Hepatita A la copii – simptome si tratament

 
Articol despre hepatita A la copii
Hepatita A la copii sau „boala mainilor murdare”, este cea mai intalnita forma de hepatita si este cauzata de virusul hepatitei A (HAV), transmis prin materiile fecale ale persoanelor infectate.


Transmiterea virusului

Este fecal-orala, datorandu-se unei igiene precare a mainilor dupa folosirea toaletelor. Virusul se poate transmite prin ingerarea unui aliment contaminat si chiar prin apa.

De aceea, este esentiala respectarea regulilor de igiena, mai ales in mediile supra-aglomerate: crese, gradinite si scoli. Copiii trebuie obisnuiti de mici sa se spele bine pe maini, cu apa si sapun inainte de mese, cand se intorc de la joaca sau din colectivitate.


Infectia cu virusul hepatitei A

Este usoara, fiind putine cazurile cand se extinde pana la sase luni si nu provoaca ficatului boli cronice. Poate de aceea sunt multe persoane care au avut aceasta boala fara sa manifeste vreun semn. Cele mai frecvente simptome in cazul copiilor sunt: stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, diaree, dureri de cap sau eruptii cutanate.

Se recomanda vizita la medic pentru stabilirea diagnosticului si recomandari medicale. Pot fi intalnite si forme severe ale infectiei, caracterizate de aparitia: halenei, icterului (coloratia galbena a tegumentelor sau a albului ochilor), gustului amar in gura, urinei hipercrome (inchise la culoare). In acest caz medicul recomanda internarea micutului pacient.


In cazul hepatitei A

Nu exista un tratament specific, de cele mai multe ori copiii isi revin complet dupa boala in cateva saptamani sau luni, fara complicatii. In perioada de boala, odihna joaca un rol important in refacerea organismului, consumul de lichide, fructe si legume bine spalate, consumul de proteine usor digerabile (lactate), evitarea medicamentelor cu metabolizare hepatica si tratament simptomatic.



Igiena, principala masura de preventie

Este foarte important sa prevenim imbolnavirea si transmiterea bolii prin respectarea masurilor de igiena, spalarea mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei, curatarea toaletelor si chiuvetelor cu solutii antiseptice, spalarea temeinica a fructelor si legumelor inainte de consumare si vaccinarea, atunci cand calatorim in zone ale lumii cu conditii sanitare precare.


Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie Klinica Doamna Ghica. Foto: farasuparare.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa