Astenia de primavara – remedii naturiste
- Diete -
Chiar daca nu este considerata o boala, toate acestea se constituie intr-un dezechilibru al organismului fizic, dar si psihic, un serios obstacol in calea unei treceri sanatoase de la anotimpul rece la cel cald.
Care sunt cauzele si urmarile asteniei?
Astenia de primavara poate fi cauzata de un aport insuficient de vitamine si minerale pe durata iernii, avand ca rezultat epuizarea celulelor, ceea ce face ca instalarea primaverii sa constituie o serioasa solicitare pentru organism, obligandu-l sa consume mai multa energie decat produce.
Alte cauze posibile sunt traiul sedentar si expunerea indelungata la lumina artificiala in decursul anotimpului rece, care face ca adaptarea organismului la trecerea catre un alt regim de temperatura, presiune atmosferica si intensitate a luminii sa nu fie deloc simpla.
Oricare ar fi cauza confruntarii cu astenia de primavara, aceasta nu are cum sa fie trecuta cu vederea. Altfel, ar atrage dupa sine instalarea depresiei ce poate dura si dupa disparitia „neplacerilor primaverii”, in unele cazuri necesitand tratament de specialitate.
Cum ne ajutam?
- Hraniti-va altfel. Consumati zilnic, fara exceptie, fructe si legume proaspete. Pe durata unei cure de doua, trei saptamani, ideal ar fi ca acestea sa reprezinte 80-90% din meniu. Nu ocoliti verdeturile de sezon, excelente mai ales in cazul celor care sufera de anemie. Salata, urzicile, spanacul, patrunjelul si mararul, papadia, ridichile, ceapa verde sunt de un real folos in astenie.
Hidratarea are si ea un rol important, contribuind la detoxificarea organismului, asa ca nu uitati sa beti doi litri de lichide pe zi.
- Luati suplimente nutritive. Daca va confruntati cu simptome severe ale asteniei de primavara, este posibil ca vitaminele pe care le asimileaza organismul din alimente sa nu fie suficiente, situatie in care sa aveti nevoie de suplimente nutritive. Inainte de a va hotari sa recurgeti la ajutorul lor, ar fi bine sa consultati medicul si sa faceti niste analize. Si nu uitati: suplimentele nu inlocuiesc o alimentatie variata, ci doar o completeaza.
- Odihniti-va. Evitati noptile nedormite si aveti grija sa va asigurati un somn odihnitor si suficient, de opt ore. Stiti ca in timpul somnului organismul isi reface fortele, dar, asta nu inseamna ca trebuie sa dormiti foarte mult - altfel, riscati sa va simtiti si mai obositi si sa va doriti ca somnul sa nu se mai sfarseasca. Pentru a avea un somn odihnitor, beti inainte de culcare un ceai sau lapte cald indulcit cu miere.
- Faceti miscare. Chiar daca nu va tenteaza defel sa alergati in zorii zilei, macar prin parc, daramite printre blocuri, nu va grabiti sa luati liftul, urcati si coborati scarile ori de cate ori aveti ocazia, mergeti cat mai mult pe jos - doar nu va mai impiedica nici nametii, nici zloata - obisnuiti-va sa faceti cate o plimbare de o jumatate de ora in fiecare seara.
Remedii naturiste:
- Bitter suedez. Se bea cate o jumatate de lingurita, diluata in ceai, inainte de fiecare masa. Tratamentul dureaza 2-4 saptamani. Este detoxifiant, stimulent si reglator digestiv, hepatic si renal, avand efect tonic asupra sistemului nervos.
- Polen. Se consuma cate doua linguri cu granule diluate intr-un pahar cu apa sau suc de fructe proaspat inainte de micul dejun. Actioneaza la nivel neuropsihic prin stimularea bunei dispozitii si cresterea capacitatilor intelectuale.
- Drojdie de bere. Una, doua lingurite de drojdie de bere proaspata, luata ca atare sau cu putina miere, completeaza deficitul de vitamine, contribuind la redobandirea formei fizice si psihice.
- Va recomandam sa cititi si alte remedii naturiste impotriva asteniei.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.argumentpress.ro