Leacuri pentru blefarita
Printre bolile care recidiveaza primavara se numara si afectiunile inflamatorii ale organismului, inclusiv cele oftalmologice. Dintre acestea, cea mai frecventa si mai suparatoare este blefarita, o inflamatie a pleoapelor, de obicei limitata doar la marginea libera a acestora. De cele mai multe ori, se cronicizeaza sau recidiveaza in fiecare an sau o data la 2-3 ani, mai ales primavara si toamna.
Cum se manifesta blefarita?
Chiar daca nu poate fi vindecata, blefarita nu prezinta pericol pentru sanatate. Nu influenteaza in niciun fel vederea, dar prezinta un disconfort la nivelul pleoapelor printr-o senzatie de greutate.
Ceea ce deranjeaza cel mai mult este aspectul inestetic: aparitia in zona genelor a unor cojite asemanatoare cu matreata, mai ales ca, in fazele acute ale bolii, acestea se refac de la o zi la alta.
Cum ne ajutam?
→ Consultati neaparat si neintarziat un oftalmolog. Este important ca tratamentul, dificil si de durata, sa fie inceput cat mai repede pentru a evita cronicizarea.
→ Intariti-va imunitatea. Cum de multe ori inflamatiile oculare apar pe fondul imunitatii scazute, luati masuri de intarire a sistemului de protectie a organismului. In acest scop, ati putea tine zece zile o cura cu verdeturi de sezon.
→ Curatarea pleoapelor este foarte importanta. Folositi produse speciale sau doar apa, solutie salina ori sampon de copii diluat in apa.
→ Aplicati zilnic comprese calde pe pleoapele inchise!
Nu neglijati urciorul!
Aparitia repetata a acestuia (in termeni medicali, orjelet) este asociata cu aparitia blefaritei. Cum procedam? Aplicati de doua ori pe zi, imediat ce ii sesizati prezenta, o compresa foarte calda (dar nu fierbinte) pe pleoapa afectata, pentru a grabi spargerea si eliminarea puroiului, evitand astfel posibilele complicatii!
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: lecenie.ru