Alimentatia copilului dupa perioada de sugar

 
Alimentatia copilului dupa perioada de sugar
ALIMENTATIA COPILULUI MIC. Se va apropia treptat de alimentatia celor mai mari din casa, cu interdictia condimentelor, vanatului, a unor preparate in exces de grasime etc.

Pe masura ce prima dentitie se incheie, copilul va trebui sa devina un bun masticator.

Mesele principale vor fi de 3 pe zi, dimineata la pranz si seara, echilibrandu-se intre acestea aportul principal la masa de pranz, de 40-50% din totalul ratiei, urmata de masa de seara 20-30% si apoi cea de dimineata de 15-20%.

Intre mesele de dimineata si pranz si apoi dupa amiaza se vor putea servi unele gustari ce vor reprezenta 10-15% din ratia totala a copilului.

Proportiile dintre substantele nutritive in ratia calorica vor fi aceleasi ca la sugarul mare.

Nu vor trebui omise din alimentatia zilnica fructele, zarzavaturile si legumele, mai ales sub forma de cruditati.

La masa de dimineata, la o portie de 200 ml de lapte indulcit 5%, cu un adaus de putina cacao sau cicoare, se vor alatura tartina cu paine cu unt, cu cascaval ras sau branza telemea, sunca de Praga, mierea de albine, sau gemul.

La ora 10 o salata de fructe si legume proaspete, fructe sau suc de fructe, eventual cu un biscuit.

La ora pranzului 2-3 feluri de mancare vor constitui masa copilului. Primul fel va fi compus dintr-o supa sau ciorbita de zarzavat cu carne, imbogatite cu paste, grasime vegetala; alta data o salata de cruditati de asemenea imbogatita cu ou rascopt, cartof fiert, sos alb, maioneza. Felul doi va fi o mancare de zarzavaturi sau legume cu carne de pasare, vita, vitel, sau, dupa 2-2 ½ ani, carne de porc slaba si felul trei un desert sub forma unui compot de fructe, o prajitura, un aluat dulce.

Gustarea de dupa masa va fi compusa din unul din deserturile ce nu s-au dat la pranz.

Masa de seara poate fi compusa din primul fel de mancare sub forma de budinca, sufleu, omleta, mamaliguta cu branza si smantana, a unei salate de legume si celalalt fel o cana de lapte sau de iaurt cu paine etc.


ALIMENTATIA COPILULUI IN PERIOADA PRESCOLARA SI DE SCOLAR. Va trebui sa fie cat mai echilibrata, nevoile nutritive obligand o acoperire integrala realizata printr-o alimentatie cat mai variata.

Respectarea proportiilor in ratia calorica dintre substantele nutritive trebuie sa fie o regula.

Proteinele vor acoperi 12-15% din aportul total caloric, iar substantele energetice, respectiv glucidele 40-50%, iar lipidele 40%.

Intre mesele principale de peste zi se va realiza de asemenea un echilibru asemanator; 15-20% micul dejun, 40-50% masa de pranz, 25-30% masa de seara si 10% cele doua gustari.

Adeseori scolarul cu program de scoala dimineata renunta cu usurinta la micul dejun, prilej favorizant de determinarea unor stari de hipoglicemie sau de oboseala si randament scazut la efortul intelectual si fizic pe care copilul il depune cel mai intens in cursul acestei parti din zi.

Din ratia zilnica nu vor trebui sa lipseasca proteinele de origine animala, legumele, zarzavaturile si fructele si mai ales sub forma de cruditati.

Nevoile zilnice calorice sunt de 70-90 de calorii pe kg corp, fiind conditionate si de activitatea fizica desfasurata de copil precum si de anotimp.


 

Hirsutismul, o amenintare pentru sanatate?

 
Hirsutismul, o amenintare pentru sanatate?
Hirsutismul reprezinta o pilozitate exagerata, cu distributie de tip masculin, pe parti ale corpului neacoperite in mod normal de par, cum ar fi fata, abdomenul, pieptul etc.

Aceasta afectiune, cu implicatii psiho-emotionale uneori importante, este conditionata uneori genetic, fiind constitutionala si aparand in acest caz, o data cu pubertatea, ca o consecinta al unui nivel ridicat de hormoni androgeni sau al unei sensibilitati exagerate la testosteron al foliculilor pilosi, asa cum este in cazul sindromului ovarelor polichistice.

Hirsutismul aparut dupa pubertate, la o femeie adulta, anterior cu o pilozitate normala, trebuie sa fie un semnal de alarma, deoarece poate reprezenta un semn al unei boli mai grave cum ar fi tumorile de ovar, boala Cushing, acromegalia, tumorile hipofizare, cancerul de glanda suprarenala sau diabetul zaharat.

In cazul unei femei hirsute ar trebui evaluata functia glandei suprarenale, functia si morfologia ovariana (prezenta ovulatiei, tumori de ovar, aspect ecografic de ovar polichistic), nivelul testosteronului seric, functia tiroidiana si nivelul de prolactina.

Daca nu se identifica nicio cauza patologica, atunci hirsutismul poate fi definit ca idiopatic-aspect conditionat genetic si poate fi tratat strict simptomatic (cosmetic). Avand in vedere cauza ce duce la hirsutism, hiperandrogenismul, aceasta afectiune se poate insoti si de alte manifestari cum ar fi acneea, caderea parului, hipertrofierea clitorisului si a masei musculare cu aspect masculin, neregularitati ale ciclului menstrual sau ingrosarea vocii.

Totusi, cele mai frecvente cazuri de hiperpilozitate sunt cea genetica si sindromul ovarului polichistic. Nivelurile ridicate ale insulinei, care apar la femeile cu rezistenta la insulina, cum ar fi obezele sau cele cu sindromul ovarului polichistic, favorizeaza aparitia hirsutismulul.

De asemenea, scaderea in greutate cu diminuarea insulinemiei, este urmata de atenuarea hiperpilozitatii. Mentinerea unei greutati corporale normale la femeile cu sindromul ovarului polichistic poate preveni sau diminua cresterea excesiva a parului de pe suprafata corpului. Daca hirsutismul are o cauza organica, aceasta ar trebui prompt identificata si corect tratata, avand in vedere posibilele patologii pe care le implica.

Tratamentul alopat sistemic al hirsutismului se poate face cu spironolactona, corticosteroizi, blocanti ai receptorilor hormonilor androgeni si antidiabetice. In formele de hirsutism constitutional tratamentul este epilarea definitiva prin electroliza sau SPL fiind tratamentul curativ si ideal.

Tratamentul naturist include un amestec de pulberi de plante cum ar fi naprasnicul, cretisoara, zmeurul si mararul administrate cate doua lingurite de doua-trei ori pe zi. Utile s-au dovedit a fi si branca ursului, tinctura de plop negru, ceaiurile de coada soricelului, urzica si lemnul dulce.

Expert: dr. Livia Manta, medic obstetrica-ginecologie. Foto: www.perfecte.ro


 

Cum identificam atacul de panica?

 
Cum identificam atacul de panica?
4% din populatia lumii are diagnosticul de tulburare de panica, cu debut cel mai frecvent intre 25-30 de ani, in raport egal barbati:femei.

Atacul de panica se manifesta printr-o perioada distincta de frica sau disconfort intens, in care cel putin patru din urmatoarele simptome sunt prezente: palpitatii, batai puternice ale inimii sau puls accelerat, transpiratii, tremor, senzatie de sufocare sau nod in gat, durere la nivelul
toracelui, greata, varsaturi, ameteli, senzatii de amorteala in membre, frisoane sau valuri de caldura, senzatia de derealizare (totul in jur pare ireal) sau de depersonalizare (senzatia detasarii de propriul corp), senzatia de pierdere a controlului; persoana crede ca poate va innebuni, ca va face infarct miocardic sau atac vascular cerebral sau o boala psihica incurabila.

Debutul este brusc, cel mai frecvent pe un fond de oboseala cronica, epuizare fizica sau caldura extrema. Dureaza aproximativ 30 de minute, cu un varf al fricii inexplicabile (anxietate) la zece minute de la debut.

Lipsa interventiei corecte si la timp asociata cu imprevizibilitatea atacurilor (frecventa de doua-trei ori/saptamana) si lipsa de control asupra lor duce la cronicizare si la restrangerea activitatilor profesionale, familiale, recreationale, cu posibile consecinte severe pe termen lung de tipul tulburarii depresive.

Dupa un prim atac de panica, daca persoana in cauza nu este consiliata corect, teama de a nu avea un nou atac creste, la fel si ingrijorarile cu privire la implicatiile si semnificatiile unui nou atac de panica. Acest proces de gandire duce la modificari de comportament, de exemplu: evitarea locului unde s-a produs atacul de panica - lift, autobuz, metrou, mall, piete aglomerate; evitarea anumitor conditii de mediu (caldura foarte mare); evitarea anumitor activitati sau folosirea anumitor alimente (cafea, ceai verde).

Uneori, persoana in cauza apeleaza la cineva din familie sau la un prieten pentru a o insoti in timpul activitatilor pe care le evita, aparand astfel o „persoana de siguranta” care sa o ajute sa suporte mai usor disconfortul produs de anxietate. Dupa un prim atac de panica, persoana in cauza poate deveni extrem de vigilenta la ceea ce simte din punct de vedere fizic, mentinand o stare de alerta permanenta cu anxietate anticipativa, pentru a fi pregatita pentru un nou atac de panica. Aceasta pregatire nu face decat sa mentina un nivel crescut de anxietate.

Tratat corect, prognosticul este excelent cu diminuarea pana la disparitie a simptomelor. Tratamentul poate fi farmacologic specific recomandat de medicul psihiatru sau psiholog, terapia cognitiv-comportamentala dovedindu-si eficacitatea in vindecarea tulburarii.

Expert: dr. Ioana Gabriela Ciorica, medic specialist psihiatru. Foto: psihiatrie.info


 

Oare optimistii traiesc mai mult?

 
Oare optimistii traiesc mai mult?
Ca sa raspundem cu o gluma, nu stim daca neaparat traiesc mai mult, dar sigur traiesc mai fericiti pentru ca stiu in final ca totul va fi bine.

George Bernard Show spunea ca atat optimistul, cat si pesimistul contribuie la societate. Optimistul a inventat avionul, pesimistul a inventat parasuta. Pe de alta parte, este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli decat sa fii pesimist si sa ai dreptate, nu-i asa?

De fapt, ce inseamna sa fii optimist? Daca esti optimist nu inseamna ca ignori aspectele negative ale unei situatii, ca vezi numai varianta pozitiva. Dimpotriva! Optimismul este un mod de viata cat se poate de sanatos care te ajuta sa vezi ambele parti ale unei situatii (cele pozitive si cele negative deopotriva), avand incredere in capacitatea proprie de a face fata oricarei variante.

Asadar, indiferent de ce ti se intampla, daca esti optimist stii ca te vei descurca. Optimismul este un soi de realism, cu alegerea de a vedea partea plina a paharului, constient fiind de partea goala.


Ce spun cercetatorii?

Optimistii traiesc mai mult si au o viata mai sanatoasa decat pesimistii, au declarat cercetatorii americani de la Universitatea din Pittsburg, dandu-le pesimistilor un nou motiv de suparare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 100.000 de femei cu varste de peste 50 ani, timp de opt ani. S-a demonstrat ca femeile optimiste aveau cu 14% mai mic risc de deces din orice cauza si cu 30% mai putin risc sa moara din cauza unor afectiuni cardiace.

Deci, de ce sunt optimistii mai favorizati de soarta? Iata cateva posibile explicatii: au legaturi sociale mai puternice si relatii mai stranse, doua lucruri care diminueaza stresul (un factor de risc pentru bolile de inima), sunt mai activi, sunt mai hotarati sa urmeze o dieta sanatoasa si sa renunte la fumat.

„Un pesimist vede dificultati in fiecare oportunitate, in timp ce un optimist vede oportunitati in orice dificultate”, spunea Winston Churchill.

O gandire optimista iti da puterea de a face fata tuturor problemelor, te face sa vezi oportunitatea si partea pozitiva din orice situatie, te ajuta sa crezi in oameni, sa le arati bunavointa, sa te deschizi si sa traiesti experiente minunate, te pregateste pentru esec (care nu este neaparat o pierdere, ci o lectie), te face sa crezi ca orice problema poate fi depasita si ca, in fond, viata este minunata, chiar daca nu este usoara. Baza optimismului este increderea in sine. In fata unui esec un optimist nu se inchide in el, ci merge mai departe.

Foto: adevarul.ro


 

Diverticulul Meckel

 
Diverticulul Meckel
In general, diverticulii sunt reprezentati de hernierile ce pot interesa in mod deosebit mucoasa tractului gastrointestinal, la toate nivelele sale, dar mai ales a intestinului gros, acolo unde musculatura sa dovedeste o rezistenta mai scazuta fata de actiunea unor factori ce intervin in determinarea lor.

Cu totul particular apare diverticulul Meckel, a carui origine este in stransa legatura cu evolutia embriologica anormala a canalului vitelin, prin persistenta lui dupa primele trei luni de viata intrauterina, cand, in conditii normale, ar fi trebuit sa se rezoarba in mod complet. Modul cum se intalneste cel mai ades aceasta anomalie cu caracter de persistenta partiala, este redat de diverticulul Meckel.

Persistenta totala a canalului vitelin, ca forma anatomo-clinica, se identifica cu fistula omfaloenterala, prin care continutul intestinal se poate scurge, daca anomalia este larga, primele manifestari devenind cunoscute dupa caderea cordonului ombilical. In unele cazuri, la nivelul orificiului ombilical, mucoasa intestinala se poate prolaba, prolapsul determinat constituindu-se ca o interventie de mare urgenta.

Diverticulul Meckel apare astfel ca o malformatie congenitala prin cauze mai putin cunoscute, a carei incidenta este apreciata intre 1,5, 2 si chiar 3% pentru intreaga populatie, formele manifeste fiind mai frecvent intalnite, aproximativ de 3 ori, la baieti decat la fete, 50 pana la 60% din cazurile manifeste inregistrandu-se in primii doi ani de viata.

Persistenta capatului intestinal al canalului vitelin, asa cum de obicei apare diverticulul Meckel, se aseamana cu un apendice, sau are o forma conica, cu o baza de implantare mai mare, fixata pe partea antimezenterica a ileonului, la o distanta intre 40-90 cm de valvula ileocecala. Varful diverticulului poate fi liber sau sa se continue printr-un cordon fibros, legat de cicatricea profunda a ombilicului.

