital, Bucuresti. Foto: jurnalul.ro


 

Hepatita A la copii – simptome si tratament

 
Articol despre hepatita A la copii
Hepatita A la copii sau „boala mainilor murdare”, este cea mai intalnita forma de hepatita si este cauzata de virusul hepatitei A (HAV), transmis prin materiile fecale ale persoanelor infectate.


Transmiterea virusului

Este fecal-orala, datorandu-se unei igiene precare a mainilor dupa folosirea toaletelor. Virusul se poate transmite prin ingerarea unui aliment contaminat si chiar prin apa.

De aceea, este esentiala respectarea regulilor de igiena, mai ales in mediile supra-aglomerate: crese, gradinite si scoli. Copiii trebuie obisnuiti de mici sa se spele bine pe maini, cu apa si sapun inainte de mese, cand se intorc de la joaca sau din colectivitate.


Infectia cu virusul hepatitei A

Este usoara, fiind putine cazurile cand se extinde pana la sase luni si nu provoaca ficatului boli cronice. Poate de aceea sunt multe persoane care au avut aceasta boala fara sa manifeste vreun semn. Cele mai frecvente simptome in cazul copiilor sunt: stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, diaree, dureri de cap sau eruptii cutanate.

Se recomanda vizita la medic pentru stabilirea diagnosticului si recomandari medicale. Pot fi intalnite si forme severe ale infectiei, caracterizate de aparitia: halenei, icterului (coloratia galbena a tegumentelor sau a albului ochilor), gustului amar in gura, urinei hipercrome (inchise la culoare). In acest caz medicul recomanda internarea micutului pacient.


In cazul hepatitei A

Nu exista un tratament specific, de cele mai multe ori copiii isi revin complet dupa boala in cateva saptamani sau luni, fara complicatii. In perioada de boala, odihna joaca un rol important in refacerea organismului, consumul de lichide, fructe si legume bine spalate, consumul de proteine usor digerabile (lactate), evitarea medicamentelor cu metabolizare hepatica si tratament simptomatic.



Igiena, principala masura de preventie

Este foarte important sa prevenim imbolnavirea si transmiterea bolii prin respectarea masurilor de igiena, spalarea mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei, curatarea toaletelor si chiuvetelor cu solutii antiseptice, spalarea temeinica a fructelor si legumelor inainte de consumare si vaccinarea, atunci cand calatorim in zone ale lumii cu conditii sanitare precare.


Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie Klinica Doamna Ghica. Foto: farasuparare.ro


 

Igiena cainilor - sfaturi practice

 
Articol despre igiena cainilor
Pesticidele utilizate impotriva parazitilor cainilor si pisicilor contin, adeseori, produse chimice puternice. Colierele antipurici, de pilda, degaja vapori toxici pe care ii inhaleaza atat omul, cat si animalul. Rezultat: voma, letargie, diaree, pierderea apetitului, iritatii cutanate. Solutia: folositi produse naturale preparate in casa.


Puricii:

  • Colier anti-purici. Cumparati o banda din fetru pentru pus la gatul animalelor (se gaseste la magazinele specializate) sau confectionati-o acasa, apoi inmuiati-o o noapte in ulei de usturoi. (Cativa catei pisati se lasa la macerat in untdelemn.) Lasati colierul sa se usuce, apoi puneti-l la gatul animalului dumneavoastra. Efectul anti-purici dureaza patru saptamani, dupa care banda trebuie din nou imbibata.
  • Perii anti-purici. Exista perii anti-purici cu dinti fini si desi. Ele permit eliminarea puricilor adulti, dar si excrementele lor si resturile de sange fixate in blana, din care se alimenteaza larvele. Inmuiati peria in apa cu clabuci de sapun, ori de cate ori o treceti prin blana, apoi aruncati-o in WC.
  • Puneti zilnic in mancarea animalelor o gelula de usturoi (se gaseste la farmacii) pentru a le apara de purici si tenie.
  • Puneti zilnic o lingurita de otet de mere in apa de baut.
  • Pentru a elimina puricii din cosul animalelor, spalati-l regulat.
  • Aspirati regulat locul in care doarme animalul dumneavoastra, pentru a indeparta ouale de purici si a impiedica o noua infestare.


 

Pisica: gestatia si nasterea

 
Articol despre gestatia si nasterea la pisici

Gestatia

Pisica este un animal extrem de prolific. Durata gestatiei este de 62-65 zile, cu o medie de 63 de zile. Numarul mediu de pui este de 4, dar nu putine sunt cazurile in care pisica poate da nastere si la 10 pui.

In timpul gestatiei si mai ales in ultima parte a ei, este bine de stiut ca aspectul pisicii, dar si comportamentul acesteia, se modifica. Primul care se modifica este comportamentul alimentar: pisica mananca mai mult, chiar si alimente pe care inainte le refuza. Este indicat ca pe intreaga perioada a gestatiei, hrana sa fie completata cu vitamine si calciu.

Comportamentul pisicii gestante se modifica si el: pisica devine mult mai afectuoasa fata de stapan, a carui companie o cauta insistent, devine mai linistita, cautand locuri retrase din casa, unde isi pe trece mult timp odihnindu-se si unde nu ii place sa fie deranjata de alte pisici. Pe masura ce gestatia avanseaza, corpul femelei sufera si el modificari: abdomenul se mareste in volum, iar mameloanele se umfla si devin mai proeminente.


Nasterea

Iminenta nasterii este anuntata prin cateva modificari importante ale comportamentului femelei. Astfel, cu una, doua zile inainte de fatare, pisica devine nelinistita si incepe sa caute prin casa un loc retras si sigur, ferit privirilor indiscrete. Daca vrem sa nu nasca intr-un dulap sau in sertarul comodei, o putem ajuta pregatindu-i noi un culcus format din prosoape moi, carpe curate, intr-un loc cat mai linistit al casei.

In preajma fatarii, pisica (mai ales cea aflata la prima nastere) devine foarte afectuoasa cu stapanul, miorlaind insistent pentru ca el sa ii fie in preajma la producerea evenimentului.

Un alt semn important al iminentei nasterii este acela ca, inainte cu 24 ore de fatare, temperatura rectala scade cu 1-1,5°C, ajungand la 37-37,5°C.


Puiul de pisica

La nastere, pisoii au 70-120 g si vin pe lume cu pleoapele lipite si canalele auditive inchise. La 10-12 zile, deschid ochii si incep sa auda (in jurul varstei de 14 zile). In primele 2-3 zile, pisica mama nu isi paraseste puii aproape deloc (nici pentru a se hrani sau a-si satisface nevoile fiziologice). Abia dupa a 2-a - a 3-a zi isi va parasi cuibul pentru a se hrani, dar este in permanenta la panda, incordata, pregatita sa atace orice intrus.

Alimentatia puilor este formata in exclusivitate de laptele matern. Puii sug aproape continuu, cu pauze de 2-3 ore, in care dorm.

La varsta de 30 de zile, cu pasi nesiguri, incep sa paraseasca cuibul, pentru a-si insoti mama si a explora vecinatatile cuibului, cu acea curiozitate specifica acestui minunat animal, care este pisica.

Autor: Dr. Ionut Danut Lungu, medic primar veterinar. Foto: blog.petsmag.ro


 

Sanatatea pisicilor: vaccinarile si deparazitarea

 
Articol despre vaccinarile si deparazitarea pisicilor

Vaccinarile si deparazitarea

La animale, ca si la oameni, este mai usor de preintampinat o suferinta decat de vindecat. Iata de ce va sfatuiesc calduros ca, imediat ce ati luat un pisoi, unul din primele drumuri (daca nu chiar primul!) sa fie la un medic veterinar care, in mod ideal, ar trebui sa ramana medicul curant al sau.

La fel ca si cainele, pisica trebuie obligatoriu vaccinata, deparazitata, sa i se intocmeasca un carnet de sanatate si, periodic, sa i se evalueze starea de bine. Spre deosebire de caine, pisicii trebuie sa i se efectueze primul vaccin la varsta de 2 luni.

Acesta este un vaccin polivalent, impotriva bolilor infecto-contagioase majore ale acestei specii: rinotraheita infectioasa, panleucopenia, caliciviroza. Acest vaccin va fi efectuat numai de catre medicul veterinar, dupa o evaluare de ansamblu a starii de sanatate. Acest lucru este necesar deoarece numai animalele perfect sanatoase pot fi vaccinate.

Prima vaccinare se va face, deci, la varsta de 2 luni, ea fiind precedata in mod obligatoriu de o deparazitare interna si externa efectuata inainte cu 2 saptamani (in jurul varstei de 6 saptamani). Deparazitarea interna se face in scopul de a indeparta eventualii paraziti (ascarizi, tenii etc). La fel de importanta este si deparazitarea externa (indepartarea puricilor, capuselor etc.).

A doua vaccinare se va face, obligatoriu, dupa 30 de zile (la varsta de 3 luni). Acest al doilea vaccin este tot un vaccin polivalent, identic cu primul. Tot acum se poate efectua si vaccinarea antirabica obligatorie.

Urmatorul vaccin se va face la un an de la precedentul, in fiecare an de viata al pisicii. Este absolut eronat ca vaccinarea sa fie intrerupta la varsta de 4-5 ani. Pisica trebuie vaccinata anual toata viata. Chiar de la prima vizita, medicul veterinar va va elibera un carnet de sanatate in care se vor trece toate vaccinarile, deparazitarile, consultatiile, eventualele interventii chirurgicale si tratamente efectuate.


Cum recunoasteti o pisica bolnava?

Prima garantie a unei convietuiri fericite cu un animal este capacitatea de a va da seama cat mai repede daca este bolnav. Acest lucru este extrem de important, avand in vedere ca vindecarea, ba in unele cazuri chiar prognosticul vital, depind de momentul in care proprietarul se prezinta cu animalul bolnav la medicul veterinar.

Pisicile sanatoase au pofta de mancare, se spala si torc, sunt jucause, au scaun si urineaza normal, blana le este stralucitoare, parul nu cade in cantitati mari, nu au secretii patologice la nivelul ochilor, al nasului, urechilor, nu vomita, au temperatura in limite normale, nu stranuta si nu tusesc.

Primul semn de boala care trebuie sa alarmeze este refuzul hranei. De asemenea, toate tulburarile digestive care pot aparea (voma, diaree sau constipatie) reprezinta semne ale diferitelor boli mai mult sau mai putin grave.

Daca pisica dumneavoastra incepe sa stranute, sa tuseasca, sa respire dificil, trebuie sa stiti ca aceste simptome pot fi expresia unor afectiuni respiratorii si/sau cardiace grave.

Absenta urinarii mai mult de 24 de ore (mai ales in cazul masculilor) trebuie sa va determine ca imediat sa apelati la ajutorul unui medic. Exista boli grave ale aparatului urinar la pisici si in special la motani, indiferent daca sunt sau nu castrati, care pot duce la moartea animalului, atunci cand nu se intervine medical foarte urgent. In acest caz, motanul nu mai urineaza deloc (sau extrem de putin, avand un jet de urina foarte subtire) sau se asaza in pozitia de urinat, dar fara a reusi sa urineze si miauna insistent. Toate acestea pot fi semnele unui sindrom urologic sau ale cistitei.

In cazul afectiunilor dermatologice, unele dintre cele mai frecvente semne sunt: pruritul (mancarimea), caderea abundenta a parului, aparitia diferitelor leziuni la nivelul pielii. Parul si pielea animalelor reprezinta „oglinda” starii de sanatate a organismului. Diferitele afectiuni parazitare, digestive etc. sunt doar cateva dintre bolile care se pot exprima si prin afectiuni dermatologice. In mod normal, blana pisicii trebuie sa fie stralucitoare, perii sa nu fie friabili sau incalciti si sa nu cada abundent. In caz contrar, trebuie consultat medicul.

In cazul aparitiei unei secretii negricioase, abundente, la nivelul urechilor, secretie ce este insotita si de prurit, pisica scarpinandu-se violent si insistent, producandu-si chiar leziuni de grataj (de scarpinat), poate fi vorba de o afectiune a urechii de natura parazitara numita „raie auriculara”, in mod normal, urechea pisicii trebuie sa fie curata si libera de secretii.

Un alt indiciu sigur ca pisica dumneavoastra este bolnava este acela ca inceteaza sa mai toarca si sa se spele.

Deloc de neglijat este temperatura. Masurarea temperaturii se poate face acasa, folosindu-se un termometru de uz uman. Valorile temperaturii vor oferi intotdeauna indicii precise in ceea ce priveste starea de sanatate a pisicii. Valorile fiziologice (normale) ale temperaturii la pisica variaza intre 38 si 39,2 grade C. Scaderea sub limita inferioara (cu exceptia femelelor in apropierea nasterii, la care temperatura scade pana la 37,5-37°C) sau depasirea valorii superioare reprezinta, intotdeauna, un motiv de a a apela urgent la medicul veterinar. Temperatura medie normala este de 38,5 grade C.

Autor: Dr. Ionut Danut Lungu, medic primar veterinar.


 

Leacuri pentru blefarita

 
Exemplu de blefarita
Schimbarile de anotimp, cu impact serios asupra organismului, pot face ca starea de bine sa ne fie serios pusa la incercare. Si nu doar de afectiunile specifice sezonului, ci si de bolile cronice, care, pe neasteptate, ne dau de stire ca nu am scapat de ele.

Printre bolile care recidiveaza primavara se numara si afectiunile inflamatorii ale organismului, inclusiv cele oftalmologice. Dintre acestea, cea mai frecventa si mai suparatoare este blefarita, o inflamatie a pleoapelor, de obicei limitata doar la marginea libera a acestora. De cele mai multe ori, se cronicizeaza sau recidiveaza in fiecare an sau o data la 2-3 ani, mai ales primavara si toamna.


Cum se manifesta blefarita?

Chiar daca nu poate fi vindecata, blefarita nu prezinta pericol pentru sanatate. Nu influenteaza in niciun fel vederea, dar prezinta un disconfort la nivelul pleoapelor printr-o senzatie de greutate.

Ceea ce deranjeaza cel mai mult este aspectul inestetic: aparitia in zona genelor a unor cojite asemanatoare cu matreata, mai ales ca, in fazele acute ale bolii, acestea se refac de la o zi la alta.


Cum ne ajutam?

→ Consultati neaparat si neintarziat un oftalmolog. Este important ca tratamentul, dificil si de durata, sa fie inceput cat mai repede pentru a evita cronicizarea.

→ Intariti-va imunitatea. Cum de multe ori inflamatiile oculare apar pe fondul imunitatii scazute, luati masuri de intarire a sistemului de protectie a organismului. In acest scop, ati putea tine zece zile o cura cu verdeturi de sezon.

→ Curatarea pleoapelor este foarte importanta. Folositi produse speciale sau doar apa, solutie salina ori sampon de copii diluat in apa.

→ Aplicati zilnic comprese calde pe pleoapele inchise!


Nu neglijati urciorul!

Aparitia repetata a acestuia (in termeni medicali, orjelet) este asociata cu aparitia blefaritei. Cum procedam? Aplicati de doua ori pe zi, imediat ce ii sesizati prezenta, o compresa foarte calda (dar nu fierbinte) pe pleoapa afectata, pentru a grabi spargerea si eliminarea puroiului, evitand astfel posibilele complicatii!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: lecenie.ru


 

Dezechilibre in organism

 
Fructe si legume
Sunt inestetice, creeaza disconfort si ne indispun. Deseori insa, problemele de frumusete cu care ne confruntam ne-ar putea preveni ca in organism exista anumite dezechilibre.

Pielea, unghiile, parul sunt nu doar atribute ale frumusetii, ci si o oglinda care reflecta ce se petrece in interiorul corpului nostru. Modificari de culoare si textura, pete si bubite pe piele, unghii casante sau ingalbenite, par lipsit de stralucire... Descoperiti ce se poate ascunde in spatele celor mai frecvente probleme de frumusete!


Cade parul

La caderea excesiva a parului contribuie dezechilibrele hormonale (exces de testosteron, hipo- sau hipertiroidie, tulburari in functia hipofizei etc.), lipsa de vitamine sau de acizi grasi esentiali, stresul, unele medicamente (antidepresive etc.).

Solutie: daca, in ciuda faptului ca urmati un regim alimentar echilibrat si aplicati tratamente capilare adecvate, tot gasiti smocuri de par in perie, ar fi bine sa mergeti la dermatolog.


Pilozitate in exces

Daca observati o crestere rapida a parului pe tot corpul sau va apar fire in unele zone precum fata, sanii, abdomenul, este posibil sa suferiti de un dezechilibru hormonal.

Solutie: adresati-va unui medic endocrinolog, care va va recomanda sa faceti anumite analize hormonale! Specialistul va prescrie tratamentul in functie de rezultatele testelor.


Pungi sub ochi

De regula, cearcanele si pungile sub ochi tradeaza lipsa somnului. Daca dormiti suficient si aveti ochii umflati fiti mai atenti la ce mancati! Pungile sunt semn ca acolo se retine apa. Cauzele sunt diverse, de la alergii la deshidratare, dar deseori vinovat este consumul prea mare de sare, care favorizeaza retentia de apa in organism.

Solutii: evitati alimentele prea sarate (mezeluri, muraturi, conserve etc.) si beti 1,5-2 litri de apa pe zi. Daca cearcanele sunt insotite de alte simptome precum obstructie nazala, rinoree, prurit nazal (semnele rinitei) si ochi inrositi, ar fi bine sa mergeti la medic, fiindca este posibil sa suferiti de o alergie.


Piele uscata

Aerul rece al iernii, dusurile fierbinti ori sapunurile duc deseori la uscaciunea pielii. In unele situatii, pielea uscata si fragila este semn de deshidratare sau indica o problema de sanatate: hipotiroidism, diabet, deficiente de vitamine. Si ateroscleroza afecteaza pielea, in special la nivelul gleznelor, labelor si fluierului piciorului. Uscaciunea excesiva poate fi cauzata de dermatita atopica sau chiar de psoriazis, pentru care aveti nevoie de tratament specializat.

Solutii: evitati dusurile fierbinti, folositi regulat creme hidratante, beti suficiente lichide. Daca banuiti ca vi se usuca pielea din pricina unei probleme medicale, nu ezitati sa mergeti la medic!


Acnee severa

Sa va apara cand si cand un cos este absolut normal. Dar, daca nesuferitele cosuri sunt multe la numar si se incapataneaza sa nu dispara, cauza ar putea fi o alergie alimentara, consumul insuficient de apa, abuzul de produse nesanatoase sau o tulburare hormonala.

Solutii: ingrijiti-va fata cu produse speciale pentru ten acneic. Daca masurile cosmetice nu au efect, ginecologul v-ar putea prescrie anumite medicamente care trateaza acneea. In plus, evitati dulciurile, intrucat insulina stimuleaza secretia hormonului care are legatura cu aparitia acneei.


Pete rosii pe fata

Petele rosii de pe fata si gat ce apar si dispar aparent fara o cauza anume pot fi legate de stres sau indica o problema digestiva. Daca uneori va apar pe fata grupuri de bubite rosii asemanatoare cosurilor, tot o tulburare digestiva poate fi cauza acestei neplaceri.

Solutii: protejati-va de soare si evitati alimentele prea condimentate, care intensifica roseata. Luati probiotice, ca sa imbunatatiti activitatea sistemului digestiv!


Unghii casante si fara luciu

Unghiile ingalbenite, ingrosate, deformate si fara luciu pot fi semnul onicomicozei, o infectie cauzata de ciuperci parazite, care afecteaza in special unghiile de la picioare. Petele albe de pe unghie tradeaza o carenta de zinc, unghiile cu suprafata incretita indica o lipsa de fier, iar cele moi si care se rup usor sunt semn ca va lipsesc calciul, vitamina D sau magneziul.

Solutii: mancati sanatos si cat mai variat: fructe, legume, carne, peste, oua, lactate. Daca unghiile se deformeaza ori isi schimba culoarea si nu isi revin la normal, ar fi bine sa mergeti la dermatolog.


Alte semne:

Buze mereu crapate, fisuri la coltul gurii - semnaleaza o deficienta de vitamine din grupa B. Gasiti B-uri in: spanac, ciuperci, nuci, fistic, seminte de floarea-soarelui, somon, lactate, oua, pui.

Matreata - indica lipsa unor acizi grasi esentiali. Ii gasiti in peste, fructe de mare, uleiuri, nuci, seminte de dovleac.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.ele.ro


 

Cele mai bune plante impotriva toxinelor

 
Cele mai bune plante impotriva toxinelor
Care din plantele de sezon sunt cele mai eficiente impotriva toxinelor si cum sa le folosim, ne spune dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie, Centrul de terapii naturiste SANAVIT CONSULT.
  • Urzicile (sub forma de salate, piure, suc, ceai), prin actiunea lor diuretic-depurativa, ajuta la detoxificare, eliminarea apei in exces, regleaza tranzitul intestinal. In acelasi timp, au multe vitamine (C, A, E, K, acid folic) si minerale (calciu, fier, magneziu), aminoacizi esentiali, clorofila, cu actiune tonica generala. Foarte buna este zeama in care au fiert inainte de a fi gatite, care se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C si minerale.
  • Leurda sau usturoiul salbatic purifica sangele, are efecte detoxifiante foarte puternice, antibiotice si antivirale, creste imunitatea, regleaza valorile colesterolului sangvin. Se consuma cruda, sub forma de salata.
  • Papadia este un detoxifiant sangvin si hepatic foarte valoros, are efecte diuretice, stimuleaza secretia bilei si emulsionarea grasimilor. Poate fi folosita sub forma de ceai, tinctura. Primavara, este preferabil sa se consume proaspata, sub forma de salata.
  • Spanacul are efecte detoxifiante si reglatoare ale tranzitului intestinal. Intrucat pierde multi nutrienti prin fierbere, ar fi bine sa fie consumat crud si proaspat, in salate, sub forma de suc, ce se poate combina cu suc de sfecla, morcov, telina.
  • Orzul verde este o sursa excelenta de enzime, care inactiveaza radicalii liberi nocivi organismului, aminoacizi, proteine, celuloza vitamine (din grupul B, A, C, E, K), minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, zinc, cupru, molibden), clorofila. Gratie acestei compozitii, are un puternic efect detoxifiant, stimuleaza imunitatea organismului, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulelor.


 

Parazitii intestinali: tratamente naturiste, sfaturi si recomandari

 
Parazitii intestinali: tratamente naturiste, sfaturi si recomandari
Poate ca ati avut o infectie parazitara la varsta copilariei, insa nici nu va ganditi ca vi s-ar mai putea intampla la maturitate.

In realitate, nu sunteti tocmai la adapost, ci dimpotriva. Se pare ca unu din trei adulti gazduieste paraziti intestinali, pe care in mod normal un sistem imunitar puternic este capabil sa ii elimine fara probleme. Cand nu reuseste, apar simptome la nivel digestiv care trebuie sa va trimita la analize:
  • tranzit intestinal dereglat, cu scaune moi, diaree mai mult de doua saptamani la rand, balonare;
  • pierdere in greutate fara un motiv anume;
  • oboseala cronica, desi va odihniti suficient;
  • mancarime in zona anusului;
  • crampe abdominale;
  • greata.
Ce sunt parazitii?

Parazitii sunt organisme care, odata ajunse in corpul gazdei, au ca sursa de hrana substantele nutritive consumate de aceasta si elibereaza toxine in sange, slabind imunitatea, agravand bolile existente si marind riscul de noi afectiuni. Giardia este cel mai comun parazit din categoria protozoarelor, din care face parte si toxoplasmoza. Iar limbricii, oxiurii si tenia sunt cei mai frecventi viermi intestinali.


Diagnosticul este sigur de prima data?

Nu este placut, dar este necesar sa faceti analiza materiilor fecale daca apar simptomele de mai sus. Testul trebuie realizat in trei zile diferite; altfel, exista riscul sa iasa fals negativ. Medicul poate recomanda analize suplimentare daca cele dintai nu au fost concludente. Odata ce testul iese pozitiv, trebuie sa isi faca analiza toti membrii familiei.


Cum prevenim o infectie parazitara?

Parazitii ajung in organism pe calea aerului, prin apa sau alimente contaminate. De aceea:
  • spalati-va bine pe maini, cu apa si sapun, inainte de fiecare masa si dupa ce folositi toaleta;
  • consumati carne de porc si vita suficient preparata termic;
  • spalati bine legumele si fructele inainte sa le consumati.
Putem folosi tratamentul alopat in paralel cu tratamentul naturist?

Tratamentul este recomandat de medic in urma analizelor, in functie de tipul de parazit care v-a invadat intestinele. Dezavantajul este ca medicamentele sunt toxice pentru ficat. De aceea, este bine sa urmati tratamentul in paralel cu o dieta sanatoasa si cu terapii naturale care grabesc eliminarea parazitilor, sporind sansele de a scapa de „chiriasii” nedoriti din prima incercare. In plus, este important sa depistati sursa de infestare; altfel, problemele - pot reveni la nesfarsit. Iata ce va ajuta:
  • Semintele de dovleac. Aveti nevoie de 50-100 g de seminte de dovleac decojite, crude si pisate, amestecate cu miere pana ce capata consistenta unei paste, din care luati cate o lingurita dimineata pe stomacul gol, mestecand foarte bine. Dupa cateva ore, luati o lingura cu ulei de ricin. Repetati vreme de trei zile. Ca tratamentul sa fie mai eficient, consumati suc de varza, morcov si sfecla, multe legume, fructe - cum ar fi ananasul, bogat si el in enzime antiparazitare.
  • Usturoiul si ceapa. Usturoiul, la fel precum ceapa, este foarte eficient consumat crud, dar nu toata lumea il tolereaza foarte bine. Incercati extractul/tinctura de usturoi sau ceapa de la plafar (20 de picaturi de trei ori pe zi) ori preparati una din retetele cu efecte benefice:
    - curatati o capatana de usturoi, o taiati bucati si o fierbeti intr-un pahar cu lapte pe care il beti pe nemancate;
    - tocati marunt o ceapa mare, adaugati un pahar cu lapte, o fierbeti un sfert de ora, strecurati, puneti o lingura cu miere si beti un pahar seara, vreme de o saptamana.
  • Pelinul. Luati zilnic 15-20 de picaturi de tinctura de pelin vreme de cateva zile. Uleiul din flori de pelin are acelasi efect (cate zece picaturi de trei ori pe zi).
  • Cimbrul. Preparati o infuzie concentrata din zece lingurite cu cimbru la un litru de apa clocotita si beti de dimineata pana seara, trei zile la rand.
  • Lamaia cu miere sau otetul de mere cu urzici. Zdrobiti o lamaie intreaga, tineti-o doua ore in apa, adaugati doua lingurite cu miere si beti seara la culcare sau fierbeti urzica proaspata in otet - la scurt timp dupa ce mancati urzica astfel fiarta, viermii ar trebui eliminati.
Giardia, frecventa la copii

Diagnosticul se pune prin examene coproparazitologice repetate la 2-3 zile (pentru a elimina suspiciunea, este nevoie de cel putin trei rezultate negative intr-un interval de zece zile); eventual, se face si antigenul de giardia. Sunt foarte eficiente tratamentele naturiste pe baza de pelin, macese, cimbru, miere, asociate cu seminte de dovleac crud sau ulei de dovleac presat la rece (1 ml de trei ori pe zi, inainte de mese, timp de zece zile; se repeta dupa zece zile de pauza) ori cu tinctura de propolis, daca micutul nu este alergic (trebuie testat inainte). Probioticele incluse in alimentatie si propolisul ajuta intestinul sa se elibereze si sa se refaca.

Va recomandam sa cititi si: Worm End, sirop impotriva parazitilor intestinali

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: medlive.hotnews.ro


 

Plante ornamentale daunatoare pentru oameni si animale

 
Plante ornamentale daunatoare pentru oameni si animale
V-ati gandit vreodata ca durerile de cap sau senzatia de rau care ne sacaie din cand in cand ar putea fi din cauza coltului verde pe care l-am amenajat in camera de zi?

In timp ce unele plante decorative ne imbunatatesc starea de spirit, prin faptul ca absorb compusii organici volatili din aer si il purifica, sporind nivelul de oxigen, exista unele care elibereaza emisii volatile si ne influenteaza starea de spirit si sanatatea.

Dovezi stiintifice

Studiile arata ca, desi plantele ornamentale au capacitatea de a indeparta anumite impuritati din aer, acestea emit o serie de alte gaze daunatoare pentru oameni si animalele de casa. Rezultatele arata ca in cazul unora emisiile sunt mai ridicate in timpul zilei, sub influenta luminii naturale. Iata care sunt plantele ornamentale daunatoare pentru oameni si animale, pe care sa le evitati in spatii inchise:
  • Floarea-lunii (Spathiphyllum wallisii). Cercetarile scot la iveala ca frumoasa planta tropicala originara din padurile Columbiei si Venezuelei, de altfel foarte raspandita la noi, emite in jur de 23 de compusi volatili.
  • Limba-soacrei (Sansevieria trifasciata Prain). Frumoasa si usor de ingrijit, deloc pretentioasa la conditiile de mediu, despre aceasta planta se spune ca este vinovata de nu mai putin de 12 emisii nocive.
  • Ficusul impletit (Ficus benjamina). Elegantul copacel, prezent in multe locuinte cu aer modern, emite circa 13 compusi daunatori. Tineti-l in gradina ca sa va bucurati de el in continuare, mai ales ca este rezistent.
  • Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens). Aspectul exotic i-a adus renumele de cel mai indragit palmier de interior. Din pacate, raspandeste 16 vapori daunatori. Atractivul palmier nu mai pare asa de decorativ, nu?
Specialistii spun ca nu doar plantele sunt responsabile pentru eliberarea de vapori toxici, ci si microorganismele ce se dezvolta in sol ca urmare a tratamentelor cu pesticide.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.drjardim.com.br


 

Mananca supa in fiecare zi!

 
Mananca supa in fiecare zi!
Fie ca este supa sau ciorba, cremoasa ori clara, acest fel de mancare, intrat la un moment dat in dizgratie, isi recapata incet-incet popularitatea de care se bucura pe vremea bunicilor.

Putine feluri de mancare se incadreaza atat de bine in preferintele noastre culinare precum supa. Poate fi savurata aburinda sau rece, vara sau iarna, puteti sa o gatiti de post, sa adaugati aproape orice fel de legume vreti, este potrivita si pentru bebelusi, si pentru bunici, iar fiecare dintre noi o poate reinventa adaugand tot felul de ingrediente: crutoane, branza rasa, ulei de masline, mirodenii exotice. Unde mai punem ca se prepara repede si usor, este bine tolerata de sistemul digestiv, potoleste foamea si este benefica pentru sanatate. Suficiente motive ca sa o includem in meniul zilnic, nu este asa?


Sursa de vitamine si minerale

Pentru ca nu este o mancare sofisticata nici ca mod de preparare, nici ca ingrediente, supa pare un aliment simplu, fara prea mare valoare nutritiva. Totusi, ea este o sursa bogata de oligoelemente, saruri minerale si vitamine solubile in apa: potasiu, magneziu, fier si cupru, betacaroten, vitamine din grupul B, vitamina C (daca adaugam la final patrunjel ori frunze de telina). Ca sa conservati la maximum calitatile nutritive ale supei, tineti seama de cateva sfaturi:
- curatati legumele de coaja chiar inainte sa le folositi;
- nu fierbeti supa prea mult timp: cu cat o lasati mai mult sa fiarba, cu atat se pierd mai multe vitamine;
- mancati supa in urmatoarele 24 de ore sau congelati-o imediat.


Supa regleaza tranzitul intestinal

Un bol cu supa de legume ne ofera o portie zdravana de fibre, recunoscute pentru capacitatea de a regla tranzitul. Prin fierbere, fibrele devin mai moi si usor de digerat. Persoanelor care sufera des de balonare sau constipatie ori care au sistemul digestiv sensibil li se recomanda sa consume legumele fierte (morcov, telina) si mixate.


Aliatul siluetei

Supa ne ajuta sa ne debarasam de kilogramele in plus. In primul rand, are putine calorii: 200 ml de supa ne ofera doar 100-120 de calorii. In al doilea rand, daca ne incepem masa cu un bol de supa, stomacul va fi partial umplut, asa ca nu vom manca o portie prea mare la felul doi. Asta inseamna ca in total vom consuma mai putine calorii (o masa la care mancam supa ne aduce cu circa 150 de calorii mai putin decat o masa fara acest fel de mancare).

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.


 

Intinereste-ti mainile!

 
Intinereste-ti mainile!
Obisnuim sa ne ingrijim tenul in fiecare zi, dar mainile nu au parte de acelasi tratament si uneori par mai batrane decat sunt.

Mereu agresata de agentii chimici din produsele de curatenie, pielea de pe maini este extrem de vulnerabila in fata intemperiilor. Nici nu este de mirare ca in prag de primavara aspectul lor lasa de dorit! Daca mainile sunt foarte uscate, patate sau aspre, asta inseamna ca au nevoie de o ingrijire rapida si intensiva.


Scapati de pielea moarta

Inlaturarea celulelor moarte determina pielea sa fabrice altele noi si astfel sa devina neteda. Preparai un scrub natural din zahar si pulpa unui fruct pe care il aveti in casa, masati mainile 2-3 minute si apoi clatiti. Pielea va deveni extrem de fina si va fi pregatita pentru hidratare. Faceti acest tratament cel putin o data pe saptamana!


Hidratati intens

Cel mai bun tratament de hidratare a mainilor este cu parafina. In doar cateva minute, pielea devine neteda si catifelata. Desi se poate face acasa, este mai bine pentru siguranta si sanatatea pielii ca tratamentul sa fie aplicat la salon. Insa poate fi lesne inlocuit de beneficiile aduse de ulei, intrucat acizii grasi si vitaminele esentiale contribuie la refacerea tegumentului si la recapatarea aspectului fin, pielea fiind perfect hidratata. O alta metoda simpla si rapida de hidratare si catifelare a mainilor este sa folositi o crema antirid ce contine colagen sau acid hialuronic. Fie ca alegeti uleiul sau crema, trebuie sa le aplicati cu consecventa, de cel putin doua ori pe zi.


Curatati delicat

Ca sa redati rapid supletea mainilor, trebuie sa renuntati la sapunurile antibacteriene. Formula lor benefica este foarte degresanta, contribuind la uscaciunea pielii. Alegeti sapunurile lichide sau pe cele care au in compozitie uleiuri hranitoare. De asemenea, evitati uscatorul electric, fiindca este o cauza de deshidratare majora.


Indepartati petele

Micile pete cafenii produse de soare dau un aspect imbatranit mainilor, dar le puteti indeparta cu ajutorul unei creme depigmentare. Aplicati-o in fiecare seara si lasati-o sa actioneze peste noapte. Pe timpul verii, obisnuiti-va sa protejati mainile la fel de eficient precum tenul, folosind creme cu factor de protectie peste 10.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: bioaddict.ro


 

Zatul de cafea este bun contra cearcanelor

 
Zatul de cafea este bun contra cearcanelor
Totul este seducator la cafea: parfumul unic, deliciosul gust amarui, efectul revigorant. Ba pana si zatul ei este pretios, fiind inzestrat - lucru stiut de putini dintre noi - cu uimitoare virtuti de regenerare a pielii.

Cofeina, principalul constituent al zatului, este bogata in vitamine si antioxidanti, care ii confera multe calitati valoroase: arde grasimile, descongestioneaza tesuturile, catifeleaza si curata pielea.

Acum, dupa ce ati aflat ca zatul nu este un simplu deseu, ci un minunat aliat al frumusetii voastre, in loc sa continuati sa-l aruncati, profitati de efectele lui binefacatoare! Este ieftin, la indemana si suta la suta natural. Inainte de a-i face loc printre cosmeticele voastre, este suficient sa-l lasati sa se usuce.


Excelent exfoliant

Avand consistenta granuloasa, zatul de cafea indeparteaza celulele moarte, lasand pielea tonificata si catifelata. Il puteti folosi ca atare, iar daca vi se pare prea rugos, amestecati-l cu miere si ulei de masline (cate o lingura din fiecare). Pentru fata, in locul uleiului de masline, puneti ulei de migdale-dulci. Intindeti amestecul pe piele, frecati delicat, cu miscari circulare, apoi clatiti-va la dus. Puteti repeta de 1-2 ori pe saptamana.


Masca antiimbatranire

Cateva picaturi de miere, un albus si putin zat de cafea sunt singurele ingrediente naturale necesare pentru obtinerea unei masti cu efect anti-imbatranire. Intindeti preparatul pe fata, lasati-l sa actioneze zece minute, apoi clatiti bine.


Zatul de cafea este bun contra cearcanelor

Sunteti obositi si aveti cearcane? Zatul de cafea descongestioneaza, asigurandu-va o privire odihnita si luminoasa. Amestecati o lingurita cu zat de cafea, o lingura cu branza de vaci sau cu iaurt si cateva picaturi de suc de lamaie. Tineti preparatul la frigider cateva ore, apoi aplicati-l in jurul ochilor si lasati-l sa actioneze zece minute.


Zatul de cafea invinge celulita

Cele mai multe creme anticelulita au in compozitie cofeina. Insa reteta bunicii este la fel de eficienta si mult mai ieftina: dimineata si seara, freacati zonele afectate cu un amestec de zat de cafea si putin ulei de masline. Pentru rezultate mai bune, intindeti amestecul (doua linguri mari cu zat cald si o lingurita cu ulei de masline) pe un celofan si infasurati zonele cu celulita. Lasati amestecul sa actioneze 20-30 de minute. Daca respectati tratamentul, ar trebui ca intr-o luna pielea sa redevina neteda si fara celulita.


Dezodorizant natural

Zatul de cafea va scapa imediat de mirosurile neplacute (ceapa, usturoi etc.) ce raman pe maini dupa ce gatiti. Luati un pumn de zat si freacati-va mainile cu el. Puteti pune o cana cu zat in orice alt loc in care persista vreun miros dezagreabil (frigider, dulapuri, camara, spatii inchise etc). In 1-2 saptamani, va absorbi complet mirosul.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: lifes.ro


 

Masti verzi pentru un ten superb

 
Masti verzi pentru un ten superb
Pietele sunt pline de legume si plante aromatice proaspete, adevarate tratamente pentru ten. Profitati de aceasta abundenta a naturii, de toate vitaminele si mineralele in stare proaspata si dati tenului vostru „desertul” de care are nevoie.


Masca de tataneasa vindeca tenul sensibil

Tataneasa este o planta care face minuni pentru tenul sensibil, iritat sau cu leziuni si cicatrice. Si pentru tenul patat sau care a suferit arsuri solare este la fel de eficienta, eliminand pigmentatia si redand pielii calmul.

Se usuca si se piseaza marunt pana ce se obtine o pulbere. Apoi, fie o amestecati cu putin lapte si cateva picaturi de ulei pentru a obtine o pasta, fie cu ½ fruct de avocado pasat, pentru a aduce tenului si grasimi sanatoase care sa-l hidrateze. Aplicati pasta pe fata si gat intr-un strat suficient de gros si tineti masca sa actioneze 15-20 de minute.

S-ar putea sa va placa si: Raw vegan, dieta pentru un ten frumos


Masca din felii de castravete pentru revitalizare

Castravetii contin foarte multa apa, dar si siliciu si clorofila ce le confera calitati racoritoare si alcaline (de reechilibrare a pH-ului in caz de iritatii ale pielii). Este metoda cea mai buna pentru a hidrata si calma tenul. Imediat dupa aplicare, el parca este improspatat, mult mai tonic. Profitati de aceasta leguma si oferiti-i tenului in fiecare zi portia adecvata de hidratare si remineralizare!

Taiati felii subtiri de castravete si asezati-le pe tenul dinainte curatat. Acoperiti fata cu aceste felii si lasati-le 10-15 minute, apoi indepartati-le printr-un masaj usor si nu clatiti!


Masca din menta pentru ten gras

Menta are proprietati astringente, antiseboreice si totodata calmante. Din infuzia de menta (o lingura la doua cani cu apa) puteti prepara un tonic excelent daca va confruntati cu aceasta problema a tenului. Dar, pentru ca acum o gasiti in piata proaspata, este pacat sa nu profitati de beneficiile ei in stare pura!

Puneti o mana de frunze intr-un vas si turnati apa clocotita cat sa le opariti. Asteptati sa se racoreasca, aplicati-le pe fata, apoi puneti un tifon umezit deasupra si lasati-le sa actioneze zece minute.


Masca din spanac pentru ten fin

Femeile care isi doresc un ten frumos trebuie sa consume de 3-4 ori pe saptamana spanac. Este bogat in minerale si vitamine esentiale pentru ten, dar si in antioxidanti care protejeaza eficient pielea impotriva radicalilor liberi si a factorilor de mediu. Spanacul poate fi folosit si ca masca pentru reducerea petelor si catifelarea tenului, alungand instantaneu oboseala de pe chip.

Opariti cateva frunze curatate, lasati-le sa se racoreasca si aplicati-le pe fata 20 de minute. Indepartati-le si clatiti fata cu apa rece!

Va recomandam sa cititi si: Masti pentru un ten perfect si informatii despre toxina botulinica


Masca din cimbru pentru ten acneic

Cimbrul este antibacterian si antifungic cu spectru larg si deseori uleiul esential de cimbru este folosit in produsele de ingrijire a tenului gras cu tendinta acneica, pentru descongestionarea lui, dar si pentru a tine sub control productia de sebum si a trata eruptiile.

Puneti in mojar o lingura de frunze proaspete si pisati-le cat mai bine. Adaugati o lingurita de argila verde si apa plata cat sa obtineti o pasta consistenta. Intindeti-o pe toata fata evitand zona ochilor si lasati-o sa actioneze 15-20 de minute, pana cand incepe sa se usuce, apoi indepartati-o cu apa calduta.


Masca din nalba pentru ten normal

Nalba are efect hidratant asupra pielii, curata impuritatile, dar va puteti bucura si de proprietatile ei antirid.

Opariti cateva frunze de nalba, lasati-le la racit si apoi aplicati-le pe fata 10-15 minute.


Masca din urzici pentru luminozitate

Stiati ca urzicile sunt bune pentru a da tonus parului si a intari radacina, dar la fel de bune sunt pentru ten! Daca vreti o piele luminoasa, catifelata si lipsita de pete, apelati cu incredere la urzici! Pline de vitamine si minerale, ele revitalizeaza orice tip de ten si il ajuta sa scape usor de toxine.

Fierbeti o mana de urzici zece minute in apa clocotita, strecurati si pasati fin. Intindeti pasta pe fata si tineti-o asa 15 minute. Cu zeama ramasa curatati tenul, stati asa zece minute, apoi clatiti cu apa rece.

Va recomandam sa cititi si: Piersicile fac pielea fina

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.csid.ro


 

Green Coffee plus - informatii

 
Informatii despre produsul alimentar Green Coffee plus
Odata cu primele raze caldute de soare, incepem sa renuntam la hainele groase si ne privim din ce in ce mai des in oglinda. Dar de cele mai multe ori nu suntem incantate de ceea ce vedem. Dupa sarbatori, dupa o iarna grea in care sedentarismul si-a spus cuvantul, toata lumea isi doreste sa revina la formele initiale si astfel incepe o lupta pe mai multe fronturi. Pierderea in greutate poate fi o sarcina incredibil de dificila. Pentru ca lucrurile sa se miste mai usor, exista suplimente alimentare care va vin in ajutor.


Solutia pentru o silueta ideala

Green Coffee plus capsule imbina doua ingrediente active care lupta eficient impotriva kilogramelor in plus. Este vorba despre glucomannan si despre acidul clorogenic din cafeaua verde. Acest acid clorogenic reduce absorbtia glucozei din intestinul subtire, iar in concentratie mare, reduce greutatea corporala.

Astfel, Green Coffee plus remodeleaza linia corpului, se pierde tesutul adipos din organism, fapt ce reduce, in acelasi timp, riscul unor boli, printre care si diabetul tip II.

Glucomannanul reprezinta un tip de fibre solubile in apa ce se extrage din radacina unei plante numite Amorphophallus konjac, iar odata ce ajunge in stomac, creste senzatia de satietate, incetineste tranzitul intestinal si regleaza nivelul glicemiei. In plus, reduce aportul excesiv de alimente.


Mentine greutatea normala

Cafeaua verde stimuleaza metabolismul, iar glucomannanul, in momentul in care este consumat cu o cantitate adecvata de apa, absoarbe grasimile si isi mareste volumul in stomac. Stim deja faptul ca boabele de cafea sunt bogate in antioxidanti si in compusi activi. In momentul in care boabele de cafea sunt prajite, o mare parte din acidul clorogenic este indepartat.

In schimb, cafeaua verde are un efect pozitiv asupra organismului, deoarece absoarbe carbohidratii. Green Coffee plus sub forma de plicuri este recomandat sa se consume in cadrul unei cure de 2-3 luni. Nu trebuie sa va descurajati daca nu observati scaderi semnificative ale greutatii corporale din prima luna. Dieta pe care o urmati trebuie sa fie una echilibrata si cu un aport caloric redus. Activitatea fizica este foarte importanta, deoarece astfel se mareste consumul de energie. Acest supliment alimentar ajuta la mentinerea unei greutati normale.


 

7 obiceiuri mici care va afecteaza sanatatea

 
7 obiceiuri mici care va afecteaza sanatatea
Va ingrijiti cum se poate de bine, sunteti atenti la ce mancati, va straduiti sa aveti un stil de viata echilibrat. Dar stiti ca unele dintre obiceiurile voastre, aparent inofensive sunt in masura sa va afecteze sanatatea?

Oricine comite mici greseli sau poate avea obiceiuri care-i afecteaza sanatatea. Si asta nu fiindca nu ne-ar pasa de starea organismului, ci pur si simplu pentru ca nu stim ca acestea ne dauneaza. Iata cateva dintre greselile pe care le fac multi dintre noi! Corectati-le!
  • Stati picior peste picior. Pentru multe femei este firesc ca, asezandu-se pe un scaun sa-si incruciseze picioarele. Totusi, acest gest nu este deloc inofensiv. Cand stati astfel, circulatia sangelui din picioare este ingreunata intrucat venele sunt comprimate. In timp, apar varicele. Mai mult, pozitia picior peste picior poate afecta postura si provoca dureri de spate.

    Solutii. Cand stati asezate, tineti picioarele unul langa celalalt, cu talpile lipite de podea. Daca simtiti nevoia sa va schimbati pozitia, nu incrucisati picioarele; mai bine mutati sau inclinati ambele picioare intr-o parte. Ca alternativa, puteti incrucisa picioarele la nivelul gleznelor: o pozitie eleganta si care nu afecteaza circulatia membrelor inferioare.
  • Dormiti pe burta. Este cea mai proasta pozitie pentru coloana vertebrala: vertebrele cervicale stau intr-o pozitie rasucita, care le forteaza, iar coloana este impiedicata sa va mentina curbura naturala fiindca sta prea dreapta. Pe termen lung, dormitul pe burta antreneaza dureri lombare si de gat, dar si de cap.

    Solutii. Respectati alinierea naturala a coloanei vertebrale si dormiti pe spate sau pe o parte. Pana cand veti renunta complet la dormitul pe burta, puneti o perna sub solduri si abdomen care sa degreveze coloana de presiune. Ajutandu-va tot de perne, treptat, va obisnuiti corpul sa doarma pe o parte.
  • Purtati pantaloni stramti. Stiati ca, daca purtati lenjerie intima din fibre sintetice, pantaloni stramti (mulati pe corp) sau orice alta imbracaminte care impiedica circulatia aerului si mentine caldura si umiditatea in zona intima, sunteti expusi infectiei cu ciuperca Candida albicans?

    Solutii. Ca sa preveniti infectiile, purtati doar lenjerie din bumbac si evitati pantalonii mulati (poartati-i ocazional, doar perioade scurte).
  • Alegeti un sutien nepotrivit. Se estimeaza ca opt din zece femei aleg masuri gresite la sutien. Un sutien prost ales, pe langa faptul ca este inconfortabil, poate avea efecte negative asupra posturii. Daca acesta nu sustine bine greutatea sanilor, umerii preiau povara, iar coloana vertebrala va avea de suferit.

    Solutii. Probati intotdeauna sutienul cand il cumparati. Partea centrala a sutienului, in forma de triunghi, trebuie sa fie mulata pe piele. Daca nu este asa, cupa este fie prea mare, fie prea mica. Sutienul nu trebuie nici sa va stranga, nici sa alunece.
  • Nu inlocuiti la timp periuta de dinti. O periuta uzata nu curata dintii asa cum trebuie si nu maseaza eficient gingiile, ba chiar poate dauna smaltului. In plus, cu cat mai mult timp folositi o periuta, cu atat este mai mare riscul ca ea sa devina un cuib de bacterii.

    Solutii. Inlocuiti periuta la fiecare trei luni, iar daca medicul nu v-a recomandat altfel, alegeti una cu peri moi.
  • Sunteti mereu pe tocuri. Sigur ca tocurile va fac sa aratati bine, dar, purtate zi de zi, ele devin un calvar pentru articulatiile picioarelor si pentru coloana vertebrala, pe care o obliga la o pozitie nefireasca. Pantofii cu toc sunt un accesoriu sexy in ocaziile speciale, dar nu trebuie purtati zilnic, mai ales daca au tocuri mai mari de 5 cm.

    Solutii. Evitati pantofii cu toc cui cand stiti ca aveti de mers pe jos sau veti sta mult timp in picioare. Oricand este posibil, optati pentru pantofi cu tocuri medii sau ortopedice.
  • Va carati geanta pe acelasi umar. Purtatul gentii pe acelasi umar ani la rand poate sta la originea durerilor de spate si, incet-incet, poate provoca strambarea coloanei vertebrale.

    Solutii. Nu este la fel de elegant, dar este mult mai sanatos pentru spate sa folositi un rucsac: astfel, greutatea va fi distribuita egal pe ambii umeri. Daca aceasta optiune nu este pentru voi, purtati geanta cand pe un umar, cand pe celalalt si, in masura posibilului, reduceti-i cat mai mult greutatea renuntand sa carati in ea obiectele care nu va sunt indispensabile!
Va recomandam sa cititi si: 28 de adevaruri legate de sanatate

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: mamaplus.md


 

ColonHelp (Probiotic Forte, Detox Forte, Junior) - informatii

 
Informatii despre ColonHelp

ColonHelp, aliatul tau in detoxifierea colonului

ColonHelp este un supliment alimentar 100% natural, destinat detoxifierii colonului, reglarii tranzitului intestinal, reducerii balonarilor si refluxului gastric, simptomelor colonului iritabil, mentinerii in limite normale a colesterolului si glicemiei, imbunatatirii functionarii ficatului.

ColonHelp contine cele mai bune surse de fibre alimentare (seminte de in si psyllium), care stimuleaza in mod natural peristaltismul intestinal, compensand lipsa de balast pe care o are hrana cu continut redus de fibre alimentare.

2 litri de apa pe zi pentru un colon sanatos

In colon se realizeaza ultimele transformari ale alimentelor digerate. La nivelul colonului sunt resorbite si importante cantitati de apa: 2-3 litri pe zi. Pentru un scaun normal se absoarbe 86% din apa existenta in colon. Variatii mici ale acestui procent pot schimba consistenta scaunului: la 88% apa resorbita, scaunul devine prea tare, la 82% apa resorbita, scaunul devine prea fluid. Pentru functionarea optima a colonului, consumati zilnic 2 litri de apa!


ColonHelp Probiotic Forte, prebiotic si probiotic natural

ColonHelp Probiotic Forte este o versiune de ColonHelp, in care pe langa fibre (in, psyllium) au fost adaugate inulina pentru efectul prebiotic si un complex probiotic, in concentratie de 3 miliarde CFU (colonii formatoare)/lingurita dozatoare. Datorita prebioticelor si probioticelor, produsul contribuie la protejarea si refacerea florei intestinale, la mentinerea functionarii sistemului imunitar, la reglarea tranzitului in caz de constipatie sau scaune diareice din pricina sindromului de colon iritabil, la imbunatatirea digestiei si la reducerea balonarii.

Consumati 24-30 g fibre zilnic!

Un studiu efectuat in Marea Britanie pe persoane cu varste intre 35 si 55 de ani a aratat ca 95% dintre subiecti aveau cel putin unul dintre simptomele autointoxicarii (recircularea in organism a toxinelor rezultate in urma proceselor de digestie si neeliminate la timp): tensiune, stres, paloare, cearcane, constipatie, diaree, oboseala cronica, dureri de cap, balonari si flatulenta, indigestie si greata, gust neplacut, miros neplacut al corpului. Pentru a evita autointoxicarea organismului, consumati zilnic 24-30 g fibre din fructe, legume sau ColonHelp!


ColonHelp Detox Forte in detoxifierea de primavara

ColonHelp Detox Forte este indicat in cure de detoxifiere a organismului si de refacere a mucoasei gastrice si intestinale. Fibrele din ColonHelp Detox Forte contribuie la eliminarea acizilor biliari si a toxinelor din colon. Sulforafanii din germenii de broccoli stimuleaza producerea in intestine a unor enzime cu efect protector impotriva radicalilor liberi, in vreme ce silimarina din armurariu si compusii fenolici din turmeric, ghimbir si sfecla-rosie cresc nivelul de glutation in ficat si favorizeaza detoxifierea acestui organ.

Spuneti NU grasimilor si DA fibrelor!

50% dintre cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin adoptarea unei diete sarace in grasimi si bogate in fibre din verdeturi, legume, fructe. Un studiu publicat in „The Lancet Medical Journal” si efectuat de dr. Ulrike Peters, de la National Cancer Institute (SUA), a urmarit relatia dintre consumul de fibre si prezenta polipilor pe colon. Polipii sunt tumori necanceroase la inceput, insa in timp se pot maligniza. S-a dovedit ca marirea consumului de fibre se asociaza cu scaderea cu 27% a riscului de dezvoltare a polipilor pe colon.


ColonHelp Junior: un produs pentru toata familia

ColonHelp Junior este un supliment alimentar, o combinatie 100% naturala de superfibre si superfructe, recomandat deopotriva copiilor, dar si adultilor. Datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine, ColonHelp Junior are o actiune imunostimulatoare si antiinfectioasa deosebita. ColonHelp Junior este un adjuvant util in stari de oboseala, in ameliorarea balonarilor, digestiei incomplete, refluxului gastric. Administrat in combinatie cu iaurt, ColonHelp Junior ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale si creste imunitatea organismului.

„Fiecare organ, glanda sau celula din organism este afectata de functionarea intestinului gros. Nu stiu nicio boala care sa nu poata fi semnificativ atenuata, daca nu vindecata, de terapia colonului.” (Dr. Horman Walker)

Foto: www.paginademedia.ro