Anghinarea este una dintre plantele despre care exista consemnari din Antichitate. La inceput, crestea in Etiopia, a ajuns in Egipt, unde marii preoti au utilizat-o si in medicina, apoi s-a raspandit pe intreg tarmul mediteraneean. Grecii si romanii o foloseau impotriva durerilor de ficat si a digestiei proaste. In continuare, veti afla ce boli trateaza anghinarea.
Cu vremea, binefacerile medicinale au fost date uitarii, anghinarea ramanand la loc de cinste, mai ales in Spania si Italia, in gastronomie.
In Evul Mediu, era considerata leguma nobila pentru ca numai regii si curtea aveau acces la bunatatile cu anghinare. Astazi, este atat de populara, incat in Spania are si o zi a ei, cand se mananca numai si numai anghinare.
Cea mai buna prietena a ficatului...
Anghinarea este de fapt un scaiete, din care se folosesc floarea si frunzele in gastronomie, iar frunzele si radacina - in fitoterapie. Principiul amar continut de anghinare ii confera proprietati coleretice, colagoge (stimuleaza secretia biliara), hepatoprotectoare, tonic-aperitive.
Stimuleaza functia antitoxica a ficatului, intarind imunitatea nespecifica la acest nivel. Are proprietati extraordinare pentru inducerea unei digestii usoare, prevenind astfel bolile care apar in urma unei digestii proaste.
Cele doua substante importante continute de frunzele de anghinare binefacatoare pentru ficat sunt cinarina, care ajuta la digestie prin stimularea bilei si, mai ales, silimarina, care protejeaza ficatul. De altfel, silimarina se recomanda ca adjuvant in tratamentul hepatitelor, cirozelor, steatozelor hepatice.
Mai mult decat alinare...
Au fost facute mai multe studii asupra efectelor silimarinei extrase din laptele de ciulini (anghinare). S-a demonstrat ca silimarina ofera protectie impotriva leziunilor hepatice, chiar si in cazul cirozelor de grad mic provocate de consumul de alcool, fara efecte secundare.
De mentionat ca studiile pe scara larga nu au demonstrat inca faptul ca silimarina ar putea vindeca hepatite sau ciroze, dar este cu certitudine un adjuvant de nadejde, prezent in mai toate hepatoprotectoarele de pe piata.
Inca ceva: doza de silimarina trebuie specificata neaparat de medic pentru a avea efectul asteptat, mai ales ca aceasta poate interactiona cu medicamentele alopatice.
De retinut in cura de slabire...
Este o foarte buna sursa de vitamina C, acid folic, fibre alimentare, magneziu si potasiu. Frunzele contin flavonoide, provitamina A si numeroase enzime. De aceea, extractul de anghinare este recomandat in detoxificarea organismului si, implicit, in curele de slabire in asociere cu extractul de cartof si cel de urzica.
Amar de cojocul bolilor!
Preparatele din anghinare, chiar si cele culinare, sunt intr-adevar amare, dar extrem de eficiente, calitatile acestei plante fiind recunoscute de toti medicii, fitoterapeuti sau alopati.
Ce boli trateaza anghinarea?
- reduce nivelul de colesterol rau;
- imbunatateste circulatia sangelui;
- trateaza indigestia, constipatia, dar si intoleranta la alimente cu continut mare de grasimi;
- este diuretica, atenuand problemele renale;
- este tonic nervos, fiind indicata in astenii;
- este una dintre plantele cunoscute ca avand efect antibiotic.
Preparate din anghinare:
Cum se prepara infuzia de anghinare? Doua lingurite de planta uscata si maruntita la 500 ml de apa clocotita; se lasa zece minute, se strecoara, se indulceste putin, cu miere de albine. Se bea fractionat, in trei prize pe zi, dintre care prima dimineata, pe stomacul gol, dupa care bolnavul trebuie sa stea culcat pe partea dreapta 20-30 de minute. Ajuta la regenerarea celulelor hepatice, este energizanta.
Cum se prepara decoctul de anghinare? 30 g de frunze uscate la un litru de apa rece; se fierbe zece minute, se infuzeaza 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau doua cesti, cu 15-20 de minute inainte de mesele principale.
Ajuta in reumatism.
Cum se prepara infuzia concentrata de anghinare? Doua lingurite cu varf de planta la 300 ml de apa clocotita; beti cate o cana cu o jumatate de ora inainte de mesele principale, cu inghitituri mici si rare. Are proprietatea de a diminua zaharul din sange (glicemia) si ajuta la mai buna functionare a pancreasului si scaderea glicozuriei (zaharul din urina).
Cum se prepara tinctura de anghinare? Puneti 500 g de frunze uscate la un litru de alcool si lasati la macerat 15 zile. Strecurati si trageti in sticlute inchise la culoare. Luati 1-4 linguri intr-o jumatate de pahar cu apa, de trei ori pe zi, pentru
afectiunile ficatului.
Cum se prepara sucul de anghinare? Se obtine prin centrifugarea frunzelor bine spalate; este un detoxifiant si revitalizant de exceptie. Se iau 1-2 linguri (in combinatie cu suc de morcovi pentru atenuarea gustului foarte amar), de trei ori pe zi, timp de maximum 30 de zile.
Bai de maini si picioare. Puneti un pumn de frunze uscate intr-un litru de apa calda, stati 15-20 de minute; are efecte impotriva eczemelor, acneei, colicilor hepatice si constipatiei.
Folositi anghinarea cu precautie!
Fiind atat de puternica,
anghinarea are contraindicatii. In primul rand, nu se recomanda femeilor care alapteaza pentru ca pur si simplu intrerupe lactatia.
Curele cu anghinare dureaza maximum 30 de zile; altfel, duc la aparitia colicilor hepatice.
Mai mult, anghinarea nu se administreaza medicinal celor cu afectiuni cronice renale sau in tratamentul litiazei biliare. Planta poate da alergii din cauza lactonelor pe care le contine.
Stiati?
Anghinarea este mai celebra decat v-ati fi imaginat:
- In Italia, Sicilia, exista festivalul anghinarei, iar la Napoli, o fantana din timpul Renasterii este dedicata acestei plante.
- In 1948, Marilyn Monroe a fost incoronata drept regina anghinarei, in Castroville (California), considerata patria americana a acestei plante.
- Hieroglifele egiptene vorbesc despre anghinare ca despre un dar al zeilor.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.