Apendicita acuta – cum recunosti simptomele?
- Boli digestive -
Exista mai multi factori ce pot duce la aparitia apendicitei, dar cel mai important este reprezentat de obstructia lumenului apendicular. Incidenta aparitiei apendicitei acute este mai crescuta la populatia a carei alimentatie este saraca in fibre alimentare, fiind mai crescuta la barbati decat la femei, raportul acestora fiind de 3:2, la adultii tineri.
Simptomele apendicitei
Cel mai frecvent simptom al apendicitei este reprezentat de durerea abdominala, ce debuteaza in zona periombilicala sau epigastrica, iar apoi migreaza in jos, spre partea dreapta a abdomenului. In timp, durerea se agraveaza si apar alte simptome precum varsaturile, greata si lipsa apetitului. De obicei, febra nu este prezenta in acest stadiu.
In cazul in care apendicita nu este tratata imediat, durerea creste in intensitate, fapt ce se datoreaza complicatiilor precum sepsisul, perforatia si peritonita. Cu toate acestea, diagnosticarea apendicitei acute poate reprezenta uneori o adevarata provocare, deoarece poate mima alte afectiuni abdominale.
Evolutia apendicitei
Apendicita poate evolua astfel:
→ Apendicita catarala (apendicita diagnosticata la debut).
→ Apendicita flegmonoasa.
→ Apendicita gangrenoasa (cu evolutia cea mai grava, putand duce la perforatie si chiar deces).
O posibilitate mai rara de evolutie a apendicitei este reprezentata de plastronul apendicular (blocul apendicular sau apendicita acuta blocata) - o forma de peritonita localizata.
Diagnosticul diferential
Exista boli care pot mima o parte dintre simptomele apendicitei acute: boala inflamatorie pelvina, endometrioza, torsiunea de ovar, diverticulita, boala Crohn, colica biliara si renala, ulcerul perforat etc.
Diagnosticul pozitiv se stabileste cu ajutorul examenului fizic, analizelor de laborator, ecografiei abdominale si cu ajutorul tomografiei computerizate. Diagnosticul corect si descoperit la timp, precum si interventia chirurgicala prompta scutesc pacientii de complicatii.
Cum se trateaza?
In ciuda progresului medicinei, tratamentul apendicitei a ramas strict chirurgical si este reprezentat de apendicectomie, care se poate realiza prin metoda clasica sau laparoscopica (minim-invaziva).
Dr. George Sireteanu, medic specialist chirurgie generala Metropolitan Hospital, Bucuresti. Foto: jurnalul.ro