Incontinenta urinara

 
Incontinenta urinara
Incontinenta urinara este o afectiune frecvent intalnita in randul femeilor, care reprezinta o problema din punct de vedere igienic, dar si din punct de vedere social, insa aceasta poate fi ameliorata daca se urmeaza cativa pasi simpli.

Incontinenta urinara consta in pierderea involuntara de urina si afecteaza pana la 25-45% dintre femei. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, insa este cel mai des intalnita la femeile cu varsta de peste 60 de ani.

Avand in vedere simptomele sale, incontinenta urinara poate fi de mai multe tipuri, cel mai frecvent intalnite fiind incontinenta urinara imperioasa si incontinenta urinara de efort, dar si incontinenta data de combinatia dintre cele 2 forme.

Incontinenta urinara imperioasa se manifesta atunci cand apare nevoia subita si de necontrolat de a elimina urina, desi vezica nu este plina, dupa care, in multe cazuri, este urmata de pierderea accidentala a unor mici cantitati de urina. Aceasta forma de incontinenta este cauzata, de cele mai multe ori, de hiperactivitatea vezicii urinare.

Studiile arata ca una din sapte femei cu varsta de peste 20 de ani se confrunta cu incontinenta urinara de efort, care consta in pierderile involuntare de urina in timpul efortului asociat cu tusea, stranutul, ridicarea de obiecte grele sau practicarea de exercitii fizice solicitante. La aceasta afectiune sunt vulnerabile, in special, femeile in timpul sarcinii sau dupa nastere, persoanele in varsta, cu musculatura slabita, persoanele care au suferit interventii chirurgicale in zona pelviana, dar si persoanele supraponderale.

Una din principalele cauze ale incontinentei urinare este reducerea proceselor anabolice din tractul urinar, asociata cu scaderea productiei de estrogen la femei, inclusiv la menopauza.

Ce simptome prezinta incontinenta urinara?
  • Pierderea necontrolata de urina in timp ce tusiti, stranutati, radeti sau ridicati obiecte grele.
  • Nevoia brusca de a urina.
  • Incapacitatea de a retine urina, pana cand ajungeti la toaleta sau pana cand vezica nu se goleste complet.


Ce solutii exista?

In cazul formelor usoare de incontinenta, abordarea unui stil de viata sanatos poate da rezultate vizibile. Foarte importanta este dieta alimentara, care trebuie sa contina cat mai multe produse bogate in fibre, precum: taratele, painea integrala, fructele, legumele cu frunze verzi, mazarea sau fasolea.

Pentru ca urina sa fie diluata corespunzator, este recomandat consumul zilnic de 1,5-2 litri de apa. De asemenea, trebuie limitat consumul excesiv de cofeina si bauturi carbogazoase, intrucat acestea pot pune presiune asupra vezicii urinare si asupra rinichilor.

Functionarea optima a vezicii urinare este afectata in mod negativ si de fumat. In cazul in care aceasta afectiune nu se afla intr-un stadiu avansat, se recomanda, ca si tratament, practicarea exercitiilor intensive ale muschilor planseului pelvian (exercitiile Kegel).

Cum sa exersam muschii planseului pelvian?
  • Contractati usor muschii planseului pelvian, numarati pana la zece, relaxati muschii si odihniti-va timp de 10 secunde. Exercitiul necesita 10 repetari.
  • Contractati rapid muschii, mentineti-i incordati pentru o secunda si relaxati muschii. Exercitiul necesita 10 repetari.
  • Efectuati exercitiile de minim 6 ori pe zi.
  • Nu exersati in timpul urinarii.

In aceasta faza, este indicat ca exercitiile sa fie asociate cu administrarea de suplimente alimentare speciale pentru aceasta afectiune. In farmacii, se pot gasi diverse produse pe baza de extracte naturale din plante, avand actiune antiseptica si antioxidanta, care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii femeilor care se confrunta cu pierderile urinare.

Folosirea lor in mod regulat reda elasticitatea tesutului conjunctiv si tonicitatea musculaturii tractului urinar. De asemenea, in situatia in care aceasta afectiune se agraveaza, se recomanda consultul medicului specialist, care poate determina tipul si gravitatea problemei si care poate verifica, totodata, daca exista si alte simptome care indica o boala specifica.

In acest sens, medicul poate recomanda o analiza de urina, a functiilor renale, precum si masurarea presiunii si a fluxului de urina. Pentru o diagnosticare facila, este de preferat ca, inainte de consultul medical, sa aveti vezica plina. Peste 70% din pacientii cu rezultate foarte bune au fost tratati fara interventie chirurgicala prin:

1. Administrare de medicamente pe baza de hormoni.
2. Fizioterapie si electrostimulare.
3. Exercitii Kegel pentru intarirea muschilor planseului pelvian.

In cazul in care se impune o interventie chirurgicala, nu trebuie sa existe motive de ingrijorare, fiind o procedura relativ simpla, care poate fi realizata la orice varsta.


Incontinenta, o problema jenanta...

De obicei, femeile care se confrunta cu incontinenta urinara prefera sa evite discutiile pe aceasta tema, desi, de multe ori, aceasta afectiune le poate influenta negativ viata sociala, iar activitati simple, precum mersul la cumparaturi sau o vizita la prieteni, se pot transforma intr-un adevarat „calvar”. In ciuda opiniei generale, tratamentul incontinentei urinare nu este complicat si da rezultate pozitive. Nu trebuie decat sa infruntati aceasta problema!

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.copilul.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa