Ce este benefic pentru ficat?
- Boli digestive -
Ce putem face?
De asemenea, organismul poate fi afectat de dietele alimentare nesanatoase ce contin mancaruri bogate in grasimi, sare in exces, dulciuri, dar si cafea sau condimente puternice (piper, otet, mustar).
Ce este benefic pentru ficat?
Pentru mentinerea unui ficat sanatos, se recomanda mesele regulate si consumarea a 2-3 gustari in timpul zilei, intre mese. De asemenea, este indicata inlocuirea preparatelor prajite cu alimente fierte, inabusite sau coapte, fara grasimi.
Pentru detoxifierea ficatului si pentru imbunatatirea functionarii si regenerarii sale, sunt benefice ceaiurile din extracte de plante. In cazul multor afectiuni hepatice se dovedesc a fi eficiente preparatele pe baza de seminte de armurariu, care au dubla actiune - profilactica si terapeutica. Acestea se pot administra persoanelor care sufera de ciroza, hepatita, ficat gras sau post icter, insa pot fi utilizate si de femeile insarcinate sau care alapteaza.
O lingurita pe zi de seminte de armurariu macinate contribuie la functionarea optima a ficatului. Alte plante cu rol benefic pentru sanatatea ficatului sunt: ghimbirul, lemnul dulce, anghinarea si galbenelele, aceeasi actiune eficienta avand si: cimbrul, maghiranul, chimenul, menta, oregano, ienuparul.
Ce substante protejeaza ficatul?
Ficatul uman este zilnic expus la factori de risc precum supraalimentarea, dieta neadecvata, alcoolul in exces, administrarea de medicamente sau agentii poluanti din mediul inconjurator.
Pentru a proteja ficatul de acesti factori si pentru detoxifierea sa, se recomanda anghinarea, care mareste secretia biliara, regleaza procesul de formare a colesterolului si reduce nivelul glicemiei. Aceasta este indicata in cazul unor afectiuni precum hepatita, litiaza biliara, colestaza si atonia vezicii biliare sau ciroza progresiva.
Extractul de armurariu regenereaza ficatul afectat de substantele toxice din organism, protejeaza impotriva efectelor utilizarii pe termen lung a medicamentelor, a abuzului de alcool, a chimioterapiei, a hepatitei virale sau a intoxicatiilor alimentare.
Silimarina impiedica distrugerea si intoxicarea celulelor sanatoase ale ficatului si ale rinichilor. Actiunea benefica a silimarinei este intensificata prin asocierea cu vitamina colina ce are un rol important in functionarea normala a ficatului.
L-ornitina - L-aspartat-ul protejeaza functia hepatica si reduce nivelul ureei din sange. Datorita participarii sale la reactiile metabolice importante care au loc la nivelul celulelor hepatice, ajuta la eliminarea reziduurilor metabolice din organism.
STIATI CA FICATUL:
- Este cea mai mare glanda din organism si cantareste aproximativ 1,5 kg.
- Secreta aproximativ 1,5 litri de bila zilnic.
- Asigura 20% din functia de termoreglare a temperaturii corporale.
- Are rol de echilibrare a cantitatii de sange din organism.
- Influenteaza indirect emotiile si asigura echilibrul dintre minte si corp.
- Are cea mai intensa activitate pe timpul noptii (in jurul orei 2 AM).
Foto: sanatate.cugetliber.ro