Nou-nascutul normal (la termen)

 
Nou-nascutul normal (la termen)
Perioada de nou-nascut este perioada din viata ce corespunde primei luni de varsta. Este considerata ca o etapa de adaptare a produsului de conceptie la viata extrauterina si se imparte in: perioada neonatala precoce, reprezentata de primele 7 zile si perioada neonatala tardiva, urmatoare primei saptamani de viata si pana la sfarsitul varstei de o luna.

Dupa gradul de dezvoltare la nastere, nou-nascutul se apreciaza ca nou-nascut: la termen, post matur, subponderal, prematur, dismatur si avorton.

Prin avorton, sau prematur gr. IV, se intelege produsul de conceptie nascut inainte de 6 luni de viata intrauterina si cu o greutate sub 1000 gr.

Prematur se considera, dupa criteriile O.M.S., nou-nascutul cu o greutate la nastere de si sub 2500 g. El are o lungime intre 35-45 cm si o varsta de gestatie intre 24-37 saptamani.

Dismatur, sau nou-nascut cu o greutate mica la nastere, nou-nascut subnutrit intrauterin, nanic idiopatic intrauterin etc, este nou-nascutul a carui greutate, sub 2500 g la nastere, este inferioara varstei lui de gestatie.

Pentru o mai buna apreciere a gradului de maturitate la nastere, in afara criteriului greutatii, a varstei de gestatie si a maturizarii osoase, au fost elaborate si unele criterii morfologice (Farr), coroborate cu unele criterii de apreciere a dezvoltarii neurologice.

Subponderal este nou-nascutul cu o greutate la nastere sub 3000 g si pana la 2500 g, a carui lungime este normala, iar varsta de gestatie depaseste 37 de saptamani.

Post matur se considera nou-nascutul care depaseste varsta de gestatie de 9 luni de sarcina.

Dupa starea lui la nastere, nou-nascutul poate fi: nou-nascut normal sau patologic.

Foto: unica.md



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa