Ce este tunelul carpian? De ce apare sindromul si ce tratament exista?

 
Ce este tunelul carpian? De ce apare sindromul si ce tratament exista?
Ce este tunelul carpian? Tunelul carpian este spatiul situat intre oasele carpului si tesutul conjunctiv, deasupra tendoanelor flexorilor. Contine tendoanele muschilor flexori si nervul median.

Atunci cand tesuturile ce inconjoara tendoanele de la incheietura mainii se inflameaza si fac presiune asupra nervului median, apare sindromul de tunel carpian. Acest lucru poate duce la dureri de mana, amorteala, furnicaturi.

Pacientii resimt slabiciune la nivelul degetelor, dureri sau chiar disparitia senzatiilor la nivelul degetelor si al palmei. Uneori durerea poate incepe de la cot si coboara pe antebrat pana in degete. Simptomele pot aparea in special noaptea si dispar dupa scuturarea mainii.


De ce apare sindromul de tunel carpian?

De cele mai multe ori cauzele raman necunoscute. Exista totusi o serie de factori care pot provoca compresia tunelului carpian: pozitia vicioasa a incheieturii mainii (mentinerea prelungita a unor posturi cu mana pe mouse, de exemplu), repetarea acelorasi miscari pe o perioada lunga de timp, schimbarile hormonale din timpul sarcinii (provoaca retentia apei si inflamarea zonei).

In general sunt expusi la aceasta afectiune cei care stau foarte mult la computer, care lucreaza in constructii (cu picamere sau utilaje ce vibreaza), toti cei care realizeaza miscari bruste de flexie si extensie.

De asemenea, diabetul zaharat, artrita reumatoida, afectiunile glandei tiroide sunt boli asociate ce pot provoca compresia la nivelul tunelului carpian. Uneori pot exista cauze ereditare (canalul carpian mai ingust sa fie o trasatura genetica).


Metode de diagnosticare...

Pe baza unui consult la medicul ortoped sau neurolog se poate stabili un diagnostic. Examenul fizic al incheieturii mainii va verifica simptomele descrise de pacient, medicul efectuand o serie de investigatii si verificand mobilitatea incheieturii, consistenta canalului carpian, dar si sensibilitatea cutanata in teritoriul inervat de nervul median.

Teste electromiografice pot masura cat de severa este presiunea pe nervul median. Rezultatele acestor teste ajuta medicul ortoped sa stabileasca tratamentul corect.


Ce tratament exista pentru sindromul de tunel carpian?

Purtarea de atele sau orteze pe timpul noptii, dar si ziua, in timpul activitatilor, poate fi de folos in ameliorarea simptomelor. Pentru dureri se pot administra antiinflamatoare non steroidiene (de tipul ibuprofenului).

Acestea calmeaza si reduc inflamatia. Daca este posibil, foarte utila ar fi incetarea activitatii care provoaca agravarea simptomelor, macar pentru o perioada de timp.

Se mai pot face infiltratii locale cu steroizi (cortizon). Interventia chirurgicala poate fi recomandata pentru a preveni afectarea ireversibila a nervului median. Operatia se realizeaza de obicei cu anestezie locala.

Foto: www.cdt-babes.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa