Sfaturi pentru varice
Apar de obicei la varsta de 20-30 de ani, ulterior putandu-se agrava, mai ales catre menopauza. Nu le lasati sa se inflameze si sa se extinda, ci luati masuri din timp, pentru ca tratamentul sa fie mai putin dureros si necostisitor!
Sfaturi pentru varice: Sunt predispusa?
In cele mai multe cazuri, varicele sunt ereditare, afectate fiind mai ales femeile, ca urmare a schimbarilor hormonale prin care trec de-a lungul vietii. Riscul creste daca stati ore intregi in picioare sau, dimpotriva, toata ziua pe scaun si nu faceti miscare. Iar pe durata sarcinii sau daca va ingrasati, varicele deja prezente se agraveaza.
Sfaturi pentru varice: Preventia este importanta...
Stoparea dezvoltarii varicelor si prevenirea aparitiei altora noi sunt prioritare. Daca sunteti supraponderale, este de mare ajutor sa dati jos cateva kilograme, iar daca fumati, trebuie sa renuntati la acest obicei. In plus:
- purtati ciorapi elastici medicinali, pe care ii gasiti la farmacie;
- de cate ori puteti, odihniti-va picioarele tinandu-le deasupra nivelului inimii, de exemplu pe o perna;
- evitati dusurile si baile fierbinti, folositi mai degraba apa calaie, iar la finalul dusului treceti un jet de apa rece peste gambe, atat cat suportati;
- aplicati unguente speciale, cu efect antiinflamator;
- nu mergeti la sauna sau la solar, nu va epilati cu ceara fierbinte!
Sfaturi pentru varice: Actioneaza de la primele semne!
Ce deranjeaza in primul rand cand este vorba de varice este aspectul lor neplacut, care va impiedica sa purtati haine care va dezvelesc picioarele. Ca si cum nu ar fi de ajuns, picioarele sunt grele, umflate, uneori dureroase. Primul pas este sa mergeti la dermatolog - in functie de severitatea bolii, va poate recomanda tratament medicamentos sau chirurgical. Pentru ca varicele se agraveaza vara, tratati-le inainte de sezonul cald!
Sfaturi pentru varice: Varice sau nu?
Varicele afecteaza venele superficiale si sunt vizibile mai ales pe gambe, dar pot impanzi intregul picior. Cele potential periculoase sunt inflamate, proeminente, vinetii. Exista si alte tipuri de varice, sub forma unor vinisoare subtiri, rosietice sau albastre, cu aspect de panza de paianjen - acestea nu prezinta niciun pericol si pot fi eliminate usor de catre un specialist.
Diferenta ne-o explica dr. Adina Dobritoiu: „Varicele reprezinta dilatatii permanente, inestetice ale venelor. De culoare albastru-violaceu, ele sunt localizate mai ales la nivelul membrelor inferioare si reprezinta rezultatul cresterii presiunii in vasele de sange ca urmare a unei insuficiente a sistemului venos. Telangiectaziile sunt vase fine, subtiri, de culoare rosie sau violacee, cu diametrul pana in 3 mm. Ele se dezvolta tot in cadrul unei insuficiente venoase, dar pot fi doar rezultatul unei fragilitati capilare”.
Sfaturi pentru varice: Cum se trateaza varicele si care sunt complicatiile care pot sa apara in lipsa tratamentului?
Lasand la o parte efectul inestetic, netratate, varicele pot avea o serie de complicatii. Cele mai frecvente sunt:
• ulcerarea - ulcerul de gamba, cu posibilitatea sangerarii si a suprainfectiei;
• trombozarea - blocarea vasului cu un cheag de sange.
Odata aparute, varicele pot fi tratate chirurgical (ligaturare, flebectomie, valvuloplastie) sau pot fi sclerozate - prin injectarea unor substante in vas. Exista in prezent tehnici noi, prin care vasele sunt inchise cu ajutorul laserului endovenos sau al aparatelor de radiofrecventa. Vasele fine, telangiectaziile, pot fi inlaturate prin sclerozare sau inchise cu ajutorul laserului vascular, fara a ramane semne.
Daca doi membri apropiati ai familiei au varice, riscul vostru de a dezvolta afectiunea este de pana la 20 de ori, mai mare.
Expert: Dr. Adina Dobritoiu - medic specialist dermatologie-venerologie, Regina Maria Dorobanti. Foto: www.chirurgie-drfodor.ro