In continutul sau, al carui lumen poate fi mai larg sau mai stramt, structura tesutului heterotropic intalnit in formele manifeste este dominata de tesutul mucoasei gastrice, jejunului si colonului alaturi de insulele de tesut pancreatic, cel al mucoasei duodenale fiind mult mai rar intalnit.

Cu toata incidenta destul de marcata a anomaliei, cazurile manifeste, cu semnificatie patologica, sunt totusi foarte rare, iar caracterul complicatiilor lor imbraca aspecte de mare gravitate, a unui abdomen acut, fie ca este vorba de manifestari ce evidentiaza o hemoragie intestinala, sau o obstructie intestinala prin volvulus sau de tipul unei invaginatii, fie ca aceasta simptomatologie este comuna peritonitei sau unei apendicite acute.

Tabloul clinic mai poate fi uneori exprimat si printr-un sindrom de varsaturi ciclice cu acetonemie.

Astfel, modalitatile prin care diverticulul Meckel se face cunoscut sunt variate, lipsite insa de o simptomatologie proprie prin care sa se permita precizarea diagnosticului lui inaintea interventiei chirurgicale.

Tratamentul formelor manifeste este strict chirurgical si, asa cum s-a mai aratat, cel mai ades prezinta un caracter de urgenta, determinat de posibilitatile prin care se complica.

Foto: www.oculusprim.md


 

Nou-nascutul normal (la termen)

 
Nou-nascutul normal (la termen)
Perioada de nou-nascut este perioada din viata ce corespunde primei luni de varsta. Este considerata ca o etapa de adaptare a produsului de conceptie la viata extrauterina si se imparte in: perioada neonatala precoce, reprezentata de primele 7 zile si perioada neonatala tardiva, urmatoare primei saptamani de viata si pana la sfarsitul varstei de o luna.

Dupa gradul de dezvoltare la nastere, nou-nascutul se apreciaza ca nou-nascut: la termen, post matur, subponderal, prematur, dismatur si avorton.

Prin avorton, sau prematur gr. IV, se intelege produsul de conceptie nascut inainte de 6 luni de viata intrauterina si cu o greutate sub 1000 gr.

Prematur se considera, dupa criteriile O.M.S., nou-nascutul cu o greutate la nastere de si sub 2500 g. El are o lungime intre 35-45 cm si o varsta de gestatie intre 24-37 saptamani.

Dismatur, sau nou-nascut cu o greutate mica la nastere, nou-nascut subnutrit intrauterin, nanic idiopatic intrauterin etc, este nou-nascutul a carui greutate, sub 2500 g la nastere, este inferioara varstei lui de gestatie.

Pentru o mai buna apreciere a gradului de maturitate la nastere, in afara criteriului greutatii, a varstei de gestatie si a maturizarii osoase, au fost elaborate si unele criterii morfologice (Farr), coroborate cu unele criterii de apreciere a dezvoltarii neurologice.

Subponderal este nou-nascutul cu o greutate la nastere sub 3000 g si pana la 2500 g, a carui lungime este normala, iar varsta de gestatie depaseste 37 de saptamani.

Post matur se considera nou-nascutul care depaseste varsta de gestatie de 9 luni de sarcina.

Dupa starea lui la nastere, nou-nascutul poate fi: nou-nascut normal sau patologic.

Foto: unica.md


 

Alaptarea exclusiva in primele 1000 de zile

 
Alaptarea exclusiva in primele 1000 de zile
Primele 1000 de zile, din momentul conceptiei si pana la varsta de doi ani, reprezinta o fereastra unica de oportunitate, in care nutritia si stilul de viata sanatos influenteaza sanatatea viitorului adult.

CEEA CE FACI SI MANANCI IN PRIMELE 1000 DE ZILE, REPREZINTA CHEIA SANATATII PENTRU INTREAGA VIATA!

Cercetarile ultimilor ani au adus la lumina concluzia ca alimentatia si stilul de viata al mamei in timpul sarcinii, alaptarea, diversificarea si nutritia copilului de varsta mica sunt patru etape importante ce pun bazele sanatatii pe termen lung.

In cadrul primelor 1000 de zile, alaptarea reprezinta o etapa-cheie. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alaptarea exclusiva a sugarului trebuie sa inceapa in prima sa zi de viata si sa continue pana la varsta de sase luni.

In plus, laptele matern ar trebui sa ramana parte din alimentatia copilului pana la varsta de doi ani, in completarea hranei solide.


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la sase luni si, pentru ca acest proces sa se desfasoare in conditii optime, trebuie respectate cateva reguli de aur:

  • Inceperea alaptarii in primele ore dupa nasterea copilului.
  • Alaptarea trebuie facuta in mod exclusiv, adica bebelusul va primi doar lapte matern, fara alte alimente sau lichide, inclusiv apa.
  • Alaptarea se face la cerere, atat de des pe cat o solicita bebelusul, ziua si noaptea.
  • Nu se folosesc biberoane sau suzete.

Minunile alaptarii...

Laptele matern este primul aliment al bebelusului, are rolul de a-i asigura toata energia si nutrientii de care are nevoie in primele sase luni, va continua sa ii asigure pana la jumatate din nutrientii de care are nevoie in a doua parte a primului an si pana la o treime din nutrienti in timpul celui de-al doilea an de viata.

Alaptarea promoveaza dezvoltarea senzoriala si cognitiva, protejeaza copilul impotriva infectiilor si bolilor cronice. Mai mult, alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila cauzata de boli precum diareea sau pneumonia si ajuta la o recuperare mai usoara in urma problemelor de sanatate.

Alaptarea este importanta pentru sanatatea copilului vostru si pentru ca are rol in dezvoltarea sistemului sau imunitar. Transferul de anticorpi dintre organismul mamei si cel al copilului incepe din pantec si continua pe timpul alaptarii sub forma unei bariere de protectie impotriva infectiilor gastrointestinale si respiratorii.

Laptele matern este usor de digerat si ajuta la maturizarea sistemului digestiv al copilului, excluzandu-se probleme precum diareea sau constipatia, ce afecteaza copiii in proportie de 10%.

Diversificarea trebuie sa se faca dupa varsta de sase luni, deoarece studiile arata ca introducerea alimentatiei complementare mai devreme creste riscul de obezitate infantila.

STATISTICI UNICEF

Potrivit UNICEF (2012), in Romania doar 12.6% din femei isi alapteaza copiii exclusiv, fiind una dintre cele mai mici rate de alaptare din Uniunea Europeana. In mediul urban, numarul femeilor care alapteaza este cu 50% mai mare decat in mediul rural -15,4% in comparatie cu 9,8%. In plus, doar 56% dintre viitoarele mame vorbesc cu medicul de familie in legatura cu beneficiile alaptarii. Copiii alaptati exclusiv au o rata a mortalitatii infantile mai scazuta si se imbolnavesc mai rar.

Alte beneficii...

Alaptarea este un act natural, dar si o abilitate care se invata. Mama care alapteaza are nevoie de suport si consiliere pentru ca alaptarea sa se desfasoare optim. Orice piedica ce poate aparea in perioada alaptarii (reintoarcerea la serviciu sau sanatatea mamei) poate fi depasita printr-o informare corecta.

Din pacate, multe din femeile din Romania considera ca alaptarea este restrictiva, considerand ca nu vor avea voie sa consume multe din alimente. Insa, mamele care alapteaza trebuie sa se hraneasca bine si sa fie relaxate deoarece stresul si lipsa de nutrienti scade cantitatea si calitatea laptelui matern.

Nu trebuie sa neglijam nici beneficiile emotionale pe care le aduce alaptarea, in special in primele luni de viata. Conexiunea fizica din timpul celor noua luni de sarcina continua cu apropierea speciala dintre mama si copil, cu fiecare masa. Este recomandat contactul direct, piele pe piele, in timpul alaptarii pentru ca cel mic sa simta caldura si pulsul mamei, refacand confortul din pantec.

Alaptarea o ajuta pe mama sa treaca mai usor peste primele luni, cand se poate instala depresia postnatala. Astfel, primele 1000 de zile si implicit alaptarea exclusiva in aceasta perioada, pun bazele sanatatii copilului si a viitorului adult. Este prima si cea mai importanta mostenire pe care o putem lasa copiilor nostri: o viata lunga si sanatoasa.

Va invitam sa descoperiti mai multe despre importanta primelor 1000 de zile pe site-ul www.primele1000zile.ro.

Foto: ziarmm.ro


 

Se poate trata parul uscat?

 
Se poate trata parul uscat?
Se poate trata parul uscat? Parul uscat este o situatie speciala, care poate fi tratata. Primul pas este sa descoperiti ce anume va usuca parul. Specialistii incrimineaza mai multe cauze.

Vara, supraexpunerea la soare, inotul, produsele cu alcool pot deshidrata parul. La fel si variatiile de temperatura iarna, de la ger la caldura din case. Tratamentele de indreptare a parului pot deshidrata, de asemenea, podoaba capilara. Schimbarile hormonale (sarcina, menopauza...) sunt posibile cauze ale uscarii parului. Folosirea unui sampon necorespunzator poate face mult rau parului. Perierea parului cand este inca ud il poate strica.

Se poate trata parul uscat? Cum?
  • Aplicati pe par si balsamuri cu formule mai concentrate.
  • Alegeti un uscator de par cu ionizare. Ionii protejeaza parul si il usuca mai rapid decat uscatoarele traditionale.
  • Indreptati parul cat este ud. Da, exista placi de indreptat parul care pot fi folosite cat parul este umed.
  • Incercati sa renuntati la indreptarea parului. Folosite produse pe baza de sare marina pentru un aspect ondulat natural.
  • O data pe saptamana aplicati o masca de par hidratanta, acoperiti capul cu un prosop cald si lasati-o sa actioneze aproximativ 30 minute.
  • Alegeti produse de ingrijire a parului fara sulfati. Acestea sunt cele mai recomandate pentru parul vopsit si uscat, deoarece sulfatii estompeaza culoarea si indeparteaza umiditatea.


 

Care este rolul unui coach personal?

 
Care este rolul unui coach personal?
Care este rolul unui coach personal? Sunt printre acei oameni care cred cu tarie ca viitorul vostru poate fi diferit de trecut, daca alegeti alte ganduri, credeti in puterea voastra personala si invatati sa integrati planul vietii materiale cu cel spiritual.

In domeniul vast al cunoasterii etichetat ca „dezvoltare personala” - coaching-ul este ceea ce imi place sa numesc „fereastra spre lume”. A stabili o relatie de coaching inseamna, in primul rand, a castiga timp si a ajunge la rezultate importante in viata personala si profesionala, a descoperi ce inseamna echilibru, energie, entuziasm si mai ales conectarea cu propriul Sine.

Un coach acreditat, cu experienta si propriul sau proces transformational poate deveni antrenorul vostru de viata si va poate sprijini in procesul de reinventare. Impreuna cu un coach puteti face transformari remarcabile in toate planurile vietii voastre: sanatate, cariera, relatii, bani, business.


Reinventati-va corpul!

Daca aveti intentia puternica de a face o schimbare radicala legata de sanatate, echilibru si forma voastra fizica este recomandabil sa incepeti un program de transformare in plan mental, emotional si spiritual. Un life coach specializat in wellness si sanatate va va sprijini in prima etapa a transformarii voastre, care va precede unui program de fitness si nutritie. In acest mod va veti incadra in cei 5% care fac o schimbare radicala si nu in procentul de 95% care urmeaza diete si exercitii fizice si revin la forma initiala in mai putin de un an.

Corpul fizic reflecta in esenta ceea ce ganditi, simtiti si credeti despre voi, ce tipuri de credinte limitative ati acumulat de-a lungul vietii si cum puteti sa va schimbati fundamental atitudinea si comportamentul. Impreuna cu un coach aveti sanse reale sa identificati aceste bariere, sa va imbunatatiti semnificativ stima de sine si increderea in propriile forte.


Reinventati-va business-ul!

Deloc intamplator, executivii de top lucreaza cu Executive Coach-es pe perioade de minim un an, in ideea de a explora noi oportunitati de crestere a performantei in business. Explorand mai bine de 15 ani complexitatea relatiei intre motivatia umana si rezultatele obtinute, pot recomanda oricarui lider - fie el corporatist sau antreprenor - sa includa in echipele lor cat mai multi oameni implicati in procesul de dezvoltare personala.


De ce am nevoie de un coach?

Pe scurt, coaching-ul este strans legat de performanta, transformare si abundenta pe toate planurile - in esenta lucrurile la care visam si pe care le dorim cu totii. Este important sa facem din timpul nostru un aliat si sa cautam raspunsul la cea mai importanta intrebare de coaching in acest moment: „Cum pot trai o viata implinita pe toate planurile?”

Expert: Oana Stanga - Business Consultant Life&Executive Coach, www.oanastinga.com. Foto: www.creativeentrepreneur.com.au


 

Beneficiile exercitiilor cardio

 
Beneficiile exercitiilor cardio
Care sunt beneficiile exercitiilor cardio? Veti afla in continuare. Antrenamentele cardio sau aerobice, cum mai sunt denumite, se caracterizeaza, in principal, prin exercitii in care muschii folosesc oxigenul pentru arderea carbohidratilor si a grasimilor, iar pulsul urca la peste 70% din cel maxim.

Determinarea pulsului maxim se face prin scaderea varstei noastre din 220. Asadar, daca aveti 38 ani, se considera ca faceti efort cardio cand pulsul atinge valoarea 220-38=182 batai/minut.

Cresterea efortului trebuie sa se faca treptat, pentru a obtine un antrenament eficient si corect din punct de vedere clinic, lipsit de posibile leziuni ale articulatiilor sau epuizarea resurselor energetice. Pentru incepatori, ideal este sa se inceapa cu zece minute de incalzire la intensitate scazuta, apoi cresc intensitatea si apoi durata, ajungandu-se la 30-40 minute de efort cardio efectiv.

Un antrenament cardio, cu tot ce implica el (cardio, greutati, izometrie, stretching, exercitii complementare) nu trebuie sa depaseasca 60-80 minute, indiferent de nivelul de pregatire fizica. Pentru rezultate optime este recomandat sa faceti trei-patru antrenamente cardio pe saptamana iar pauza de refacere dintre antrenamente sa fie de 24-48 ore.

Beneficiile exercitiilor cardio:
  • cresc rezistenta inimii;
  • intaresc plamanii si capacitatea lor;
  • scad riscul de infarct, diabet zaharat, obezitate sau hipercolesterolemie;
  • stimuleaza metabolismul, accelerand arderile si ajutand la scaderea in greutate;
  • reduc stresul, combat insomnia, ajuta la instalarea unui somn odihnitor.

Atentie!

Alaturi de exercitiile cardio, in programele de antrenament trebuie sa se acorde o foarte mare atentie alimentatiei si perioadei de refacere musculara pentru a evita supraantrenamentul. Hidratarea are un rol determinant in buna functionarea a organismului, accelerand procesul de slabire in timpul antrenamentului, inainte si dupa acesta.

Expert: Elvin Marinescu, antrenor personal One Fitness.


 

Medicamente administrate copiilor fara recomandarea medicului

 
Medicamente administrate copiilor fara recomandarea medicului
De cele mai multe ori parintii nu inteleg care sunt efectele negative ale medicamentelor administrate copiilor fara recomandarea medicului si cat de mare este riscul aparitiei efectelor adverse. Pretextul pentru care parintii nu merg la medic mereu este experienta anterioara.


Automedicatia la copii...

Cele mai frecvente afectiuni pe care parintii aleg sa le trateze fara a consulta un medic sunt raceala si gripa. Peste 50% dintre parinti administreaza medicamente copiilor fara un consult medical pentru simptome precum: tuse, febra, nas infundat sau dureri in gat.

Din dorinta de a ocroti sistemul imunitar al copiilor, peste 61% dintre parinti administreaza vitamine preventiv copilului fara a lua legatura cu medicul pediatru.


Legatura cu medicul pediatru...

Este necesar ca parintii sa discute cu medicul pediatru despre ce medicamente sa aiba mereu la indemana, in ce conditii sa le administreze celor mici si mai ales cum. Unele clase de medicamente sunt corespunzatoare in functie de varsta si greutate (de exemplu: aspirina nu se administreaza ca antitermic la copil, iar antihistaminicele sunt recomandate doar dupa doi ani, singurul indicat la varsta mica fiind desloratadina (aerius).

Mamele reactioneaza total diferit la orice semn, oricat de mic, pe care il are copilul lor. De cele mai multe ori se ingrijoreaza fara rost si incearca sa gaseasca o clarificare la cea mai apropiata farmacie.

Indicat este insa, mai ales in cazul copiilor mici si mai ales al sugarilor, sa se sfatuiasca cu medicul pediatru, acesta este singurul care poate da diagnosticul sigur si tratamentul adecvat, luand in calcul intregul istoric clinic al copilului.

ATENTIE: Este interzisa administrarea capsulelor sau comprimatelor copiilor mici (pericol de inecare). Alegeti siropurile sau plicurile ce se dizolva in apa!

Antibioticele se administreaza, de obicei, atunci cand febra copilului nu scade in 24h si daca este mai mare de 38 grade C. Multe mamici fac greseala de a le da micutilor prima doza de antibiotic de la o simpla raceala, ceea ce nu este normal. Virozele nu se trateaza cu antibiotice. Acestea sunt folosite excesiv in Romania, chiar si in spitale.

Foto: www.cefacemimi.ro


 

Monodieta, un altfel de post

 
Monodieta, un altfel de post
Daca vreti sa va imbunatatiti starea de sanatate si sa curatati corpul de toxine, iata o metoda simpla si naturala!

Dupa cum spune denumirea ei, monodieta presupune sa consumati un singur aliment o anumita perioada (ideal este ca regimul sa nu dureze mai mult de trei zile).


La ce ajuta monodieta?

Prin eliminarea toxinelor acumulate, curata organismul rapid, dar bland. Desi cea mai buna metoda terapeutica de detoxificare este postul negru (abstinenta de la mancare), el este dificil de pus in practica, nu poate fi urmat de oricine si trebuie tinut sub control medical.

In schimb, monodieta este o alternativa mai blanda si usor de respectat, in spelicial in perioadele de post. Efectele benefice apar imediat: va simtiti mai usori si plini de forta (organismul consuma mai putina energie cu digestia), dormiti foarte bine, va concentrati usor.

Pe langa detoxificare, monodieta ajuta la tratarea unor probleme de sanatate: boli infectioase (bronsita, gripa, raceala), dureri cronice, reumatism, tulburari digestive etc.






Ce alimente consumam?

Fructele, legumele si cerealele sunt alimentele indicate, fiindca ajuta la eliminarea deseurilor fara sa aduca noi toxine in corp. In schimb, carnea nu este recomandata. Iata cateva sugestii:

Primavara, sunt bine-venite toate vegetalele proaspat aparute: papadie, spanac, urzici, salata verde, dovlecei, conopida, telina, capsune.

Branza de vaci este recomandata impotriva tulburarilor digestive.

Merele stimuleaza si descongestioneaza ficatul, strugurii purifica sangele si ajuta la eliminarea grasimilor din tesuturi, fragutele combat guta si reumatismul si contribuie la eliminarea acidului uric, iar ananasul este util in alergii, artrita, hemoroizi.

Fructele de vara (piersici, pepene galben, pepene verde) curata ficatul, vezica biliara, rinichii si plamanii.

Orezul integral curata sangele si detoxifica tesuturile in profunzime. Dupa o cura cu orez, nu mancati fructe crude vreme de 48 de ore, ca sa evitati fermentatiile intestinale.

Morcovul este eficient in reumatism, iar sucul de varza este bun daca aveti ulcer.


Sfaturi practice...

Pe durata curei, puteti manca alimentul pe care l-ati ales in ce cantitate vreti si cat de des doriti, crud sau fiert. De exemplu, daca alegeti morcovii, beti suc la micul dejun, consumati-i cruzi si rasi la pranz si manancati-i fierti la cina.

Daca alegeti merele, consumati suc, compot, fruct crud. Cura trebuie sa dureze maximum trei zile. Nici nu este nevoie de mai mult, pentru ca efectul de dezintoxicare se instaleaza rapid.

Nu puteti sau nu vreti sa urmati cura trei zile consecutiv? Optati pentru alta varianta de monodieta:

- o data la sapte zile, timp de mai multe saptamani;

- la fiecare masa de seara, vreme de o saptamana;

- monodieta alternata - mancati un singur aliment timp de o zi, iar in urmatoarea consumati altul. Exemplu: morcov in prima zi, branza de vaci (daca tineti post, alegeti un aliment de post) a doua zi, orez integral in urmatoarea. Sau chiar toate aceste alimente in aceeasi zi, dar unul singur la fiecare masa. Pentru ca aveti posibilitatea sa variati meniul, puteti urma acest tip de monodieta timp de zece zile, riscul de carente fiind mic.

Pe toata durata monodietei, beti 1,5-2 litri de lichide pe zi (apa, ceai de papadie, rozmarin sau cimbru), ca sa ajutati la eliminarea deseurilor. Daca ati ales monodieta de trei zile, aveti grija ca la final sa reluati progresiv alimentatia obisnuita, fara sa combinati prea multe alimente la primele mese.






Care sunt minusurile monodietei?

Nutritionistii spun ca monodieta este mai degraba un post care poate cauza carente. Antreneaza pierderi de proteine si de apa din organism si favorizeaza anumite probleme intestinale. La toate acestea, se adauga senzatia pregnanta de foame si de plictiseala.

Cat ar trebui sa dureze aceasta dieta ca sa nu aduca niciun risc?

Pentru o buna functionare, organismul are nevoie de proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale si fibre. Niciun aliment nu contine toate substantele nutritive necesare si tocmai de aceea este recomandat sa mancati de toate. Totodata, este una dintre cele mai periculoase diete pe termen lung. Avantajele sale sunt extrem de reduse si puse in umbra de un risc mare de denutritie daca dieta depaseste o saptamana. De aceea, nutritionistii recomanda ca aceasta dieta sa fie urmata 2-3 zile pe saptamana, timp de o luna.

Exista persoane care ar trebui sa nu urmeze acest regim?

Da, bolnavii cronici cu diferite afectiuni precum boli digestive, hepatice, de inima, metabolice (diabet zaharat, obezitate morbida), copiii si varstnicii, femeile gravide.

Dr. Oana Dumitrache - medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, Ponderas.




 

Ce boli trateaza spirulina?

 
Ce boli trateaza spirulina?
Spirulina este o alga unicelulara de culoare verde-albastruie. Este un „superaliment” cu multiple beneficii asupra sanatatii; in continuare va vom spune ce boli trateaza spirulina:
  • Spirulina echilibreaza presiunea arteriala (doar in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune).
  • Spirulina ajuta la reducerea colesterolului si a trigliceridelor.
  • Spirulina actioneaza pozitiv in cazurile de anemie, demineralizare si epuizare a organismului.
  • Spirulina imbunatateste sistemul imunitar, incetineste cresterea si inmultirea bacteriilor.
  • Spirulina ajuta la buna functionare a glandei tiroide prin optimizarea proceselor metabolice.
  • Spirulina creste masa musculara datorita continutului bogat in proteine.
  • Spirulina ajuta la pierderea kilogramelor in plus, datorita continutului bogat de iod care actioneaza direct asupra glandei tiroidei.
  • Spirulina este de un real ajutor in combaterea candidei prin cresterea florei intestinale bacteriene care poate tine sub control dezvoltarea excesiva a acestei ciuperci.
  • Spirulina lupta impotriva razelor ultraviolete si protejeaza pielea de radiatiile solare.
  • Spirulina confera saturatia si scade apetitul daca este consumata cu o jumatate de ora inaintea mesei.
  • Spirulina stimuleaza digestia cu ajutorul continutului de fibre vegetale.
  • Spirulina lupta impotriva alergiilor sezoniere sau perene datorita antihistaminicelor.
Foto: www.paddisonprogram.com


 

Alergiile – cum ne ajutam?

 
Alergiile – cum ne ajutam?
Una din cele mai frecvente neplaceri ale primaverii o constituie alergiile, urmare a unei reactii exagerate a sistemului imunitar la particulele de polen inspirate din aer, ca si cum acestea ne-ar ataca organismul, de unde si inflamatiile localizate la nivelul cailor respiratorii si ochilor.


Rinita alergica, exasperanta...

Aveti nasul infundat sau va curge intruna, aveti tendinta sa vi-l tot frecati cu palma, respirati cu greutate si va lacrimeaza ochii? Toate acestea sunt simptome ale rinitei alergice, provocata de polenul plantelor carat de colo-colo de insecte sau vant, de unde si denumirea de polinoza, o neplacere sezoniera constand in inflamarea mucoasei nazale.

In general, debuteaza primavara, printr-o reactie imediata si violenta: stranut si secretii nazale apoase. Apoi, ambele nari se infunda, apare senzatia de mancarime, ochii devin umezi, cu lacrimare excesiva, respiratia - dificila si suieratoare, iar tusea este uscata la inceput, apoi productiva.

Cum ne ajutam?
  • Cel mai indicat ar fi sa evitati alergenul, adica polenul si sa apelati la tratamente naturale calmante chiar si preventiv, daca stiti ca aveti aceasta sensibilitate.
  • Tineti usile si ferestrele inchise in perioada cu mult polen in aer si folositi un dezumidificator.
  • Nu uscati rufele in aer liber, polenul se poate aseza si pe acestea.
  • Administrati intern extract din muguri de coacaz negru, infuzie de urzica, tinctura de trei-frati-patati, antialergice redutabile.
  • Faceti de cateva ori pe zi spalaturi nazale cu apa sarata si folositi picaturi pe baza de apa de mare.
Confuzie posibila...

Aceleasi simptome, doua posibile neplaceri: raceala sau alergie? Cum le deosebiti? Simptomele racelii apar unul dupa altul, ale alergiei toate deodata, raceala dureaza vreo saptamana, alergia - pana la intreruperea contactului cu alergenul.

Secretiile nazale in raceala sunt tulburi, iar in alergie - aproape transparente. Daca virozele pot fi insotite de febra, in cazul alergiilor aceasta este absenta.


Conjunctivita alergica, un chin...

De parca nu ar fi de-ajuns ca va curge nasul si stranutati intruna, respirati cu greutate si tusiti, va supara si ochii, din cauza asa-numitei „boli a ochilor rosii”, adesea o consecinta a rinitei alergice.

Conjunctivita alergica consta in sensibilitatea mucoasei conjunctivale fata de anumite particule din mediul inconjurator - praf, polen, fan, puf, acarieni - fiind declansata de contactul direct al acesteia cu un alergen sau altul. Are aparitie sezoniera: sfarsitul iernii-inceputul primaverii.

Vinovatul sezonier este ori polenul plantelor, ori praful, mucegaiul. Se manifesta prin inrosirea ochilor si edem in jurul acestora, lacrimare, sensibilitate la lumina, senzatie de corp strain in ochi si arsura, mancarime, umflarea pleoapei superioare, daca nu rezistati impulsului de a scarpina ochii.

Cum ne ajutam?

Este neaparat necesar sa consultati medicul oftalmolog. Tratamentul conjunctivitei, indiferent de forma acesteia, nu poate fi stabilit decat de medic. In ceea ce va priveste, este foarte important sa luati si urmatoarele masuri:
  • renuntati pentru un timp sa va fardati in jurul ochilor - neplacerile ar putea fi declansate si de unele produse cosmetice, in special fardurile pentru ochi. Nu ignorati acest aspect, altfel, v-ar putea fi afectata corneea;
  • rezistati tentatiei de a alina mancarimile frecandu-va la ochi;
  • inlaturati secretiile cu un pansament steril, de fiecare data un altul, sau cu un disc demachiant inmuiat in infuzie calda de albastrele.
Alergie sau microb?

Conjunctivita virala sau bacteriana debuteaza cu aparitia simptomelor la un singur ochi, in cateva zile urmand sa aiba de suferit si celalalt.

In caz de conjunctivita alergica, intotdeauna sufera ambii ochi, de la bun inceput, insa lipseste secretia purulenta specifica in cazul conjunctivitei bacteriene.


 

Cum slabesc fara sa tin dieta?

 
Cum slabesc fara sa tin dieta?
Cum slabesc fara sa tin dieta? De ce sa pierdeti timp pretios urmand regimuri restrictive si care nu dau rezultate cand puteti sa scapati de kilogramele in plus aplicand cateva reguli simple?

Fiecare cura de slabire pe care ati tinut-o s-a terminat in acelasi fel, chiar daca ati respectat cu sfintenie lista de interdictii. Ati reusit, este drept, dand dovada de o vointa de fier, sa scapati de cativa centimetri din talie, dar, la un moment dat, nu ati mai rezistat si ati cedat tentatiilor.

In scurt timp, kilogramele s-au depus la loc, fiind parca mai multe decat inainte de dieta. Va doriti sa slabiti si sa va mentineti, dar nu stiti ce sa faceti? Iata cum rezolvati problema fara sa va simtiti presate ca sunteti la cura!


Faceti-va temele!

Paradoxul este ca traim intr-o lume guvernata de diete ce promit slabirea accelerata, dar statisticile referitoare la obezitate sunt tot mai ingrijoratoare. Pare ca suntem toti la dieta, dar foarte putini reusesc sa dea jos o parte din excesul ponderal, iar dintre acestia si mai putini se mentin.

Kilogramele in plus nu sunt doar o problema de ordin estetic, ci sunt asociate cu diabetul zaharat de tip II, bolile cardiovasculare si cancerul.

Cercetatorii spun ca in procesul acumularii de grasime sunt implicati hormoni, enzime, numerosi neurotransmitatori, iar slabitul nu inseamna sa numarati caloriile, ci sa oferiti organismului un mediu prielnic sa se debaraseze de ce-i prisoseste.

Ca sa atingeti greutatea ideala, nu trebuie sa fiti specialisti in nutritie, ci sa apelati la o formula simpla, insa adesea aplicata defectuos: este important ce si cand mancati, dar si cata grija aveti de latura emotionala si de stilul de viata in ansamblu.


Hraniti-va organismul!

Dietele, fie ca sunt sarace in carbohidrati, fie ca au un continut proteic ridicat ori sunt disociate, priveaza organismul de nutrienti esentiali. In timp, nu doar ca puneti la loc kilogramele de care ati scapat, ci ramaneti cu lipsuri de vitamine si minerale ce favorizeaza boli grave.

In vreme ce urmati dieta dupa dieta, corpul va cere substantele care l-ar ajuta sa se debaraseze in mod natural de surplusul ponderal. Asadar, aveti nevoie de superalimente: hrana vie (multe legume si fructe), acizi grasi esentiali, vitali pentru constructia celulara, de tip omega 3 si 6 (din peste, nuci, seminte si uleiuri vegetale presate la rece) si nu in ultimul rand, de proteine de calitate, pe care le luati din surse vegetale (fasole, naut, ciuperci, soia), si din carne de tara, de la animale crescute fara antibiotice si hormoni.

Daca includeti toate aceste alimente in meniul zilnic, nu veti mai visa zilnic sa mancati cate o pizza. Din cand in cand, va puteti satisface cate o pofta, dar veti observa ca veti pierde gustul pentru produsele fast-food sau procesate, fiindca organismul va prefera alimentele hranitoare. Acestea va furnizeaza necesarul de vitamine si minerale, va energizeaza, va dau o stare de bine si va ajuta sa traiti mai mult si sanatos.


Incepeti cu sanatatea digestiva!

Procesul de slabire este strans legat de sanatatea tractului digestiv. Cand acesta nu functioneaza optim, digestia nu se face corect si nutrientii nu sunt asimilati.

Problemele digestive favorizeaza inflamatiile, caz in care sistemul endocrin se dezechilibreaza si transmite mesaje eronate. Astfel, substantele nutritive nu sunt transformate eficient si organismul incepe sa faca depozite adipoase.

Un prim pas este detoxificarea. Potrivit studiilor, corpul uman foloseste celulele de grasime pentru a permite depozitarea toxinelor ce continua sa se acumuleze in conditiile unei digestii deficitare. O metoda eficienta de a curata corpul de deseuri este consumul de apa (intr-un studiu recent, participantilor li s-a accelerat metabolismul cu 30% doar fiindca au baut mai multa apa), bauturi alcaline (limonada, sucuri naturale) si alimente verzi (salata, varza, broccoli).

Nimic mai simplu: scapati si de reziduuri, si de kilogramele in plus. Vestea buna este ca, pe masura ce digestia se normalizeaza, organismul intra intr-un ritm natural si veti slabi fara prea mult efort. In paralel, consumati alimente bogate in probiotice care sustin digestia.


3 ore maximum trebuie sa treaca intre mese. Mancatul des si corect ajuta la slabit, fiindca nu ajungeti sa vi se faca o foame de lup si sa consumati astfel mai mult decat aveti nevoie intr-o zi.


Aveti grija la stres!

Perioadele de consum emotional intens cresc nivelul cortizolului, hormonul stresului. Cu cat starea de tensiune se mentine mai mult timp, cu atat organismul devine mai sensibil la actiunea radicalilor liberi din mediu si astfel apar procesele inflamatorii.

Stresul produce o furtuna hormonala in tot corpul, dand peste cap functionarea organelor vitale: digestie ingreunata, ficat si rinichi incapabili sa prelucreze toxinele, circulatie greoaie, inima slabita, mobilitate deficitara.

Asadar, un element important in procesul de slabire este stresul, mai precis modalitatea prin care ii faceti fata. Puteti incepe cu miscari usoare, cu rol de detensionare, completate de momente de meditatie, despre care se spune ca tin poftele in frau.

Toate acestea trebuie efectuate cu disciplina, intr-un moment al zilei confortabil pentru voi. In scurt timp, veti incepe sa simtiti starea de calm si tendinta naturala a organismului de a se echilibra.


Miscati-va in ritmul vostru!

S-a demonstrat ca, daca mergeti o ora in fiecare zi, fara sa schimbati altceva in stilul vostru de viata, reusiti sa intensificati metabolismul si sa vedeti rezultate spectaculoase pe cantar.

Plimbati-va in ritmul vostru, dar asigurati-va ca bifati o ora! Vremea buna va ajuta si nici nu trebuie sa depuneti prea mult efort ca sa slabiti. Daca timpul nu va permite sa mergeti o ora zi de zi, faceti cateva exercitii de aerobic acasa. Doar zece minute accelereaza arderile, regleaza digestia, imbunatatesc circulatia, inlatura anxietatea si favorizeaza pierderea kilogramelor in plus.


Problemele emotionale dezechilibreaza nivelul hormonal. Pentru a slabi, trebuie sa existe armonie intre minte si corp.


TEORIA CALORIILOR, UN MIT...

Nutritionistii considera ca teoria caloriilor este depasita, venind cu studii in sprijinul acestei idei. Potrivit cercetarilor, daca organismul se obisnuieste cu un numar de calorii, sa zicem 2.500 si, din dorinta de a slabi, reduceti consumul zilnic la 2.000, o vreme organismul foloseste grasimile de rezerva pe post de combustibil si astfel slabiti.

Dupa aceea, observati ca stagnati si scadeti caloriile la 1.500. De acum inainte, orice crestere calorica va duce la ingrasare. De aici bine-cunoscutul efect yo-yo: slabiti, dupa care se aduna la loc kilogramele pierdute.

Mecanismul? Organismul, nevoit sa se adapteze la noul numar de calorii, are tendinta sa isi faca o rezerva de grasimi. Solutia este sa transformati mancatul sanatos (cat mai natural!) in stil de viata, fara sa numarati caloriile si veti reusi nu doar sa scapati de excesul ponderal, ci si sa va mentineti suple.

Bibliografie: Femeia de azi.


 

Sfaturi pentru prevenirea crampelor abdominale

 
Sfaturi pentru prevenirea crampelor abdominale

Colonul iritabil - cum putem preveni simptomele acestuia?
  • Incorporati gradual, cat mai multe fibre in dieta. Va vor ajuta sa reduceti constipatia, balonarea si senzatia neplacuta de „plin gastric”.
  • Pastrati un jurnal al simptomelor voastre, ora la care au aparut acestea dar si factorii declansatori (perioade stresante, diete dezechilibrate, diferite medicamente).
  • Evitati alimentele problema - alcool, ciocolata, bauturi cafeinizate, produse cu indulcitori ca sorbitol sau manitol. Daca balonarea este principalul simptom resimtit, evitati si fasolea, varza, conopida si broccoli.
  • Sunt recomandate mesele dese si usoare.
  • Consumati zilnic o cantitate foarte mare de lichide (apa este cea mai indicata). Incercati pe cat posibil sa evitati cafeaua pentru ca aceasta stimuleaza motilitatea gastrointestinala, intensificand diareea.
  • Suplimentati-va dieta cu enzime digestive si incepeti o cura cu magneziu (un supliment care va indeparta stresul declansat de colonul iritabil si va instala un efect de calmare generalizata).
  • Nu uitati de exercitiile fizice zilnice! Acestea va vor ajuta sa reduceti stresul si depresia care se pot instala odata cu boala. In plus, efortul fizic stimuleaza contractiile intestinale normale, facandu-va sa va simtiti mai energici.


Colica renala. Puteti preveni aparitia acesteia prin modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare.
  • Consumul de lichide este extrem de important pentru ca scade concentrarea sarurilor din urina (3-4 litri de lichide, mai mult in perioada calduroasa). Apa este cea mai indicata, cafeaua, sucul natural de portocale si chiar alcoolul pot fi benefice. Important! In timpul crizelor de colica renala este contraindicat consumul mare de lichide!
  • Limitarea consumului de sare (sodiu) la 2000-3000 mg pentru a reduce calciul din urina si pentru a minimiza precipitarea calciului.
  • Reducerea alimentelor bogate in oxalati - seminte, nuci, spanac, cacao etc. si a alimentelor cu continut ridicat de proteine.
  • Evitati consumul excesiv de carne si oua. Aceste alimente sunt cele care precipita calciul in urina si promoveaza formarea calculilor.
  • Scaderea consumului alimentelor bogate in calciu (lapte, branza, iaurt) duce la cresterea riscului recurentei colicii renale. Studiile arata ca un aport normal sau chiar marit de calciu scade riscul formarii calculilor renali.
  • Analiza urinei este recomandata pentru a detecta eventualii calculi in formare. Tratamentul este unul mult mai usor in momentul in care calculii sunt de mici dimensiuni iar colicile pot sa nu apara.


Durerile menstruale - cum pot fi prevenite?
  • Aplicati pe abdomen o sticla cu apa calda, o perna electrica sau o compresa fierbinte pentru a relaxa musculatura contractata. Puteti folosi o alta si la nivelul spatelui pentru a potenta efectul.
  • Exercitiile fizice moderate (plimbatul cainelui, mersul pe bicicleta, o plimbare pana la magazinul din colt) vor creste fluxul de sange, determinand ameliorarea durerii. In plus, exercitiile fizice vor creste nivelurile de serotonina (hormonul fericirii), facandu-va sa va simtiti mai bine.
  • Masati bland, cu miscari circulare realizate cu varful degetelor, zona dureroasa.
  • Incercati pe cat posibil sa va distrageti atentia de la durere (metoda cea mai eficienta si mai puternica), practicand ceea ce in mod normal va absoarbe complet.
  • Purtati haine care nu preseaza zona abdominala - crampele se vor reduce considerabil.
  • Incercati sa mancati mese dese si usoare.
  • Urmati o dieta bogata in carbohidrati complecsi (cereale integrale, fructe si legume) dar saraca in sare, zahar alcool si cafeina.
  • Suplimentati dieta cu calciu, magneziu, zinc, vitamina B6, vitamina E, tiamina si Omega-3. Studiile arata ca aceste suplimente nutritive reduc durerile menstruale, senzatia de balonare si disconfort si actioneaza pe stimularea bunei dispozitii. Este de retinut ca suplimentarea cu calciu si magneziu trebuie sa se desfasoare pe o perioada de doua-trei luni pentru a avea efectul scontat.
  • Aveti grija sa consultati medicul specialist pentru a va asigura ca starea de sanatate este buna. Este important de retinut ca durerile menstruale pot fi provocate si de endometrioza sau fibrom uterin, ambele necesitand interventie chirurgicala pentru ameliorarea durerilor.


Cistita - cum actionam impotriva simptomelor?
  • Consumati cat mai multe lichide (evitati sucurile de portocale si bauturile carbogazoase) pentru a dilua urina si pentru a reduce senzatia de usturime.
  • Adaugati o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa de baut, pentru ca ajuta la alcalinizarea urinei, (este indicat ca femeile care sufera de afectiuni cardiace sa consulte initial medicul curant inainte de a aplica aceasta procedura).
  • Urinati de fiecare data cand este nevoie, nu incercati sa va abtineti (prin abtinere nu faceti decat sa supuneti vezica urinara la un stres care va determina un alt atac dureros).
  • Aplicati pe abdomen o sticla cu apa calda, o perna electrica sau o compresa fierbinte. Puteti folosi o alta si la nivelul spatelui pentru a potenta efectul.
  • Alegeti imbracamintea din bumbac, ce previne formarea unui mediu cald si umed, propice pentru dezvoltarea infectiilor.



Foto: www.divahair.ro
 

Secretele buzelor catifelate

 
Secretele buzelor catifelate
Lipsite de glande sebacee si sudoripare, buzele sunt predispuse uscarii tot timpul, iar vara deshidratarea se accentueaza. Grasimea si umezeala naturala lipsesc din aceasta zona a fetei, iar ingrijirea devine o prioritate.

Aerul rece (de iarna sau cel conditionat) si razele UV sunt cei mai aprigi inamici ai pielii sensibile. Atunci cand bem apa, hidratam intreg organismul, pielea si mai ales buzele. Balsamul este un alt aliat pe care trebuie sa-l avem mereu la indemana pentru a ne pastra buzele catifelate in orice moment.

Secretele buzelor catifelate:
  • Balsamul de buze nu trebuie sa va lipseasca din geanta, dar nici de pe buze. Chiar si atunci cand folositi ruj, un strop de balsam aplicat deasupra da un plus de hidratare buzelor.
  • Asa cum pielea trebuie exfoliata pentru a ramane catifelata, buzele au nevoie de un astfel de tratament aplicat regulat. In fiecare saptamana, frecati buzele cu putin zahar sau miere si apoi clatiti-le bine si aplicati un strat generos de balsam.
  • In fiecare seara, dupa demachiere, aplicati pe conturul buzelor putina vaselina sau un pic de ulei de masline.
  • Aplicati regulat crema de ochi antirid pe conturul buzelor pentru a preveni ridurile premature.
  • Vi s-au uscat buzele si crapaturile va fac viata un calvar? Vitamina E va salveaza rapid de la suferinta. Spargeti o capsula si intindeti uleiul pe buze. La fel de utila este vitamina A uleioasa.

S-ar putea sa va placa si:

- Machiajul in situatii problematice

- Buze catifelate suta la suta natural


Bibliografie: Femeia de azi. Foto: www.lacafele.ro