Ce este fototipul?

 
Fototip de piele 1, 2, 3
Descoperiti ce fel de fototip aveti pentru a alege corect produsele de protectie solara si a avea un bronz sanatos. Fototipul este capacitatea diferita a pielii de a se bronza sub actiunea razelor ultraviolete. Se foloseste pentru a consilia persoanele privind riscul expunerii la soare.

Cu cat fototipul este mai mic, cu atat mai mare trebuie sa fie gradul de protectie solara. Produsul de protectie solara ales ar trebui sa ofere protectie impotriva UVA (radiatie care produce imbatranirea pielii) si UVB (radiatie care produce arsuri). Dupa expunerea la soare se recomanda folosirea apei termale si a lotiunii calmante, hidratante.

Fototip I: piele foarte alba, care se arde intotdeauna, nu se bronzeaza. Persoane cu parul deschis la culoare, cu multe alunite sau pistrui. Risc de a dezvolta afectiuni induse de expunerea la soare: fotoimbatranire, cancere cutanate, melanoame. Se recomanda produse cu factor de protectie foarte ridicata - SPF 50+ tot timpul anului.

Fototip II: piele alba, cu pistrui, la expunerea la soare se arde si se bronzeaza putin. Pielea este sensibila si reactioneaza la soare cu eritem si descuamare. Risc de a dezvolta afectiuni induse de expunerea la soare. Se recomanda produse cu factor de protectie foarte ridicata - SPF 50.

Fototip III si IV: piele normala, nu alba, se arde uneori, se bronzeaza intotdeauna. Putini pistrui. Risc de a dezvolta afectiuni induse de expunerea la soare. Se recomanda produse cu factor de protectie ridicata - SPF30.

Fototip de piele 4, 5, 6
Fototip V: piele maro deschis, fara pistrui, in general nu se arde si se bronzeaza frumos. Se observa culoarea pielii. Se recomanda produse cu factor de protectie medie - SPF 15, 20 sau 25.

Fototip VI: piele maro inchis, se bronzeaza intotdeauna cu un bronz intens si inchis, nu se arde. Se observa culoarea pielii. Se recomanda produse cu factor de protectie joasa - SPF 6 sau 10.

Foto: bodygeek.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa