Totul despre medicul de familie
- Diverse -
Cum imi aleg medicul de familie?
Aveti incredere in recomandari! Daca cunoasteti apropiati care sunt foarte multumiti de medicul lor, apelati la sfaturile lor. Este foarte important sa puteti culege informatii concrete despre competenta acestuia, cum a ajutat pacientii care ii erau in „obladuire”, cat este de preocupat si de implicat, cat este de disponibil cand aveti nevoie de el.
Este, de asemenea, important sa aflati cu ce spitale si laboratoare colaboreaza. Si, bineinteles, trebuie sa tineti cont de competentele sale profesionale, in aceasta specializare este vital sa fie un bun diagnostician, sa intuiasca problemele voastre de sanatate in baza analizelor efectuate si a simptomelor si sa va indrume catre medicii specialisti potriviti.
Cum ma transfer de la medicul actual de familie la un altul?
- o scrisoare de negatie de la medicul actual de familie;
- o adeverinta de salariat de la angajator;
- o copie dupa buletin.
In cazul in care nu aveti medic de familie, va trebuie sa semnati o declaratie prin care admiteti, pe proprie raspundere, ca nu aveti medic de familie si ca nu sunteti inscrisi la niciun alt cabinet.
Ce obligatii are medicul de familie?
Pentru a stii daca este un medic bun sau nu, este important sa cunoasteti care sunt sarcinile sale de serviciu.
- In primul rand, medicul de familie trebuie sa acorde toate serviciile de asistenta medicala primara asiguratilor sai.
- Sa furnizeze tratamentul adecvat si sa prescrie medicamentele prevazute in Nomenclatorul de medicamente conform reglementarilor in vigoare.
- Sa nu refuze acordarea de asistenta medicala in caz de urgenta sau ori de cate ori se solicita aceasta.
- Sa informeze asiguratii despre serviciile oferite si despre felul in care sunt furnizate.
- Sa respecte confidentialitatea prestatiei medicale.
- Sa respecte dreptul asiguratului de a-si schimba medicul de familie.
Medicul de familie poate realiza urmatoarele servicii medicale preventive:
- examenul anual de bilant al copiilor cu varsta cuprinsa intre patru si 18 ani;
- controlul medical periodic al asiguratilor in varsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate;
- controlul medical ce cuprinde: consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic); recomandare pentru examene paraclinice atunci cand exista argumente clinice de suspiciune a unei stari patologice consemnate in foaia de observatie;
- incadrarea medicala a asiguratului intr-o grupa de risc.
Medicul de familie trebuie sa informeze parintii asupra vaccinarilor si tipurilor de vaccinuri acordate in cadrul Programului national de imunizare al Ministerului Sanatatii; in cazul in care medicul recomanda parintelui efectuarea unui alt tip de vaccin decat cel asigurat in cadrul Programului national de imunizari, acesta are obligatia de a solicita consimtamantul informat al parintelui pentru utilizarea, respectiv administrarea vaccinului recomandat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZA, acordat persoanelor asigurate, (conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in sanatate) contine:
- servicii medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala;
- servicii medicale profilactive/de preventie;
- consultatii pentru servicii medicale de prevenire;
- consultatii in vederea monitorizarii evolutiei sarcinii si lauziei;
- supravegherea ce presupune evaluarea factorilor ambientali, consiliere privind igiena alimentatiei si depistarea de boli cu potential endemo-epidermin) etc;
- consultatii pentru acordarea serviciilor de planificare familiala;
- servicii medicale curative;
- monitorizarea afectiunilor cronice;
- consultatii la domiciliul asiguratilor;
- activitati de suport.
DE RETINUT!
Pachetul minimal de servicii medicale acordat persoanelor neasigurate contine: servicii medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala; supraveghere, consultatii in vederea monitorizarii evolutiei sarcinii si lauziei, conform prevederilor legale in vigoare (luarea in evidenta in primul trimestru, supravegherea lunara pana in luna a saptea); activitati de suport: eliberarea de acte medicale (certificat constatator de deces); consultatii pentru acordarea serviciilor de planificare familiala.
Activitati de suport ale medicului de familie:
- certificat de concediu medical;
- bilete de trimitere;
- prescriptii medicale;
- certificat constatator de deces;
- scutiri medicale pentru copii in caz de imbolnaviri;
- acte medicale necesare copiilor aflati in plasament in cadrul sistemului de asistenta sociala;
- documente medicale eliberate pentru copii, solicitate la intrarea in colectivitate.
- Orice medic de familie are obligatia sa ofere un pachet de servicii medicale de baza, atat persoanelor asigurate si inscrise, cat si persoanelor neasigurate care ii solicita ajutorul.
- Medicii de familie sunt platiti de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, iar veniturile lor depind de punctajul calculat anual de CNAS in functie de numarul pacientilor, de varsta si sanatatea acestora.