Suplimentele nutritive: clasificare, riscuri, recomandari

 
Suplimentele nutritive: clasificare, riscuri, recomandari
Prin suplimente nutritive sau alimentare intelegem produsele al caror scop este sa completeze dieta normala si care sunt surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie, comercializate sub diverse forme si dozaje precum:
capsule, pastile, tablete, pilule si alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurator si alte forme asemanatoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului in cantitati mici, masurabile.


Ca un principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare, iar beneficiile lui pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.


Clasificarea suplimentelor nutritive...

Suplimentele se pot clasa in mai multe categorii: proteine pure sau sub forma de izolate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora; lipide alimentare (inclusiv acizi grasi polinesaturati esentiali); fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi; fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi; produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente.


Posibile riscuri...

Vitaminele provenite din produse alimentare sunt esentiale, dar consumul suplimentelor fara a urma prescriptiile medicale reprezinta o risipa si poate duce la deteriorarea sanatatii, partea cea mai afectata a organismului fiind ficatul.


Cand sunt recomandate suplimentele nutritive?

Consumul suplimentelor alimentare este recomandat doar in cazul anumitor deficiente sau carente ale sistemelor organismului si in urma consultarii persoanelor avizate din sistemul de sanatate. In cazul in care dorim sa suplimentam dieta zilnica cu aceste substante ar trebui sa alegem variantele cele mai corect si atent procesate, de regula, acestea fiind si cele mai scumpe ca pret, dar mai putin nocive, din punct de vedere al efectelor adverse, si nu al performantelor.

RECOMANDAREA SPECIALISTULUI...

Pentru cei care nu au nicio problema de sanatate, dar care fac un efort fizic sau psihic peste medie, consumul suplimentelor poate sustine buna functionare a organismului, performantele fizice sau concentrarea fiind sporite. Indiferent de motivul administrarii lor, acestea trebuie consumate in dozaje corecte, sub indrumarea persoanelor autorizate.

Elvin Marinescu, antrenor personal.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa