Interventii chirurgicale (de cele mai multe ori) inutile

 
Interventii chirurgicale (de cele mai multe ori) inutile
Tot mai multe reviste de sanatate atrag atentia asupra grabei cu care unii chirurgi folosesc bisturiul. Multe operatii sunt inutile si nu fac decat sa inrautateasca starea bolnavului. Reperele pe care vi le oferim sunt selectate din presa americana.

Este o intrebare simpla, pe care, din pacate, pacientii o pun prea rar: „Ce se intampla, daca n-o fac? Daca nu fac aceasta operatie la uter, la coloana sau la articulatia genunchiului? Imi asum, intr-adevar, un mare risc refuzand-o? Sau calea spre vindecare ori macar spre ameliorare va fi poate ceva mai lunga si mai dificila, in schimb mai sigura si chiar cu rezultate mai bune in final, daca refuz bisturiul?”.

Sa fim cinstiti: sistemul de sanatate nu poarta intreaga raspundere pentru faptul ca numarul de interventii chirurgicale inregistreaza o tendinta continua ascendenta, in ultima instanta, noi insine decidem daca acceptam sau nu solutia radicala numita „cutit”.

Excedati de dureri si dornici sa revenim la sanatatea pierduta, cat se poate de repede, inclinam prea lesne sa credem ca medicii ne pot rezolva problema cu bisturiul, cat ai clipi. Ignoram riscurile suplimentare pe care le presupune, de fapt, orice operatie - inflamatii, deformari, incidente legate de anestezia generala, cicatrizari vicioase ori infectarea cu germeni spitalicesti.

Pur si simplu, speram ca nu noi vom avea aceasta nesansa. Dar vrand-nevrand, ea apare mereu. La numeroase operatii, rata obisnuita a complicatiilor atinge - si uneori depaseste - limita de 5%. N-ar trebui sa uitam ca organismul dispune de un minunat potential de autovindecare: o serie intreaga de boli si leziuni pot fi „reparate” de el in timp, fara niciun ajutor din partea noastra.

In alte cazuri, e nevoie sa-l sprijinim si noi putin, de exemplu, cu un program de sport si relaxare. Exista studii ce demonstreaza negru pe alb ca abia sedintele de psihoterapie si antrenamentul specific in faza postoperatorie asigura acea reusita a vindecarii pe care bolnavul o asteptase de la interventia chirurgicala. Si atunci, de ce a mai fost ea necesara?

In prezent, medicii insisi trag un semnal de alarma, considerand ca elanul chirurgical al unor colegi de breasla este de-a dreptul primejdios. Ei sfatuiesc pacientii sa-si procure o copie dupa rezultatele investigatiilor care li s-au efectuat si sa mearga cu ea la un alt specialist, pentru a cere o a doua opinie. Iar in discutia cu el, sa nu omita intrebarea esentiala: „Ce se intampla, daca nu ma operez?”.

In continuare, vom sublinia cateva dintre operatiile cele mai uzuale, cu argumentele pro si contra, inclusiv metodele alternative de vindecare.


Cuprins articol:


Operatia de hernie de disc

Numarul de operatii. Comparativ cu anul 2004, cifra cazurilor rezolvate chirurgical a crescut in Europa cu peste 40%.

Cate au fost inutile? 80%, dupa estimarile Caselor de asigurari.

Interventia. Hernia de disc consta in iesirea nucleului cartilaginos al discului intervertebral din invelisul fibros al acestuia. In consecinta, el exercita o presiune asupra maduvei spinarii sau a unor nervi spinali, putand afecta, in special, nervul sciatic. Se pot declansa dureri puternice, radiante. Operatia are drept scop indepartarea acestei parti deplasate a discului intervertebral.

Riscuri. Adesea, neplacerile persista si dupa interventia chirurgicala sau revin ulterior. Printre celelalte riscuri posibile se numara infectiile, formarea unor cicatrice exagerat de mari, instabilitatea sau rigidizarea coloanei. Aproximativ jumatate din pacienti se declara nemultumiti de rezultatul operatiei.

Metode alternative. Cea mai simpla si mai sigura terapie alternativa o reprezinta miscarea. In majoritatea cazurilor, hernia de disc se poate trata cu un program riguros de gimnastica medicala si cu o terapie pentru combaterea durerii, urmata timp de cateva saptamani. De regula, durerile dispar astfel, chiar si la herniile mari. De altfel, in ciuda operatiilor, durerile revin in lipsa unui antrenament adecvat.


Operatia de hallux valgus (monturi)

Numarul de operatii. Media europeana este de peste 700.000 pe an.

Cate au fost inutile? Mare parte din ele, indeosebi atunci cand halucele (degetul mare de la picior) este operat din motive pur estetice. Si cand n-au fost epuizate toate celelalte posibilitati de tratament.

Interventia. Degetul rasucit si deviat este readus in pozitia corecta prin detasarea osului la nivelul metatarsului si reasezarea lui in unghi drept.

Riscuri. Pacientii care recurg la operatie trec, adesea, printr-o lunga si foarte neplacuta perioada de recuperare, pana cand isi vor putea folosi din nou piciorul in mod normal.

Metode alternative. Aparitia unui hallux valgus se explica in parte printr-o predispozitie, insa la femei ea este deseori determinata de pantofii stramti si tocurile prea inalte. De aceea, este eficienta mai ales terapia aplicata in stadiul incipient, cu talonete, incaltaminte speciala si gimnastica. Astfel, devierea degetului este impiedicata sa progreseze. De asemenea, sa umblam desculti, cat mai des posibil.


Operatia de tiroida

Numarul de operatii. Media europeana este in jur de 600.000 intr-un an (2008).

Cate au fost inutile? Foarte multe. Din 10.000 de noduli tiroidieni, doar trei sunt efectiv maligni (carcinom tiroidian). O comparatie a cifrelor pe plan mondial ne arata ca, in unele tari europene, chirurgii sunt mai grabiti decat in altele. De exemplu, in Germania, raportul este de o operatie de tiroida la 750 de locuitori, pe cand in Marea Britanie - una la 6000.

Interventia. Cand se constata prezenta unor noduli in tesutul tiroidian, o asa-numita disfunctie autoimuna, cum ar fi hipertiroidia (care face ca secretia hormonala sa nu mai corespunda nevoilor reale ale organismului) sau o marire de volum a tiroidei, aceasta este extirpata partial ori total.

Riscuri. Pot fi lezati nervii corzilor vocale, ceea ce provoaca o raguseala de multe ori temporara, dar in unele cazuri definitiva. Un alt risc este si acela de a perturba functionarea glandelor paratiroide. Rezulta un deficit de calciu, care va trebui ulterior compensat cu medicamente. De asemenea, in urma unei astfel de operatii, pacientii sunt in general obligati sa-si administreze hormoni tiroidieni sub forma de tablete.

Metode alternative. Eventualele modificari ale tiroidei ar trebui examinate cu ajutorul unei ecografii. Un nodul inofensiv nu necesita neaparat o operatie, ci doar un control periodic. Se poate face si o punctie cu un ac fin, pentru a preleva o proba de tesut. Asa se exclude - fara operatie - posibilitatea ca nodului sa se fi malignizat. Unele afectiuni ale tiroidei, ca si anumite forme de cancer, pot fi tratate nechirurgical, cu iod radioactiv, o terapie cu efecte secundare reduse. Iar cauza cea mai frecventa a faptului ca la multe persoane tiroida isi mareste volumul, formeaza noduli sau nu mai functioneaza corect, este aportul insuficient de iod. Cine mananca des peste oceanic si intrebuinteaza sare iodata poate preveni modificarile glandei.


Cezariana

Numarul de operatii. Media europeana, aproape 1.000.000 in cursul unui an (2009), aceasta insemnand fiecare a treia nastere. In ultimele doua decenii, cifra s-a dublat.

Cate au fost inutile? Probabil, cam jumatate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca numai in maximum 15% din nasteri cezariana reprezinta, intr-adevar, o necesitate medicala.

Interventia. Cand placenta acopera orificiul uterin, mama nu poate expulza copilul, asa incat acesta trebuie scos prin deschiderea abdomenului. Si in situatii de forta majora, cum ar fi privarea de oxigen a copilului in timpul nasterii, cezariana devine inevitabila si urgenta, pentru a asigura sanatatea noului nascut.

Riscuri. Dezavantajele acestei operatii sunt multiple. Dupa cum reiese dintr-un studiu al OMS, ea se soldeaza de sase ori mai frecvent cu complicatii, comparativ cu o nastere normala.

Metode alternative. Unul din motivele des invocate de gravidele care solicita o cezariana este teama de durerile nasterii. Dar oare cezariana scuteste cu adevarat femeile de dureri? Fireste, interventia se face sub narcoza, insa dupa aceea, pacientele sunt surprinse de intinderea si intensitatea suferintelor pe care le au de indurat. Si, cu toate ca auzim afirmandu-se contrariul, cezariana nu ofera protectie nici impotriva incontinentei urinare, ce ar putea sa apara mai tarziu, dupa cum ne informeaza un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Birmingham, Anglia.


Indepartarea uterului (histerectomia)

Numarul de operatii. Media europeana este de aproximativ 750.000 pe an.

Cate au fost inutile? Peste 80% dintre histerectomii se fac in urma unor investigatii ce indica modificari benigne ale tesutului. Ele ar putea fi evitate.

Interventia. Daca s-a diagnosticat un cancer uterin, organul trebuie aproape intotdeauna indepartat, de regula impreuna cu ovarele. Eventual poate da rezultate, ca alternativa, roentgenterapia. Si hemoragiile ce pun in pericol viata pacientei sau inflamatiile severe fac necesara operatia.

Riscuri. Studiile ne informeaza ca histerectomiile efectuate pe baza unor modificari benigne conduc la complicatii in 6,8% din cazuri. In acelasi timp, interventia mareste cu pana la 25% riscul afectiunilor cardiovasculare si al accidentelor vasculare cerebrale. Numeroase femei se lupta luni de zile dupa operatie cu neplaceri de o gravitate considerabila, ca starile de epuizare sau ameteli.

Metode alternative. In cazul unor formatiuni benigne (fibroame) exista alternative eficiente, ca obliterarea sau extirparea fibroamelor.

Autor: Gilda Fildan. Bibliografie: As verde, nr. 90, decembrie 2011. Foto: amfms.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa