Sfaturi pentru monturi

 
Sfaturi pentru monturi
Montul, proeminenta inestetica si dureroasa ce afecteaza mai cu seama degetul mare de la picior, provoaca suferinta multor femei. Hallux valgus, cunoscut popular sub denumirea de mont, nu este, asa cum multa lume crede, un os sau un cartilaj nou crescut.

De fapt, acesta este o proeminenta a unui os normal, aflat in spatele degetului mare. Aceasta deviatie exagerata provoaca deplasarea degetului mare spre celelalte degete, dar si dureri la mers, dificultati la incaltare si deformari ale degetelor vecine. In continuare va prezentam cateva sfaturi pentru monturi.



De ce apar monturile?

Hallux valgus poate fi o malformatie congenitala ce apare foarte devreme, chiar de la varsta de zece ani, dar in peste 90% din cazuri este dobandita si se declanseaza in jur de 40-50 de ani.

Cauzele bolii nu sunt bine cunoscute, dar exista cativa factori favorizanti: conformatia piciorului (laba piciorului lata, degetul mare mult mai lung decat celelalte etc.), reumatismul, statul prelungit in picioare, mersul pe distante lungi in mod repetat.

Incaltamintea inadecvata nu determina neaparat aparitia monturilor, dar agraveaza evolutia celor existente.


Care sunt simptomele monturilor?

Hallux valgus poate ramane multa vreme fara simptome, dar chiar si asa provoaca disconfort de natura estetica.

Boala evolueaza apoi in puseuri insotite de dureri localizate in special pe marginea interioara a labei piciorului, dar si in talpa, motiv pentru care purtarea incaltamintei devine dureroasa.

Din cauza frecarii de incaltaminte, la nivelul montului pielea se inroseste si se inflameaza, prezentand chiar plagi si scurgeri de lichid si pot aparea bataturi foarte dureroase.


SFATURI PENTRU MONTURI
Ce se poate face pentru alinarea durerii si incetinirea evolutiei bolii? Cand devine operatia o necesitate?

Din pacate, tratamentul chirurgical este singurul care poate corecta deformatia, desi evolutia bolii este una lenta - de cele mai multe ori, pe durata a zeci de ani.

Pentru a alina disconfortul local, trebuie sa optati in primul rand pentru incaltaminte foarte confortabila, care sa ofere suficient loc pentru degete.

De asemenea, folositi pernute pentru monturi, suporturi planetare sau orteze cu insertii de silicon, iar pentru calmarea durerii, creme antiinflamatoare pe baza de ibuprofen (de exemplu, Nurofen gel) ori pungi cu gheata ce trebuie tinute aproximativ 10-15 minute/ora.

Operatia devine o necesitate atunci cand pacientul acuza dureri mari, disconfort local si dificultati cand trebuie sa se incalte ori sa mearga. Din fericire, operatia nu este dificila, perioada de spitalizare nefiind mai mare de 1-2 zile.


Expert: Dr. George Muntean - medic primar ortopedie-traumatologie, Spitalul „Sf. Constantin” Brasov. (www.spitalulsfconstantin.ro)



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa