Astazi, lamaia este asociata cu cele mai in voga staruri de la Hollywood, care o folosesc pentru a slabi. Dar acest fruct prezinta mult mai multe motive pentru care merita sa fie mai bine cunoscut - si anume, virtutile sale in materie de sanatate.
Ce boli vindeca lamaia? Vindeca hemoroizii si picioarele umflate...
Lamaia amelioreaza circulatia, mai ales in vasele mici de sange. Flavonoizii continuti in ea intaresc peretii acestora si le diminueaza permeabilitatea. Iar esenta de lamaie contine cumarine, care fluidizeaza sangele, facilitandu-i curgerea.
In caz de criza acuta: luati 1-2 picaturi de ulei esential de lamaie, amestecate cu miere sau cu ulei alimentar.
Doza: de 2-3 ori pe zi, vreme de o saptamana.
Preventiv: 2 picaturi pe zi, intre 2-3 saptamani.
Lamaia detoxifica ficatul...
Daca aveti ficatul lent si incarcat, din cauza exceselor din timpul iernii (o alimentatie prea bogata in grasimi sau in alcool), faceti o cura cu zeama de lamaie. „Stimuland producerea bilei, lamaia ajuta ficatul”, explica expertii. Faciliteaza descompunerea si eliminarea grasimilor, astfel ca digestia devine mai eficienta.
Lamaia previne maladiile cardiovasculare...
Lamaia este bogata in fibre solubile care diminueaza trecerea colesterolului prin peretii intestinali. Stimuland productia de bila, lamaia favorizeaza descompunerea colesterolului si evacuarea lui.
Se iau zilnic 2 picaturi de infuzie de coaja de lamaie sau de ulei esential, vreme de 2-3 saptamani si se completeaza cu zeama proaspata de lamaie (1-2 lamai pe zi, intr-un pahar de apa).
Lamaia combate refluxul acid si greata...
Poate parea surprinzator, dar lamaia combate aciditatea prin concentratia mare de potasiu, o veritabila substanta-tampon pentru stomac. Sucul de lamaie vindeca, de asemenea, hiperaciditatea, inclusiv pe cea produsa de stres sau de calatoriile lungi.
Este eficient, de asemenea, impotriva greturilor, mai ales a celor provocate de sarcina. Zeama unei lamai diluata cu un pahar de apa este suficienta.
Lamaia protejeaza impotriva infectiilor si distruge bacteriile...
Uleiul esential de lamaie este un foarte bun antiseptic, mai cu seama difuzat in aer, de 2-3 ori pe zi. Anumiti compusi ai esentei sunt expectoranti si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar.
In functie de tipul infectiei, lamaia se foloseste sub forma de masaj (uleiul esential), de infuzie (coaja), de suc sau de gargara (o lingurita de ulei esential amestecat cu apa si scuturat inainte de folosire).
Dar ea poate, de asemenea, elimina bacteriile dintr-o apa "„indoielnica” (se pune o felie de lamaie in sticla de apa) sau sa indeparteze mirosul neplacut al gurii.
Lamaia opreste hemoragiile usoare...
Aplicata local, lamaia poate opri sangerarile usoare. O virtute extrem de utila pentru ingrijirea cavitatii bucale in caz de gingivita, de pilda.
Ce boli mai vindeca lamaia? Trateaza tenul gras si da stralucire parului...
Lamaia regularizeaza sebumul pielii si al parului, favorizeaza circulatia si regenereaza tesuturile. Preferati zeama de lamaie uleiului esential, puternic fotosensibilizant.
Pentru ingrijirea pielii puteti incorpora zeama (o lingurita) intr-o masca proaspata cu avocado sau de dovleac.
Exista contraindicatii?
• Uleiul esential de lamaie nu se recomanda in primele trei luni de sarcina. Ulterior, el poate fi utilizat pulverizat in aer (de 3-4 ori pe zi).
• Lamaia poate fi iritanta, in cazul ulcerului de stomac.
• Nu trebuie asociata lamaia cu pansamentele gastrice pe baza de saruri de aluminiu.
• A se evita combinatia: ulei esential de lamaie + medicamente anticoagulante.
• Nu se fac cure cu lamaie in caz de calculi biliari.
Cateva recomandari:
• Daca utilizati coaja, cumparati neaparat lamai bio.
• Zeama de lamaie trebuie consumata imediat dupa stoarcere, pentru a beneficia de toate atuurile ei. In contact cu aerul, acidul ascorbic (vitamina C) se oxideaza.
• Uleiul esential este foarte fotosensibilizant. Intre aplicarea lui pe piele si expunerea la soare trebuie sa treaca minimum 8 ore.