Ochiul rosu

 
Ochiul rosu
Ochiul rosu, expresie a diverse cauze, usoare sau mai grave, reprezinta un proces patologic cu care medicul generalist este frecvent confruntat. Anamneza si examenul local ii permit acestuia sa discrimineze afectiunile usoare, susceptibile de a fi tratate la cabinetul sau, de acelea care revin specialistului.

  • A. Roseata difuza, survenita brusc, insotita de dureri si de secretie, este, in general, datorita unei conjunctivite. Dar aceasta eticheta, larga, imbratiseaza mai multe etiologii posibile.
    • Conjunctivita microbiana. Este de altfel si cea mai frecventa. Examenul bacteriologic al secretiei conjunctivale (stafilococ, streptococ, gonococ),
      insotit si de antibiograma, permite instituirea unei terapii corespunzatoare.
    • Conjunctivita virala poate reprezenta manifestarea esentiala sau unica a unei afectiuni virotice. Asa se intampla in cazul trahomului. Prezenta foliculilor trahomatosi de culoare alburie si incastrati in conjunctiva, contribuie la punerea diagnosticului. Conjunctivita cu incluziuni prezinta, in afara foliculilor si o adenopatie preauriculara. Descoperirea incluziunilor epiteliale, dupa coloratie Giemsa a frotiului, face diagnosticul. La sugar, aceasta conjunctivita provoaca o secretie purulenta, cu edem palpebral.

      Dar cele mai multe conjunctivite virale nu reprezinta decat un simptom asociat unui cortegiu de alte manifestari, ca de exemplu in: A.P.C. (adeno-faringo-conjunctivita); rubeola, rujeola, varicela (exantem); tularemie (adenopatii voluminoase, sindrom meningian); sindrom Reiter (uretrita si artralgii); sindrom Fiessinger-Leroy (tulburari intestinale dizenteriforme); sindrom Stevens-Johnson (blefarita, rinita, stomatita, eritem polimorf); sindrom oculo-ganglionar Parinaud (infectie generala).
    • Conjunctivita alergica (conjunctivita de primavara) se caracterizeaza prin: lacrimare, fotofobie, prurit palpebral. Coexistenta unei alergii (urticarie, rinita) orienteaza diagnosticul.
    • Conjunctivita traumatica reclama, de cele mai multe ori, controlul specialistului care, dupa un colir anestezic, poate trece la un examen atent cu lupa sau biomicroscopul cornean pentru descoperirea unui corp strain.
  • B. Roseata difuza si insotita de dureri violente, oculare si periorbitare, uneori si de vomitari, este expresia unei hipertensiuni oculare si evoca prompt criza de glaucom. Ochiul este dur la presiune, ca un glob de sticla, pupila in midriaza, corneea edematiata si fara luciu. Se apeleaza, fara intarziere, la avizul specialistului.
  • C. Roseata localizata intr-o anumita zona a globului ocular.
    • Irita prezinta un ochi rosu mai ales in jurul corneei, cu pupila micsorata fata de congener si vederea incetosata. Participarea corpilor ciliari la acest proces (iridociclita) se traduce prin prezenta unor precipitate albe, floconoase, la bordura pupilara. Examenul specialistului face diagnosticul diferential cu o keratita. Decelarea factorului etiologic ne orienteaza catre: infectiile generale, de focar, virala, alergie sau P.C.E.
    • Eruptia sclerala sau episclerala se prezinta ca un nodul sau placard rosu, mamelonat si persistent, ocupand o portiune din conjunctiva si care se insoteste de dureri, accentuate la presiune, dar fara tulburari de vedere. Cauza acestei episclerite trebuie cautata intr-un reumatism, tbc, guta; uneori este constitutionala si trecatoare.
Foto: www.e-saloane.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa