Trateaza anemia natural!

 
Trateaza anemia natural!
Va simtiti in permanenta obositi, desi nu ati depus un efort deosebit, nici fizic, nici intelectual, va este somn mai tot timpul, nu prea aveti pofta de mancare si sunteti cam palizi? Este foarte posibil sa suferiti de anemie, o neplacere care ne cam da tarcoale, mai ales in post.

Un plus de energie si vitalitate nu v-ar strica, nu-i asa? Dupa sezonul rece, cand organismul este devitaminizat si demineralizat, o cura cu germeni de cereale ar fi o solutie ieftina si eficienta pentru a va recapata tonusul, a va detoxifica organismul, a-l intari si vindeca, a atenua sau preveni imbolnavirile.


Cuprins articol:


Trateaza anemia natural cu germeni de grau!

In micul bob de grau tinut cateva zile la umezeala si caldura se petrec modificari uimitoare: isi dubleaza cantitatea de fosfor si calciu, o tripleaza pe cea de magneziu, sintetizeaza enzime, dar si anumiti hormoni vegetali. Si astea nu sunt singurele proprietati remarcabile ale graului germinat!

Este bogat in vitaminele A, B, E, K, D, PP, iar in timpul digerarii lor se produc endorfine, ce au darul de a imbunatati dispozitia si a ajuta in lupta cu stresul. Tot in timpul digestiei, amidonul din boabele de grau se transforma in maltoza, care, fara a suprasolicita aparatul digestiv, este usor asimilata de organism, crescandu-i performantele fizice si intelectuale.

Prin toate acestea, incluse in dieta, boabele de grau germinate se constituie intr-o excelenta modalitate de refacere a organismului, de prevenire a imbolnavirilor, in unele cazuri avand impresionante efecte terapeutice.


Mod de pregatire...

Se aleg boabe de grau nedecorticat si netratat chimic. Din ele se ia cate un pumn si se spala bine in multa apa, lasandu-le apoi la inmuiat timp de 24-36 de ore, in functie de anotimp, intr-un vas adanc, acoperit. Apoi, se asterne pe fundul altei farfurii (de data aceasta intinsa) un strat de vata de bumbac sau o tesatura din fibre naturale umezita, peste ea se intinde un strat subtire de boabe de grau care se acopera cu un alt strat de vata stropita cu apa.

Este foarte important sa se urmareasca ca stratul de vata de sus sa fie in permanenta umed, stropindu-l din cand in cand cu apa - altfel, daca este prea uscat sau prea imbibat de apa, intarzie/impiedica germinarea boabelor. Perioada de germinare este de 2-3 zile, cel mai indicat la o temperatura de 22-23°C.

Aparitia unor mici pete albe pe boabele de grau indica inceputul germinatiei. Valoarea nutritiva maxima a germenilor de grau este cand acestia ating lungimea de cativa milimetri. Procedeul se repeta zilnic sau la doua zile, pentru a avea, pe toata durata curei, grau proaspat germinat.


Cand si cum se consuma?

Boabele de grau germinat se iau dimineata, pe nemancate. Se mesteca bine 2-3 linguri cu grau germinat sau se dau prin masina de tocat, apoi se combina cu putina miere si se amesteca pana cand capata consistenta unei paste. De regula, se fac cure de 7-15 zile, urmate de doua saptamani de pauza.

Primele efecte terapeutice vor fi observate in 3-4 saptamani, stabilizarea efectelor aparand insa dupa 2-3 luni, sau chiar mai mult in cazul persoanelor care sufera de afectiuni grave: stoparea caderii parului, cresterea acuitatii vizuale, imbunatatirea coordonarii miscarilor, a sanatatii dintilor, gingiilor, a aspectului pielii, o mai buna stare psihica, cresterea vitalitatii.

Daca lasati graul sa creasca pana cand tulpinile ating lungimea de 10-15 cm, puteti urma si o cura cu suc de grau verde, chiar mai usor de asimilat.


Indicatiile curei cu germeni de grau:

- anemie, lipsa de calciu si magneziu;
- intarzieri de crestere la copii;
- probleme dermatologice: acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante;
- afectiuni hepatice;
- tromboflebita si arterita;
- afectiuni ale stomacului;
- probleme oculare;
- afectiuni respiratorii recidivante, inclusiv astm si bronsita;
- tuberculoza pulmonara, intestinala, osoasa;
- dureri de cap, insomnie.


Precautii si contraindicatii...

Desi nu rareori este recomandat ca un panaceu, sunt situatii in care graul germinat trebuie consumat cu prudenta:

- ciclu menstrual abundent;
- simptomele debutului menopauzei sunt foarte puternice;
- barbatilor cu tendinta de ingrasare.


Trateaza anemia natural cu germeni de orz!

Un potential revigorant si calitati de exceptie in procesele de refacere a organismului le au si germenii de orz. In timpul incoltirii, compozitia chimica a boabelor de orz se modifica, astfel ca ele devin foarte bogate in vitamine (A, PP, complexul B), minerale (fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier), hormoni de crestere, fibre, enzime, glucide complexe, aminoacizi esentiali. Prin toate acestea, germenii de orz constituie o excelenta sursa de energie pentru organism.


Pregatire...

Boabele de orz bine spalate se pun la macerat intr-un borcan cu apa calduta, dupa care se leaga borcanul cu un tifon prin care sa fie scursa apa (fara atingerea germenilor cu mana) si sa fie adaugata alta. Se tin astfel boabele la macerat, la temperatura camerei, timp de 12 ore, dupa care se scurge bine apa si se toarna alta.

Asadar, timp de 3-5 zile, pana la germinare, boabele de orz se spala de 2-4 ori pe zi, scurgandu-se apoi apa, astfel ca ele sa fie mereu doar umede, nicidecum sa pluteasca in apa si se tin intr-un loc luminos, dar ferit de actiunea directa a soarelui.

Cand germenii ajung la cativa milimetri, se scot din borcan, se indeparteaza cojile ramase si boabele neincoltite si se depoziteaza in frigider pentru cel mult sapte zile.


Cum si cat se consuma?

Cei care doresc sa tina o cura cu germeni de orz ii pot consuma ca atare sau dati prin masina de tocat, adaugandu-i in salate, sucuri de legume si fructe, amestecati cu miere. Zilnic, se consuma cel mult trei linguri rase.


Indicatiile curei cu germeni de orz:

- anemie;
- hepatita;
- hipotensiune;
- atonie gastrica si intestinala;
- probleme digestive;
- bronsita;
- tuberculoza.


Trateaza anemia natural cu germeni de broccoli!

O leguma intens laudata si recomandata in tratarea a diferite boli. Si mai laudati sunt germenii de broccoli, cea mai complexa sursa naturala de enzime, cu continut ridicat de minerale, vitaminele A si C, antioxidanti. Cel mai bine ar fi sa consumati germeni de broccoli in stare cruda, ca ingredient in salate.


Beneficii multiple...

Purifica sangele, imbunatatesc circulatia sangvina si metabolismul celular, actioneaza ca antiinflamator, combat anemia, au efect benefic asupra oaselor, dintilor si ganglionilor limfatici.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.eva.ro


 

Incontinenta urinara

 
Incontinenta urinara
Incontinenta urinara este o afectiune frecvent intalnita in randul femeilor, care reprezinta o problema din punct de vedere igienic, dar si din punct de vedere social, insa aceasta poate fi ameliorata daca se urmeaza cativa pasi simpli.

Incontinenta urinara consta in pierderea involuntara de urina si afecteaza pana la 25-45% dintre femei. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, insa este cel mai des intalnita la femeile cu varsta de peste 60 de ani.

Avand in vedere simptomele sale, incontinenta urinara poate fi de mai multe tipuri, cel mai frecvent intalnite fiind incontinenta urinara imperioasa si incontinenta urinara de efort, dar si incontinenta data de combinatia dintre cele 2 forme.

Incontinenta urinara imperioasa se manifesta atunci cand apare nevoia subita si de necontrolat de a elimina urina, desi vezica nu este plina, dupa care, in multe cazuri, este urmata de pierderea accidentala a unor mici cantitati de urina. Aceasta forma de incontinenta este cauzata, de cele mai multe ori, de hiperactivitatea vezicii urinare.

Studiile arata ca una din sapte femei cu varsta de peste 20 de ani se confrunta cu incontinenta urinara de efort, care consta in pierderile involuntare de urina in timpul efortului asociat cu tusea, stranutul, ridicarea de obiecte grele sau practicarea de exercitii fizice solicitante. La aceasta afectiune sunt vulnerabile, in special, femeile in timpul sarcinii sau dupa nastere, persoanele in varsta, cu musculatura slabita, persoanele care au suferit interventii chirurgicale in zona pelviana, dar si persoanele supraponderale.

Una din principalele cauze ale incontinentei urinare este reducerea proceselor anabolice din tractul urinar, asociata cu scaderea productiei de estrogen la femei, inclusiv la menopauza.

Ce simptome prezinta incontinenta urinara?
  • Pierderea necontrolata de urina in timp ce tusiti, stranutati, radeti sau ridicati obiecte grele.
  • Nevoia brusca de a urina.
  • Incapacitatea de a retine urina, pana cand ajungeti la toaleta sau pana cand vezica nu se goleste complet.


Ce solutii exista?

In cazul formelor usoare de incontinenta, abordarea unui stil de viata sanatos poate da rezultate vizibile. Foarte importanta este dieta alimentara, care trebuie sa contina cat mai multe produse bogate in fibre, precum: taratele, painea integrala, fructele, legumele cu frunze verzi, mazarea sau fasolea.

Pentru ca urina sa fie diluata corespunzator, este recomandat consumul zilnic de 1,5-2 litri de apa. De asemenea, trebuie limitat consumul excesiv de cofeina si bauturi carbogazoase, intrucat acestea pot pune presiune asupra vezicii urinare si asupra rinichilor.

Functionarea optima a vezicii urinare este afectata in mod negativ si de fumat. In cazul in care aceasta afectiune nu se afla intr-un stadiu avansat, se recomanda, ca si tratament, practicarea exercitiilor intensive ale muschilor planseului pelvian (exercitiile Kegel).

Cum sa exersam muschii planseului pelvian?
  • Contractati usor muschii planseului pelvian, numarati pana la zece, relaxati muschii si odihniti-va timp de 10 secunde. Exercitiul necesita 10 repetari.
  • Contractati rapid muschii, mentineti-i incordati pentru o secunda si relaxati muschii. Exercitiul necesita 10 repetari.
  • Efectuati exercitiile de minim 6 ori pe zi.
  • Nu exersati in timpul urinarii.

In aceasta faza, este indicat ca exercitiile sa fie asociate cu administrarea de suplimente alimentare speciale pentru aceasta afectiune. In farmacii, se pot gasi diverse produse pe baza de extracte naturale din plante, avand actiune antiseptica si antioxidanta, care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii femeilor care se confrunta cu pierderile urinare.

Folosirea lor in mod regulat reda elasticitatea tesutului conjunctiv si tonicitatea musculaturii tractului urinar. De asemenea, in situatia in care aceasta afectiune se agraveaza, se recomanda consultul medicului specialist, care poate determina tipul si gravitatea problemei si care poate verifica, totodata, daca exista si alte simptome care indica o boala specifica.

In acest sens, medicul poate recomanda o analiza de urina, a functiilor renale, precum si masurarea presiunii si a fluxului de urina. Pentru o diagnosticare facila, este de preferat ca, inainte de consultul medical, sa aveti vezica plina. Peste 70% din pacientii cu rezultate foarte bune au fost tratati fara interventie chirurgicala prin:

1. Administrare de medicamente pe baza de hormoni.
2. Fizioterapie si electrostimulare.
3. Exercitii Kegel pentru intarirea muschilor planseului pelvian.

In cazul in care se impune o interventie chirurgicala, nu trebuie sa existe motive de ingrijorare, fiind o procedura relativ simpla, care poate fi realizata la orice varsta.


Incontinenta, o problema jenanta...

De obicei, femeile care se confrunta cu incontinenta urinara prefera sa evite discutiile pe aceasta tema, desi, de multe ori, aceasta afectiune le poate influenta negativ viata sociala, iar activitati simple, precum mersul la cumparaturi sau o vizita la prieteni, se pot transforma intr-un adevarat „calvar”. In ciuda opiniei generale, tratamentul incontinentei urinare nu este complicat si da rezultate pozitive. Nu trebuie decat sa infruntati aceasta problema!

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.copilul.ro


 

Totul despre onicomicoza

 
Totul despre onicomicoza
Onicomicoza este o infectie micotica a unghiei care se transmite foarte usor, dar se vindeca foarte greu. De cele mai multe ori, aceasta apare impreuna cu micoza la picioare si palme, dar poate fi insotita si de alte forme de micoza cutanata. De regula, afectiunile unghiilor cauzate de micoze persista o lunga perioada de timp si impiedica desfasurarea activitatilor zilnice ale pacientului, constituind o sursa de infectie si risc pentru cei din jur.


Care sunt cauzele onicomicozei?

Onicomicoza apare la nivelul unghiilor de la maini si picioare, fiind una dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni ale unghiilor. Aceasta apare, de obicei, dupa infectarea picioarelor, mai ales la barbati, fiind rara in cazul copiilor si foarte frecvent intalnita in randul persoanelor varstnice.

Cele mai multe infectii micotice ale unghiilor produc dermatofiti, denumiti popular ciuperci sau fungi (Trichophyton rubrum si Trichophyton mentagrophytes).

Focarele de infectie se afla cu precadere in locuri publice: piscine, saune si centre de fitness, unde exista conditii favorabile pentru dezvoltarea ciupercilor patogene, insa infectia se poate transmite si prin contactul direct cu persoana afectata.

Pentru a preveni onicomicoza, se recomanda evitarea imprumutarii incaltamintei altor persoane si folosirea exclusiva a prosoapelor personale, iar dusurile in locurile publice trebuie facute in conditii de siguranta (cu papuci de protectie din plastic).

Factorii care contribuie la dezvoltarea onicomicozei, in special la nivelul labei piciorului, sunt mediile umede si calde, de aceea nu se recomanda sa se poarte incaltaminte neaerisita sau sosete din fibre sintetice. De asemenea, trebuie atrasa atentia asupra faptului ca persoanele cu o imunitate foarte scazuta sunt deosebit de vulnerabile la infectarea cu ciuperci patogene.


Sunt mai predispuse la onicomicoza, unghiile de la picioare?

Micozele se instaleaza mult mai des la unghiile membrelor inferioare decat la cele de la maini. La picioare, onicomicoza se poate restrange la o singura unghie, dar se transmite adesea si la unghiile invecinate.

Infectiile micotice se instaleaza, de obicei, la primul si la al cincilea deget de la picior, pentru ca aceste degete se afla la extremitati si au contact direct cu incaltamintea.

Pe langa presiunea mecanica, aparitia infectiei se datoreaza si predispunerii individului la imbolnavire, indeosebi in cazul persoanelor cu imunitate compromisa (imunosupresie asociata cu o boala sau cu un tratament) si tulburari hormonale (hipotiroidism, sindrom Cushing).

Declansarea micozei unghiilor este favorizata de: diabet, obezitate, anemie, traumatisme ale unghiilor, tulburari ale circulatiei periferice, inaintarea in varsta.


Ce simptome prezinta onicomicoza?

Primele semne in cazul micozei unghiilor apar, de regula, pe marginea libera a unghiei sau in partile laterale. Din punct de vedere morfologic, unghia sufera urmatoarele modificari: isi pierde culoarea rozalie; capata o culoare galben-maronie sau verzuie; devine casanta; se ingroasa treptat; se descuameaza; se exfoliaza.

Adesea, pe unghii pot aparea crapaturi transversale sau longitudinale. Aceste simptome dureaza o perioada lunga de timp, fiind deranjante in viata de zi cu zi a persoanelor afectate. Din pacate, ciupercile de la nivelul unghiilor au tendinta de a reaparea, chiar si dupa disparitia completa a simptomelor.


Cum se trateaza onicomicoza?

Daca nu se trateaza din timp, micoza unghiilor duce la onicomicoza cronica si la o evolutie progresiva a bolii. Tratamentul onicomicozei este obligatoriu, intrucat aceasta nu se vindeca de la sine, de aceea, ori de cate ori exista modificari sesizabile ale aspectului unghiilor de la picioare sau maini, trebuie consultat medicul dermatolog.

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, acesta trebuie sa fie administrat pe o perioada de timp de cateva luni, chiar si dupa disparitia simptomelor. La debutul bolii, cand unghiile nu sunt foarte afectate, este suficienta aplicarea unguentelor antifungice. In schimb, cand boala se afla intr-o etapa avansata, se recomanda administrarea medicamentelor pe cale orala.

Tratamentul antifungic local se aplica doar in cazurile in care este afectata mai putin de jumatate din suprafata unghiei. Pe piata din Romania se pot gasi preparate speciale pentru aceasta afectiune, care se elibereaza fara reteta si care ajuta la ameliorarea simptomelor onicomicozei.

Va recomandam sa cititi si: Unghii incarnate - sfaturi si recomandari

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: revistaplafar.ro


 

Ce este benefic pentru ficat?

 
Ce este benefic pentru ficat?
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman, care curata organismul si filtreaza toxinele din sange. Acesta nu produce simptome evidente atunci cand apare o afectiune a sa, insa exista, totusi, cateva semnale care ne pot da de inteles ca trebuie sa ne amelioram stilul de viata.


Ce putem face?

Stim cu totii ca trebuie sa avem cat mai multa grija de ficat, dar, de cele mai multe ori, obiceiurile noastre zilnice nu fac altceva decat sa ii ingreuneze activitatea. Specialistii sustin ca, pentru o protectie optima a ficatului, trebuie sa evitam fumatul si consumul excesiv de alcool, acestia fiind printre cei mai toxici agenti pentru ficat.

De asemenea, organismul poate fi afectat de dietele alimentare nesanatoase ce contin mancaruri bogate in grasimi, sare in exces, dulciuri, dar si cafea sau condimente puternice (piper, otet, mustar).


Ce este benefic pentru ficat?

Pentru mentinerea unui ficat sanatos, se recomanda mesele regulate si consumarea a 2-3 gustari in timpul zilei, intre mese. De asemenea, este indicata inlocuirea preparatelor prajite cu alimente fierte, inabusite sau coapte, fara grasimi.

Pentru detoxifierea ficatului si pentru imbunatatirea functionarii si regenerarii sale, sunt benefice ceaiurile din extracte de plante. In cazul multor afectiuni hepatice se dovedesc a fi eficiente preparatele pe baza de seminte de armurariu, care au dubla actiune - profilactica si terapeutica. Acestea se pot administra persoanelor care sufera de ciroza, hepatita, ficat gras sau post icter, insa pot fi utilizate si de femeile insarcinate sau care alapteaza.

O lingurita pe zi de seminte de armurariu macinate contribuie la functionarea optima a ficatului. Alte plante cu rol benefic pentru sanatatea ficatului sunt: ghimbirul, lemnul dulce, anghinarea si galbenelele, aceeasi actiune eficienta avand si: cimbrul, maghiranul, chimenul, menta, oregano, ienuparul.


Ce substante protejeaza ficatul?

Ficatul uman este zilnic expus la factori de risc precum supraalimentarea, dieta neadecvata, alcoolul in exces, administrarea de medicamente sau agentii poluanti din mediul inconjurator.

Pentru a proteja ficatul de acesti factori si pentru detoxifierea sa, se recomanda anghinarea, care mareste secretia biliara, regleaza procesul de formare a colesterolului si reduce nivelul glicemiei. Aceasta este indicata in cazul unor afectiuni precum hepatita, litiaza biliara, colestaza si atonia vezicii biliare sau ciroza progresiva.

Extractul de armurariu regenereaza ficatul afectat de substantele toxice din organism, protejeaza impotriva efectelor utilizarii pe termen lung a medicamentelor, a abuzului de alcool, a chimioterapiei, a hepatitei virale sau a intoxicatiilor alimentare.

Silimarina impiedica distrugerea si intoxicarea celulelor sanatoase ale ficatului si ale rinichilor. Actiunea benefica a silimarinei este intensificata prin asocierea cu vitamina colina ce are un rol important in functionarea normala a ficatului.

L-ornitina - L-aspartat-ul protejeaza functia hepatica si reduce nivelul ureei din sange. Datorita participarii sale la reactiile metabolice importante care au loc la nivelul celulelor hepatice, ajuta la eliminarea reziduurilor metabolice din organism.


STIATI CA FICATUL:
  • Este cea mai mare glanda din organism si cantareste aproximativ 1,5 kg.
  • Secreta aproximativ 1,5 litri de bila zilnic.
  • Asigura 20% din functia de termoreglare a temperaturii corporale.
  • Are rol de echilibrare a cantitatii de sange din organism.
  • Influenteaza indirect emotiile si asigura echilibrul dintre minte si corp.
  • Are cea mai intensa activitate pe timpul noptii (in jurul orei 2 AM).

Foto: sanatate.cugetliber.ro


 

Astenia de primavara – remedii naturiste

 
Astenia de primavara – remedii naturiste
Desi este cald si frumos, nu prea aveti chef de nimic, va simtiti sleite de puteri si cam irascibile. „O fi din cauza asteniei de primavara?”, va intrebati si asteptati sa treaca. Nu este deloc o atitudine sanatoasa! Nu de alta, dar poate trece cu usurinta in depresie, de care sa va fie mult mai greu sa scapati.

Oboseala accentuata si somnolenta, cefalee si palpitatii, scaderea sau cresterea apetitului, irascibilitate, pasivitate si diminuarea capacitatii de concentrare nu sunt altceva decat manifestari ale asteniei de primavara.

Chiar daca nu este considerata o boala, toate acestea se constituie intr-un dezechilibru al organismului fizic, dar si psihic, un serios obstacol in calea unei treceri sanatoase de la anotimpul rece la cel cald.


Care sunt cauzele si urmarile asteniei?

Astenia de primavara poate fi cauzata de un aport insuficient de vitamine si minerale pe durata iernii, avand ca rezultat epuizarea celulelor, ceea ce face ca instalarea primaverii sa constituie o serioasa solicitare pentru organism, obligandu-l sa consume mai multa energie decat produce.

Alte cauze posibile sunt traiul sedentar si expunerea indelungata la lumina artificiala in decursul anotimpului rece, care face ca adaptarea organismului la trecerea catre un alt regim de temperatura, presiune atmosferica si intensitate a luminii sa nu fie deloc simpla.

Oricare ar fi cauza confruntarii cu astenia de primavara, aceasta nu are cum sa fie trecuta cu vederea. Altfel, ar atrage dupa sine instalarea depresiei ce poate dura si dupa disparitia „neplacerilor primaverii”, in unele cazuri necesitand tratament de specialitate.


Cum ne ajutam?

- Hraniti-va altfel. Consumati zilnic, fara exceptie, fructe si legume proaspete. Pe durata unei cure de doua, trei saptamani, ideal ar fi ca acestea sa reprezinte 80-90% din meniu. Nu ocoliti verdeturile de sezon, excelente mai ales in cazul celor care sufera de anemie. Salata, urzicile, spanacul, patrunjelul si mararul, papadia, ridichile, ceapa verde sunt de un real folos in astenie.
Hidratarea are si ea un rol important, contribuind la detoxificarea organismului, asa ca nu uitati sa beti doi litri de lichide pe zi.

- Luati suplimente nutritive. Daca va confruntati cu simptome severe ale asteniei de primavara, este posibil ca vitaminele pe care le asimileaza organismul din alimente sa nu fie suficiente, situatie in care sa aveti nevoie de suplimente nutritive. Inainte de a va hotari sa recurgeti la ajutorul lor, ar fi bine sa consultati medicul si sa faceti niste analize. Si nu uitati: suplimentele nu inlocuiesc o alimentatie variata, ci doar o completeaza.

- Odihniti-va. Evitati noptile nedormite si aveti grija sa va asigurati un somn odihnitor si suficient, de opt ore. Stiti ca in timpul somnului organismul isi reface fortele, dar, asta nu inseamna ca trebuie sa dormiti foarte mult - altfel, riscati sa va simtiti si mai obositi si sa va doriti ca somnul sa nu se mai sfarseasca. Pentru a avea un somn odihnitor, beti inainte de culcare un ceai sau lapte cald indulcit cu miere.

- Faceti miscare. Chiar daca nu va tenteaza defel sa alergati in zorii zilei, macar prin parc, daramite printre blocuri, nu va grabiti sa luati liftul, urcati si coborati scarile ori de cate ori aveti ocazia, mergeti cat mai mult pe jos - doar nu va mai impiedica nici nametii, nici zloata - obisnuiti-va sa faceti cate o plimbare de o jumatate de ora in fiecare seara.


Remedii naturiste:

- Bitter suedez. Se bea cate o jumatate de lingurita, diluata in ceai, inainte de fiecare masa. Tratamentul dureaza 2-4 saptamani. Este detoxifiant, stimulent si reglator digestiv, hepatic si renal, avand efect tonic asupra sistemului nervos.

- Polen. Se consuma cate doua linguri cu granule diluate intr-un pahar cu apa sau suc de fructe proaspat inainte de micul dejun. Actioneaza la nivel neuropsihic prin stimularea bunei dispozitii si cresterea capacitatilor intelectuale.

- Drojdie de bere. Una, doua lingurite de drojdie de bere proaspata, luata ca atare sau cu putina miere, completeaza deficitul de vitamine, contribuind la redobandirea formei fizice si psihice.

- Va recomandam sa cititi si alte remedii naturiste impotriva asteniei.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.argumentpress.ro


 

Ce este CrossFit?

 
Ce este CrossFit?
Ce este CrossFit? CrossFit are o istorie de peste 15 ani si a luat nastere in California. Fondatorul, Greg Glassman, fost gimnast olimpic, a ajuns la o formula ce implica combinarea in antrenamente a celor mai eficiente exercitii cu greutatea corpului, exercitii cu ridicare de greutati si tehnici olimpice, ce-si propune sa dezvolte si sa imbunatateasca toate cele zece aptitudini kinetice (rezistenta, forta, flexibilitatea, puterea, viteza, coordonarea, agilitatea, echilibrul, precizia).

CrossFit este un sistem de antrenament conceput sa promoveze atat conditia fizica locala, cat si cea generala. Sistemul combina o varietate foarte mare de exercitii, pentru a se adresa tuturor aspectelor care tin de conditia fizica si a aduce echilibru intregului corp.


In ce consta antrenamentul?

Cei care vor sa practice un astfel de antrenament trebuie sa aiba un minim de conditie fizica si dispunere la efort, CrossFit nefiind o disciplina dedicata incepatorilor in materie de fitness.

Practicarea CrossFitului implica alergat, ramat, sarituri sau urcatul pe franghie, ridicatul si mutatul de obiecte mari, inclusiv tarare de obiecte pe distante mari, exercitii de powerlifting si executarea de ridicari olimpice.

O parte a antrenamentului consta in folosirea de greutati la liber, inele de gimnastica, bare de tractiuni si o varietate mare de exercitii facute cu greutatea propriului corp.


Care sunt avantajele programului CrossFit?

Acest antrenament complex va ajuta sa va transformati corpul, sa slabiti si sa va imbunatatiti rezistenta. Exercitiile ajuta la cresterea eficientei sistemului respirator si cardiovascular, va da posibilitatea sa va demonstrati agilitatea si rezistenta, sa le imbunatatiti prin exercitii variate, motivante si interesante. Obtineti forta si tonifierea muschilor, flexibilitatea miscarilor, coordonare si viteza.


Unde facem CrossFit?

Exercitiile se pot face acasa, in aer liber sau la o sala de gimnastica. Programul cuprinde exercitii pentru persoane de toate varstele, care au conditii fizice diferite. De asemenea, antrenamentul poate fi special pentru sportivii profesionisti sau pentru cei care au nevoie de o conditie fizica mare.

Atentie! O persoana fara o pregatire fizica adecvata si fara cunostinte tehnice privind anumite procedee isi risca sanatatea daca se antreneaza intr-un astfel de sistem de crossfit!

Expert: Elvin Marinescu. Foto: fitnesspainfree.com


 

Cele mai bune ceaiuri pentru femei

 
Cele mai bune ceaiuri pentru femei
Fiecare european bea, in medie, circa 25 l de ceai pe an. Bine ar fi daca consumul ar creste, pentru ca ceaiul verde, ceaiul negru si ceaiul de plante sunt mult mai sanatoase decat cafeaua. Si sunt cele mai vechi „medicamente” din lume.

Ceaiul nu ne daruieste doar caldura si liniste interioara: planta medicinala - indiferent care - ajunsa in ceasca inseamna terapie. Numeroase studii arata ca asemenea ceaiuri vindeca la fel ca si medicamentele, doar cu putina rabdare.

Ceaiurile pe care vi le prezentam mai jos sunt recomandate in bolile specifice femeilor si au o eficienta maxima.


Cuprins articol:


1. Afectiuni ale vezicii

Nevoia permanenta de a urina, usturimea la urinat si durerile abdominale intepatoare sunt provocate, de cele mai multe ori, de bacteriile Escheria coli, aflate in intestin. Dar si statul pe ceva rece sau curentul pot inflama vezica.

Planta care ajuta. Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) - contine substante active dezinfectante si antibacteriene, mai ales la nivelul vezicii urinare. Taninurile plantei calmeaza iritatia. Dar: nu trebuie depasita doza de 10 g de frunze pe zi.

Cea mai buna reteta. Turnati o ceasca de apa clocotita peste 2 lingurite de strugurii-ursului, lasati sa se infuzeze 10 minute si beti cate o ceasca de ceai, de trei ori pe zi.

Atentie la... In caz de greata si voma, opriti imediat tratamentul. Si beti, pe langa ceai, 2-3 l de apa plata.

Mergeti la medic... daca problemele nu cedeaza in trei zile, daca aveti febra sau sange in urina.


2. Infectie insotita de febra

Fruntea va arde si va simtiti sleite de puteri. Temperatura ridicata inseamna peste 37,8° (se masoara in gura sau la subsuoara). Febra este o reactie de aparare a organismului la infectia cu agenti patogeni.

Planta care ajuta. Pirul (Agropyrum repens) - contine substantele vegetale care produce transpiratia, favorizand scaderea temperaturii si eliminarea toxinelor din corp.

Cea mai buna reteta. Se prepara un ceai din rizomi maruntiti, fierti intr-o cana de apa. Se beau zilnic 3-4 ceaiuri indulcite si caldute.

Atentie la... Dozele prea mari ar putea provoca, eventual, dureri de stomac.

Mergeti la medic... daca febra dureaza mai mult de doua zile si depaseste 40°.


3. Probleme menstruale

O femeie din cinci sufera din cauza ciclului menstrual neregulat, prea abundent sau insotit de dureri puternice. Cauza este - in primul rand - un dezechilibru hormonal, dar si stresul, alimentatia necorespunzatoare si lipsa de miscare.

Planta care ajuta. Coada-raculul (Potentilla anserina) contine taninuri si substante amare, care destind musculatura. Doza zilnica este de 4 g si nu trebuie depasita.

Cea mai buna reteta. Se oparesc 1-2 lingurite de planta cu 150 ml de apa clocotita, se strecoara ceaiul, dupa circa 10 minute - si se bea cate o ceasca, de 5 ori pe zi, inaintea meselor.

Atentie la... In cazuri foarte rare, se poate produce o iritatie stomacala dureroasa.

Mergeti la medic... daca durerile devin prea puternice si va tulbura viata de zi cu zi.


4. Nervozitate si inima stresata

Stresul, suprasolicitarea continua si spaimele pot provoca agitatie interioara, framantari, transpiratie repetata, lipsa de concentrare si probleme cardiace de natura nervoasa.

Planta care ajuta. Passiflora (Passiflora caerulea L) contine substante care au un efect calmant asupra sistemului nervos vegetativ si asupra inimii (in cazul nevrozei cardiace si al dereglarilor nervoase ale ritmului cardiac). Doza zilnica: intre 4-8 g.

Cea mai buna reteta. Se toarna 150 ml de apa fierbinte peste o lingurita de planta, se lasa sa se infuzeze 10 minute si se strecoara. Se beau zilnic 2-4 cesti de ceai. Sau se bea incet, cu inghitituri mici, o ceasca de ceai, cu 30 de minute inainte de culcare.

Atentie la... Cura de 6 saptamani este cea mai eficienta.

Mergeti la medic... daca nervozitatea se transforma intr-o stare de depresie, daca problemele cardiace sporesc la efort fizic si daca va simtiti fara putere.


5. Hipotensiune

Valori ale tensiunii arteriale situate sub 105/60 sunt considerate prea scazute si pot duce la ameteli, tulburari de vedere (stelute in fata ochilor), cand va ridicati brusc in picioare sau la o stare de oboseala.

Planta care ajuta. Rozmarinul - prin componentele sale largeste vasele, stimuland inima si circulatia sangvina. Doza zilnica recomandata: 4-6 g.

Cea mai buna reteta. Se opareste o lingurita de rozmarin cu o ceasca de apa, se lasa sa se infuzeze - cu capac - circa 5 minute si se strecoara. Se bea cate o ceasca de ceai dimineata si la pranz, de preferinta caldut.

Atentie la... Este mai bine sa nu beti ceaiul seara, pentru ca poate tulbura somnul.

Mergeti la medic... daca, in ciuda terapiei, sporesc ametelile si oboseala.


6. Probleme de somn

Unii stau treji ore in sir, altii se trezesc, in mod regulat, pe parcursul noptii - din diverse motive: griji, temeri, lumina si galagie sau, pur si simplu, salteaua prea tare sau prea moale.

Planta care ajuta. Valeriana - cu florile ei roz spre alb - contine peste 100 de substante calmante, cum ar fi acizii, rasinile sau alcaloizii. Doza maxima: 15 g pe zi.

Cea mai buna reteta. Se opareste o lingurita de radacina cu o ceasca de apa, se lasa sa se infuzeze 10 minute si se strecoara. Se bea cate o ceasca de ceai, de 1-3 ori pe zi, ultima cu o ora inainte de culcare. Foarte eficient este ceaiul preparat dintr-un amestec de valeriana, conuri de hamei, passiflora, menta si rozmarin.

Atentie la... Valeriana poate afecta capacitatea de reactie - importanta pentru conducatorii auto si pentru anumite meserii.

Mergeti la medic... daca dereglarile de somn dureaza mai mult de 3-4 saptamani.


7. Arsuri, dureri de stomac, greata

Bauturi precum cafeaua sau vinul alb, dar si mancarurile grase sau gazele produse in stomac, pot sa produca - pe stomacul gol - dureri convulsive in zona superioara a abdomenului, o senzatie de apasare sau arsuri.

Planta care ajuta. Menta, care stimuleaza producerea fierii si destinde musculatura tractului digestiv. Doza zilnica: 3-6 g.

Cea mai buna reteta. Se opareste o lingura cu varf de frunze uscate de menta cu 150 ml de apa clocotita, se infuzeaza - cu capac - circa 5 minute, se strecoara si se bea cate o ceasca de ceai cald (nu fierbinte), de trei ori pe zi.

Atentie la... Femeile care au pietre la vezica trebuie sa consulte inainte medicul. La persoanele sensibile, uleiurile eterice pot provoca, uneori, reactii alergice (de exemplu: eruptii cutanate, probleme respiratorii). Nu le este recomandat bebelusilor si copiilor mici.

Mergeti la medic... daca aveti dureri puternice, insotite de varsaturi si de febra.


8. Afectiuni ale venelor

Un mare numar de femei se plang, mai ales seara, de glezne umflate, de furnicaturi si de picioare grele, iar noaptea, de carcei. Cauza principala a acestor probleme o reprezinta slabirea tesutului conjunctiv (ereditara), favorizata de statul indelung in picioare sau pe scaun, supragreutatea, preparatele cu hormoni, constipatia cronica, ciorapii sau cizmele prea stramte si prea multa caldura (de exemplu: sauna, baile etc.).

Planta care ajuta. Hrisca - stimuleaza permeabilitatea venelor, le intareste peretii si le contracta. Nu se iau peste 5-6 g pe zi.

Cea mai buna reteta. Se fierb vreme de un minut 2 lingurite de hrisca in 150 ml de apa, se lasa sa stea ceaiul 10 minute si se beau - pe parcursul a 4-6 saptamani - cate 2-3 cesti pe zi.

Atentie la... La unele persoane, hrisca poate amplifica sensibilitatea la lumina.

Mergeti la medic... atunci cand va apar varice. Cu cat le tratati mai repede, cu-atat mai bine.


9. Constipatie

Prea putine lichide, lipsa de miscare si consumul redus de fibre, dar si medicamentele (mai ales calmantele) pot provoca aceasta boala, de care sufera - in mod regulat - milioane si milioane de femei din intreaga Europa.

Planta care ajuta. Frunzele de siminichie - produc efectul laxativ la circa 8-10 ore dupa ce au fost consumate.

Cea mai buna reteta. Se pune 1/2 lingurita de frunze intr-o ceasca de apa rece si se lasa 10 ore sa se patrunda. Se bea o ceasca inainte de culcare.

Atentie la... Folosirea pe durata lunga poate afecta cantitatea de apa si de electroliti din organism, ceea ce provoaca dereglari ale ritmului cardiac.

Mergeti la medic... daca nu aveti scaun inca 4-5 zile.


10. Probleme legate de menopauza

Modificarile hormonale duc la bufeuri, la transpiratie pe timpul noptii si la iritabilitate.

Planta care ajuta. Mielareaua (Vitex agnus castus) regularizeaza raportul dintre estrogeni si progesteron. Se iau maximum 6-7 g pe zi.

Cea mai buna reteta. Se oparesc 2 lingurite de planta cu o ceasca de apa clocotita, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 3 cesti de ceai pe zi.

Atentie la... Dupa sase saptamani, se face o pauza de 3-4 saptamani. Nu este recomandata femeilor cu cancer de san.

Mergeti la medic... daca simptomele se intetesc si devin suparatoare.

Autor: Rodica Demian. Bibliografie: AS verde, nr. 90, decembrie 2011.


 

Interventii chirurgicale (de cele mai multe ori) inutile

 
Interventii chirurgicale (de cele mai multe ori) inutile
Tot mai multe reviste de sanatate atrag atentia asupra grabei cu care unii chirurgi folosesc bisturiul. Multe operatii sunt inutile si nu fac decat sa inrautateasca starea bolnavului. Reperele pe care vi le oferim sunt selectate din presa americana.

Este o intrebare simpla, pe care, din pacate, pacientii o pun prea rar: „Ce se intampla, daca n-o fac? Daca nu fac aceasta operatie la uter, la coloana sau la articulatia genunchiului? Imi asum, intr-adevar, un mare risc refuzand-o? Sau calea spre vindecare ori macar spre ameliorare va fi poate ceva mai lunga si mai dificila, in schimb mai sigura si chiar cu rezultate mai bune in final, daca refuz bisturiul?”.

Sa fim cinstiti: sistemul de sanatate nu poarta intreaga raspundere pentru faptul ca numarul de interventii chirurgicale inregistreaza o tendinta continua ascendenta, in ultima instanta, noi insine decidem daca acceptam sau nu solutia radicala numita „cutit”.

Excedati de dureri si dornici sa revenim la sanatatea pierduta, cat se poate de repede, inclinam prea lesne sa credem ca medicii ne pot rezolva problema cu bisturiul, cat ai clipi. Ignoram riscurile suplimentare pe care le presupune, de fapt, orice operatie - inflamatii, deformari, incidente legate de anestezia generala, cicatrizari vicioase ori infectarea cu germeni spitalicesti.

Pur si simplu, speram ca nu noi vom avea aceasta nesansa. Dar vrand-nevrand, ea apare mereu. La numeroase operatii, rata obisnuita a complicatiilor atinge - si uneori depaseste - limita de 5%. N-ar trebui sa uitam ca organismul dispune de un minunat potential de autovindecare: o serie intreaga de boli si leziuni pot fi „reparate” de el in timp, fara niciun ajutor din partea noastra.

In alte cazuri, e nevoie sa-l sprijinim si noi putin, de exemplu, cu un program de sport si relaxare. Exista studii ce demonstreaza negru pe alb ca abia sedintele de psihoterapie si antrenamentul specific in faza postoperatorie asigura acea reusita a vindecarii pe care bolnavul o asteptase de la interventia chirurgicala. Si atunci, de ce a mai fost ea necesara?

In prezent, medicii insisi trag un semnal de alarma, considerand ca elanul chirurgical al unor colegi de breasla este de-a dreptul primejdios. Ei sfatuiesc pacientii sa-si procure o copie dupa rezultatele investigatiilor care li s-au efectuat si sa mearga cu ea la un alt specialist, pentru a cere o a doua opinie. Iar in discutia cu el, sa nu omita intrebarea esentiala: „Ce se intampla, daca nu ma operez?”.

In continuare, vom sublinia cateva dintre operatiile cele mai uzuale, cu argumentele pro si contra, inclusiv metodele alternative de vindecare.


Cuprins articol:


Operatia de hernie de disc

Numarul de operatii. Comparativ cu anul 2004, cifra cazurilor rezolvate chirurgical a crescut in Europa cu peste 40%.

Cate au fost inutile? 80%, dupa estimarile Caselor de asigurari.

Interventia. Hernia de disc consta in iesirea nucleului cartilaginos al discului intervertebral din invelisul fibros al acestuia. In consecinta, el exercita o presiune asupra maduvei spinarii sau a unor nervi spinali, putand afecta, in special, nervul sciatic. Se pot declansa dureri puternice, radiante. Operatia are drept scop indepartarea acestei parti deplasate a discului intervertebral.

Riscuri. Adesea, neplacerile persista si dupa interventia chirurgicala sau revin ulterior. Printre celelalte riscuri posibile se numara infectiile, formarea unor cicatrice exagerat de mari, instabilitatea sau rigidizarea coloanei. Aproximativ jumatate din pacienti se declara nemultumiti de rezultatul operatiei.

Metode alternative. Cea mai simpla si mai sigura terapie alternativa o reprezinta miscarea. In majoritatea cazurilor, hernia de disc se poate trata cu un program riguros de gimnastica medicala si cu o terapie pentru combaterea durerii, urmata timp de cateva saptamani. De regula, durerile dispar astfel, chiar si la herniile mari. De altfel, in ciuda operatiilor, durerile revin in lipsa unui antrenament adecvat.


Operatia de hallux valgus (monturi)

Numarul de operatii. Media europeana este de peste 700.000 pe an.

Cate au fost inutile? Mare parte din ele, indeosebi atunci cand halucele (degetul mare de la picior) este operat din motive pur estetice. Si cand n-au fost epuizate toate celelalte posibilitati de tratament.

Interventia. Degetul rasucit si deviat este readus in pozitia corecta prin detasarea osului la nivelul metatarsului si reasezarea lui in unghi drept.

Riscuri. Pacientii care recurg la operatie trec, adesea, printr-o lunga si foarte neplacuta perioada de recuperare, pana cand isi vor putea folosi din nou piciorul in mod normal.

Metode alternative. Aparitia unui hallux valgus se explica in parte printr-o predispozitie, insa la femei ea este deseori determinata de pantofii stramti si tocurile prea inalte. De aceea, este eficienta mai ales terapia aplicata in stadiul incipient, cu talonete, incaltaminte speciala si gimnastica. Astfel, devierea degetului este impiedicata sa progreseze. De asemenea, sa umblam desculti, cat mai des posibil.


Operatia de tiroida

Numarul de operatii. Media europeana este in jur de 600.000 intr-un an (2008).

Cate au fost inutile? Foarte multe. Din 10.000 de noduli tiroidieni, doar trei sunt efectiv maligni (carcinom tiroidian). O comparatie a cifrelor pe plan mondial ne arata ca, in unele tari europene, chirurgii sunt mai grabiti decat in altele. De exemplu, in Germania, raportul este de o operatie de tiroida la 750 de locuitori, pe cand in Marea Britanie - una la 6000.

Interventia. Cand se constata prezenta unor noduli in tesutul tiroidian, o asa-numita disfunctie autoimuna, cum ar fi hipertiroidia (care face ca secretia hormonala sa nu mai corespunda nevoilor reale ale organismului) sau o marire de volum a tiroidei, aceasta este extirpata partial ori total.

Riscuri. Pot fi lezati nervii corzilor vocale, ceea ce provoaca o raguseala de multe ori temporara, dar in unele cazuri definitiva. Un alt risc este si acela de a perturba functionarea glandelor paratiroide. Rezulta un deficit de calciu, care va trebui ulterior compensat cu medicamente. De asemenea, in urma unei astfel de operatii, pacientii sunt in general obligati sa-si administreze hormoni tiroidieni sub forma de tablete.

Metode alternative. Eventualele modificari ale tiroidei ar trebui examinate cu ajutorul unei ecografii. Un nodul inofensiv nu necesita neaparat o operatie, ci doar un control periodic. Se poate face si o punctie cu un ac fin, pentru a preleva o proba de tesut. Asa se exclude - fara operatie - posibilitatea ca nodului sa se fi malignizat. Unele afectiuni ale tiroidei, ca si anumite forme de cancer, pot fi tratate nechirurgical, cu iod radioactiv, o terapie cu efecte secundare reduse. Iar cauza cea mai frecventa a faptului ca la multe persoane tiroida isi mareste volumul, formeaza noduli sau nu mai functioneaza corect, este aportul insuficient de iod. Cine mananca des peste oceanic si intrebuinteaza sare iodata poate preveni modificarile glandei.


Cezariana

Numarul de operatii. Media europeana, aproape 1.000.000 in cursul unui an (2009), aceasta insemnand fiecare a treia nastere. In ultimele doua decenii, cifra s-a dublat.

Cate au fost inutile? Probabil, cam jumatate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca numai in maximum 15% din nasteri cezariana reprezinta, intr-adevar, o necesitate medicala.

Interventia. Cand placenta acopera orificiul uterin, mama nu poate expulza copilul, asa incat acesta trebuie scos prin deschiderea abdomenului. Si in situatii de forta majora, cum ar fi privarea de oxigen a copilului in timpul nasterii, cezariana devine inevitabila si urgenta, pentru a asigura sanatatea noului nascut.

Riscuri. Dezavantajele acestei operatii sunt multiple. Dupa cum reiese dintr-un studiu al OMS, ea se soldeaza de sase ori mai frecvent cu complicatii, comparativ cu o nastere normala.

Metode alternative. Unul din motivele des invocate de gravidele care solicita o cezariana este teama de durerile nasterii. Dar oare cezariana scuteste cu adevarat femeile de dureri? Fireste, interventia se face sub narcoza, insa dupa aceea, pacientele sunt surprinse de intinderea si intensitatea suferintelor pe care le au de indurat. Si, cu toate ca auzim afirmandu-se contrariul, cezariana nu ofera protectie nici impotriva incontinentei urinare, ce ar putea sa apara mai tarziu, dupa cum ne informeaza un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Birmingham, Anglia.


Indepartarea uterului (histerectomia)

Numarul de operatii. Media europeana este de aproximativ 750.000 pe an.

Cate au fost inutile? Peste 80% dintre histerectomii se fac in urma unor investigatii ce indica modificari benigne ale tesutului. Ele ar putea fi evitate.

Interventia. Daca s-a diagnosticat un cancer uterin, organul trebuie aproape intotdeauna indepartat, de regula impreuna cu ovarele. Eventual poate da rezultate, ca alternativa, roentgenterapia. Si hemoragiile ce pun in pericol viata pacientei sau inflamatiile severe fac necesara operatia.

Riscuri. Studiile ne informeaza ca histerectomiile efectuate pe baza unor modificari benigne conduc la complicatii in 6,8% din cazuri. In acelasi timp, interventia mareste cu pana la 25% riscul afectiunilor cardiovasculare si al accidentelor vasculare cerebrale. Numeroase femei se lupta luni de zile dupa operatie cu neplaceri de o gravitate considerabila, ca starile de epuizare sau ameteli.

Metode alternative. In cazul unor formatiuni benigne (fibroame) exista alternative eficiente, ca obliterarea sau extirparea fibroamelor.

Autor: Gilda Fildan. Bibliografie: As verde, nr. 90, decembrie 2011. Foto: amfms.ro


 

Hepatohelp ajuta ficatul sa ramana sanatos

 
Hepatohelp ajuta ficatul sa ramana sanatos
Stresul, oboseala, alcoolul, dieta nesanatoasa, noptile pierdute, toate isi pun amprenta asupra sanatatii ficatului nostru. Dar integritatea functiilor hepatice este esentiala pentru calitatea vietii noastre.

Hepatohelp este o combinatie unica de elemente structurale esentiale pentru functionarea normala a ficatului: colina, fosfolipide esentiale, vitamine (B1, B2, niacina, B6, B12, E).

Asigurarea dozelor necesare de colina prin alimentatie si suplimente alimentare este extrem de importanta, in special in timpul perioadelor de stres acut ce poate afecta functia hepatica.

Fosfolipidele contribuie la mentinerea integritatii hepatocitelor in urma efectului toxic al factorilor zilnici (consumul de alcool, poluarea, fumatul, aditivii alimentari, stresul fizic si nervos, etc.).

Fosfolipidele influenteaza in mod pozitiv functiile celulare dependente de membrana si au efect antioxidant, antiinflamator, antifibrozant, de regenerare, reparatie membranara si de protectie, precum si efectele de reglare a lipidelor la cei cu intoxicatie cu substante chimice sau medicamente.

Conform datelor clinice, tratamentul cu fosfolipide a avut efecte pozitive asupra integritatii hepatocitelor la pacientii cu steatoza hepatica (ficat gras) indusa de consumul de alcool.

Niacina, vitamina B12 si vitamina B6 contribuie la reducerea oboselii si slabiciunii. Vitamina E contribuie la protejarea celulara impotriva stresului oxidativ.

Hepatohelp ajuta ficatul sa ramana sanatos in ciuda agresiunilor zilnice precum oboseala, fumat, alcool sau medicamente.

Se administreaza 1 capsula moale/zi, minim 6 luni.


 

H-Cerutin: in sprijinul circulatiei periferice

 
H-Cerutin: in sprijinul circulatiei periferice
Desi mai rar mentionata in literatura medicala, vitamina P (numita si rutina sau citrina) este un compus fenolic obtinut din seva unor plante raspandite in zonele de litoral ale Mediteranei si Pacificului. Face parte din clasa bioflavonoidelor, substante cu mare importanta in intarirea peretilor vaselor capilare.

Rutinul se gaseste in special in fructe si legume cu coaja groasa si lucioasa: citrice, prune, macese, coacaze, ardei grasi. Aportul alimentar insuficient duce la carente ce se manifesta prin slabiciune generala, dureri in membrele inferioare la mers si hemoragii cutanate.


Durerile de picioare

Acestea sunt accentuate de numarul mare de ore petrecute la birou, in masina sau stand in picioare, de greutatea corporala crescuta. Cel mai frecvent, sunt insotite de senzatie de greutate, arsuri la nivelul gambelor, umflarea picioarelor, fenomene mai accentuate spre seara si diminuate dimineata sau dupa repaus in pat. Cauza acestor simptome este insuficienta venoasa (favorizata de obezitate, sedentarism, factori genetici), care netratata la timp, duce la aparitia varicelor.


Remediul la indemana

In H-Cerutin, rutinul este asociat cu vitamina C, cu care actioneaza sinergic si ii potenteaza rolul antioxidant. Alt ingredient important din H-Cerutin este hesperidina, o flavanona regasita, de asemenea, in citrice. Efectul sau este de permeabilizare a peretilor vaselor sangvine si de restabilire a tonusului acestora. Hesperidina reda functionalitatea si elasticitatea venelor.

H-Cerutin este util persoanelor care resimt neplaceri determinate de functionarea defectuoasa a sistemului venos periferic. Are efecte benefice pentru peretii vasculari, redandu-le elasticitatea si functionalitatea. Functioneaza excelent si ca adjuvant pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA) si detoxifierea hepatica.


 

Cum recunosti autismul?

 
Cum recunosti autismul?
Autismul, o afectiune ce inspaimanta inimile parintilor are o crestere alarmanta in intreaga lume. Statisticile spun ca unul din o suta de copii este afectat de autism, incidenta fiind mai ridicata la baieti decat la fete.

Manifestarile unui copil autist sunt puse pe seama unor disfunctii ale sistemului nervos central, multi considerand ca se mosteneste genetic, desi atat cauzele, cat si metodele complete de vindecare nu se cunosc nici pana in acest moment.


Indicii de autism la bebelusi

In cazul copiilor afectati de autism, primele simptomele pot fi observate inca din primul an de viata sau in jurul varstei de doi-trei ani. Cu cat sunt mai repede observate, cu atat este mai mare beneficiul copilului.

In primul an de viata, un semnal de alarma este lipsa ganguritului sau lipsa atentiei acordata parintilor, in special mamei. Bebelusul se poarta ca si cand aceasta nici nu ar exista, neacordandu-i niciun fel de atentie atunci cand aceasta intra sau iese din camera, lucru care nu ar trece neobservat pentru un alt copil.


Neputinta copilului de a se exprima

Cand mai creste, in cazul copilului cu autism se schimba ceva in comportamentul acestuia. Parintii vor observa manifestari repetitive, autosimulari, lucruri fixe si clisee pe care copilul le face, desi pana atunci a avut o dezvoltare normala.

Copilul cu autism nu pronunta niciun cuvant cu sens sau nu poate formula propozitii din doua-trei cuvinte, insa repeta la nesfarsit sunete, cuvinte, reclame, incepe sa aiba deficiente de comunicare si socializare, nu isi exprima bucuria, nu are interes pentru ce se intampla in jurul lui, nu raspunde la propriul nume, nu doreste sa fie mangaiat, nu se uita cand i se arata ceva, nu plange cand se loveste, nu zambeste si nu priveste in ochii adultilor, nu interactioneaza cu alti copii.

Prefera obiectele in locul jucariilor, se ataseaza de acestea, preferandu-le mereu pe aceleasi si incadrandu-se intr-un anumit tipar al jocului, preferand stereotipiile. Pare „in lumea lui”, se teme de schimbare, iar activitatile sunt limitate. Afectiunea dureaza toata viata, nu dispare complet.


Specialistii recomanda copiilor afectati terapia ABA (Applied Behavior Analysis) si se pune accent pe introducerea copilului intr-un program de terapie intensiva inainte de a implini trei ani, pentru ca micutul sa-si creasca sansele de recuperare si de formare a abilitatilor sociale.

Cercetarile indica faptul ca aproximativ jumatate din copiii inclusi in programe intensive de la varste fragede ajung independenti si fac progrese remarcabile, adaptandu-se in societate, iar comportamentul autist devenind foarte putin vizibil.

Expert: Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie Klinica Doamna Ghica. Foto: www.descopera.ro


 

Quinoa – minune pentru sanatate

 
Quinoa – minune pentru sanatate
Quinoa este o cereala originara din America de Sud, intalnita tot mai des in dietele sanatoase si care contine toti aminoacizii esentiali.

Quinoa este o proteina completa, dar este mai usor de digerat decat proteina din carne si are un continut infinit mai scazut de grasime decat cele mai multe tipuri de carne.


Quinoa – beneficii

Quinoa este un superaliment, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.

Semintele de quinoa sunt de mai multe culori – rosu, negru, alb sau auriu, ultimele doua tipuri fiind cel mai des intalnite prin magazine. Reprezinta o sursa bogata de mangan, magneziu, fier, cupru si fosfor.

Quinoa este bogata in grasimi esentiale, vitamine si minerale (calciu, complexul de vitamine B si vitamina E).

Este bogata in proteine gratie celor noua aminoacizi pe care ii contine, este o sursa excelenta de riboflavina, nu contine gluten (ceea ce o face deosebit de recomandabila celor cu intoleranta la gluten), contine elemente ce genereaza alcalinitate in organism, se digera usor si nutrientii sai sunt usor absorbiti.


Quinoa – cum o gatim?

Asa cum preparati orezul, puteti prepara si quinoa. Cu deosebirea ca inainte de fierbere trebuie tinuta in apa circa cinci minute. Asadar, aceasta necesita fierbere apoi se poate folosi in combinatie cu legume proaspete sau fierte. Pentru un plus de energie intreaga zi, o puteti consuma la micul dejun alaturi de fructe uscate si seminte.

Este excelenta in salate de tot felul, le confera consistenta si satietate. Reteta propusa de Dr. Gillian Mc Keith, nutritionist: ingrediente – doua cani de apa, o cana de boabe de quinoa, un varf de cutit de praf de bulion. Se fierbe compozitia apoi se lasa la foc mic aproximativ sapte minute. Se stinge focul si se asteapta 15 minute inainte de a fi consumata.


Salata multiaroma

Ingrediente: 2 cani suc de portocale, o cana de quinoa, un praf de sare, o rosie, un castravete mic, jumatate de legatura de patrunjel, un pumn de caju sau alune prajite, 2 cepe verzi.

Mod de preparare: Quinoa se fierbe in sucul de portocale, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu rosia si castravetele taiati cubulete, patrunjelul si ceapa verde tocate, se presara alunele pe deasupra si se serveste cu pofta!


Date nutritionale despre Quinoa (100 g)

Calorii – 368 kcal
Carbohidrati – 64 g
Amidon – 52 g
Fibre – 7 g
Mangan – 7 g
Grasimi – 6 g
Proteine – 14 g
Fier – 4.6 mg (37%)
Magneziu – 197 mg (53%)
Fosfor – 457 mg (65%)
Zinc 3.1 mg – 64 g

Foto: www.flanderstoday.eu


 

Astmul alergic – care sunt indiciile si cum ma ajut?

 
Astmul alergic – care sunt indiciile si cum ma ajut?
Primavara, cand expunerea la schimbari de temperatura, polen si vant este mai mare, poate fi pentru foarte multi astmatici un calvar. Verdictul il dau datele statistice: peste 50% din cazurile de astm au o cauza alergica.

Astmul este o boala respiratorie cronica cauzata de inflamarea mucoasei ce imbraca partea interioara a bronhiilor plamanilor si dureaza toata viata.

Astmul alergic insa este o forma de astm episodica, una dintre manifestarile alergiei de tip sever si se declanseaza doar primavara, de multe ori la contactul cu polenul din atmosfera si toamna.


Care sunt indiciile astmului alergic?

Primele indicii ale astmului alergic, inaintea manifestarii simptomelor, constau in indigestie, constipatie sau diaree, tractul gastrointestinal fiind cel dintai afectat de contactul cu alergenul. Le urmeaza, la scurt timp si principalele simptome: respiratie sacadata si incapacitatea de a respira, stranut si tuse severa, dureri toracice.

Atacurile de astm alergic se manifesta mai ales dimineata devreme, cand cel suferind se trezeste brusc din somn, cuprins de panica. Nevoia acuta de aer si senzatia ca nu poate respira dau nastere dorintei de a iesi grabnic afara, aerul din camera parand irespirabil. Criza poate dura de la cateva ore la cateva zile.


Cum ne ajutam?

Cel mai bine ar fi sa depistati alergenul provocator al neplacerilor si sa evitati contactul cu acesta. Apoi, exista tot felul de pastile, picaturi si injectii pentru calmarea crizelor de astm. Cele mai indicate sunt insa spray-urile.

Marele lor avantaj: lipsa de toxicitate (faptul ca ar crea dependenta este, dupa cum sustin medicii, un mit). Pe langa acestea, de mare ajutor ar fi respectarea catorva masuri simple:
  • nu folositi odorizante de camera si detergenti cu miros puternic;
  • nu aduceti in casa flori cu mult polen sau miros puternic, precum crinii si tuberozele;
  • nu lasati fereastra deschisa, mai ales dupa ora pranzului si nici nu iesiti la plimbare in aceste ore ale zilei, cand cantitatea de polen din atmosfera este mai mare;
  • feriti-va pe cat posibil sa stati prea mult pe afara in zilele umede si reci!
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.


 

Dragostea! Intrebari si raspunsuri

 
Dragostea! Intrebari si raspunsuri
Dr. Albert Ellis este un psiholog de reputatie internationala. Cartile lui, dedicate problemelor cuplului - dragoste, gelozie, fidelitate, raspunderi familiale, sex - au devenit bestseller, fiind traduse in toate limbile de circulatie internationala.

Dar cea mai populara in Europa este „Dictionarul femeii inteligente”, tiparita in zece editii, intr-un tiraj de 6 milioane de exemplare. Alcatuita pe baza a zeci de mii de scrisori, poposite de-a lungul anilor pe masa celebrului psihoterapeut, cartea este un veritabil indreptar de viata sentimentala, de mare ajutor mai ales pentru adolescenti.

Uimit de faptul ca problemele generatiei tinere sunt aceleasi in toata lumea, dr. Albert Ellis a alcatuit un chestionar despre dragoste, cu zece intrebari si zece raspunsuri esentiale, care este valabil pentru toate adolescentele de pe pamant.


Cum isi da seama o adolescenta daca este coapta pentru o relatie sexuala cu un barbat?

Un individ este copt sa porneasca o activitate, atunci cand se simte in stare sa preia toate urmarile ei. Nu exista o lege imuabila a succesului. Rezultatul unei actiuni poate fi bun sau rau. Cand in cauza se afla o fata virgina, care vrea sa-si inceapa viata sexuala, ea este apta s-o faca doar atunci cand se afla in deplina cunostinta de cauza ca dintr-o asemenea legatura poate sa iasa si ceva rau.

Exista iubiti care dupa o noapte de dragoste isi iau la revedere prin sarutari, pentru ca dupa ce au iesit afara, pe usa, sa dispara definitiv. Asemenea situatii fac parte dintr-o relatie sexuala si ele trebuie constientizate, inainte de a se intampla.

A fi copt inseamna a avea o imagine obiectiva asupra sexualitatii - nici prea idilica, nici pesimista, astfel ca un esec sa nu devina un dezastru, ci dimpotriva, sa fie acceptat ca normal. Actul sexual nu trebuie absolutizat. El este o experienta ca oricare alta, cu suisuri si coborasuri, pe care trebuie s-o parcurgi constient.


Cati iubiti trebuie sa aiba o fata, inainte de a se casatori? Dupa cate experiente sexuale este in stare sa aleaga barbatul potrivit?

Asta depinde de cat de disponibila sentimental este fata in cauza. Dupa parerea mea, este bine sa existe cateva experiente sexuale inainte de maritis. In niciun caz, nu transformati in sot primul barbat cu care va culcati. Actul sexual nu este o fatalitate. El este drumul care va duce catre un barbat potrivit. Casatoria trebuie sa fie o selectie.


Cum trebuie sa se comporte o fata care este foarte indragostita? Sa reactioneze senzorial si sa se culce cu baiatul (barbatul) care ii place sau sa respecte conventiile impuse de familie si sa astepte cu calm mersul evenimentelor?

Sa-si urmeze intotdeauna convingerile proprii si intuitiile. Altfel, se ajunge la incordare si la countdown in viata de familie de mai tarziu. Chiar si atunci cand mediul exercita o mare presiune asupra ei, sa refuze rolul de „fata ca lumea” si sa faca ceea ce-i dicteaza constiinta si simturile. Fericirea este o problema strict individuala si nu poate fi prescrisa de mediul social.


Fata care are un prieten, dar simte ca nu este omul potrivit pentru ea, sa-l paraseasca sau sa-l pastreze pana cand va gasi ceva mai bun?

Depinde de imprejurari. Intr-un oras mare, cum e New York sau Los Angeles, sansa de a schimba partenerul e mult mai mare decat intr-un orasel de provincie, unde toti ii cunosc pe toti. Important este ca fata in cauza sa nu-si pacaleasca partenerul, ci sa-i marturiseasca deschis care e temperatura sentimentelor ei. Tradarile bruste pot duce la certuri si violente fizice.


E bine ca o fata sa se casatoreasca dupa, sau inainte de a-si fi incheiat formarea profesionala?

In niciun caz o fata nu trebuie sa se marite inainte de a-si fi incheiat studiile (indiferent de gradul lor) si de a fi independenta din punct de vedere profesional. Dependenta materiala creeaza in familie subordonari si modificari de comportament. Independenta profesionala faciliteaza alegerea: in balanta nu mai atarna avantajele materiale ale viitorului sot, ci interiorul sau (felul sau de a fi).


Cand o fata vrea sa se marite, cum isi poate da seama daca a gasit sau nu partenerul ideal?

Eu sfatuiesc toate cuplurile care ma consulta sa traiasca ca sot si sotie cel putin un an inainte de a se casatori. Acesta e drumul cel mai sigur pentru a evita greselile mari in alegerea partenerului. Sigur, bine ar fi ca acest an de proba sa fie parcurs cu aprobarea familiei, ceea ce se intampla, din pacate, extrem de rar, parintii amenintand adesea in asemenea cazuri cu dezmostenirea sau aruncatul afara din casa, pe trotuar.

Daca lucrul acesta devine prea complicat, coabitarea ar trebui sa se produca macar la finalurile de saptamana: numai fata in fata cu realitatea conjugala, cei doi iubiti vor afla ceea ce ii desparte ori ii apropie. E o mare greseala sa te mariti cu un om caruia ii cunosti numai fata de duminica si nu si pe aceea de zi cu zi.


Care este rolul fidelitatii in viata cuplului? Mai exista astazi asa ceva? Pentru a ajunge la o legatura sentimentala puternica, e nevoie sa-i fii celuilalt credincios?

Valoarea fidelitatii e diferita in functie de individ. Exista perechi legate indestructibil de realitatea fidelitatii si unde tradarea provoaca suferinte teribile si rupturi - in acest caz, e normal ca partenerii sa-si fie unul altuia credinciosi.

Dar exista si multi libertini, femei sau barbati care au o legatura esentiala cu un sot sau un prieten, si alte legaturi laterale, create in functie de imprejurari si necesitati. In cazul lor, fidelitatea este egocentrica, castig de cauza au simturile, nu crezul moral.


Exista metode prin care o fata isi poate infrana gelozia?

Exista doua tipuri de gelozie: una creata de situatia profesionala superioara a partenerului si care il impinge pe gelos in umbra, cealalta creata de o imaginatie erotica prea bogata, care transforma toate femeile care vin in contact cu barbatul iubit in rivale. In primul caz, gelozia dispare cu timpul, in cel de al doilea caz, ea se accentueaza prin vreme si devine „un caz”.

Leacul ei este luciditatea. Capacitatea de a-ti pune intr-o zi intrebarea: oare eu nu reprezint nimic, de mi-e teama de toate femeile din preajma lui? Cine-si poate constientiza valoarea si raspunde la intrebare se vindeca pentru totdeauna de gelozie. Reevaluarea de sine e singurul leac.


Cum poate sa actioneze o fata impotriva geloziei iubitului ei?

Raspunsul e acelasi ca la intrebarea de mai sus. Prietenul sufera de un complex de inferioritate. Fata trebuie sa-l ajute sa-si redobandeasca increderea in sine, ajutandu-l sa-si reevalueze virtutile. Sa-l faca sa se intrebe de ce se considera sub nivelul celor de care se simte amenintat.


Cand o fata si-a gasit un prieten sau un sot, e bine sa-si paraseasca modul de viata pe care l-a avut pana atunci, pentru a-l urma pe acela al partenerului, sau nu?

E un nonsens. De ce ar trebui sa renunte? Dimpotriva, cu cat viata ei personala e mai bogata, cu atat devine mai interesanta pentru iubitul ei. In afara unor preocupari comune liber-consimtite, fiecare membru al cuplului are dreptul la viata lui. Intr-o casatorie moderna, traiesc oameni cu pregatire egala si care trebuie sa tina seama unul de libertatile celuilalt. In fond, sunt libertati care le intregesc personalitatea si nu produc niciun rau.

Bibliografie: AS verde, nr. 83, 2011. Foto: www.doxologia.ro