Diagnosticul si tratamentul rujeolei (pojarului)
- Boli infectioase -
Rujeola (sau pojarul) este o boala acuta infectioasa, extrem de contagioasa, provocata de un mixovirus si caracterizata clinic prin simptome prodromale catarale respiratorii, un enantem bucal particular, urmat de o eruptie caracteristica.
Debutul rujeolei este progresiv, cu febra care creste treptat, insotita de un catar conjunctivo-respirator (facies plans si traheobronsita). Catarul laringian imbraca uneori aspectul unei laringite obstruante (crup rujeolic).
Eruptia rujeolica se instaleaza de obicei in cursul noptii; ea este constituita din elemente maculoeritematoase mici, catifelate, care apar mai intai indaratul urechilor si pe fata, extinzandu-se treptat pe torace, radacina membrelor si intregul trunchi. Concomitent apar: tusea, adenopatii interesand mai ales ganglionii cervicali, oligurie.
Diagnostic diferential...
Datele de laborator sunt de interes practic redus: leucopenie cu usoara neutrofilie; examenul secretiei nazale arata prezenta celulelor gigantice, multinucleate, caracteristice pentru rujeola. Examenul radiografic poate decela imaginea unei pneumonii interstitiale.
Diagnostic paraclinic...
In stadiul preeruptiv rujeola poate fi confundata cu virozele respiratorii de care o deosebeste prezenta enantemului bucal cu semnul Koplik. In stadiul eruptiv sunt de indepartat: diagnosticul de scarlatina (angina, eruptie caracteristica, absenta catarului); rubeola (evolutie mai usoara, eruptie roza si de scurta durata, adenopatii marcate, mai ales retrocervicale); varicela si variola (eruptie veziculoasa); eruptii alergice (afebrile si fara catar); eritemul polimorf, pitiriazisul rozat Gibert (afebrile si fara catar).
Tratamentul rujeolei...
Tratamentul, la domiciliu, cere pe langa repaus la pat, regim alimentar usor, medicatie simptomatica. In caz de complicatii bacteriene, sau pentru prevenirea lor (la sugari, copii mici, distrofici) se recurge la antibiotice.
Foto: www.lumeaeducatiei.ro