Ouale sunt sanatoase?
- Diete -
Oul gatit, mai putin valoros...
La fel ca toate alimentele, ouale pierd din valoarea nutritiva atunci cand sunt gatite. Cand galbenusul este spart si amestecat, pregatit la temperaturi inalte, proteinele si grasimea buna sunt deteriorate.
Consumul ocazional de omleta nu este o problema, dar nu trebuie sa faceti din asta o obisnuinta. Cele mai bune sunt ouale ochiuri (cu galbenus intreg) si cele fierte cleioase.
7 motive sa consumati oua fara teama:
- Ajuta vederea. Datorita continutului de carotenoide, luteina si zeaxantina (substante care sunt absorbite mai usor din oua decat din alte alimente), previn degenerescenta maculara.
- Un ou pe zi scade riscul de cataracta tot datorita acestor doua substante antioxidante.
- Consumul regulat de oua ajuta la prevenirea cheagurilor de sange, accidentelor vasculare cerebrale si atacurilor de cord.
- Contin colina, un nutrient important ce ajuta la reglarea sistemelor nervos si cardiovascular. Colina are un impact pozitiv asupra secretiei hormonilor fericirii.
- Sunt o sursa sigura de vitamina D.
- Un studiu a demonstrat ca femeile care au consumat cel putin sase oua pe saptamana si-au redus riscul de cancer mamar cu 44%.
- Contin sulf, vitamine si minerale bune pentru par si unghii. Sulful ajuta la absorbtia vitaminelor din complexul B, esentiale bunei functionari a ficatului.
Ouale de prepelita sunt folosite mai mult ca tratament decat ca aliment. Pot preveni sau vindeca 30 de boli, de la convalescenta la alergii. Fata de ouale de gaina, contin mai multe proteine, vitamine si minerale, precum si microelemente, dar sunt lipsite de colesterol.
Desi oul de gaina este de cinci ori mai mare decat cel de prepelita, ultimul contine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B12 si de 15 ori mai multa vitamina B2. Ouale de prepelita sunt singurele oua dietetice din lume.
Ce afectiuni trateaza ouale de prepelita?
Cura cu oua de prepelita este recomandata in astm bronsic, rinita alergica, eruptii cutanate, tuse, sinuzita, amigdalita, eczeme, ulcer, stres si oboseala fizica, arterioscleroza, diabet, hipertensiune arteriala, osteoporoza, spasmofilie, gusa.
Cura cu oua de prepelita...
Ouale se iau dimineata, inainte de masa (in perioada curei, se renunta la cafea), crude, cu galbenusul intreg, fara alte ingrediente. Se sparg intr-o lingura si se inghite ou cu ou. Daca nu suportati acest mod de administrare, le puteti lua amestecate cu miere sau cu fructe pasate. Micul dejun se ia dupa 30 de minute.
- Cura cu oua la copii. Consumul de oua de prepelita este recomandat pentru echilibru fizic si psihic, dar si pentru imbunatatirea coeficientului de inteligenta; stimuleaza cresterea, amelioreaza metabolismul. Se recomanda o cura de 120 de oua.
- Cura cu oua la varstnici. Sunt recomandate acestei categorii de varsta datorita efectelor de regenerare. Ele aduc un plus de sanatate trupului si combat procesul degenerativ. Stimuleaza memoria si protejeaza celulele nervoase, imbunatatesc functionarea organelor slabite, fortifica organismul. Se recomanda o cura de 240 de oua.
- Pentru boli de inima. Imbunatatesc functionarea inimii in cazul sclerozei coronariene. Se recomanda o cura de 240 de oua.
- Alergii. Reduc inflamatiile mucoaselor si eruptiile cutanate. Se recomanda o cura de 240 de oua.
- Tulburari gastrointestinale. Pentru aciditate gastrica sau o digestie proasta, se recomanda o cura de 120 de oua, iar pentru ulcer, o cura de 240 de oua.
- Alte boli. Pentru afectiunile hepatice, renale, bolile circulatorii, guta, obezitate, diabet, boli nervoase, se recomanda o cura de 240 de oua.
- Cura de 120 de oua tine 32 de zile. In primele patru zile, se iau cate trei oua pe zi, apoi, pana la sfarsitul lunii, se iau cate patru oua, apoi doua zile (a 31-a si a 32-a zi) cate un ou.
- Cura de 240 de oua tine 50 de zile. Primele doua zile, se iau cate trei oua pe zi, in urmatoarea - patru oua, apoi, pana in ziua a 48-a, se iau cate cinci oua, iar in ultimele doua zile - cate trei, respectiv doua oua.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (74), 2014.