Cu aroma sa intensa si usor intepatoare, cimbrul este un excelent medicament oferit de natura, de mare ajutor mai ales in sezonul infectiilor respiratorii.
Despre cimbru, o planta cu origini mediteraneene, egiptenii spuneau ca ne poate face invincibili in fata tuturor bolilor. Probabil ca stiau ei ce stiau, pentru ca aceasta planta poate fi utilizata in remedii cu uz intern sau extern, pentru prevenirea, calmarea sau combaterea multor afectiuni.
Exista doua soiuri de cimbru:
- cimbrul de cultura, cu aroma intensa, folosit in special ca planta medicinala;
- cimbrul de gradina, cel pe care il punem in mancaruri, mai putin aromat, dar utilizat si el in medicina populara.
Ca remediu naturist, cimbrul are cea mai mare eficienta in tratarea afectiunilor cailor respiratorii (raceala, stari gripale, bronsita, tuse, astm), dar nu este de neglijat nici ca adjuvant in caz de boli digestive sau ale aparatului genito-urinar.
Reduce nivelul colesterolului rau (LDL) si impiedica formarea cheagurilor de sange. Iata cum se utilizeaza remediile pe baza de cimbru de cultura, in cazul celor mai raspandite afectiuni:
Raceala si gripa...
In tratamentul virozelor respiratorii acute, se foloseste tinctura de cimbru - o lingurita de 4-6 ori pe zi, timp de doua saptamani. Simptome precum febra, starea de oboseala, tusea, durerile in piept sunt mult atenuate in timpul tratamentului.
In cazul crizelor de tuse convulsiva si productiva, infuzia fierbinte are efect expectorant si calmant rapid. Se beau cateva inghitituri ori de cate ori este nevoie de calmarea tusei.
Bronsita cronica, astm...
Timp de o luna, se ia de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cate o lingurita rasa cu pulbere de cimbru. Puteti face si bai de aburi cu ceai de cimbru, pentru inhalarea vaporilor si descongestionarea cailor respiratorii.
Pentru astm, pneumonie si infectii respiratorii care recidiveaza, foarte util este tratamentul cu ulei volatil - 2-3 picaturi de patru ori pe zi, timp de zece zile.
Sunt eficiente tratamentul cu ulei volatil mentionat anterior, dar si gargara cu infuzie rece de cimbru, de doua ori pe zi, timp de cinci minute.
Ce boli trateaza cimbrul? Colita, enterocolita, colon iritabil...
Cimbrul calmeaza spasmele digestive, inlatura balonarea, echilibreaza flora bacteriana si are efect antiinflamator la nivelul intestinului gros. Remediul potrivit in aceste cazuri este pulberea de cimbru, din care se ia cate o jumatate de lingurita rasa, de patru ori pe zi, timp de o luna.
In problemele digestive mai severe, tratamentul se completeaza cu administrarea de ulei volatil, in cura de cate patru picaturi de doua ori pe zi.
Hipertensiune arteriala...
Administrarea tincturii de cimbru de cultura (cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, timp de zece zile) reduce presiunea arteriala. Daca aveti probleme cu tensiunea, este recomandat si consumul regulat de cimbru de gradina, drept condiment.
Paraziti intestinali...
Ii veti da gata pe acesti musafiri nepoftiti cu ajutorul unui tratament cu ulei volatil de cimbru: se amesteca cinci picaturi cu o lingura de ulei de masline sau de floarea-soarelui. Din aceasta compozitie, luati de doua ori pe zi: dimineata, pe stomacul gol, si seara, inainte de culcare. Tratamentul dureaza o luna, iar parazitii sunt eliminati prin scaun.
Tot uleiul volatil actioneaza de minune in cazul infectiilor urinare. Se tine o cura de doua saptamani in care se iau cate trei picaturi, de 3-4 ori pe zi. Efectul antimicrobian si antimicotic al acestui ulei duce la eliminarea impuritatilor de la nivelul rinichilor, uretrei si vezicii urinare.
Tromboze...
Impotriva formarii cheagurilor de sange actioneaza infuzia rece de cimbru, combinata cu 2-3 picaturi de ulei de cimbru. Se beau 2-3 cani pe zi, timp de trei saptamani.
Tratamente externe cu cimbru...
Cimbrul are efecte benefice in tratamente externe, in caz de micoze, reumatism sau circulatie sangvina deficitara.
• Pe locul dureros sau infectat, se pun comprese cu tinctura de cimbru.
• Cataplasmele fierbinti cu cimbru redau flexibilitatea articulatiilor.
• Spalaturile cu tinctura sau cu infuzie rece de cimbru previn suprainfectarea ranilor.
• Masajul cu ulei de cimbru este benefic in paralizie, scleroza in placi, atrofie musculara, reumatism, entorse.
Remedii din cimbru de cultura...
Sunt diverse - alegeti si preparati-l pe cel potrivit afectiunii care va supara! Pentru eficienta maxima, in unele cazuri remediile se combina intre ele.
Cum se prepara pulberea din cimbru? Se obtine prin macinarea fina a tulpinii de cimbru de cultura (puteti folosi rasnita de cafea). Pulberea se pastreaza la racoare, la loc intunecos, in borcane inchise ermetic. Folositi-o in decurs de o saptamana, intrucat contine uleiuri volatile care se evapora rapid!
Cum se prepara infuzia din cimbru? Ceaiul se face din 6-8 linguri cu cimbru maruntit lasate peste noapte la macerat intr-un litru de apa. Amestecul se filtreaza, fara a se arunca lichidul rezultat. Planta obtinuta in urma filtrarii se fierbe cateva minute si apoi se lasa la racit. Lichidul obtinut in urma filtrarii si cel preparat prin fierbere si racire se amesteca si rezulta infuzia rece. Puteti sa preparati si infuzie fierbinte dintr-o lingurita cu pulbere de cimbru la o cana de apa fiarta. Filtrati si beti ceaiul cate este cald.
Ulei volatil. Pe acesta il puteti cumpara de la farmacie sau plafar, intrucat procesul de obtinere este unul mai laborios si necesita procedee industriale.
Cum se prepara tinctura din cimbru? Peste 20 de linguri cu pulbere de cimbru, se adauga 500 ml de alcool alimentar. Se amesteca pana la omogenizare si apoi se lasa 10-12 zile la macerat intr-un borcan. Dupa acest interval, preparatul se strecoara, iar in lichidul rezultat se toarna 10-15 picaturi de ulei volatil de cimbru. Tinctura astfel obtinuta se pastreaza in recipiente mici din sticla inchisa la culoare.
Atentie! Ingerarea remediilor pe baza de cimbru este interzisa femeilor insarcinate si suferinzilor de insuficienta pancreatica.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013.