Shiatsu, masaj energizant la domiciliu
- Invioreaza. Inchideti ochii si apasati-va ambele tample cu palmele. Ascultati ce se intampla inlauntrul dumneavoastra, de pilda cum pulseaza sangele. Repetati de doua ori, cate opt secunde.
- Calmeaza durerile de gat. Zonele respective se afla chiar pe mijlocul gatului: in dreapta si in stanga omusorului (acolo simtiti bataile inimii). Apasati concomitent pe zona dreapta cu aratatorul drept si pe zona stanga cu aratatorul stang, tinand capul usor ridicat. Mentineti apasarea 6 secunde.
- Combate sinuzita. Nu numai ca ajuta in caz de guturai sau de sinuzita, dar le poate si preveni. Apasati cu degetele mici cele doua gropite din imediata apropiere a narilor - cu degetul stang pe cea din stanga, cu degetul drept pe cea din dreapta. Impingeti, apoi, degetele, in sus, spre cap si mentineti apasarea circa 10 secunde.
- Relaxeaza. Impreunati-va mainile pe muschii cefei (punand, mai intai, palma dreapta si apoi, peste ea, palma stanga) si apasati puternic, in timp ce opuneti rezistenta cu ceafa. Dupa 10 secunde schimbati palmele si apasati din nou 10 secunde.
- Elibereaza nasul. Este ideal, chiar daca aveti deja sinuzita sau dureri de cap: duceti bratul drept peste cap si apasati cu varfurile degetelor sub osul zigomatic (al pometelui). Mentineti presiunea 8 secunde si schimbati partea.
- Energizeaza. Acest punct relaxeaza, energizeaza si asigura respiratia profunda. Apasati cu aratatorul mainii drepte in zona centrala a pieptulu situata chiar la mijloc, intre cei doi sani, la nivelul mameloanelor. Durata presiunii: 12 secunde.
- Potoleste durerile. Este foarte eficient in caz de dureri de dinti, de raceala sau de constipatie: apasati pe zona dintre degetul mare si aratator. Intai circa 10 secunde, cu degetul mare drept pe mana stanga si apoi cu degetul mare stang, pe mana dreapta.
- Vindeca racelile. Aceasta zona se afla pe jumatatea superioara a antebratului, cam la trei degete distanta de cot. Apasati, mai intai, antebratul stang cu degetul mare de la mana dreapta, vreme de 10 secunde si schimbati apoi partea.
- Zona SOS. Sunteti hiper-stresati? Va apuca, brusc, foamea (de lupi), desi vreti sa slabiti cu orice pret? Daca da, apasati pe zona SOS, situata exact la mijloc intre nas si gura. Vreme de 6 secunde, cu aratatorul mainii stangi.
Masajul japonez Shiatsu s-a dezvoltat la inceputul secolului 20, din acupunctura chinezeasca (adusa in Japonia de vindecatorii chinezi, acum 1000 de ani) si din masajul japonez „Anma”. Shiatsu inseamna apasare cu degetele. Cu ajutorul degetelor sau al palmelor, se executa o presiune asupra asa-numitelor tsubos (vase). Spre deosebire de acupunctura, aici nu este vorba de puncte, ci mai degraba de zone, mai mari si mai plate, astfel ca si incepatorii, care nu le nimeresc chiar cu exactitate, pot sa obtina efectul dorit.
Asa desfaceti blocajele
Conform medicinii asiatice corpul are 12 meridiane importante invizibile (trasee de energie), care-l strabat din cap pana-n picioare. Aceste trasee sunt curenti de energie, respectiv canale care conduc energia vitala „Ki” spre toate zonele corpului. Daca unul din aceste trasee este blocat, respectiv dereglat, energia stagneaza si nu mai poate curge, in mod optim, prin tot corpul. Urmarea: va simtiti fara vlaga sau aveti probleme (de exemplu: durere de cap sau guturai). Automasajul Shiatsu poate debloca traseele energetice si realimenteaza organismul (printre altele sangele si organele) cu „Ki”. In plus, practicand acest masaj, va stimulati propriile forte de autovindecare.
Regulile principale ale masajului
- Puteti exercita presiunea succesiv pe toate zonele, sau doar pe anumite zone, in functie de problemele pe care le aveti, in cazul cand durerea sau boala s-a instalat deja, masajul se face de doua ori pe zi, iar pentru prevenire, de 4-5 ori pe saptamana. Pentru a obtine un efect pozitiv, cateva secunde sunt suficiente. Dar daca simtiti ca va face bine, puteti prelungi apasarea si puteti „trata” acelasi punct, de 2-3 ori consecutiv.
- Apasati ferm, dar bland, in felul acesta stimulati si intensificati fluxul de energie si refaceti circulatia spre zonele blocate.
- In timpul masajului, ganditi-va sa respirati constient. Daca un anumit punct este dureros, nu va tineti, in niciun caz, respiratia, ci expirati. Durerea „iese” odata cu aerul expirat.
- N-ar trebui sa aveti unghiile prea lungi, ca sa puteti apasa pielea in mod optim, fara sa o raniti.
- Daca aveti mainile reci, frecati-le inainte, pana ce se incalzesc. Sau tineti-le sub apa calduta.