De ce transpir foarte mult?

 
De ce transpir foarte mult?
Transpiratia excesiva poate fi o adevarata „bataie de cap” pentru cei care se confrunta cu aceasta stare neplacuta, ei alegand, de multe ori, sa limiteze contactul cu cei din jur, deoarece se simt jenati din cauza mirosului neplacut ce ar putea aparea.

De ce transpir foarte mult? Transpiratia este un proces organic normal ce joaca un rol important in reglarea termica a organismului. Pe suprafata corpului uman se afla aproximativ 2-3 milioane de glande sudoripare, pozitionate in zonele axiale, pe frunte, in palme si pe talpi.

Transpiratia se intensifica atunci cand temperatura ambientala depaseste pragul de 31°C sau cand corpul se supraincalzeste. De asemenea, aceasta este influentata si de sistemul nervos, de aceea, atunci cand suntem emotionati, nervosi sau agitati, mainile, talpile si fata incep sa transpire.

Va recomandam sa cititi si: Transpiratia este sanatoasa?

In trecut, mirosul de transpiratie era considerat ca fiind o trasatura caracteristica a individului si a rasei, insa, in prezent, stim ca este cauzat de descompunerea bacteriilor si poate fi evitat sau neutralizat prin ingrijirea adecvata.

Zilnic, corpul uman elimina de la cativa mililitri pana la cativa litri de sudoare, in functie de temperatura ambientala si de alti factori, transpiratia fiind modalitatea fireasca de a regla temperatura organismului.

Transpiratia este compusa din saruri, uree, acid lactic, glucide, grasimi si minerale (precum potasiu, calciu, magneziu, fier). Compozitia sa este influentata, printre altele si de alimentele consumate, de conditiile climaterice si de factorii si afectiunile hormonale.


De ce transpir foarte mult? Transpiram in mod diferit...

Transpiratia in exces se manifesta, in 30-40% din cazuri, in zona axiala, la nivelul palmelor si talpilor si foarte rar la nivelul fetei (cel mai adesea din cauza consumului de alimente picante, iuti sau fierbinti).

Transpiratia excesiva pe toata suprafata corpului este mai putin comuna si este, de obicei, o consecinta a unor afectiuni, cum ar fi infectiile, diabetul sau hipertiroidismul sau tumorile maligne. Aceasta se poate manifesta si la menopauza sau in cazul persoanelor supraponderale.

Va recomandam sa cititi si: De ce transpiri noaptea


Deodorant, antiperspirant sau blocker?

Din fericire, in prezent, exista metode de combatere a transpiratiei excesive, create pentru a ne simti confortabil in orice situatie. Oferta de produse cosmetice impotriva transpiratiei este foarte variata, iar produsele potrivite fac posibila atenuarea sau oprirea transpiratiei excesive.

Deodorantele se gasesc sub forma de spray sau roll-on si contin substante bactericide precum alcoolul etilic. In comparatie cu antiperspirantul, deodorantul nu reduce aparitia transpiratiei, singura sa functie fiind de a intarzia aparitia mirosului neplacut.

Parfumurile din deodorant au rolul de a masca mirosul si nu de a reduce nivelul de transpiratie si, de obicei, actioneaza pe termen scurt, limitat la doar cateva ore.

Deodorantele reprezinta o alternativa pe o perioada scurta de timp pentru cei care nu intampina probleme cu transpiratia, asigurand o protectie suficienta in sezonul cald sau in timpul activitatilor fizice intense.

Antiperspirantul se gaseste sub forma de spray, stick sau roll-on si contine, in principal, saruri de aluminiu, al caror rol principal este de a patrunde in canalele sudoripare si de a le „inchide”. Acest lucru determina reducerea secretiei sudoripare, dar si limitarea temporara a eliminarii acesteia. In timpul zilei, pelicula formata in urma aplicarii antiperspirantului se exfoliaza si se sterge de pe suprafata pielii, putand fi, prin urmare, eliminata complet.

Antiperspirantele au rol antibacterian, prevenind formarea mirosului neplacut. In prezent, putem gasi pe piata o serie de blockeri de transpiratie, care se aplica seara, pe pielea curata, o data la 2-3 zile. Acestia contin clorura de aluminiu si opresc transpiratia in zona aplicarii. In ciuda opiniei generale, nu trebuie sa existe teama ca stopeaza eliminarea toxinelor din organism, intrucat toxinele nu se elimina doar prin transpiratie.

Blockerii de transpiratie formeaza un strat de gel amorfic, care blocheaza terminatiile glandelor sudoripare si inhiba transpiratia, in duetul care transporta secretia sudoripara, se formeaza un dop de gel polimeric de hidroxid, situat adanc in piele, determinand astfel actiunea indelungata a blockerilor. Studiile arata ca, in cazul transpiratiei axiale, antiperspirantul limiteaza cu pana la 33% cantitatea de sudoare produsa, iar blockerul, cu pana la 46%.

Va recomandam sa cititi si: Leac pentru transpiratia excesiva a picioarelor

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.i-medic.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa