Ginsengul - ce boli trateaza?

 
Ginsengul ce boli trateaza?
Ginsengul este o planta perena, care creste spontan in nordul Americii si in China, iar datorita calitatilor absolut exceptionale, a ajuns sa fie cultivat la scara larga. Radacina acestei plante este atat de bogata in substante active, incat, spune medicina traditionala chineza, sporeste capacitatea fizica, dar si pe cea intelectuala.


Esenta vietii

Se foloseste radacina plantei, pe care chinezii o numesc radacina-vietii, esenta-barbatului (de altfel, de aici ii vine numele), esenta-vietii.

Extractul de ginseng vindeca atat afectiuni digestive, anemia, astenia, insomniile, cat si starea de oboseala, bolile inflamatorii articulare, tulburarile de circulatie sangvina, regleaza tensiunea.

Mestecata ca atare sau luata sub forma de capsule, stimuleaza activitatea cerebrala si reduce excesul de grasime.


Doctor de hormoni

Substantele continute (vitamine, minerale, acizi si mucilagii) actioneaza asupra tuturor functiilor vitale, sporind capacitatea de aparare a organismului. Ajuta la producerea unor hormoni, stimuleaza productia de interferon si intareste activitatea fagocitelor din organism.

Radacina de ginseng este utila atat barbatilor, cat si femeilor. Iar asemenea unui om ale carui experienta si cunostinte se imbogatesc an de an, radacina de ginseng este cu atat mai puternica si tamaduitoare cu cat este mai batrana. Sigur ati observat ca radacina de ginseng seamana cu un om!

In cazul bolnavilor de diabet zaharat de tip 2, tratamentul cu ginseng a scazut cu pana la 20% nivelul glucozei din sange (glicemic provocata).


Boli si tratamente

Radacina de ginseng se administreaza ca atare sau sub forma de pulbere si tinctura. In magazinele de specialitate, se gasesc capsule cu extract de ginseng. Mare atentie insa: desi are atatea proprietati (sau tocmai de aceea), ginsengul poate deveni periculos!


In ce situatii nu este indicata administrarea radacinei de ginseng?

Tendinta de a lua mai mult ginseng decat trebuie sau cand nu este necesara administrarea plantei este mare. De aceea, inainte de a afla cand si cum este buna radacina de ginseng, sa vedem in ce situatii nu este indicata:

→ Nu se ia in combinatie cu alcool, cafea, cacao, cola, fiindca produce insomnie, greata, dureri de cap, sangerari nazale.

→ Nu este recomandata femeilor insarcinate, persoanelor care sufera de anxietate, boli inflamatorii acute sau hipertensiune (fara acordul medicului).

→ Tratamentul cu ginseng nu trebuie sa depaseasca trei saptamani, intrucat produce nervozitate excesiva.


Ce boli trateaza ginsengul?

Predispozitie la infectii urinare: 9 ml de tinctura pe zi, in cure ce dureaza intre 14 si 21 de zile. Are efect antiinflamator si calmant.

Reumatisme: 3-4 g de pulbere pe zi, in cure de 60 de zile. Reduce inflamatia la nivel articular, incetineste, ba chiar stopeaza uneori procesele degenerative.

Insomnii: 4-6 g de pulbere, ultima doza luata cu trei ore inainte de culcare. Nu are efect de somnifer, dar alunga stresul si imbunatateste calitatea somnului, prelungind ceea ce specialistii numesc somnul profund (fara vise, fara niciun fel de legatura cu lumea reala). In plus, are efecte tonice asupra psihicului.

Probleme de memorie: de ajutor in sindromul oboselii cronice, imbunatateste performantele mentale, previne Alzheimer, stimuleaza concentrarea.

Diabet: o cura de una, doua luni, cu cate 3-4 g de pulbere zilnic duce la scaderea sensibila a glicemiei.

Astenie, efort fizic si/sau intelectual prelungit, hipovitaminoze: o cana cu ceai zilnic.

Raceala, gripa: se administreaza o lingurita cu tinctura pe zi. Creste capacitatea naturala de aparare a organismului, se mareste productia de celule imunocompetente. Planta este foarte eficienta in cazul virozelor respiratorii, intrucat are efecte antivirale directe.


Ginsengul - cum se prepara pulberea, tinctura si infuzia?

Nu se gaseste ginseng la noi, dar, daca ati facut rost de cateva radacini si vreti sa preparati un remediu vestit, puteti face in felul urmator:

→ Pulbere: macinati foarte fin radacinile bine uscate. Se administreaza cate 2-3 g, de trei ori pe zi, in cure de sapte pana la 60 de zile, in functie de afectiunea tratata.

→ Tinctura: peste pulberea de radacini, turnati alcool de 75 de grade (100 ml la 20 g de planta), lasati la macerat 14 zile, apoi filtrati si depozitati in sticle inchise la culoare. Se iau trei lingurite pe zi, in cure de 14-30 de zile, in functie de boala tratata.

→ Infuzie: se pune o lingurita cu pulbere la o cana cu apa clocotita si se consuma o data pe zi, seara. Are efect calmant, sedativ, antioxidant.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa