Sfaturi pentru prevenirea crampelor abdominale
- Diverse -
Colonul iritabil - cum putem preveni simptomele acestuia?
- Incorporati gradual, cat mai multe fibre in dieta. Va vor ajuta sa reduceti constipatia, balonarea si senzatia neplacuta de „plin gastric”.
- Pastrati un jurnal al simptomelor voastre, ora la care au aparut acestea dar si factorii declansatori (perioade stresante, diete dezechilibrate, diferite medicamente).
- Evitati alimentele problema - alcool, ciocolata, bauturi cafeinizate, produse cu indulcitori ca sorbitol sau manitol. Daca balonarea este principalul simptom resimtit, evitati si fasolea, varza, conopida si broccoli.
- Sunt recomandate mesele dese si usoare.
- Consumati zilnic o cantitate foarte mare de lichide (apa este cea mai indicata). Incercati pe cat posibil sa evitati cafeaua pentru ca aceasta stimuleaza motilitatea gastrointestinala, intensificand diareea.
- Suplimentati-va dieta cu enzime digestive si incepeti o cura cu magneziu (un supliment care va indeparta stresul declansat de colonul iritabil si va instala un efect de calmare generalizata).
- Nu uitati de exercitiile fizice zilnice! Acestea va vor ajuta sa reduceti stresul si depresia care se pot instala odata cu boala. In plus, efortul fizic stimuleaza contractiile intestinale normale, facandu-va sa va simtiti mai energici.
Colica renala. Puteti preveni aparitia acesteia prin modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare.
- Consumul de lichide este extrem de important pentru ca scade concentrarea sarurilor din urina (3-4 litri de lichide, mai mult in perioada calduroasa). Apa este cea mai indicata, cafeaua, sucul natural de portocale si chiar alcoolul pot fi benefice. Important! In timpul crizelor de colica renala este contraindicat consumul mare de lichide!
- Limitarea consumului de sare (sodiu) la 2000-3000 mg pentru a reduce calciul din urina si pentru a minimiza precipitarea calciului.
- Reducerea alimentelor bogate in oxalati - seminte, nuci, spanac, cacao etc. si a alimentelor cu continut ridicat de proteine.
- Evitati consumul excesiv de carne si oua. Aceste alimente sunt cele care precipita calciul in urina si promoveaza formarea calculilor.
- Scaderea consumului alimentelor bogate in calciu (lapte, branza, iaurt) duce la cresterea riscului recurentei colicii renale. Studiile arata ca un aport normal sau chiar marit de calciu scade riscul formarii calculilor renali.
- Analiza urinei este recomandata pentru a detecta eventualii calculi in formare. Tratamentul este unul mult mai usor in momentul in care calculii sunt de mici dimensiuni iar colicile pot sa nu apara.
Durerile menstruale - cum pot fi prevenite?
- Aplicati pe abdomen o sticla cu apa calda, o perna electrica sau o compresa fierbinte pentru a relaxa musculatura contractata. Puteti folosi o alta si la nivelul spatelui pentru a potenta efectul.
- Exercitiile fizice moderate (plimbatul cainelui, mersul pe bicicleta, o plimbare pana la magazinul din colt) vor creste fluxul de sange, determinand ameliorarea durerii. In plus, exercitiile fizice vor creste nivelurile de serotonina (hormonul fericirii), facandu-va sa va simtiti mai bine.
- Masati bland, cu miscari circulare realizate cu varful degetelor, zona dureroasa.
- Incercati pe cat posibil sa va distrageti atentia de la durere (metoda cea mai eficienta si mai puternica), practicand ceea ce in mod normal va absoarbe complet.
- Purtati haine care nu preseaza zona abdominala - crampele se vor reduce considerabil.
- Incercati sa mancati mese dese si usoare.
- Urmati o dieta bogata in carbohidrati complecsi (cereale integrale, fructe si legume) dar saraca in sare, zahar alcool si cafeina.
- Suplimentati dieta cu calciu, magneziu, zinc, vitamina B6, vitamina E, tiamina si Omega-3. Studiile arata ca aceste suplimente nutritive reduc durerile menstruale, senzatia de balonare si disconfort si actioneaza pe stimularea bunei dispozitii. Este de retinut ca suplimentarea cu calciu si magneziu trebuie sa se desfasoare pe o perioada de doua-trei luni pentru a avea efectul scontat.
- Aveti grija sa consultati medicul specialist pentru a va asigura ca starea de sanatate este buna. Este important de retinut ca durerile menstruale pot fi provocate si de endometrioza sau fibrom uterin, ambele necesitand interventie chirurgicala pentru ameliorarea durerilor.
Cistita - cum actionam impotriva simptomelor?
- Consumati cat mai multe lichide (evitati sucurile de portocale si bauturile carbogazoase) pentru a dilua urina si pentru a reduce senzatia de usturime.
- Adaugati o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa de baut, pentru ca ajuta la alcalinizarea urinei, (este indicat ca femeile care sufera de afectiuni cardiace sa consulte initial medicul curant inainte de a aplica aceasta procedura).
- Urinati de fiecare data cand este nevoie, nu incercati sa va abtineti (prin abtinere nu faceti decat sa supuneti vezica urinara la un stres care va determina un alt atac dureros).
- Aplicati pe abdomen o sticla cu apa calda, o perna electrica sau o compresa fierbinte. Puteti folosi o alta si la nivelul spatelui pentru a potenta efectul.
- Alegeti imbracamintea din bumbac, ce previne formarea unui mediu cald si umed, propice pentru dezvoltarea infectiilor.
Foto: www.divahair.ro