Ce boli trateaza mararul?
- Diete -
Blefaritele si conjunctivitele se trateaza cu spalaturi cu tampon steril inmuiat in infuzie combinata, de doua ori pe zi.
Combate insomnia daca beti seara, inainte de culcare, o cana cu lapte in care ati fiert o lingurita cu seminte de marar.
Durerile menstruale sunt indepartate foarte repede daca mestecati frunze proaspete de marar cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei.
Elixir de-a dreptul in curele de slabire, infuzia de marar nu trebuie ocolita.
Frunzele de marar crud, mestecate pe-ndelete, combat sughitul pentru ca relaxeaza imediat diafragma.
Nefrita poate fi combatuta cu succes prin consumarea a 50 ml de suc proaspat de marar de 2-3 ori pe zi, in cure de doua saptamani. Are un foarte bun efect antibacterian si antifungic asupra aparatului urinar.
Osteoporoza poate fi tinuta in frau daca, mai ales dupa 40 de ani, in fiecare primavara si toamna, faceti cure de cruditati, consumand zilnic cel putin 20 g de marar proaspat.
Regleaza colesterolul, impiedicand ingrosarea arterelor, daca este consumat constant.
Tinctura de seminte ajuta si la intarzierea procesului de imbatranire a celulelor.
Uleiurile esentiale din marar stimuleaza activitatea aparatului digestiv si activeaza secretia biliara, ceea ce-l face extrem de folositor in mancare. In plus, poate inlocui sarea si este foarte placut aromat. Mai mult, folosirea mararului in mod constant in alimentatie impiedica balonarea.
Vinul de marar este un excelent tonic, fiind recomandat in tratarea asteniilor, ba chiar si a depresiilor usoare. Preparati un amestec din 20 de linguri de marar proaspat tocat si un litru de vin rosu. Lasati o saptamana la macerat, filtrati si beti cate 50 ml dupa fiecare masa.
Zarzavat folosit din cele mai vechi timpuri, mararul este mentionat in papirusurile egiptene si in scrierile ayurvedice.
Infuzia combinata se prepara asa: tineti la macerat o mana de frunze proaspete in 0,5 litri de apa vreme de 8-10 ore, apoi filtrati. Puneti deoparte preparatul rezultat, iar ce-a ramas dupa filtrare fierbeti in alta jumatate de litru de apa, timp de cinci minute. Lasati sa se raceasca, filtrati si amestecati cu primul extract.
Sucul de frunze proaspete si tulpini fragede se prepara asa: amestecati in cuva mixerului o mana de frunze si tulpini cu 8-10 linguri cu apa. Mixati pana ce se omogenizeaza, lasati o jumatate de ora, apoi filtrati. Beti imediat (dar numai diluat cu putin suc de morcov). Puteti pastra la frigider, dar nu mai mult de patru ore.
Tinctura din seminte de marar se prepara asa: puneti 20 de linguri de seminte de marar la 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade, lasati la macerat opt zile si filtrati. Se iau 3-4 lingurite de tinctura pe zi, dizolvata in apa. Tratamentul dureaza o luna, in paralel cu masajul cu ulei din seminte de marar si se repeta la nevoie.
S-ar putea sa va intereseze si: Mararul are contraindicatii?
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.