Oase si articulatii sanatoase

 
Oase si articulatii sanatose
Stiti cat de importanta este sanatatea articulatiilor si musculaturii noastre? Miscarea este esentiala pentru viata noastra de zi cu zi si ne permite sa derulam activitatile obisnuite, de la cele casnice sau de la locul de munca, pana la cele recreative (plimbari, sport).

Durerea este un semnal de alarma. Ea apare uneori ca un semn al unor probleme de sanatate.

Unele dintre cele mai des intalnite dureri sunt cele ale spatelui si sunt specifice populatiei active: persoane care depun efort fizic, care petrec ore in sir pe scaun, la birou sau la volan, indiferent ca sunt femei sau barbati.

Acest articol va va ajuta sa intelegeti usor ce tip de exercitii puteti include in programul vostru pentru a va imbunatati coordonarea, agilitatea si rezistenta.

SOLUTII DE TRATARE A DURERII...

Comprimate cu administrare orala (dureri usoare):
  • Medicamente antiinflamatoare, precum diclofenac, acid acetilsalicilic, ibuprofen.
  • Medicamente analgezice, precum cele care contin paracetamol.
Plasturi si gel cu administrare cutanata:

Tratamentele topice cu geluri, creme, uleiuri, plasturi sau spray-uri, se aplica pe zona dureroasa si actioneaza direct la locul dureros, precum si in profunzime. Aceste forme farmaceutice au in compozitie substante antiinflamatoare (precum diclofenac, ibuprofen, ketoprofen) si anestezice locale (precum lidocaina).

Atentie: puteti aplica o fasa elastica ca sa va protejeze tesutul afectat.

CONTROL...
  • Chiar daca pare greu la inceput, incercati un numar de jonglerie. Aveti trei mingi de mici dimensiuni - mingile 1 si 2 stau in mana dreapta, iar mingea 3 in stanga. Aruncati mingea 1 in sus spre dreapta si cand se opreste din urcare aruncati mingea 3 spre dreapta. Prindeti mingea 1 cu stanga. In acest moment, mingea 3 va intra in cadere. Aruncati din dreapta mingea 2 si prindeti mingea 3. Repetati exercitiul.
  • Asezati pe podea un prosop rulat. Urcati-va, in picioare, cu intreaga greutate pe prosopul rulat si mentineti-va echilibrul, ajutati de maini. Ridicati un picior si tineti-l ridicat cateva secunde si puneti-l inapoi pe prosop. Repetati si cu celalalt picior.
  • Stati sprijiniti pe cap langa un perete si sustineti-va greutatea si echilibrul cu ajutorul mainilor, cu palmele pe podea. Intindeti picioarele in sus, sprijinindu-le de perete, in aceasta pozitie, respirati constant si regulat.

MOBILITATE...
  • Sprijiniti-va cu mainile de un perete, in pozitie normala, cu spatele drept. Intindeti un picior inapoi si apleacati-va trunchiul pana cand piciorul intins va forma o linie continua cu spatele. Reveniti in pozitia initiala, relaxati-va si repetati miscarea.
  • Asezati-va pe sezut cu picioarele intinse in fata. Aplecati-va usor, cu mainile intinse in fata, pana cand va puteti atinge degetele de la picioare cu mainile. Ramaneti in aceasta pozitie pentru cateva secunde. Ridicati-va apoi trunchiul si repetati miscarea.
  • Asezati-va pe spate cu mainile intinse pe langa corp, lipite de podea. Strangeti-va picioarele la piept, cu genunchii indoiti. Mainile raman pe podea. Ridicati-va usor bazinul si apropiati-va genunchii de piept. Ramaneti o vreme in aceasta pozitie, dupa care intindeti-va la loc si relaxati-va.

REZISTENTA...
  • De fiecare data cand aveti ocazia, fie la piscina sau la mare, incercati sa alergati in apa. Luati o pozitie naturala pentru alergare (va puteti inclina usor din trunchi inainte) si incercati sa alergati, chiar daca apa va opune rezistenta. Asigurati-va ca nivelul apei nu va depasiti pieptul, in cazul in care nu stiti sa inotati, iar apa depaseste nivelul pieptului, va recomandam sa purtati o vesta de siguranta.
  • Inotul este un exercitiu bun pentru imbunatatirea rezistentei fizice. De aceea, in cazul in care nu stiti inca sa inotati, va recomandam sa luati lectii de la un antrenor profesionist, apoi sa includeti inotul in programul vostru.
  • Ciclismul este un sport care va va solicita musculatura, dar si un bun exercitiu pentru respiratie. In cazul in care nu aveti acces la bicicleta, va recomandam exercitii la o bicicleta medicala, folosita in interior.

PUTERE...
  • Stati pe o podea, cu fata in jos si sprijiniti-va pe antebrate, in timp ce va tineti picioarele intinse, atingand podeaua doar cu varfurile. Ridicati pe rand cate un picior. Repetati schimband piciorul.
  • Asezati-va pe podea stand pe partea dreapta, cu mana dreapta indoita sub cap. Indoiti la 90 de grade genunchiul drept, iar mana stanga folositi-o ca punct de sprijin. Ridica usor piciorul stang in aer si apoi lasati-l in jos. Repetati miscarea. Puteti schimba pozitia, lucrand si piciorul drept.
  • Asezati-va intinsi pe spate sprijinind picioarele pe suprafata de sedere a unui scaun. Din aceasta pozitie, ridicati-va trunchiul usor, in timp ce va sustineti capul cu mainile, asezate la nivelul tamplelor.

Foto: commons.wikimedia.org



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa