Ce sunt radiatiile ultraviolete si filtrele solare?

 
Ce sunt radiatiile ultraviolete si filtrele solare?
Ce sunt radiatiile ultraviolete si filtrele solare? Soarele emite trei tipuri de radiatii ultraviolete: A, B si C.

In mod normal, radiatiile UVC sunt filtrate de atmosfera si nu ajung la suprafata pamantului.

Radiatiile UVB sunt partial filtrate de stratul de ozon, motiv pentru care pot produce arsuri solare, imbatranirea pielii si aparitia in timp a cancerului de piele.

Radiatiile UVA sunt constante pe tot parcursul zilei si sunt responsabile de imbatranirea cutanata prematura.

ISPF (factorul de protectie solara) - reprezinta capacitatea unui filtru de a proteja impotriva razelor ultraviolete. Cu cat factorul de protectie este mai mare, cu atat numarul de raze nocive care ajung la piele este mai mic.

Numarul care il insoteste (6,15, 50) reprezinta timpul pana la care poate aparea arsura solara pe pielea protejata de crema fotoprotectoare, comparativ cu situatia in care nu ati aplica acea crema. Masoara, practic, timpul necesar aparitiei unei arsuri.

De exemplu, daca folositi un produs cu SPF 15 va dura de 15 ori mai mult timp pana la aparitia arsurii decat daca nu ati aplica acea crema.

Contactul cu apa, umiditatea din atmosfera sau transpiratia in exces scad eficienta cremei de protectie solara. Pentru a evita riscul arsurilor solare este necesara reaplicarea produsului de protectie solara de obicei din doua in doua ore sau de fiecare data dupa ce iesiti din apa.

Va recomandam sa cititi si: Ce se intampla daca stau prea mult la soare?

Produsul de protectie solara trebuie sa ne protejeze atat de razele ultraviolete de tip A (UVA), cat si de cele de tip B (UVB).

Foto: bucurestifm.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa